Skocz do zawartości
Mr.Martin

Bad Sector Podczas Skanowania

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Zapuscilem sobie dzisiaj program Seatools aby przetestowal moja Baracude. Przy tescie "Full Test" wykryl mi jeden bad sector. PO zakonczeniu skanowania wyswietlil czy chcem naprawic (przesunac) ba sector - odpowiedzial ze tak.

W czasie drugiego skanowania juz bad sectora nie wykryl zadnego.

Powiedcie mi czy mam juz zaczac sie martwic ?

Czy przy jednym bad sectorze wymienia na gwarancji dysk na nowy ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dyskowi nic nie grozi jeden uszkodzony sektor może się trafić, zwykle nie jest to uszkodzenie fizyczne ale jedynie "słabość" magnetyczna sektora, prawdopodobnie właśnie taki się trafił czyli nie ma problemu

nie pozostaje nic tylko monitorować dysk, czy nie pojawiają się nowe jak tak się nie stanie to nie ma problemu

przyczyna problemu może tkwić nie po stronie dysku, ale np: w nie stabilnie pracującej pamięci/procesorze, wiec i ta warto sprawdzić

co do gwarancje to niestety żeby można było ubiegać się o wymianie, konieczne jest aby udowodnić że uszkodzenie faktycznie istnieje

Edytowane przez Zawadaki

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dyskowi nic nie grozi jeden uszkodzony sektor może się trafić, zwykle nie jest to uszkodzenie fizyczne ale jedynie "słabość" magnetyczna sektora, prawdopodobnie właśnie taki się trafił czyli nie ma problemu

nie pozostaje nic tylko monitorować dysk, czy nie pojawiają się nowe jak tak się nie stanie to nie ma problemu

przyczyna problemu może leżeć nie po stronie dysku, ale np: nie stabilnie pracującej pamięci/procesora, wiec i ta warto sprawdzić

oto skan ze smarta - SMART

Troche mnie dziwi wartosc o nazwie 07 i C3 - po kazdym odswiezeniu w everest wartosci w tych pozycjach wzrastaja - czy tak powinno byc ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi