wojwar Opublikowano 24 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 24 Sierpnia 2006 (edytowane) pewnie układem zasilającym :) Zdjęcia pozwalają przypuszczać, że ta pod Conroe jest 4 fazowa, a ta nie pod Conroe trzyfazowa ... ale czy mam rację? ---- edit --- no tak - podliczyłem koszty: płyta główna: 200 zł, proc 400 zł i ... no właśnie - procek po OC będzie zżerał jakies 130 W (mój obecny 65-75W), więc muszę zmienić zasilacz (mam ModeCom 300W PFC-pasywne), więc dochodzi jeszcze co najmniej 200-220 zł - razem 820 zł a z drugiej strony mogę poczkać chwilkę i...: - płyta główna ConRoe865PE - pewnie z 200 zł - procek Core 2 Duo BOX - 765 zł - po podkręceniu (do 2,6 GHz) pobiera 65-70 W i nie muszę zmieniać zasilacza :D (jak opcham moją płytę główną z prockiem i chłodzeniem - to może wyrwę jakieś 150 zł) .... chyba faktycznie nie warto w Pentium D 805 się pchać. No ale na płytkię muszę poczekać - aż będzie w sprzedaży mobo od Asrocka (Volt Mod załatwia sprawę niskiego zasilania procka - chociaz do 2.5 powinien @stock chodzic) 775i65PE będe testował we wtorek/środe z PD805 więc jak cos to mogę dać znać jak sie płyta sprawuje :) Tak nieskromnie chciałem dać znać, że już czwartek ... ;) Edytowane 24 Sierpnia 2006 przez wojwar Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Raptor Opublikowano 24 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 24 Sierpnia 2006 (edytowane) taa dużo pracy było :P co do płytki - jak zwykle w asrocku brak regulacji vcore ale PD 805 bez problemu smiga na 3.2G. VCore spada do 1.25V ale 2x SETI działa bez problemu :) do tego wrzuciłem cztery kostki ram i też nie było problemów i z tego co widze w Everescie (pseudo)PAT jest włączony :) 0 problemów z odpaleniem - no może jedna denerwujaca mnie rzecz - trochę długo postuje. Ogólnie asrocki ostatnio coraz lepsze - w jednym ze swoich kompów też mam asrocka i gdyby nie niskia max szyna (tylko 340 i C2D się nudzi) to byłbym zadowolony :P Edytowane 24 Sierpnia 2006 przez Raptor Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wojwar Opublikowano 24 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 24 Sierpnia 2006 A co to za płyta w tym drugim asrocku ? czy czasem nie na tym radonie x200 (tam wchodzą DDr2 czy może 1) ? I czy nie nudzi ci sie czasem c2d z powodu braku regulacji vcore ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Raptor Opublikowano 24 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 24 Sierpnia 2006 dokładnie ten drugi asrock to 775Twin-HDTV R2.0 - max z biosu 340MHz - wchodzą i DDR1 i DDR2 - na regulację vcore nie narzekam bo procek teraz biega 7x340 i czekam na jakiegoś clockgena czy coś ;) co do vcore to jest mod dla C2D nawet do 1.6V nawet jak płyta nie obsługuje :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wojwar Opublikowano 24 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 24 Sierpnia 2006 dokładnie ten drugi asrock to 775Twin-HDTV R2.0 - max z biosu 340MHz - wchodzą i DDR1 i DDR2 - na regulację vcore nie narzekam bo procek teraz biega 7x340 i czekam na jakiegoś clockgena czy coś ;) co do vcore to jest mod dla C2D nawet do 1.6V nawet jak płyta nie obsługuje :D to ja jeszcze się zapytam o tą płytkę co pod nią PIV D 805 puszczasz. Czy da radę ustawić na niej PCI/AGP Lock ? i czy procesor może asynchronicznie z pamięcią działać ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Raptor Opublikowano 24 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 24 Sierpnia 2006 z pci/agp lock nie wiem jak jest (mowa o 775i65PE) - chyba działa bo bez problemu odpalałem procka podkręconego z FSB 133 na 180 czyli gdyby go nie było to PCI/AGP miałby po 45/90 - ram można tylko 1:1 albo 3:4 bo to chip 865PE ATI troche lepiej wypada (775Twin-HDTV R2.0) - lock z poziomu biosu, ram dowlnie można ustawić niezależnie od procka, jedyny minus to brak DualChannela Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
victor89 Opublikowano 24 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 24 Sierpnia 2006 865PE ma wspaniałą blokade pci/agp ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Raptor Opublikowano 24 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 24 Sierpnia 2006 pamiętam że w niektórych pierwszych płytach 865/875 nie zawsze działały :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Xtreme Addict Opublikowano 25 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 25 Sierpnia 2006 Eee , i 865 każdy ma blokade... z i848 było gorzej Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Raptor Opublikowano 25 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 25 Sierpnia 2006 (edytowane) na ic7 (875) o ile dobrze pamiętam z czasów jak miałem P4 blokada puszczała powyzej FSB300 lub 310 - pomagało ręczne ustawienie na 36/72 ale wtedy nie działał zintegrowany kontroler SATA a na p4p800 pierwszych wersjach w ogóle nie działała i pomagało też ustawienie 36/72 tylko ze w tym asrocku nie ma takiej opcji :| - czułbym się pewniej ;) Edytowane 25 Sierpnia 2006 przez Raptor Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Xtreme Addict Opublikowano 25 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 25 Sierpnia 2006 Nie miałem takich problemów a miałem IC7 i FSB ponad 300 MHz :wink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Raptor Opublikowano 25 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 25 Sierpnia 2006 właśnie siedze i przeglądam stare posty :( już mam dosyć jaj z szyną pci-ostatnio znowu się coś zblokowało i po odkręceniu proca i włączeniu oc normal miałem 89MHz-wyłaczyła się karta dźwiękowa i jeden dysk(na szczęście wszysko chodzi).... 1. okolo 65 stopni 2. max FSB nie ma ograniczenia tylko trzeba uwazac powyzej 300 na dzielniki bo 'uciekaja' i trzeba ustawiac cos innego niz fixed 66/33. Ja ustawiam 72/36 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Xtreme Addict Opublikowano 25 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 25 Sierpnia 2006 Ja takich przypadków nie miałem - i zawsze jechałem na fixed. Możliwe, że to była wina biosu. W kazdym razie to jest mało istotne - chipset wspiera blokade PCI/AGP Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
victor89 Opublikowano 25 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 25 Sierpnia 2006 Ja takich przypadków nie miałem - i zawsze jechałem na fixed. Możliwe, że to była wina biosu. W kazdym razie to jest mało istotne - chipset wspiera blokade PCI/AGPDokładnie - i nie ma takich jaj jak w nowszych chipsetach Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...