Skocz do zawartości
morph231

P4+ht Northwood, Czy Prescott Do Oc ?

Rekomendowane odpowiedzi

Ja rowniez kupilem u tego goscia proceror, dzisiaj doszedł ale...

ale nie wyglada on na nowy(tak jak jest napisane w opisie aukcji "ORYGINALNE NOWE PROCESORY P4 3.0GHz HT"

Wyglada to tak

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dodatkowo boki sa straszne zjechane(jakby ktos papierem sciernym tarł)

Oczywscie nie oczekiwałem ze bedzie super bo to w koncu gnioty z allegro. Jeszcze go nie testowałem. Nie wiem co o tym myslec

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pytam sie bo dotychczasz spotykałem same "ładne" procesory ;) (np. moj northwood w porównaniu do tego prescotta ma bardzo prosty IHS )

Czyli wszystko ok, zaraz wsadze i bede krecił.

Edytowane przez żeli

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pytam sie bo dotychczasz spotykałem same "ładne" procesory ;) (np. moj northwood w porównaniu do tego prescotta ma bardzo prosty IHS )

Czyli wszystko ok, zaraz wsadze i bede krecił.

Nie marudz, tylko krec i ciesz sie wydajnoscia ;) A nie bedzieszsie tu przejmowal, ze mucha nasr... na lewym rogu proca ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzisiaj zrobilem testy

250MHz

Dołączona grafika

260MHz (po 10min zgasł monitor, na szczescie byl to wygaszacz ekranu)

Dołączona grafika

Jak widac wszystko na standardowym napieciu. Dałem 265Mhz ale juz procesor chcial wiecej(zwiecha w windowsie) dałem 1,4125V i działa. Po załaczeniu SP2004 zwis po 2min 14s.Dałem CPU:DDR na 5:4 i działa(czyli jednak Hynixy BT juz nie wytrzymuja)

265Mhz

Dołączona grafika

W SpeedFanie zielony wykres to CPU a czerwony PWM. Chłodzone jest to Ninja i Pentagramem Freezone NP-40 Cu na NB.Ogolnie mam dosc dobra wentylacje zwarzajac ze komputer jest bez obudowy w szafce :D Jest jeden wentylaor wdmuciach!acy(120mm), jeden na ninji(120mm) a odprowadzanie odbywa sie przez zasilacz umieszczony bezposrednio nad scythe(120mm) i 80mm za radiatorem od CPU.Wiadomo ze 20min to za mało by okreslic czy jest w 100% stabilny.Ja dla pewnosci zawsze daje o jeden skok wyzsze napiecie niz na testach(jezli juz ma chodzic ciagle przetaktowany)

Oczywscie od temperatury procesora nalezy odjac 5-8*C bo ja wiadomo abit wszystko zawyza.

Edytowane przez żeli

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kurcze moj sie pierniczy nawet przy fsb 250, mysle, ze to zasilka wlasnie czekam na topowerka od Grzecha, mam nadzieje, ze to cos pomoze bo mam straszne jaja od kiedy przesiadlem sie na tego pentaka, np: ustawiam fsb 250, 5:4, co na pamieci dajke mi 200 (2,5-3-3-6) czyli looz, odpala prime i wszystko git chodzi 2 godziny i spoko, 2 dnia wlaczam na tych samych ustawieniach to komp mi sien ie opdpala, jak juz sie odpali to restart, jak nei restart to an dziendobry blad w primie przy samym starcie... a optem jakos mu przechodzi, te fochy to random... Mam nadzieje, ze zasilka pomoze... jak nie to zaczne sie martwic o mojego IC7 G :]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Niedlugo dolacze do pisiadaczy prescthota tzn. prescotta :) na s.755.

Procek w wersji BOX 319zl. jest to wersja PIV 531 czli 3GHz z obsluga programow 64bit'owych.

Ciekawe czy nie bede zalować, w razie czego jest 10dni na zwrot i wezme cos innego :P.

To moj pierwszy Intel od czasow PII, tak ciagle na AMD ciagne :). Dlugo myslalem nad zakupem i trafilo na PIV mimo ze slabszy od A64 ale chcialem jak najmiejszm kosztem przejsc na maszyne ktora potrafi dobrze konwertowac obraz video i posiadajacy wielowatkwosc nawet jesli to tylko(lub az) HT :)

PS

morph231 dzieki za pomoc w podjeciu decyzji :rolleyes: .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

pewnie chodzilo o kolory - a Ty masz poprostu takiego badziewiastego thema.

a wyzej niz 265?

Nie mam czasu na bawienie sie w "Modding desktopu" ;)

Wiecej niz 265 nie testowałem(raz odpalilem na 270 i chodzil ale tylko na sprawdzenie czy działa)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Podepnę sie..

Obecnie mam p4 1,8a@ 2980 mam szanse zmienić go na p4 2,4 prescott którego wstępnie udało mi się odpalić na 3,2. ?I tu właśnie pytanie czy warto zmieniać mojego northwoodka na tego prescotta, <dopłata 50 zł z mojej strony>? Proszę w miarę szybką odpowiedź.

Pozdrawiam.

Nie aktualne. Zostaje przy Nw.

Edytowane przez XwA

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi