malkovich Opublikowano 14 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 14 Sierpnia 2006 witam składam kompa i zamierzam kupić 2 dyski i połączyć w macierz RAID0. w sumie to zamierzałem, bo zastanawiam się, czy można będzie zainstalować 2 systemy na takiej macierzy (Windows XP, jakiś Linux). nigdy nie miałem RAIDU, miałem zaś Windowsa i Linuxa na jednym dysku. o ile instalacja Windowsa na RAIDZIE jest chyba wykonalna o tyle Linuxa (podobno Linux "widzi" dyski po swojemu, nie przez kontroler ATA/RAID) no to nie wiem... no i czy można zainstalować windowsa na 80% powierzchni RAIDU a Linuxa na rzeszcie?... pewnie głupie pytanie, ale jak ktoś z tym walczył to proszę o info. pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bellum Opublikowano 14 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 14 Sierpnia 2006 macierz RAID realizowana przez kontroler (fizyczne urządzenie), jest obsługiwany przez system Linux w pełni albo wcale, wszystko zależy od obecności sterownika Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
malkovich Opublikowano 15 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 15 Sierpnia 2006 OK. To wiem. A co, gdy już okaże się ze kontroler jest obsługiwany przez kernel - czy mogę na 80% RAIDU postawić WIN a na 20% Linuxa? Jest to wykonalne? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MBX Opublikowano 15 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 15 Sierpnia 2006 Macierz RAID jest widoczna przez programy partycjonujące jako jedna przestrzeń dyskowa, więc możesz podzelić ją jak chcesz. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
malkovich Opublikowano 16 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 16 Sierpnia 2006 No to pogooglałem trochę. I większość rozwiązań RAIDOWYCH w chipsetach typu nvRAID, VIA-RAID to dla linuksa rozwiązania software'owe. Teraz pytanie czy można zrobić "hardware'owy" RAID dla Windy przez BIOS (tzn ustawić macierz) i na 80% zainstalować XP, a na reszcie zrobić LVM dla linuksa? Tzn rozwiązanie programowe.... choć gdzieś obiło mi się o uszy, że LVM można postrawić na niezRAIDowanych w BIOSIE wyskach. Pomocy - ktoś postawił na raidzie windowsa i linuxa obok siebie??? HLP Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bellum Opublikowano 16 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 16 Sierpnia 2006 RAID programowy lub pseudo sprzętowy, polega na programowym traktowaniu dwóch dysków jako jednego z zachowując odpowiedni sposób adresowania danych, w zasadzie nie jest konieczne aby RAID był w pełni sprzętowy nawet RAID 5, wystarczy jedynie sprzętowo realizować pewne istotnie elementy dla wydajności np: dla RAID 5 generowanie sumy kontrolne wiec jeżeli system obsługuje dany typ kontrolera, a tym samym są dostępne sterowniki, to nie ma znaczenia czy jest sprzętowy w pełni czy w części nie ma również znaczenia, czy pierwszy system zajmuje 80% czy 60% a drugi 20% czy 40% dysku RAID, jeżeli ma odpowiedni sterownik Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...