Skocz do zawartości
Smalec

Wiatrak W Oknie Chiefteca Bx

Rekomendowane odpowiedzi

Chce wsadzic wiatrak w to oto miejsce w oknie w boku obudowy chiefteca, ktore jak widac teraz brzydko zakryte jest kawalkiem kartonu i zaslania wszystko.

Dołączona grafika

Mam pytanie: niektorzy pomysla ze po co sie pytam bo mozna organoleptycznie sprawdzic ktora opcja jest lepsza, mianowicie czy zamontowany tutaj ewentualny fander lepiej dzialalby wyciagajac czy wtlaczajac powietrze do srodka ? ktora opcja bedzie teoretycznie lepsza i nie zakloci za bardzo kominka w srodku ? zanim posypia sie odpowiedzi typu zebym sam sprawdzil to chce zaznaczyc ze gdyby mial byc wciagajacy to musze dokupic do neigo filtr, dlatego wolalbym wiedziec wczesniej...jak na moja logike powinien byc to tzw input fan, chociaz patrzac na wysokosc tego otworu w stosunku do podzespolow juz nie jest to takie oczywiste,

Dołączona grafika

nawiew nie chlodzilby nic bezposrednio...

mioze ktos ma podobne rozwiazanie i jest mi w stanie powiedziec na jakie ustawienie mam sie nastawic, czy mam kupowac filtr w ciemno ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wyciag. BX pamieta stare czasy gdy sockety byly tuz pod zasilaczem nawiew wtedy mial racje bytu. W twoim przypadku wiatrak wciagajacy powietrze mija sie z celem...No chyba ze uwazasz ze zasilce i pamieciom przyda sie wiecej chlodu :P

Chwila - przeciez na zdjeciach jest CX :lol: Juz mam mentlik jezeli chodzi o skroty w szefach :lol2:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

na kartonie jest napisane BX, a nie pamietam jak na aukcji stalo... co za roznica zreszta.

enyłej, co do zasilki, to np mam teraz tagana u15 i po wyciszeniu wszystkiego ten najbardziej halasuje, wiec np moze gdyby schlodzic go troche, jego wiatrak stalby sie troche cichszy ?

no i kwestia tego czy wyciagajacy witrak nie spowoduje efektu odwrotnego, a mianowicie nie zepsuje ciagu powietrza od frontu do tylu ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wiem jak sie porusza powietrze w obudowie :) chodzi mi o to czy taki fander nie bedzie wywalal niepotrzebnie zimnego, nie uzytego powietrza, ktore wyzszy z 2 fanderow zamontowanych na przedzie wtloczy do obudowy...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Za przedzie powinienem Ci wreczyc %. :P

Słownik języka polskiego

Dołączona grafika

tutaj widzisz - 2 fandery, jeden nad drugi pod dyskiem, chodzi mi oczywiscie o ten wyzej.

sam to on sobie nei wieje bo chłodzi np. dysk twardy, tylko jak na moja logike to zamontowany wlasnie w oknie w miejsce tego kartonika nastepny fander bedzie tylko wyciagal powietrze zassane z zewnatrz przez fandera nad dyskiem

update: zreszta mozliwe ze przelozenie wyzszego fandera na okno i zamontowanie jako wyciagajcego da lepszy efekt, musze to sprawdzic...

Edytowane przez Smalec

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mozliwe ze ma za malo powietrza i bede musial spilowac zalmanka z nb zeby mi gto weszlo w gorny slot, wtedy temperatury powinny sie poprawic (teraz niekrecony ma w idle 40/37, a potrafi skoczyc do 65/60).

sprobuje faktycznie tego fanderka przelozyc i zobaczymy jakie wtedy beda temperaturki.

everest:

Dołączona grafika

UPDATE : mogę śmiało powiedzieć ze pomysł przeniesienia fandera na okno okazał się totalnie bezsensowny - różnica temperatur to od 3 do aż 7*C !!! tak jak myślałem po prostu psuje to komin w obudowie... w zwiazku z tym bede musial zamiast tego kartonika wstawic po prostu cos przezroczystego... do kitu!

Edytowane przez Smalec

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi