Skocz do zawartości
talerzyk123

Przesiadka Z 6800 Na 6800gs !

Rekomendowane odpowiedzi

witam !!! Mam 6800GX fabryczne 12p/5v(nie da sie odblokowac dodatkowych) 360/850 taktowanie 128MB/256bit AGP, mam okazje sprzedac ja za 500zl i nie wiem co wziac za nia!!! max mam 550zl i ani grosza wiecej!!! zastanawiam sie czy wogole zmieniac a jak zmienic to na co i czy wydajnosc wzrosnie?? tylko blagam nie piszcie zebym sie zastanowil nad x1600 pro bo to 4-potokowy badziew!!!

moje propozycje:

LINKPIERWSZY

LINKDRUGI

LINKTRZECI

LINKCZWARTY

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

witam !!! Mam 6800GX fabryczne 12p/5v(nie da sie odblokowac dodatkowych) 360/850 taktowanie 128MB/256bit AGP, mam okazje sprzedac ja za 500zl i nie wiem co wziac za nia!!! max mam 550zl i ani grosza wiecej!!! zastanawiam sie czy wogole zmieniac a jak zmienic to na co i czy wydajnosc wzrosnie?? tylko blagam nie piszcie zebym sie zastanowil nad x1600 pro bo to 4-potokowy badziew!!!

moje propozycje:

LINKPIERWSZY

LINKDRUGI

LINKTRZECI

LINKCZWARTY

Sprzedawaj! Jak masz szanse zmienic karte dokladajac 20zl to nie ma co sie zastanawiac. Po pierwsze bedziesz mial nowke na nowej gwarancji (wazne, tez. w przypadku odsprzedazy), poza tym gs powinien sie lepiej podkrecac i na pewno bedzie mial szybsza pamiec. NIe ma sie nad czym zastanawiac, co najwyzej pomyslec, czy masz sumienie wcisnac swojego gf6800gx jakiemus naiwniakowi...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

I to bardzo. 2x mniejsza przepustowosc pamieci przy takich samych taktowaniach.

Nie pytam sie o czywiste rzeczy. Zreszta, 2xmniejsza przepustowosc jest tylko teoretycznie, 128bitowa szyna jest znaczaco efektywniejsza od 256bitowe i strata w rzeczywistosci siega ok 40% (gdzie stak przynajmniej czytalem).

Stad wysokie takty pamieci 128bit spokojnie nadrabiaja szyne 256bitowa (przyklad r9800pro i 6600gt). Do tego dochodzi fakt, ze na zadnej z tych kart nie wlaczy AA czy Anizo w nowych grach, ani wielkich rozdzielczosci, co rowniez obniza teoretyczna przewage szyny 256bit. Stad moje pytanie bylo o wplyw na wydajnosc, anie przepustowosc pamieci.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

w życiu bym sie nie przesiadł z karty 256 bit na 128 bit jeżeli mowa o karcie wykonanej w podobnej technologii

przykład 9800 i 6600 jest nieco jak z kosmosu w porównaniu z tematem dyskusji

-> zostaw tą karte co masz

Edytowane przez Luk3

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie pytam sie o czywiste rzeczy. Zreszta, 2xmniejsza przepustowosc jest tylko teoretycznie, 128bitowa szyna jest znaczaco efektywniejsza od 256bitowe i strata w rzeczywistosci siega ok 40% (gdzie stak przynajmniej czytalem).

Stad wysokie takty pamieci 128bit spokojnie nadrabiaja szyne 256bitowa (przyklad r9800pro i 6600gt). Do tego dochodzi fakt, ze na zadnej z tych kart nie wlaczy AA czy Anizo w nowych grach, ani wielkich rozdzielczosci, co rowniez obniza teoretyczna przewage szyny 256bit. Stad moje pytanie bylo o wplyw na wydajnosc, anie przepustowosc pamieci.

1. Dlaczego 128bit ma byc "znaczaco efektywniejsze" ?

2. Napisalem przy takich samych taktowaniach

3. Twoim zdaniem przepustowosc nie ma wplywu na wydajnosc?

Edytowane przez deadfrog

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mam jeszcze okazje za 550zl wziac to http://sklep.komputronik.pl/pelny.php?id=25499 , uzywwna , 1,5 roku gwary!! pozdro

Jesli ma taka okazje to czemu nie. Moze nie odczuje tak wielkej roznicy ale zawsze cos. Tu ma 256/256 12p/5v ktore moze zmodowac na 16p/6v. Ja bym sie przesiadl na tego PoV-a Edytowane przez Fisher15

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A jeśli się nie zmoduje :mur:

Zamienił stryjek siekierkę na kijek.

To zawsze ma juz te 12p/5v, 256mb pamieci i wyzsze takty pamieci ;]

A i moze sie zmoduje.

Watpie zeby byl mniej wydajny niz jego stary 6800 nawet bez o/c.

Ja bym sie przesiadal, ale to jego decyzja ;]

Edytowane przez Fisher15

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To chyba ostatnia moja wypowiedź w tym temacie: nie masz co przesiadać się na karty tego typu co się posiada, tylko trochę wydajniejsze. Dla mnie jedyną kartą, na którą tobie można by wymienić, by była wydajniejsza jest 7800GS. Ale, że kij ma dwa końce, za jej cenę pod PCI-E można mieć jeszcze wydajniejszą kartę np. 7900GT, x1900GT lu też nawet x1900XT.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hmmm !!! mam jeszcze za 580 okazje kupic Palit 6800GS 256MB 256bit Extreme 1.4ns 450/1200 !!!! ale mam dylemat masakra !!! jesli chodzi o platforme no to tez mam mieszane mysli bo wtedy to trzeba duzo wymieniac. np. dyski z ide na sata, nie wiem co robic i kto kupi ten moj stary sprzet zebym tylko "pare" zlotych dolozyc do nowego!!! pozdro

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ok!! zdecydowalem sie !!! zmieniam platforme na 64bit:):) huraa !!! sprobuje bez zadnych doplat:)

wiec tak:

barton mobile 2800+ gdzies powiedzmy ok 250zl

plyta epox nforce2 gdzies ok 150zl

za karte juz mam 500zl

RAZEM ok 900zl

teraz tak. oto moja propozycja do ktorej najbardziej sie przychylam a pod spodem druga mniej przychylna ktora bedzie podlegac waszej ocenie:

ASUS A8NE n-Force 4 + CPU AMD ATHLON 3200 64 BOX cena 430zl

http://www.allegro.pl/item120447318_asus_a...200_64_box.html

GALAXY 7300GT 128MB DDR3 500/1400MHz (Zalman)1,4ns cena 345zl

http://www.allegro.pl/item121088782_galaxy...lman_1_4ns.html

razem 775zl(+przesylki 800zl)

i drugi wariant:

MOC ASUS P5GD1 i915 + PENTIUM 4 3GHz 64BIT + WENT cena 430zl

http://www.allegro.pl/item120740950_moc_as...64bit_went.html

GALAXY 7300GT 128MB DDR3 500/1400MHz (Zalman)1,4ns cena 345zl

http://www.allegro.pl/item121088782_galaxy...lman_1_4ns.html

razem 775zl(+przesylki 800zl)

no i co sadzicie o takim rozwiazaniu??? ja mysle ze wydajnosc nie bedzie mniejsza niz teraz mam a moze byc nawet lepsza:) aha jeszcze jedno czy ten moj zasilacz pelny modecom(nie zaden feel) MC-400 spokojnie pociagnie nowy config?? czekam na odp , chyba ze macie jakies inne "combo" to czekam na propozycje:):) pozdro

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Doszlo znowu cos nad czym sie zastanawiam!!:):) otoz pojawil sie taki sprzet caly na allegro http://www.allegro.pl/item121708681_ga_m55...2_x_512_mb.html i chcialem sie zapytac czy sie na niego zdecydowac??? za swojego proca i plyte wezme z 400zl za 2x512 ram blitz wezme moze 300zl to mam juz 700zl za karte gr. mam 500zl ale uszczerbie z tego 500zl 100zl i mam juz 800zl na ten sprzet z linka:):) jak radzicie?? czy ten z linka bedzie wydajniejszy i lepszy od. np. asrock dualsata2 + venice3200+ + 2x512 ram blitz??? pozdro

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi