wojwar Opublikowano 12 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 12 Sierpnia 2006 Cześć - chciałem się dowiedzieć, czy jest jakaś płyta główna na chipsecie Intela która obsługuje PIV D (np 805 inne) ale ma sloty pod DDR 1 ? widze ze wiekszosc ktora ma DDR 1 nie obsluguje P IV D i na odwrót - te co mają obsługę PIV D - mają też i DDR2... a może słabo szukam ? doradzi mi ktoś ? (znalazłem chipset jakis via 880 - ale to odpada. mam juz dość jakichś wynalazków - miałem chipsety SIS/VIA i inne, ale teraz przyszła pora na stabilność) dzięki za odpowiedzi Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DEVILEK Opublikowano 12 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 12 Sierpnia 2006 Bardzo slabo szukales. Asus P5P800SE. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LordFury Opublikowano 12 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 12 Sierpnia 2006 ...jakaś płyta główna na chipsecie Intela która obsługuje PIV D (np 805 inne) ... (...) ...teraz przyszła pora na stabilność... Asus P5P800SE. Jak najbardziej. I przy okazji nie musisz martwić się zimą o dogrzewanie mieszkania. Bo taki komplet przewyższa średniej klasy kaloryfer :rolleyes: (a o stabilność trzeba tu jednak też ciut powalczyć...) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wojwar Opublikowano 12 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 12 Sierpnia 2006 Bardzo slabo szukales. Asus P5P800SE. No ok - a czy kazdy I865G ma obsluge PIV D ? bo z tego co widze ten chipset ma AGP (byloby OK) no i DDR1 - ale w nie kazdej specyfikacji plyty jest napisane ze PID na niej ruszy Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DEVILEK Opublikowano 12 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 12 Sierpnia 2006 No ok - a czy kazdy I865G ma obsluge PIV D ? bo z tego co widze ten chipset ma AGP (byloby OK) no i DDR1 - ale w nie kazdej specyfikacji plyty jest napisane ze PID na niej ruszy 1) To nie jest i865G, tylko i865PE. 2)P5P800SE jest jedyna sensowna plyta z DDR1, ktora obsluguje PD. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Xtreme Addict Opublikowano 12 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 12 Sierpnia 2006 Ehh tylko odpowiednia rewizja, w tym przypadku "SE" zapewnia obsługe Dual Core oraz 65 nm (seria 631 itp. oraz 920 itp.). Co do chipsetu - jest to jeden z najlepszych chipsetów intela - wydajnościowo nadal nie ustępuje i955X, jedynie lepszy kontroler pamięci ma P965 (analogicznie DDR2). Stare chipsety bez problemu obsługują nowe standardy, co więcej (!) działają z nową technologią (całkowicie odmienną od NETBURST'a) Core 2 Duo :) (oczywiście póki co tylko Asrock :wink: ). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DEVILEK Opublikowano 12 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 12 Sierpnia 2006 Ehh tylko odpowiednia rewizja, w tym przypadku "SE" zapewnia obsługe Dual Core oraz 65 nm (seria 631 itp. oraz 920 itp.). Co do chipsetu - jest to jeden z najlepszych chipsetów intela - wydajnościowo nadal nie ustępuje i955X, jedynie lepszy kontroler pamięci ma P965 (analogicznie DDR2). Stare chipsety bez problemu obsługują nowe standardy, co więcej (!) działają z nową technologią (całkowicie odmienną od NETBURST'a) Core 2 Duo :) (oczywiście póki co tylko Asrock :wink: ).Zapomnialem : jest takze GB GA8IP775-G, ktory takze dziala z PD i reszta, oprocz C2D. btw. nie tylko AsRock ma mobo na i865, ktora dziala z C2D. Asus takze ma taka w swojej ofercie a nazwa tego modelu to : P5PE-VM. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Twój Pan Opublikowano 12 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 12 Sierpnia 2006 (całkowicie odmienną od NETBURST'a) Core 2 Duo :) (oczywiście póki co tylko Asrock :wink: ). oraz asus Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wojwar Opublikowano 12 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 12 Sierpnia 2006 No tak ... patrze na specyfikacje i plyta coraz bardziej mi sie podoba wyjszło by na to ze mógłbym dołożyć 400 zł i z przestarzałej platformy (Duron@Athlon 2400+) mieć coś naprawdę fajnego i nie musiałbym wyrzucać ani pamięci ani karty graficznej (tą mam na AGP) więc zostaje mi Asus P5P800SE bądź P5PE-VM (czy jest sens pakowania DDr1 do Core 2 Duo ? moze przy C2D lepiej juz wskoczyc na DDR2 (i juz wtedy 800 Mhz)) no i jeszcze jedno malutkie pytaneczko - czy ten P5P800SE pozwala na jakies rozsadne krecenie procka ? Czy moze faktycznie kupic P5PE-VM i docelowo jakis C2D ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Twój Pan Opublikowano 12 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 12 Sierpnia 2006 p5p800se bardzo fajnie sie kreci. Co do c2d i ddr1 - ciekawe co by konrołek powiedzial jakby dostal 2x512 BH5 @ 270 CL2-2-2-5 ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DEVILEK Opublikowano 12 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 12 Sierpnia 2006 Hmmm P5P800SE jest normalna, czyt. da sie krecic i to calkiem niezle. W biosie P5PE-VM jest tylko opcja do zmiany timingow. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wojwar Opublikowano 12 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 12 Sierpnia 2006 Hmmm P5P800SE jest normalna, czyt. da sie krecic i to calkiem niezle. W biosie P5PE-VM jest tylko opcja do zmiany timingow. w takim razie p5pe-vm odpada Asrocka nie chcę (miałem już ECS, miałem też SROCKA) zostaje asus p5p800SE - dzięki za rady Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość teat Opublikowano 14 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 14 Sierpnia 2006 Asus P5P800SE!!! polecam sam mam i się z niej bardzo ciesze:) tylko szkoda ze nie mozna v poznije standardowego obniżyc. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LordFury Opublikowano 18 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 18 Sierpnia 2006 Ku przestrodze: (dzisiejsze fotki) http://forum.purepc.pl/index.php?s=&sh...t&p=2277415 Padają z zadziwiającą regularnością, 1 sztuka na miesiąc :mur: Muszę poszukać moje pozytywne wspisy o tej płycie i wyedytować... Rozumiem 1 trefna sztuka, ale dwie i to druga z solidnym chłodzeniem?! :angry: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wampir Opublikowano 18 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 18 Sierpnia 2006 To nie kupuj tego scierwa tylko przejdz na ddr2, ja mam na zbyciu Asus P5Wd2 w niezlej cenie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LordFury Opublikowano 18 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 18 Sierpnia 2006 Widziałem. I powiedziałbym, że wręcz w świetnej cenie ta płyta. Ale osobiście uważam, że jeśli obecnie kupować Intela, to już pod C2D. D805 raczej nie jest przyszłościowe :lol:, więc musiałbym znowu niedługo zmieniać, razem z procem... Ale dzięki za propozycję :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wojwar Opublikowano 19 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 19 Sierpnia 2006 Bardzo chętnie przeszedłbym na Core2Duo - tylko kto mi sa 3000-4000 na nową plaformę ? Nikt zapewne. Na DDR2 też bym przeszedł - ale to wymaga sprzedania ołyty, procka i pamięci (na których stracę) oraz karty graf i zakupu nowych - koszt ... około 1000 zł A tak - opycham Durona@Athlona 2400+, Płytę główną i mam z tego 100-150 zł. Pamięci zostają, VGA zostaje, płyta to 280 zł, procek 350 (-150 zł) - i przesiadka na platformę dwujajową to wydatek niecałych 500 zł. Nie chodzi mi o rozwiązania przyszłościowe - czy nieprzyszłościowe, bo i tak z tego co widzę co rok/dwa trzeba by zmieniać i płytę i procka i pamięci (nowe podstawki, DDR3 na choryzoncie). A tak dłużej sobie pokorzystam ze sprzętu. W giery nie gram (od biedy do wszystkiego starczy mi R800GTO lub jakiś 850 na AGP) a co dwa jajka to nie jedno. No ok - widać, że przy OC czasem ta płyta nie wyrabia. Ale czy tylko u Lorda Fury? czy to jest odosobniony przypadek. No i może ktoś z was miał coś wspólnego z tym ASRakiem - da radę zrobić moda na VCORE ? I jak na nim się zachowują D805 ? Bo nie chciałbym by było tak samo jak z odtwarzaczem DVD/DivX który mam w domu (MANTA). Ludzie mówią: Nie kupuj manty, a jak już masz to zamień na Thomsona/Philipsa a najlepiej na KISSa (mówią to ci, którzy mają Manty Emperor III). Wchodzę sobie na forum poświęcone Kissowi - a tam aż roi się od wypowiedzi: "Co to za shit ? tyle kasy za to g....." :mur: , "KISS nie potrafi napisać softu, a jak sobie nie poradził to od 2 lat nie wypuścił nowego" :mur: , "Trzeba było sobie Mantę kupić" ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
99tomcat Opublikowano 19 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 19 Sierpnia 2006 (edytowane) te asusy padają pod 805-to nie jedyne wypadki..do 805 sienie nadaje bo plyta zaczyna sie smarzyc.. co do ddr1 to ja mam np 2x256 533 idące 830 z allegro z 105 z wysylka-ogolnie za 100złotych można kupić na allegro kośc 5212 ddr2.. płyte też da sie w maire tanio kupic.. ja bym jednak sprzedał już ddr, jak nie to kup sobie coś na s939 Edytowane 19 Sierpnia 2006 przez 99tomcat Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wojwar Opublikowano 19 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 19 Sierpnia 2006 (edytowane) Tyle, że ja mam tych pamięci 1 GB - z czego 512 kupiłem niedawno (było mi potrzebne do grafiki) no i naprawdę troszke mi szkoda. A co z tym ASROCKIEM ? kurde ... nie chce już kupować jakichś dziadowskich firm.... mam ECSa, wcześniej też ECSa ... i po prostu mam dość. Dwurdzeniówka mnie urządza bardzo. A socket 939 też jest drogi w przesiadce ... najtańszy procek x2 kosztuje tyle co D805 + płyta główna. Co się dzieje z tymi Asusami, że one nie dają rady ? Za słabe układy zasilania i za duży pobór prądu w 805 ? --- No ok - dotarłem do info, że D820 pobiera tyle prądu co Intel EE 3,7 ! - 130 Watt ... SZOK !!! To chodzi o technologię 0,9 w jakiej jest seria 8xx wykonana ? A może lepiej jakiś 9xx kupić ? ile to prądu żre ? to juz ma proces 0,65 - wiec będzie mniej ? --- no to sobie poszukałem i faktycznie ten asus jest g. warty - wszędzie piszą o tym, że z 805 się pali to moi drodzy - doradźcie ... co będzie lepsze ? 775i65PE (obsługuje C2D) 775i65G Revision 2.0 (obsługuje c2d) ASrock 775Dual-880Pro - tylko P4D ASRock 775Dual-VSTA (ponoc obsluguje core 2 duo - a na c2d jest vmod bardzo prosty (robi sie go na procku) http://sg.vr-zone.com/?i=3904 Czy te Asrocki nie będą się tak paliły przy OC jak asusik o którym mówiliśmy ? Edytowane 19 Sierpnia 2006 przez wojwar Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michaelius Opublikowano 19 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 19 Sierpnia 2006 Hmm jak masz naprawde tak kombinowac to powiem tak: jesli masz brac 9xx czyli zapewne najtansza 915 i kombinowac z plyta to kup asrock dual sata na 939 i X2 do niego -cena bedzie niewiele wieksza , zachowasz karte na agp w dodatku z wolnym zlaczem PCI-Express x16 i zachowasz pamieci. Jak dla mnie branie intela , ktory nie bedzie stacja przesiadkowa do momentu kupienia core duo mija sie z celem. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wojwar Opublikowano 19 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 19 Sierpnia 2006 Hmm jak masz naprawde tak kombinowac to powiem tak: jesli masz brac 9xx czyli zapewne najtansza 915 i kombinowac z plyta to kup asrock dual sata na 939 i X2 do niego -cena bedzie niewiele wieksza , zachowasz karte na agp w dodatku z wolnym zlaczem PCI-Express x16 i zachowasz pamieci. Jak dla mnie branie intela , ktory nie bedzie stacja przesiadkowa do momentu kupienia core duo mija sie z celem. Wiem wiem - ale tak czy siak twoje rozwiązanie jest droższe o 200 zł (których nie mam) bo Asrock 775DUAL-VSTA to koszt 195 zł P4D 805 to koszt 395 zł Asrock na 939 Dual sata to 200 zł X2 najtańszy to 595 zł ASRock 775Dual-VSTA obsłuży core 2 duo, bede mógł zostawić sobie DDr1 i kartę graf Tylko ma dwie wady: - nie jest na intelu - producent szajsowy (ale może lepszyasrock niż asus który się pali z dwurdzeniowymi prockami) trudno - poczekam jeszcze miecha i będę musiał się na coś zdecydować Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michaelius Opublikowano 19 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 19 Sierpnia 2006 Asrock to z tego co pamietam marka Asusa ;) A tak wogle to co to za karta grafiki ? Bo moze rownie dobrze mozna przejsc na zintegrowana ? No i jeszcze jedna dosc istotna sprawa - masz zasilacz zeby uciagnal 805D po OC ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
99tomcat Opublikowano 19 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 19 Sierpnia 2006 no i tutaj dodatkowa kwestia- x2 uciagnie na upartego dobra 350w... 805 raczej nie-zwłaszcza kręcona- ktoś tu chyba enermaxa 480 zakatowałem o/c 805 :P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LordFury Opublikowano 20 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 20 Sierpnia 2006 (edytowane) Do okolic 3,5GHz porządny 420W moim zdaniem wystarczy, zwłaszcza przy starszej (zgaduję że słabszej = mniej prądożernej) grafice. A skoro chce kolega kupić Asrocka bez regulacji vcore, to dużo ponad te 3,5GHz i tak nie wyjdzie... (np. mój ciągnie do max. 3560MHz na defaultowym 1.3000v) Edytowane 20 Sierpnia 2006 przez LordFury Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Raptor Opublikowano 20 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 20 Sierpnia 2006 775i65PE będe testował we wtorek/środe z PD805 więc jak cos to mogę dać znać jak sie płyta sprawuje :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Xtreme Addict Opublikowano 20 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 20 Sierpnia 2006 Zapomnialem : jest takze GB GA8IP775-G, ktory takze dziala z PD i reszta, oprocz C2D. btw. nie tylko AsRock ma mobo na i865, ktora dziala z C2D. Asus takze ma taka w swojej ofercie a nazwa tego modelu to : P5PE-VM. oraz asus Te płyty zbyt szybko wychodzą :lol: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wojwar Opublikowano 21 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 21 Sierpnia 2006 775i65PE będe testował we wtorek/środe z PD805 więc jak cos to mogę dać znać jak sie płyta sprawuje :) Oczywiście daj znać jak to działa na tej płytce - bo albo sobie kupię własnie tą, albo ConRoe865PE (będę miał support dla Core 2) Napisz też na jakiej zasiłce oraz z jakimi pamiątkami testowałeś. Brak regulacji VCORE na tej płycie dla Conroe to żaden problem - w przypadku core 2 duo wystarczy zamalować 2-3 mostki na procku i już napięcie jest wyższe. Więc budżetowo ta płytka jest całkiem OK. Czekam z niecierpliwością na testy na 865PE Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Raptor Opublikowano 21 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 21 Sierpnia 2006 Brak regulacji VCORE na tej płycie dla Conroe to żaden problem - w przypadku core 2 duo wystarczy zamalować 2-3 mostki na procku i już napięcie jest wyższe. Więc budżetowo ta płytka jest całkiem OK.masz gdzieś linka ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wojwar Opublikowano 21 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 21 Sierpnia 2006 (edytowane) masz gdzieś linka ? Linka mam http://www.vr-zone.com/?i=3904&s=1 Ciekawe czy to działa z D805 ;) A swoją drogą jak patrzę ... to się zastanawiam czym się różni ConRoe865PE od 775i65PE może tylko biosem ? Edytowane 21 Sierpnia 2006 przez wojwar Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Raptor Opublikowano 21 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 21 Sierpnia 2006 pewnie układem zasilającym :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...