Skocz do zawartości
malkovich

2 Dyski, Raid 0, 2 Systemy - Windows I Linux..

Rekomendowane odpowiedzi

witam

składam kompa i zamierzam kupić 2 dyski i połączyć w macierz RAID0. w sumie to zamierzałem, bo zastanawiam się, czy można będzie zainstalować 2 systemy na takiej macierzy (Windows XP, jakiś Linux). nigdy nie miałem RAIDU, miałem zaś Windowsa i Linuxa na jednym dysku. o ile instalacja Windowsa na RAIDZIE jest chyba wykonalna o tyle Linuxa (podobno Linux "widzi" dyski po swojemu, nie przez kontroler ATA/RAID) no to nie wiem... no i czy można zainstalować windowsa na 80% powierzchni RAIDU a Linuxa na rzeszcie?... pewnie głupie pytanie, ale jak ktoś z tym walczył to proszę o info.

pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No to pogooglałem trochę. I większość rozwiązań RAIDOWYCH w chipsetach typu nvRAID, VIA-RAID to dla linuksa rozwiązania software'owe. Teraz pytanie czy można zrobić "hardware'owy" RAID dla Windy przez BIOS (tzn ustawić macierz) i na 80% zainstalować XP, a na reszcie zrobić LVM dla linuksa? Tzn rozwiązanie programowe.... choć gdzieś obiło mi się o uszy, że LVM można postrawić na niezRAIDowanych w BIOSIE wyskach. Pomocy - ktoś postawił na raidzie windowsa i linuxa obok siebie???

HLP

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

RAID programowy lub pseudo sprzętowy, polega na programowym traktowaniu dwóch dysków jako jednego z zachowując odpowiedni sposób adresowania danych, w zasadzie nie jest konieczne aby RAID był w pełni sprzętowy nawet RAID 5, wystarczy jedynie sprzętowo realizować pewne istotnie elementy dla wydajności np: dla RAID 5 generowanie sumy kontrolne

wiec jeżeli system obsługuje dany typ kontrolera, a tym samym są dostępne sterowniki, to nie ma znaczenia czy jest sprzętowy w pełni czy w części

nie ma również znaczenia, czy pierwszy system zajmuje 80% czy 60% a drugi 20% czy 40% dysku RAID, jeżeli ma odpowiedni sterownik

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi