Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

złozyłem kompa dla brata i teraz potzrbuje jakis monitor, najlepiej CRT "oko friendly". Mój typ to cos takiego: http://www.allegro.pl/item120603453_lubian...i_flatron_.html

Dobry jest ten monitor?? Jaki ewentualnie polecacie w cenie do 400. Moze byc z allegro. Zalezy mi zeby obsługiwał rozdzielczosc 1600x1200, ale na codzien bedzie pracował w rozdzielczosc 1280x1024, lub troche nizszych.

Co polecacie w tej cenie??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ten EIZO jest ciekawy, ale czy się nie zepsuje za jakis miesiąc?? Nie znam tej firmy, warto?? Bo parametry ma bardzo dobre.

DELL tez jest niezły i ma 21", nie wiem czy zmiesci mi się na biurku, ale fajny jest.

Muszę się zastanowic czy brac 21" czy 19", bo teraz mam 17" i wcale nie wydaje się mały.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ten EIZO jest ciekawy, ale czy się nie zepsuje za jakis miesiąc?? Nie znam tej firmy, warto?? Bo parametry ma bardzo dobre.

DELL tez jest niezły i ma 21", nie wiem czy zmiesci mi się na biurku, ale fajny jest.

Muszę się zastanowic czy brac 21" czy 19", bo teraz mam 17" i wcale nie wydaje się mały.

EIZO robi jedne z najlepszych monitorow. ;) Malo ludzi u nas je ma bo po prostu niewiele osob bylo/jest na nie stac. A czy sie nie zepsuje po miesiacu to juz zalezy od szczescia. Nowe monitory psuja sie czasem po kilku tygodniach wiec ryzyko zawsze jakies tam istnieje chociaz marka EIZO je w duzym stopniu minimalizuje. ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wolałbym cos z płaskim kineskopem.

On ma płaski kineskop SONY FD TRINITRON ,jak byś go kupił to opisz dokładnie jak sie sprawuje .

Jest to monitor 19-calowy FlexScan T761. Model ten został wyposażony w idealnie płaski ekran i, dzięki zaawansowanej technologii EIZO, podnosi poprzeczkę dla monitorów tej kategorii. T761 jest przeznaczony do najbardziej wymagających zastosowań CAD/CAM/CAE oraz DTP.

Dzięki całkowicie płaskiej masce szczelinowej uzyskano niezwykle naturalny obraz. Poprzez wyeliminowanie odbić oraz dzięki niewielkiej plamce (0.24 mm w środku ekranu i 0.25 mm na jego krawędziach), został także zwiększony komfort pracy. Udoskonalenia te sprawiają, że obraz jest czysty i dokładny. Częstotliwość odchylania poziomego z zakresu 30 - 115 kHz umożliwia osiągnięcie zalecanej rozdzielczości 1280 x 1024 przy częstości odświeżania 107 Hz oraz maksymalnej rozdzielczości 1600 x 1200 przy 92 Hz.

Producent wyposażył T761 w funkcję dokładnej regulacji kontrastu, która powiększa zakres dynamiki wyświetlanego obrazu o około 20%. Funkcja ta obsługuje tryb wyświetlania tekstu, grafiki oraz - co jest nowością - tryb "filmowy", który ułatwia wykorzystanie technik typu DVD. Monitor został również wyposażony przez EIZO w cyfrowy procesor sygnału (DSP), który zawiera 16-bitowy mikroprocesor. DSP koryguje zniekształcenia obrazu i likwiduje efekt mory, dzięki czemu zostało wyeliminowane niekorzystne zjawisko interferencji warstwy fosforu z sygnałem wejściowym. DSP poprawia także zabezpieczenie przed wpływem zewnętrznego pola elektromagnetycznego, którego źródłem są na przykład nadajniki i telefony komórkowe.

Edytowane przez mpeg-4

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

poszukaj monitorow na trinitronie, diamondtronie,

ceny na allegro za 21' crt to 250-350zl.

tylko wiesz kupowanie na odleglosc to ryzyko ze np. beda przebarwienia, rysy..i itp. Najlepiej jak masz mozliwosc sprawdzenia, no i oczywisice kupuj monitory na ktore koles daje chocaiz pare miechow gwarancji...

IMO zeby mialy 130khz (malo jakie monitory tyle maja, jak znajdziesz tak i to wiesz ze solidny)

ja polecam:

p275, p1130(w sumie to samo wewnatrz a troche inna obudowa)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przeczytaj ten tekst ale nieco z z przymrużeniem oka bo jest trochę przesadzony:

Najczęściej zadawane pytania i odpowiedzi *

Pytanie:

Czy warto używany kupić wysokiej klasy monitor poleasingowy zamiast taniego nowego?

Odpowiedź:

Zdecydowanie nie warto. Tak zwane "poleasingowe" monitory są sprowadzane do naszego kraju zamiast być złomowane. Koszty złomowania monitora są niebagatelne. Firmy wymieniające swój park urządzeń, często zamiast łożyć znaczące sumy na utylizację sprzedają zużyte monitory firmom, które po kosmetycznym odświeżeniu oferują je do sprzedazy na biedniejszych rynkach.

Mimo wszystko wydawać by się mogło, że profesjonalne, nawet zużyte monitory reprezentują wyższy poziom jakości obrazu niż tanie nowe i taki zakup ma uzasadnienie. Nic bardziej błędnego. Pomimo wysokiej klasy monitora profesjonalnego wyposażony jest w kineskop o takiej samej trwałości jak każdy inny. Tej klasy sprzęt był kupowany do pracy i liczba przepracowanych godzin w ciągu ostatnich kilku lat powoduje nieodwracalną utratę emisji dział elektronowych. Aby ukryć ten defekt najczęściej podnoszone jest napięcie katod i inne pseudo regulacje w ramach "przeglądu". Skutkiem manipulacji monitor pozornie świeci jasno jak nowy. W rzeczywistości katastofalnie spada jakość ogniskowania, pojawiają się defekty obrazu (brak czerni, przebicia, zniekształcenia) świadczące o przekroczeniu parametrów pracy kineskopu i bloku wysokiego napięcia. Monitor po takich zabiegach należy traktować jako całkowicie zużyty. Nie jest możliwa regeneracja kineskopu, a względy ekonomiczne podważają sens jego naprawy, gdyż z reguły przekraczają kilkukrotnie wartość nowego.

http://www.monitory.mastiff.pl/faq.php?ID=45

Edytowane przez mpeg-4

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

On ma płaski kineskop SONY FD TRINITRON ,jak byś go kupił to opisz dokładnie jak sie sprawuje .

Jest to monitor 19-calowy FlexScan T761. Model ten został wyposażony w idealnie płaski ekran i, dzięki zaawansowanej technologii EIZO, podnosi poprzeczkę dla monitorów tej kategorii. T761 jest przeznaczony do najbardziej wymagających zastosowań CAD/CAM/CAE oraz DTP.

Dzięki całkowicie płaskiej masce szczelinowej uzyskano niezwykle naturalny obraz. Poprzez wyeliminowanie odbić oraz dzięki niewielkiej plamce (0.24 mm w środku ekranu i 0.25 mm na jego krawędziach), został także zwiększony komfort pracy. Udoskonalenia te sprawiają, że obraz jest czysty i dokładny. Częstotliwość odchylania poziomego z zakresu 30 - 115 kHz umożliwia osiągnięcie zalecanej rozdzielczości 1280 x 1024 przy częstości odświeżania 107 Hz oraz maksymalnej rozdzielczości 1600 x 1200 przy 92 Hz.

Producent wyposażył T761 w funkcję dokładnej regulacji kontrastu, która powiększa zakres dynamiki wyświetlanego obrazu o około 20%. Funkcja ta obsługuje tryb wyświetlania tekstu, grafiki oraz - co jest nowością - tryb "filmowy", który ułatwia wykorzystanie technik typu DVD. Monitor został również wyposażony przez EIZO w cyfrowy procesor sygnału (DSP), który zawiera 16-bitowy mikroprocesor. DSP koryguje zniekształcenia obrazu i likwiduje efekt mory, dzięki czemu zostało wyeliminowane niekorzystne zjawisko interferencji warstwy fosforu z sygnałem wejściowym. DSP poprawia także zabezpieczenie przed wpływem zewnętrznego pola elektromagnetycznego, którego źródłem są na przykład nadajniki i telefony komórkowe.

Szczelinowka i trynitron nie sa idealnie plaskie ... idealnie plaski jest flatron (maska kratowa) Edytowane przez ste3an

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak CRT to jest tylko jeden monitor warty uwagi EIZO FLEXSCAN T761 reszta się nie umywa .

http://www.allegro.pl/item118676633_monito..._trinitron.html

Ewentualnie ten

posiadam ten monitorek i jest świetny mowa o tym Dell p1130 kupiony własnie sck z allegro zero zniszczeń powłoka ok u mnie na codzien lata 1280X960 i 120HZ , a w grach gram na 1024X768 i 140 IHMO ten Dell jest warty swoich pieniążków. Edytowane przez michal-zal

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

co do jakosci poleasingowanych monitorow:

pewnie w niektorych (a moze i wiekszosci) jest to prawda, ale ja sam i paru moich kolegow kupilo na miejscu w sklepie (nokia test i sprawdzanie czy nie ma roznych przebarwien), w sumie tak za 2 razem sparwdzany monitor byl dobry bo inne mily lekkie przebarwienia i itp.... mam monitor od kilku miechow i nienarzekam, obraz ok, wszystko ok,

wg ciebie mpeg-4 markowy monitor wyprodukowany w japonii to taki sam jak jakis miro wyprodukowany w meksyku ? markowe monitory robione dla Della, hp, i itp firm sa znacznie wytrzymalsze od jakis nonamow..oczywiscie nie sa niezniszczalne, trzeba miec farta przy wyborze..

a firmy zachodnie ktore pzredaja to na wschod: chyba nie znasz realiow roznych korporacji itp, takie monitory (21' crt) firmy kupowaly za pare tysiecy PLN kiedys, firma z Vata czy z kasy ktora otrzymuje od glownej siedziby zmienia na LCD ktore sa modne (zwlaszcza powiedzmy w bankach bogatych) i biurach

np. znajomy ojca pracuje w phillips morris polska(wielka swiatowa firma tytoniowa: marlboro i itp), kolesie wymienija tam samochu sluzbowe co 2 alta bo inaczej beda miec mniejszy budzet od firmy matki, msuza wydawac kase bo ianczej jak wydadza 2xmniej niz otrzymali to w nastepnym roku firma matka da im mniej kasy i dlatego wymieniaja np crt na lcd.....

PS. co do jakis przegladow, podnoszenia napiec i itp. to pewnie tez prawda wniektorych przyapdkach ale ja kupowalem w sklpie gdzie koels wyjmowal monitor z palety ktora otrzymal w tym tygodniu z Niemiec, jak moiwlem niektore monitory po moim spawdzeniu maily lekkie przebarwienia ale niektore byly OK, watpie zeby oni przy nich grzebali wewnatrz i itp

i jeszcze jedno: najnwosze( i chyba jedyne) monitory crt jakie mozna kupic w PL (lg,samsungi)sa gorszej jakosci niz te powyzsze modele jakie podalem pare postow wyzej( info od kolegi, serwisanta), jedyna zaleta ze sa na gwarze i sa nowe...

Edytowane przez Lizardus

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wg ciebie mpeg-4 markowy monitor wyprodukowany w japonii to taki sam jak jakis miro

Przecież sam polecam w tym wątku profesionalne używane monitory! ,a tekst o monitorach poleasingowych monitorach nie jest mojego autorstwa a pochodzi z tej strony ,przytoczylem go dlatego żeby zachowac troche ostrożnosci przy zakupie .Najlepiej jak sprzedawca napisze Oświadczenie że monitor nie posiada przebarwien itp.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pogadałem z ojcem i moze udałoby sie wyrwac jakieos lcd, ale mam pytanko. Czy na czyms takim praca bedzie przyjemniejsza niz na crt (del 21"). Chcę poznac waszą opinię. Czy ten lcd bedzie lepszy dla oczu?? Jezeli nie to chyba zdecyduję sie jednak na crt.

Edytowane przez NeoMagNeT

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wez poszukaj tego della (lub odpowiednik - p275) na allegro za mniej niz 300zl, jak masz hajs to juz chyba przejdz na LCD (tylko nigdy nie kupuj z matryca TN),

jak nie wiesz jaki lcd kupic to zaloz nowy topic albo uzyj szukajki poniewaz pewnie ten temat byl nie raz poruszany..

gdy znajdziesz dobry crt 21 jak powiedzialem za mniej niz 300zl to IMo lepiej kupic tego crt, jak ci padnie za kilka lat to juz bedzie zupelnie inna sytuacja na rynkach LCD ....warto jeszcze poczekac....

co do oczow: zdania sa podzielone, w sumie LCD jest dobry do czytania, do akcji(gier) musisz kupic z dobra matryca,

ja mam cet 21 p275 i nie narzekam naprawde...kupiony za grosze....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mam tego Neca i jesetm średnio zadowolony - dąłem z przesyłka 240zł rozdziałka 1280-768 i max 85Hz mao MAO :/ rozczarował mnie

albo sie dopiero przyzwyczajam albo oczy mnie napieprzają od niego po 7h

ale to moze być jeszcze uraz po moim starym 19"calowym 13 letnim pułpłąskim monitoże który miał wiencej Hz niż ten ale niestety zieleniał i oczy napieprzały ostro

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi