slasher Opublikowano 15 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 15 Sierpnia 2006 Witam... Jako że do roboty w kuchni mam 2 lewe ręce to stwierdziłem że czas to zmienić. Potrzebuje przepisów na jakies prote aczkolwiek smaczne i pożywne jedzonko, tyle żeby nie były zbyt skaplikowane. Może ktoś ma jakieś? Z góry dzięki :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Pioorek Opublikowano 15 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 15 Sierpnia 2006 (edytowane) Ja mam ;) Potrzebujemy: 3 torebki ryzu Sos meksykanski/slodko-kwasny w sloiku. Piersi z kurczaka (z 3 srednie). Przepis prosty jak barszcz a jedzonko bardzo smaczne. Bierzesz piersi z kurczaka w lape i kroisz w kostke. To nic trudnego, odkrajasz te czesci gdzie nie ma za bardzo miesa tylko jest cos tlustego/kosc a reszte w kostke (czy w duza kostke, czy mala to zalezy od ciebie). Jak juz masz pokrojone piersi z kurczaka to je przypraw. Popieprz je troche pieprzem, papryka ostra w proszku, posyp solą (z pol lyzeczki). Wymieszaj je zeby wszedzie sol, pieprz etc. dotarlo. OK, na patelni rozgrzej oliwe z oliwek (nalej jej tyle, zeby piersi nie plywaly w niej, ale zeby tez nie bylo za malo i mialy na czym sie robic) i wrzuc piersi. Stoj przy nich ciagle i je mieszaj, bo latwo moga sie poprzypalac. Rob tak z 10 min te piersi az beda brazowe po bokach. Po tych 10 min. dolej troche wody, z 4 lyzki i przykryj patelnie (musi byc ona w miare gleboka zeby sos wszedl), rob jeszcze z 5 minut. W tym czasie, na ogien postaw wode w garnku. Do tej wody dodaj pol lyzeczki soli i poczekaj az sie zagotuje (bedzie bulgotac) i wtedy wrzuc do niej 3 torebki ryzu, czy ile chcesz. Na opakowaniu ryzu bedzie napisane ile to sie ma gotowac. Kiedy juz piersi beda ladnie podsmazone, kiedy juz dodales wody, zdejmij patelnie z ognia, poczekaj z pol minuty i dodaj caly cos w sloiku na patelnie. Postaw to z powrotem na ogien i rob z 6-7 minut, az sos sie podgrzeje dobrze. Kiedy juz wszystko bedzie gotowe, wyciagnij ryz, poloz sobie na jakis talerz cala torebke czy ile zjesz, wyciagnij ryz z niej, obok ryzu na talerzu dodaj gulasz z piersmi z kurczaka, jezeli lubisz to dodaj sobie tez jakiejs surowki czy cos... Nawet sam sos, piersi z kurczaka, ryz sa bardzo smaczne i co najwazniejsze pozywne ;). Strasznie syte to jest i dobre. Edytowane 15 Sierpnia 2006 przez Pioorek Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Remy Opublikowano 15 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 15 Sierpnia 2006 Przepis by me: Pita z pysznym nadzieniem: -2 chlebki pita -3 liście sałaty -pomidor -pół papryki -ćwierć ogórka -30 dag jakiegoś mięsiwa ( proponuje jakieś białe ;) ) -łyżka śmietany i majonezu -papryka ostra w proszku, sól, pieprz -oliwa z oliwek albo olej do smażenia Mięso kroimy w kostkę i wrzucamy na patelnię z małą ilością oliwy/oleju. Smażymy do nabrania złotego kolorku ;). Warzywa kroimy do miski. Usmażonego kurczaka również wrzucamy do miski. Dodajemy śmietanę i majonez. Do tego przyprawy wg uznania, mieszamy i mamy nadzienie. W międzyczasie przyrządzamy chlebki w tosterze lub piekarniku wg przepisu na opakowaniu. Jak dla mnie świetne :). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
forest kila zbila Opublikowano 24 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 24 Sierpnia 2006 przepis by me :) pyzy z miesem: idziesz do sklepu, sięgasz do lodówki wracasz do domu czytasz przepis, zazwyczaj jednoetapowy (zagotuj wodę, odlicz kilka minut po tym jak wypłyną), masz co jeść ew. wersja dla zaawansowanych: szukasz jakiejś surówki/sałatki w słoiku/na wagę. dokładasz trochę na talerz z jw i.. i masz co jeść :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
S_Works Opublikowano 24 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 24 Sierpnia 2006 Sniadaniowa kanapka a'la S_Works Składniki: Chleb Majonez Rzodkiewka Sol Narzędzia: Tarka Potrzec rzodkiewki na tarce na takie wiorki jak w mizerii, kromke chleba posmarowac majonezem (nie za grubo!) nastepnie tak przygotowany grunt obficie posypujemy potarta rzodkiewka, posolic do smaku. P.S. wazne jest aby rzodkiewka byla tarta a nie krojona w plasterki. P.P.S. jest fajna kanapka w wersji z serem zamiast rzodkiewki, moze byc nieco wiecej majonezu bez soli oczywiscie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
serwal4 Opublikowano 24 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 24 Sierpnia 2006 Jak nie gotowce (mrożonki.proszki) to zapiekanka warzywno-mięsna (tudzież byle co): -ziemniaki -cebula -ser zółty -przyprawa do ziemniaków (ew. czosnek, pieprz etc. co kto lubi) dodatkowo: -jakiekolwiek mięsiwo (szynka, parówki, franfuterki itd.) czy choćby paluszki rybne :P czy co tam się chce. -masło -naczynie żarodporne (najlepiej kwadrat/prostkąt, może być mała brytfanna) -kuchenka z piekarnikiem :P Przygotowanie: 1.Ziemniaki gotujemy ok 15-20min, poczym kroimy w plastry (dowolna grubość) 2.W między czasie cebule jak i mięsiwo siekamy/kroimy wg. upodobań i lekko podsmażamy na patelni. Piekarnik rozgrzewamy do 180-200 'C. 3.Naczynie do zapiekania wysmarowywujemy dokładnie masłem, elementy zapiekanki kładziemy w kolejności: ziemniaki, cebula, mięsiwo (ilość warstw dowolna). każdą warstwę ziemniaków posypujemy przyprawą do ziemniaków (tudzież innymi przyprawami). Na końcu kładziemy szczelną i grubą warstwę sera (rodzaj dowolny, postać sera obojętna (wiórki, plastry itd.), ew. posypujemy wierch przyprawami. 5.Gdy kompozycja jest gotowa, wstawiamy naczynię do piekarnika i zapiekamy w zależności od upodobań (nie mniej niż 30min), jeżeli piekarnik posiada grill elektryczny, można załączyć. Gotowe :) Co do dokładnych ilości ciężko powiedzieć, robiłem jak dotąd 3 razy to i wszystko sypałem, kroiłem itd. na oko. :) Dodatkowo można wrzucić tam co się żywnie podoba ;P byleby nie przesadzić. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michrz Opublikowano 8 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 8 Września 2006 I jeszcze dorzucę się z takim przepisem. Przepis zakłada, że są jakieś resztki z poprzedniego dnia typu makaron/ziemniaki/warzywka/ może jakieś mięcho. Najlepiej z makaronem i ziemniaczkami wychodzi Do miski wbijamy ze 2 jajka, dolewamy mleko i (jeśli jest) dorzucamy posiekanego szczypiorku, po czym mieszamy dokładnie. Na patelni 'zeszklamy' cebulkę, dodajemy rzeczy z dnia poprzedniego, zalewamy, posypujemy serem i smażymy aż będzie gotowe :) Fajna potrawa, bo za każdym razem trochę inaczej smakuje no i pozwala łatwiej pozbyć się resztek :) pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
qbass Opublikowano 8 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 8 Września 2006 Moze zmienimy temat na Proste i Szybie Potrawy , podpis do tematu byl by w sam raz do akademika :) co wy na to? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...