morron Opublikowano 23 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 23 Sierpnia 2006 nie sadze aby to byla zasilka przy roznicy 0,05v nie powinno sprawiac to zasilaczowi zadnej roznicy swoja droga dziwna sprawa nawet na fsb 100(nominalu)nie wstaje???? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rosolini Opublikowano 23 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 23 Sierpnia 2006 Na 100 nie probowalem. Dalem mu ok. 1860 prz 1,65v i proc wstal ale system sie nie zaladowal. Wiec dowalilem 1,7v i... kupa - wogole nie wstaje - czarny ekran :( Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radeon Opublikowano 23 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 23 Sierpnia 2006 (edytowane) zapodaj DOBRY zasilacz ja pamietam ze nie moglem przeskoczyc 1.7V na codeshicie ;P kupilem chiefa i walilem nawet 1.8V :D no i zegar udalo sie wycisnac wyzszy :D i kup dobre pamieci :D ja mialem takie co robily 160MHz na cl2 Edytowane 23 Sierpnia 2006 przez Radeon Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Balu Opublikowano 24 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 24 Sierpnia 2006 rosolini - mam podobny problem z soltekiem sl65-ep - mogę dać +0,2V, ale jak już dam +0,3V to black screen, nawet przy def FSB. Sprawdzałem na czarnym cielaku i coppku P3 - nie wstaje, niezależnie od zasilacza i podpiętego złomu. Dziwne coś masz to PI - ja na cepie 400 MHz niżej i pamięciach 131 2-2-2-5 zrobiłem 1:47. Może to przez to, że masz sys zasyfiony? Nie narzekaj na pamięci, moje Hynixiory nie robią nawet 133 2-2-2 :( Tymczasem walcz, walcz, walcz o lepsze OC. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rosolini Opublikowano 24 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 24 Sierpnia 2006 rosolini - mam podobny problem z soltekiem sl65-ep - mogę dać +0,2V, ale jak już dam +0,3V to black screen, nawet przy def FSB. Sprawdzałem na czarnym cielaku i coppku P3 - nie wstaje, niezależnie od zasilacza i podpiętego złomu. Dziwne coś masz to PI - ja na cepie 400 MHz niżej i pamięciach 131 2-2-2-5 zrobiłem 1:47. Może to przez to, że masz sys zasyfiony? Nie narzekaj na pamięci, moje Hynixiory nie robią nawet 133 2-2-2 :( Tymczasem walcz, walcz, walcz o lepsze OC. Z czasem zapodam jakas mocniejsza zasilke, lepsze chlodzenie i moze uda sie cos jeszcze z neigo wycisnac. W superpi wynik rzeczywiscie nie za ciekawy przy tej czestotliwosci - nie wiem co go ogranicza? System swoje juz przeszedl ale nie chce mi sie go na nowo instalowac. Intel Inside Qroń mozesz zapodac dla porownania wynik superpi na swoim 1600? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Qroń Opublikowano 24 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 24 Sierpnia 2006 (edytowane) Intel Inside Qroń mozesz zapodac dla porownania wynik superpi na swoim 1600? Facet, u mnie to ciach!nia z grzybnią, ale syf mam w windozie i te moje ramy są do [gluteus maximus] - 4 kości, każda inna: Spectek (dwustronne) Hyundai na samsungach (dwustronne) Hyundai na hinixach (jednostronne) Kingston na hynixach (jednostronne) ale czekam właśnie na dwie kości po 256MB Kingstona . U mnie super pi 1M: 1m 56s. A tak włąśnie, dzisiaj juz dwa razy wpieprzył mi sie jakiś kod który zamyka services.exe, a potem wiecie - odliczanie do zamknięcia systemu.... lol Edytowane 24 Sierpnia 2006 przez Intel Inside Qroń Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rosolini Opublikowano 25 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 25 Sierpnia 2006 Facet, u mnie to ciach!nia z grzybnią, ale syf mam w windozie i te moje ramy są do [gluteus maximus] - 4 kości, każda inna: Spectek (dwustronne) Hyundai na samsungach (dwustronne) Hyundai na hinixach (jednostronne) Kingston na hynixach (jednostronne) ale czekam właśnie na dwie kości po 256MB Kingstona . U mnie super pi 1M: 1m 56s. A tak włąśnie, dzisiaj juz dwa razy wpieprzył mi sie jakiś kod który zamyka services.exe, a potem wiecie - odliczanie do zamknięcia systemu.... lol OK, to daj znac jak dostaniez nowe memki - ciekaw jestem, czy taki wynik to normalka? btw. niedawno tez wymiatalem jakis syf z systemu - ktoredy to wlazi do jasnej cholery? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Balu Opublikowano 25 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 25 Sierpnia 2006 Dzisiaj miałem Cię rosolinie pobić na moim P3 w superpi, ale się okazało, że Sigejt 4,3 nie lubi PCI>40 i dysk zdechł :( . A miałem przygotowanego XP po instalacji miał niecałe 400 MB i taki zonk :( . Jaką masz płytę do swojego tulipana? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rosolini Opublikowano 25 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 25 Sierpnia 2006 Dzisiaj miałem Cię rosolinie pobić na moim P3 w superpi, ale się okazało, że Sigejt 4,3 nie lubi PCI>40 i dysk zdechł :( . A miałem przygotowanego XP po instalacji miał niecałe 400 MB i taki zonk :( . Jaką masz płytę do swojego tulipana? No to wspolczuje utraty dysku... odpalales go na FSB ponad 160?! I proc wstaje? Mam MSI 815EPT Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Balu Opublikowano 25 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 25 Sierpnia 2006 Przypominam, że to jest P3 a nie Celeron - fsb 175 to max dla mobo - powyżej black screen albo freez jak zmieniam spod CPUFSB. A na 4,3 na szczęście tylko MBR padł... 6,4 jest wytrzymalszy - PCI 43 mu nie przeszkadza ;) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rosolini Opublikowano 26 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 26 Sierpnia 2006 Przypominam, że to jest P3 a nie Celeron - fsb 175 to max dla mobo - powyżej black screen albo freez jak zmieniam spod CPUFSB. A na 4,3 na szczęście tylko MBR padł... 6,4 jest wytrzymalszy - PCI 43 mu nie przeszkadza ;) O kurcze... to Ty fsb175 na nim wykreciles!!! - jakos wczesniej tego nie zauwazylem. To wszystko tlumaczy. Stad taki ladny wynik w superpi przy tej czestotliwosci. Superpi jest barczo czoly na przepustowosc pamieci. Zluzuj tylko timingi a zobaczysz jak wynik poleci w dol. Doskonale to widac na moich wczesniejszych screenach - pomimo wyzszego fsb ale na luzniejszych timingach wynik jest o wiele gorszy. btw. Ladny procek - w zyciu nie widzialem, zeby P3 na takim wysokim fsb chodzil. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Balu Opublikowano 28 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 28 Sierpnia 2006 @rosolini - a ja marudzę ;) 175 to dla mnie za mało, mnożnik 7,5 daje o sobie mocno znać. Miałeś kiedykolwiek możliwość sprawdzenia max FSB swojej mobo? Na XS czytałem gdzieś, że ktoś zrobił 243 MHz FSB na ST6. Myślałeś może o modzie zasiłki - podwyższeniu 3,3, żeby VDimm był wyższy? Może ja się skuszę ;) . A o SuperPI trochę wiem - 34 posty w temacie na ekstremalnym ;). Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Qroń Opublikowano 28 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 28 Sierpnia 2006 Dobra mam te nowe ramy (kurcze, w tym roku wyprodukowane :D ) i timingi mają w standardzie przy 133Mhz 2:2:2:5:7, ale wynik mi jakoś zajebiście od tego nie podskoczył... koło 1m 50sec dla super pi 1M także myśle że standard dla Tulipanów taki wynik. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Balu Opublikowano 28 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 28 Sierpnia 2006 (edytowane) Enooo... to mega lipa :( A już miałem obczajonego tulipana na allegro. A mógłbyś powiedzieć, czy wyłączyłeś przynajmniej zbędny badziew z traya? Zarzuć screenem ;) (cpu-z dla cpu i memorek + całe okno spi, najlepiej w wersji 1.5XS) jeśli możesz. Edytowane 28 Sierpnia 2006 przez Balu Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rosolini Opublikowano 28 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 28 Sierpnia 2006 Balu - nie wiedzialem, ze zasilacze tez sie moduje :blink: Najwieksze fsb jakie udalo mi sie osiagnac na tej plycie to 155-160. Ale to przez slabe memki - wiecej za cholere nie chca leciec. Krecilem celerona 800 - dorwalem kiedys takiego dzika, ktory wyrabial tyle i to bez zmiany napiecia! Bede musial sobie sprawic takie same jak Intel Inside Qroń Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Balu Opublikowano 28 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 28 Sierpnia 2006 Rail mod: http://www.xtremesystems.org/forums/showthread.php?t=37574 . Muszę kupić potka wieloobrotowego to go wykonam ;). Ja aktualnie siedzę na 256 Hyundai na Hynixach - 7ns, 128 Specteca 7,5ns i 128 noname 7 ns. Wszystko chodzi stabilnie @ 160 FSB:DRAM 4:3, czyli 120 MHz 2-2-2-5-7 ;). Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Qroń Opublikowano 28 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 28 Sierpnia 2006 Enooo... to mega lipa :( A już miałem obczajonego tulipana na allegro. A mógłbyś powiedzieć, czy wyłączyłeś przynajmniej zbędny badziew z traya? Zarzuć screenem ;) (cpu-z dla cpu i memorek + całe okno spi, najlepiej w wersji 1.5XS) jeśli możesz. A prosze Cię bardzo: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Balu Opublikowano 28 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 28 Sierpnia 2006 (edytowane) hmm... System nie wygląda na zbyt zaśmiecony... A to źle, bardzo źle... Przynajmniej dla SPI maniaka jakim jest pan Balu ;) . Ale i tak tego mojego złoma wymienię i pomęcze cielaka. Panowie na HWbota i wysiudać tego pana z 1st place ;) http://www.hwbot.org/show.img?imageId=322&style=0 Edytowane 29 Sierpnia 2006 przez Balu Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rosolini Opublikowano 29 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 29 Sierpnia 2006 Balu wysiudalbym z mila checia, ale jak tam do jasnej cholery mozna wynik dodac? - kombinowalem z pol godziny i nic, ciagle jakies bledy wywala btw. ciekawy ten mod na zasilacz - modowales juz? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Balu Opublikowano 29 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 29 Sierpnia 2006 TU masz opis jak dodać, a dodajesz w tym temacie Będę modował, jak kupię potka 10k ;) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rosolini Opublikowano 29 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 29 Sierpnia 2006 No teraz to ja rozumiem... rzadko zagladam do extremalnego - nawet nie wiedzialem, ze taki ranking istnieje :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Balu Opublikowano 30 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 30 Sierpnia 2006 Gratulki pierwszego miejsca! Te złote pucharki są śliczne, nieprawdaż? Team PurePC rośnie w siłę ;) . PS. A o seti nie myślałeś? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rosolini Opublikowano 30 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 30 Sierpnia 2006 (edytowane) Dzieki... a pucharek rzeczywiscie jest sliczny :) Jak znajde chwile czasu, to rowniez i seti "pocwicze" - poki co mam male urwanie jaj w robocie - nawet nie ma czasu porzadnie w necie posiedziec :angry: edit: ciekawe jak to by chodzilo na ddr-ach pod tualatinem: http://www.allegro.pl/item124049128_ecs_p6...sound_ac97.html Edytowane 30 Sierpnia 2006 przez rosolini Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr@GuN Opublikowano 31 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 31 Sierpnia 2006 słyszałem że lepsze są tu sdrki :/ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Balu Opublikowano 31 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 31 Sierpnia 2006 Sis... ja podziękuję ;) a ta mobo to chyba odpowiednik k7s5a xD :kijem: lepiej nie ruszać Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr@GuN Opublikowano 3 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 3 Września 2006 http://www.allegro.pl/search.php?string=dd...1&country=1 tu są też inne płyty z ddr....i nawet ciekawe , tylko chore ceny... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rosolini Opublikowano 3 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 3 Września 2006 (edytowane) No niestety - takie sa ceny. ECS-a, ktorego zakupilem z tym tualatinem 1300 tez ladnie sprzedalem ze swoim poprzednim prockiem: http://www.allegro.pl/item123681696_plyta_...0_1460mhz_.html :) btw. wie ktos moze z jakiego napiecia - 12v, czy 5v jes zasilany procesor na plytach z socket370? Na starych plytach proc byl zasilany z 5v, natomiast na nowych jest to 12v. Do ktorej kategorii mozna te plyty zalichyc? Nowe co prawda nie sa ale diabli wiedza jak to jest? Czytalem instrukcje ale nic tam nie ma na ten temat. I teraz nie wiem jaki zasilacz kupic? Czy lepszy bedzie z mocniejsza linia 12, czy 5v? Edytowane 3 Września 2006 przez rosolini Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Balu Opublikowano 3 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 3 Września 2006 IMO 5V, ale możesz łatwo sprawdzić - jeżeli podpinasz do płyty wyczkę ATX 4 pin - 12V, jeśli nie - 5V. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rosolini Opublikowano 4 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 4 Września 2006 IMO 5V, ale możesz łatwo sprawdzić - jeżeli podpinasz do płyty wyczkę ATX 4 pin - 12V, jeśli nie - 5V.Dzieki wielkie - to juz wszystko jasne. Proc jest zasilany z 5v a ta linie mam troche niestabilna - zasilacz za 35zl ;) Mam drugi zasilacz ale ten z kolei ma walniete 12v. Do tego stopnia, ze dysk potrafi sie sam wylaczyc w czasie pracy! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rosolini Opublikowano 7 Października 2006 Zgłoś Opublikowano 7 Października 2006 (edytowane) Pora na ciag dalszy zabawy. Zamontowalem nowy zasilacz - Modecom MC-350ATX 2.0 PFC. Przypominam, ze na poprzednim zasilaczu - Modecom Feel-300ATX (kupiony w Gralu za 35zl) udalo mi sie dojechac do FSB 141 na napieciu zasilania 1,65V. Na wyzszym napieciu proc nie wstawal. No to do dziela. W pierwszej kolejnosci proba odpalenia kompa na 1,7V i... niestety zonk - nie wstaje :( No ale nic - zobaczymy, czy na 1,65V da sie teraz cos wiecej wycisnac? I udalo sie - FSB 142 :) Caly 1MHZ wiecej! Roznica w cenie miedzy zasilaczami to 80zl - jak za 1 MHZ to calkiem sporo. W zalaczeniu print screen z moich zmagan ;) Ale to jeszcze nie koniec zabawy - obok mnie lezy kolejny zasilacz. Tym razem Tracer 4Life 400W. Za chwile sie przekonam, co ten potrafi? Edytowane 7 Października 2006 przez rosolini Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...