thunder_pl Opublikowano 13 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 13 Sierpnia 2006 Witam mam problem. Nie wiem jak ustalić odległość w css między akapitami <p>. Jedyne co wiem, to że text-height zmienia odległość między dwoma wierszami :/ Proszę o pomoc Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sid Opublikowano 13 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 13 Sierpnia 2006 Tak strzelam: padding-top i padding-bottom? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Albi_On Opublikowano 13 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 13 Sierpnia 2006 moze text-indent: 8% Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
thunder_pl Opublikowano 13 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 13 Sierpnia 2006 Tak strzelam: padding-top i padding-bottom? nie, to nie to moze text-indent: 8% to robi "wcięcia" akapitów w pierwszym wersie danego akapitu, ale nie określa odległości między nimi (akapitami). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 13 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 13 Sierpnia 2006 Jesli masz te akapity jeden po drugim to margin-top / margin-bottom sie nada. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
czeski_lodz Opublikowano 17 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 17 Sierpnia 2006 (edytowane) no więc tak: padding-top, bottom, left, right: wartość; tyczy się odstępu wewnętrznego komórki tabeli margin-top,bottom,left,right tyczy się odstępu obiektu od obiektu tekstu od np. obrazka, tekstu od krawędzi komórki tabeli itp. Przechodzimy do meritum. Nie wiem co skopałeś w kodzie ale text-height: wartość;jest odpowiedzialna za odległość między akapitami i nie ma innej możliwości. Przy ustaleniu stylu na np. p.zwieksz-odstep { text-height: 14px;} <p class="zwieksz-odstep"> 1 linijka 2 linijka 3 linijka 4 linijka 5 linijka </p> Spowoduje uzyskanie magicznego odstępu między wierszami akapitu. Fido natomiast mówi o sytuacji <p class="klasa-margines">Bla bla bla</p> <p class="klasa-margines">Bla bla bla</p> <p class="klasa-margines">Bla bla bla</p> <p class="klasa-margines">Bla bla bla</p> <p class="klasa-margines">Bla bla bla</p> <p class="klasa-margines">Bla bla bla</p> <p class="klasa-margines">Bla bla bla</p> <p class="klasa-margines">Bla bla bla</p> Edytowane 17 Sierpnia 2006 przez czeski_lodz Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 17 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 17 Sierpnia 2006 (edytowane) Ty mowisz o odleglosci miedzy wierszami.. akapity to nie wiersze, a autor chcial odleglosc miedzy akapitami, a nie wierszami. Edytowane 17 Sierpnia 2006 przez FiDO Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
czeski_lodz Opublikowano 17 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 17 Sierpnia 2006 (edytowane) napisałem przecież, o jakiej sytuacji ty mówiłeś (na samym końcu jakbyś nie zauważył) Edytowane 17 Sierpnia 2006 przez czeski_lodz Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ULLISSES Opublikowano 17 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 17 Sierpnia 2006 Zamiast znacznika P można stosować DIV - wtedy domyślnie odstęp jest taki, jak między liniami. W przypadku DIV można ustalić dowolne marginesy (margin-top, -bottom), które przekładają się na odległości między akapitami. Nie wiem, jak się to ma (margin) do znacznika P, bo go nie używam. :] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 17 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 17 Sierpnia 2006 Tym mnie zmyliles: Nie wiem co skopałeś w kodzie ale text-height: wartość;jest odpowiedzialna za odległość między akapitami i nie ma innej możliwości. Poza tym nie ma czegos takiego jak text-height, zapewne miales na mysli line-height, czyli wysokosc linii i to faktycznie okresla odleglosc miedzy wierszami. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
czeski_lodz Opublikowano 18 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 18 Sierpnia 2006 Masz rację - to są skutki pisania po imprezie, ty wiesz co chcesz powiedzieć, ale czy ktoś to zrozumie to inna sprawa :-P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
thunder_pl Opublikowano 18 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 18 Sierpnia 2006 (edytowane) czeski_lodz, sprawdziłem to co napisałeś. Umieszczając w CSS p.zwieksz-odstep { text-height: 14px;} a potem przypisując danemu akapitowi atrybut class="zwieksz-odstep" nie było żadnej róznicy niż jakbym dał w body { line-height: 14px; } czyli robią się odstępy między wierszami, a nie akapitami Ulisses: co do DIV masz rację, że odstęp jest wtedy taki jak między wierszami, jednak też jest on nie do regulowania. Co gorsze, przy dużych ilościach tekstu, zamienianie <p> na <div> byłoby męczące. Ale mimo wszystko, czy jeżeli było by <div> zamiast <p> to można w jakiś sposób regulować wtedy odległość? Napewno nie poprzez margin top/bottom, bo sprawdzałem Edytowane 18 Sierpnia 2006 przez thunder_pl Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
czeski_lodz Opublikowano 18 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 18 Sierpnia 2006 (edytowane) Fido ci napisał że musisz to zrobić nie z line-height tylko z marginesem czyli <style> p.zwieksz-odstep { margin-top: wartość; margin-bottom: wartość; } </style> <!-- a potem --> <p class="zwieksz-odstep">treść</p> <p class="zwieksz-odstep">treść</p> <p class="zwieksz-odstep">treść</p> <p class="zwieksz-odstep">treść</p> <p class="zwieksz-odstep">treść</p> <p class="zwieksz-odstep">treść</p> A ja za zbyt pospieszne przeczytanie przepraszam :rolleyes: Edytowane 18 Sierpnia 2006 przez czeski_lodz Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ULLISSES Opublikowano 18 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 18 Sierpnia 2006 (edytowane) Ulisses: co do DIV masz rację, że odstęp jest wtedy taki jak między wierszami, jednak też jest on nie do regulowania. Co gorsze, przy dużych ilościach tekstu, zamienianie <p> na <div> byłoby męczące. Ale mimo wszystko, czy jeżeli było by <div> zamiast <p> to można w jakiś sposób regulować wtedy odległość? Napewno nie poprzez margin top/bottom, bo sprawdzałem Do zamiany przy dużej ilości tekstu, to używa się przecież dobrego edytora (opcja: znajdź i zastąp). Jeśli strona jest w XHTML, to zmiana z P na DIV nie zmusi Cię do wywalania atrybutów P, gdyż powinny się one znajdować w arkuszu styli. Obok nazwy znacznika powinno znajdować się jedynie ID/CLASS. Reszta ma być w arkuszu. No chyba, że stusujesz tymczasową zmianę stylu w danym miejscu. To jednak można zrobić przez odpowiednią klasę lub id w arkuszu. Margin-top, margin-bottom działa. Nie jest to jednak atrybut dla DIV, lecz dla klasy/id, więc musi być umieszczony w arkuszu styli. Polecam zobaczyć źródła strony http://www.agro-turystyka.ovh.org (strona robiona przeze mnie). Tam widać, jak należy używać styli. Nie jest idealnie, ale jednak widać, iż cały opis wyglądu strony znajduje się w arkuszu styli, natomiast w kodzie xhtml znajduje się niezbędne minimum. W wyniku tego można całkowicie zmienić wygląd strony podmieniając jedynie arkusz styli. Edytowane 18 Sierpnia 2006 przez ULLISSES Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
thunder_pl Opublikowano 18 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 18 Sierpnia 2006 a to Ci! Ulisses zanim odpowiem, powiem, że coś się stało z forum, bo Twój post ma taką treść: Do zamiany przy dużej ilości tekstu, to używa się przecież dobrego edytora (opcja: znajdź i zastąp). Jeśli strona jest w XHTML, to zmiana z P na DIV nie zmusi Cię do wywalania atrybutów P, gdyż powinny się one znajdować w arkuszu styli. Obok nazwy znacznika powinno znajdować się jedynie ID/CLASS. Reszta ma być w arkuszu. No chyba, że stusujesz tymczasową zmianę stylu w danym miejscu. To jednak można zrobić przez odpowiednią klasę lub id w arkuszu. Margin-top, margin-bottom działa. Nie jest to jednak atrybut dla DIV, lecz dla klasy/id, więc musi być umieszczony w arkuszu styli. a jak dałem "odpisz" to w edytorze pojawiło mi się to: Do zamiany przy dużej ilości tekstu, to używa się przecież dobrego edytora (opcja: znajdź i zastąp). Jeśli strona jest w XHTML, to zmiana z P na DIV nie zmusi Cię do wywalania atrybutów P, gdyż powinny się one znajdować w arkuszu styli. Obok nazwy znacznika powinno znajdować się jedynie ID/CLASS. Reszta ma być w arkuszu. No chyba, że stusujesz tymczasową zmianę stylu w danym miejscu. To jednak można zrobić przez odpowiednią klasę lub id w arkuszu. Margin-top, margin-bottom działa. Nie jest to jednak atrybut dla DIV, lecz dla klasy/id, więc musi być umieszczony w arkuszu styli. Polecam zobaczyć źródła strony http://www.agro-turystyka.ovh.org (strona robiona przeze mnie). Tam widać, jak należy używać styli. Nie jest idealnie, ale jednak widać, iż cały opis wyglądu strony znajduje się w arkuszu styli, natomiast w kodzie xhtml znajduje się niezbędne minimum. W wyniku tego można całkowicie zmienić wygląd strony podmieniając jedynie arkusz styli. Dlaczego ten ostatni akapit jest tylko w edytorze, a normalnie na topicu go nie ma? -------- a co do akapitów, to margin dawałem normalnie CSS, nie do DIV i nie działa :/ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
samm-ur Opublikowano 18 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 18 Sierpnia 2006 (edytowane) Dlaczego ten ostatni akapit jest tylko w edytorze, a normalnie na topicu go nie ma? Ponieważ ostatni akapit ULLISSES dodał w czasie gdy Ty kliknąłes Odpisz?? Ja widzę wersję wyedytowaną. a co do akapitów, to margin dawałem normalnie CSS, nie do DIV i nie działa :/ A odniośnie akapitów to może podaj kawałek kodu ew. jakiegoś screena jak byś chciał żeby to wyglądało, bo coś mi się wydaje że Ty nadajesz na innych częstotliwościach niż my odbieramy :D Jeżeli prawidłowo zastosujesz te marginesy, jak Ci radzili FiDO i czeski_lodz to musi działać. Choć ja bym uważał ze stosowaniem marginesów górnych i dolnych jednocześnie bo w rezultacie możesz uzyskać odstęp dwa razy większy niż planowałeś (margin-top i margin-bottom się sumują, a margin-right i margin-left się "nakładają" Ale skucha, oczywiście powinno być na odwrót margin-left i margin-right się sumują, a margin-top i margin-bottom się "nakładają", tzw. zapadanie się marginesów). Dobrze że nikt nie zauważył B-) @ULLISSES Zmiana <p> na <div> to IMO raczej nie ma sansu, ponieważ dokładnie te same właściwości możesz zastosować dla tych selektorów. Edytowane 18 Sierpnia 2006 przez samm-ur Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
thunder_pl Opublikowano 18 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 18 Sierpnia 2006 (edytowane) www.wygoda.pl/1/ppp.php niech ktoś ściągnie sobie ten pliczek i najpierw spróbuje samemu to zrobić, a potem niech coś napisze ;) PS. oczywiscie CSS samemu trzeba zrobić ;P Edytowane 18 Sierpnia 2006 przez thunder_pl Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
czeski_lodz Opublikowano 18 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 18 Sierpnia 2006 (edytowane) proszę z marginesem ustawionym na 50 px Popieram samm-ur'a kilka osób zaczęło tu ostro motać, jeszcze brakowało mi kogoś kto zacznie gadać o konwencji separacji kodu od treści w xhtmlu. Edytowane 18 Sierpnia 2006 przez czeski_lodz Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
samm-ur Opublikowano 18 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 18 Sierpnia 2006 (edytowane) www.wygoda.pl/1/ppp.php niech ktoś ściągnie sobie ten pliczek i najpierw spróbuje samemu to zrobić, a potem niech coś napisze ;) PS. oczywiscie CSS samemu trzeba zrobić ;P Dobra, tak na szybko: <!DOCTYPE HTML PUBLIC "-//W3C//DTD HTML 4.01 Transitional//EN" "http://www.w3.org/TR/html4/loose.dtd"><html><head><meta http-equiv="Content-Type" content="text/html; charset=iso-8859-1"><style>.CON { padding: 20px; }p { margin-bottom: 45px; line-height: 12px; }</style></head><body><div class="CON"><p>xmfnjdf msdf nmdb sm,bfdfmnsb df,jbasdn dsnmbas,dmfnmd asdf sdf b , bmbm bm, b , ,bm ,b mbds m,nb nbmdf </p><p>v sdfa asdf asdf asdfasdfdasfsdfadasf asdf sadnm msndb nsd asd v v,mcvb m,xc b,m xcv,m bvm xcv,mbcxb cxb xcv xcvmxc,vmxcvmbxcv,bxcbxc,vmbxcvbxcvmbxcb xcvb xcvmbxcvbxcmbxcvxcxcvbxcb cvbxcvbx v sdfa asdf asdf asdfasdfdasfsdfadasf asdf sadnm msndb nsd asd v v,mcvb m,xc b,m xcv,m bvm xcv,mbcxb cxb xcv xcvmxc,vmxcvmbxcv,bxcbxc,vmbxcvbxcvmbxcb xcvb xcvmbxcvbxcmbxcvxcxcvbxcb cvbxcvbx v sdfa asdf asdf asdfasdfdasfsdfadasf asdf sadnm msndb nsd asd v v,mcvb m,xc b,m xcv,m bvm xcv,mbcxb cxb xcv xcvmxc,vmxcvmbxcv,bxcbxc,vmbxcvbxcvmbxcb xcvb xcvmbxcvbxcmbxcvxcxcvbxcb cvbxcvbx </p><p>v sdfa asdf asdf asdfasdfdasfsdfadasf asdf sadnm msndb nsd asd v v,mcvb m,xc b,m xcv,m bvm xcv,mbcxb cxb xcv xcvmxc,vmxcvmbxcv,bxcbxc,vmbxcvbxcvmbxcb xcvb xcvmbxcvbxcmbxcvxcxcvbxcb cvbxcvbx v sdfa asdf asdf asdfasdfdasfsdfadasf asdf sadnm msndb nsd asd v v,mcvb m,xc b,m xcv,m bvm xcv,mbcxb cxb xcv xcvmxc,vmxcvmbxcv,bxcbxc,vmbxcvbxcvmbxcb xcvb xcvmbxcvbxcmbxcvxcxcvbxcb cvbxcvbx v sdfa asdf asdf asdfasdfdasfsdfadasf asdf sadnm msndb nsd asd v v,mcvb m,xc b,m xcv,m bvm xcv,mbcxb cxb xcv xcvmxc,vmxcvmbxcv,bxcbxc,vmbxcvbxcvmbxcb xcvb xcvmbxcvbxcmbxcvxcxcvbxcb cvbxcvbx </p></div></body></html> Jak nie oto chodziło te ja się poddaję. EDIT. czeski_lodz mnie ubiegł, a tak się starałem :lol: Edytowane 18 Sierpnia 2006 przez samm-ur Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ULLISSES Opublikowano 18 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 18 Sierpnia 2006 W sumie (jak się tak zastanowić), to rzeczywiście zamiana P na DIV nie ma sensu. Zaproponowałem to, bo nie wiedziałem, czy dla P można ustawiać te wszystkie opcje, które działają na DIV. Odnośnie zaś tego przykładu, to chyba użyłeś złego kodowania. Używa się ISO-8859-2, a ostatnio zaleca się UFT-8. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
thunder_pl Opublikowano 18 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 18 Sierpnia 2006 (edytowane) W sumie (jak się tak zastanowić), to rzeczywiście zamiana P na DIV nie ma sensu. Zaproponowałem to, bo nie wiedziałem, czy dla P można ustawiać te wszystkie opcje, które działają na DIV. Odnośnie zaś tego przykładu, to chyba użyłeś złego kodowania. Używa się ISO-8859-2, a ostatnio zaleca się UFT-8. to było zrobione na szybko w dreamwaverze, bo nie chciało mi się pisać w notatniku ;) ----- Ulisses, czeski_lodz, samm-ur, FiDo, dzięki za wysiłek, myślałem, że już się nie uda rozwiązać tego problemu Edytowane 18 Sierpnia 2006 przez thunder_pl Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...