Skocz do zawartości
wojwar

Płyta Pod Pentium D - Ale Z Ddr 1 ? Jest Taka?

Rekomendowane odpowiedzi

pewnie układem zasilającym :)

Zdjęcia pozwalają przypuszczać, że ta pod Conroe jest 4 fazowa, a ta nie pod Conroe trzyfazowa ... ale czy mam rację?

---- edit ---

no tak - podliczyłem koszty:

płyta główna: 200 zł, proc 400 zł i ... no właśnie - procek po OC będzie zżerał jakies 130 W (mój obecny 65-75W), więc muszę zmienić zasilacz (mam ModeCom 300W PFC-pasywne), więc dochodzi jeszcze co najmniej 200-220 zł - razem 820 zł

a z drugiej strony mogę poczkać chwilkę i...:

- płyta główna ConRoe865PE - pewnie z 200 zł

- procek Core 2 Duo BOX - 765 zł - po podkręceniu (do 2,6 GHz) pobiera 65-70 W

i nie muszę zmieniać zasilacza :D

(jak opcham moją płytę główną z prockiem i chłodzeniem - to może wyrwę jakieś 150 zł) ....

chyba faktycznie nie warto w Pentium D 805 się pchać.

No ale na płytkię muszę poczekać - aż będzie w sprzedaży mobo od Asrocka (Volt Mod załatwia sprawę niskiego zasilania procka - chociaz do 2.5 powinien @stock chodzic)

775i65PE będe testował we wtorek/środe z PD805 więc jak cos to mogę dać znać jak sie płyta sprawuje :)

Tak nieskromnie chciałem dać znać, że już czwartek ... ;)

Edytowane przez wojwar

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

taa dużo pracy było :P

co do płytki - jak zwykle w asrocku brak regulacji vcore ale PD 805 bez problemu smiga na 3.2G. VCore spada do 1.25V ale 2x SETI działa bez problemu :) do tego wrzuciłem cztery kostki ram i też nie było problemów i z tego co widze w Everescie (pseudo)PAT jest włączony :)

0 problemów z odpaleniem - no może jedna denerwujaca mnie rzecz - trochę długo postuje.

Ogólnie asrocki ostatnio coraz lepsze - w jednym ze swoich kompów też mam asrocka i gdyby nie niskia max szyna (tylko 340 i C2D się nudzi) to byłbym zadowolony :P

Edytowane przez Raptor

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dokładnie ten drugi asrock to 775Twin-HDTV R2.0 - max z biosu 340MHz - wchodzą i DDR1 i DDR2 - na regulację vcore nie narzekam bo procek teraz biega 7x340 i czekam na jakiegoś clockgena czy coś ;)

co do vcore to jest mod dla C2D nawet do 1.6V nawet jak płyta nie obsługuje :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dokładnie ten drugi asrock to 775Twin-HDTV R2.0 - max z biosu 340MHz - wchodzą i DDR1 i DDR2 - na regulację vcore nie narzekam bo procek teraz biega 7x340 i czekam na jakiegoś clockgena czy coś ;)

co do vcore to jest mod dla C2D nawet do 1.6V nawet jak płyta nie obsługuje :D

to ja jeszcze się zapytam o tą płytkę co pod nią PIV D 805 puszczasz.

Czy da radę ustawić na niej PCI/AGP Lock ? i czy procesor może asynchronicznie z pamięcią działać ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

z pci/agp lock nie wiem jak jest (mowa o 775i65PE) - chyba działa bo bez problemu odpalałem procka podkręconego z FSB 133 na 180 czyli gdyby go nie było to PCI/AGP miałby po 45/90 - ram można tylko 1:1 albo 3:4 bo to chip 865PE

ATI troche lepiej wypada (775Twin-HDTV R2.0) - lock z poziomu biosu, ram dowlnie można ustawić niezależnie od procka, jedyny minus to brak DualChannela

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

na ic7 (875) o ile dobrze pamiętam z czasów jak miałem P4 blokada puszczała powyzej FSB300 lub 310 - pomagało ręczne ustawienie na 36/72 ale wtedy nie działał zintegrowany kontroler SATA

a na p4p800 pierwszych wersjach w ogóle nie działała i pomagało też ustawienie 36/72

tylko ze w tym asrocku nie ma takiej opcji :| - czułbym się pewniej ;)

Edytowane przez Raptor

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

właśnie siedze i przeglądam stare posty

:( już mam dosyć jaj z szyną pci-ostatnio znowu się coś zblokowało i po odkręceniu proca i włączeniu oc normal miałem 89MHz-wyłaczyła się karta dźwiękowa i jeden dysk(na szczęście wszysko chodzi)....

1. okolo 65 stopni

2. max FSB nie ma ograniczenia tylko trzeba uwazac powyzej 300 na dzielniki bo 'uciekaja' i trzeba ustawiac cos innego niz fixed 66/33. Ja ustawiam 72/36

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja takich przypadków nie miałem - i zawsze jechałem na fixed. Możliwe, że to była wina biosu. W kazdym razie to jest mało istotne - chipset wspiera blokade PCI/AGP

Dokładnie - i nie ma takich jaj jak w nowszych chipsetach

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi