kucyk Opublikowano 13 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 13 Sierpnia 2006 myślę, że temat można przykleić bo mój brat też to złapał więc będzie wesoło tak jak z blasterem :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Daamain Opublikowano 13 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 13 Sierpnia 2006 Mysle że warto przykleic bo problem jest powszechny. Pierwszy napisałem o blokowaniu portów więc proszę o prawo do pierwszego posta :mrgreen: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość [RONIN] Opublikowano 13 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 13 Sierpnia 2006 No to faktycznie ktoś musiał znów zaszaleć w sieci i porozsyłał jakieś śmieci. Mnie to trafiło gdzieś około godziny 21.00 i charakteryzowało się tym, że necik się sam rozłączał i przestawały działać stery od dzwięku. Wystarczy tylko wymusić w firewall'u zamknięcie wszystkich portów i dopuszczanie każdego programu od nowa. U mnie na Pandzie pomogło. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Daamain Opublikowano 13 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 13 Sierpnia 2006 (edytowane) ' date='13 sie 2006, 19:18' post='2270945'] No to faktycznie ktoś musiał znów zaszaleć w sieci i porozsyłał jakieś śmieci. Mnie to trafiło gdzieś około godziny 21.00 i charakteryzowało się tym, że necik się sam rozłączał i przestawały działać stery od dzwięku. Wystarczy tylko wymusić w firewall'u zamknięcie wszystkich portów i dopuszczanie każdego programu od nowa. U mnie na Pandzie pomogło. Mozna by się w to bawić, ale sposob z programem który podalem jest duzo prostszy i szybszy, nie musisz od nowa dopuszczac programow itd, dwa klikniecia, restart i po sprawie :) Nawet go instalowac nie trzeba. Edytowane 13 Sierpnia 2006 przez Daamain Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ping182 Opublikowano 13 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 13 Sierpnia 2006 poblokowałem porty tym programem i teraz nie mam problemów z tym że net przestał chodzic normalnie :P nawet wgranie google trwa pare sekund o downloadzie na poziomie 10kb/s nie wspominając. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Daamain Opublikowano 13 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 13 Sierpnia 2006 poblokowałem porty tym programem i teraz nie mam problemów z tym że net przestał chodzic normalnie :P nawet wgranie google trwa pare sekund o downloadzie na poziomie 10kb/s nie wspominając. Które porty zablokowales? Powinny byc zamknięte tylko pierwsze dwa od góry. Masz neostrade czy cos innego? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KamilM Opublikowano 13 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 13 Sierpnia 2006 Hmm, wlasnie po 30-40 minutach znów mi to wyskoczyło :(. Miałem wszystkie wyłączone, procz NETBios: WTF? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ping182 Opublikowano 13 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 13 Sierpnia 2006 (edytowane) Bloknąłem dwa z góry (DCOM RPC i RPC Locator) a mam DSLkę 2MB od TPsy (inna niż neostrada) EDIT: KamilM o ile się nie mylę to masz wszystko na odwrót ;) Edytowane 13 Sierpnia 2006 przez ping182 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Daamain Opublikowano 13 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 13 Sierpnia 2006 Hmm, wlasnie po 30-40 minutach znów mi to wyskoczyło icon_sad2.gif. Miałem wszystkie wyłączone, procz NETBios: Czytaj co tam pisze, nie sugeruj się czerwonym znaczkiem :P Miałeś wszystkie odblokowane. Gdy są zamknięte znaczek jest ZIELONY. Bloknąłem dwa z góry (DCOM RPC i RPC Locator) a mam DSLkę 2MB od TPsy (inna niż neostrada) Sproboj odblokowac jeden z nich, a potem drugi i zobacz jakie bedą efekty przy roznych kombinacjach. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KamilM Opublikowano 13 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 13 Sierpnia 2006 (edytowane) Kurde, co zalamiłem :D :D. Już poprawiłem, heh :) Sprawdzimy teraz, czy poskutkuje. Dzięki. btw używam neo 256 Edytowane 13 Sierpnia 2006 przez KamilM Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ping182 Opublikowano 13 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 13 Sierpnia 2006 (edytowane) odblokowalem wszystkie - net śmiga jak marzenie, teraz będe kombinował który z tych dwóch portów moge zamknąc. Mam nadzieje że nie stane przed dylematem albo net albo error edit: wyszedł jednak taki dylemat :) albo net albo error. Mam nadzieje że będzie do tego kiedyś jakaś łatka Edytowane 13 Sierpnia 2006 przez ping182 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Daamain Opublikowano 13 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 13 Sierpnia 2006 Opisz dokladniej co jest. Jak zablokujesz jeden port wciaz dostajesz error? Pokombinuj jeszcze z innymi portami, nie tylko tymi dwoma. Ewentualnie sproboj zrobic to samo innym programem ale watpie zeby pomoglo... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SGJ Opublikowano 13 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 13 Sierpnia 2006 ja przyblokowalem 445 i 135. i narazie nic nie wyskakuje juz od 10minut. dobry znak:) No to teraz coś jeszcze dodam. Te porty to z opisu ze strony MS. Ostatnio wyszła bardzo krytyczna aktualizacja na nową dziure w systemie. http://www.microsoft.com/poland/technet/se...n/ms06-040.mspx Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ping182 Opublikowano 13 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 13 Sierpnia 2006 No więc po odblokowaniu dwóch pierwszych portów net mi chodzi z normalną prędkością ale cały czas mam te errory, gdy zablokuje tylko jeden z nich dostaje errory i net ledwo śmiga, po zablokowaniu dwóch nie wyskakuje mi error ale internet nadal ledwo śmiga. Cała nadzieja w tym że ktoś wymyśli fix-a jak w przypadku blastera. Swoją drogą ciekawy jestem jaką krzywdę może nam wyrządzic ten wirus Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Luk3 Opublikowano 13 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 13 Sierpnia 2006 (edytowane) a ja zablokowalem 2 z gory i chodzi net - są jakieś konsekwencje tego że sie je blokuje - czy trzeba instalowac łatę - czy mozna zostawić tak ? na razie bez errorów B-) Edytowane 13 Sierpnia 2006 przez Luk3 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Daamain Opublikowano 13 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 13 Sierpnia 2006 a ja zablokowalem 2 z gory i chodzi net - są jakieś konsekwencje tego że sie je blokuje (czy trzeba instalowac łatę czy) mozna zostawić tak ? ( na razie bez errorów Na razie nic nie wiadomo o konsekwencjach. ping182: Co dzieje się u ciebie jesli zablokujesz drugi port z gory tak jak luk3? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ping182 Opublikowano 13 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 13 Sierpnia 2006 u mnie wtedy net wolno smigał. Odblokowałem wszystkie, zainstalowałem łatke od microsoftu i jak narazie wszystko działa. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
$l@ven Opublikowano 13 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 13 Sierpnia 2006 Ja zablokowalem wszystko, net chodzi OK i errorow tez nie ma :P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kucyk Opublikowano 13 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 13 Sierpnia 2006 (edytowane) musi być na to jakaś łata, może lecicie bez uaktualnień na "najpopuraniejszym" wydaniu windowsa xp sp2 pro w Polsce, ja mam sp2 eng z uaktualnieniami z lipca i nic takiego nie złapałem :? Edytowane 13 Sierpnia 2006 przez kucyk Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SGJ Opublikowano 13 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 13 Sierpnia 2006 kucyk, wróc kilka postow do góry i zobacz co tam napisałem. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Daamain Opublikowano 13 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 13 Sierpnia 2006 Wrzuciłem tą łatkę, odblokowalem porty a net dziala :) Mozna spokojnie instalowac tą łatkę i (na razie) zapomniec o problemach :) Na wszelki wypadek jednak zostawie sobie ten programik, kiedys moze wystapic podobny problem :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SGJ Opublikowano 13 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 13 Sierpnia 2006 Więcej łatek :) Naprawde, aktualizacja systemu to nie jest strasznie skomplikowana czynność, a unika się potem wielu problemów. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
$l@ven Opublikowano 13 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 13 Sierpnia 2006 Mam XP z aktualizacjami z czerwca, a mimo mi sie to pojawialo, w dodatku b. czesto... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SGJ Opublikowano 13 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 13 Sierpnia 2006 Nie bez powodu MS wydaje aktualizacje co miesiąc... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ULLISSES Opublikowano 13 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 13 Sierpnia 2006 :mur: Ja mam czysty XP + SP2 i jakoś nie mam żadnych problemów. Z tych 5 opcji zamknięte mam wszystko prócz NetBIOS (lan) i UPNP (programy P2P). Żeby było śmieszniej, to moim firewallem jest firewall z Windows. Program WWWC znam od dawna i używam go zaraz po instalacji SP2 - jeszcze przed podłączeniem z siecią. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Daamain Opublikowano 13 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 13 Sierpnia 2006 Bardzo mozliwe ze to wina ktorejs z latek microsoftu. Mój znajomy na SP2 nigdy nie instalowal zadnej latki i nie mial zadnych problemów z internetem. Po instalacji tej najnowszej latki jest sens jeszcze blokowac te porty czy mogą pozostac otwarte? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SGJ Opublikowano 13 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 13 Sierpnia 2006 No to masz zablokowane porty przez które zwykle windows cos łapie. Tyl ze blokada portow to nie jest rozwiązanie problemu. Ja nie mam firewalla i tez mam system czysty... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Luk3 Opublikowano 13 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 13 Sierpnia 2006 (edytowane) Co dzieje się u ciebie jesli zablokujesz drugi port z gory tak jak luk3?wydaje sie że wszystko działa pingi w normie w ET zaraz skonfiguruje domowy lan i zobacze czy wszystko gra edit: lan też działa - jak zwykle zeszło mi zanim go uruchomilem ale z softu bywam cieniutki ;/ Edytowane 13 Sierpnia 2006 przez Luk3 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
peseq Opublikowano 13 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 13 Sierpnia 2006 U mnie z zablokowanymi dwoma portami dziala wszystko bez zarzutu. LAN domowy (udostepniam internet na drugi komputer przez swoj;) dziala elegancko. Bez problemow. Nawet nie instalowalem tej latki, bo komp musi dzialac bez restartu jak narazie:) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kolobos Opublikowano 14 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 14 Sierpnia 2006 Czy ktos z was moze wkleic na forum log z silent runners? http://www.silentrunners.org/Silent%20Runners.vbs (oczywiscie ktoras z osob, ktore maja ten problem). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...