Skocz do zawartości
Hadar

Schłodzić Kompa

Rekomendowane odpowiedzi

Chciałbym kupić chłodzenie na moje CPU. Tylko nie mogę się zdecydować jakie (tzn. Nawet nie wiem czego mam szukać).

Zacznijmy od tego:

M/B: DFI LANPARTY UT nF4 SLI-D (nic z nią nie „robiłem”, ale może przydała by się zmiana chłodzenia na NB)

CPU: AMD AMD Athlon 64 3000+ Venice BOX

RAM: Twinmos PC3200 2x512MB 2.0-3-3-6 (bez radiatorów)

GFX: NVIDIA Leadtek Winfast PX6800 TDH (chłodzenie fabryczne)

PSU: Tagan 2Force TG430 U22

obudowa: Yesico Open Air Silver (na razie bez dodatkowych wentylatorów)

więcej danych Wam chyba niepotrzebne

Więc chcę schłodzić mój komputer (ostatnio przegrzały mi się pamięci na GFX więc miałem są w serwisie), a że jest to przydatne ostatnio dobitnie udowodniły to upały...

muszę zakupić :

wentylatory do obudowy (jakieś wydajnie i żeby świeciły ładnie)

pastę termo przewodzącą

chłodzenie CPU (najważniejsze)

ew. jakieś chłodzenie na mostek północny (tak żeby nie kolidowało z kartą graficzną)

ew. jakieś bajery do wyciszenia (bez przesady)

ew. jakieś bajery żeby komp ładnie wyglądał (BEZ PRZESADY)

mam na to maks 800zł (liczą się przede wszystkim 3 pierwsze rzeczy, z góry mówię że nie chciałbym wydawać wszystkiego)

najpierw chciałbym omówić 3 pierwsze rzeczy, a potem ewentualnie zająć się dodatkami

wydaje mnie się że mój sprzęt pozwala żeby dość mocno podkręcić procesor (komputer nie był kręcony), tak więc chciałbym wydusić z niego gdzieś 2,5GHz, zaś żeby temperatura przy „nagrzewaniu procka na maksa” nie przekraczała gdzieś 45 stopni

Ja nie wiem czy za te pieniądze można złożyć efektywne chłodzenie wodne (jeżeli ono to musiało by w całości zostać w środku kompa), poza tym trochę bym się jego bał

co do chłodzenia powietrznego to nie chciał bym żeby to był jakiś 2 kilowy kolos, który wyrwie mi procesor z kawałkiem MOBO. Zaznaczam że wyjmowanie mojego komputera z biurka jest bardzo trudne (cholerny kabel od monitora) i komp musi przebywać w nienaturalnych i ryzykanckich pozycjach (w przechyleniu pod niebezpiecznym kątem, poza tym czasami zdarzało mnie się że komp przypierniczał o podłogę przy wyjmowaniu)

chciałbym żeby też było ładnie i kolorowo :)

no i to chłodzenie ma się zmieścić w obudowie xD

hałas nie przeszkadza mi za bardzo

jak próbowałem szukać czegoś na własną rękę to znalazłem:

http://zalman.co.kr/eng/product/view.asp?i...65&code=005

http://zalman.co.kr/eng/product/view.asp?i...02&code=005

nie wiem czym się różnią (wolałbym to lepsze :P), ale nie ma pojęcia jak z wydajnością, co o tym myślicie?

nie widziałem ostatnio w necie żadnych testów chłodzenia :/

w obecnym numerze CDA był test Titana Amandy (TCC-NP04TZ) chłodzenie wygląda dość ciekawie jednak nie wiem czy jest dostępne pod 939 i czy w ogóle można je kupić w Polsce..

Proszę o pomoc.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Forum co kupić jest przeznaczone na wszystkie dyskusje/flejmy na temat wyboru, wyższości jednego produktu nad drugim. Tematyka tego działu to:

* Procesory

* Płyty główne

* RAM

* Karty graficzne

* Gotowe zestawy

Zapytaj tutaj. Co do Amandy to tutaj :)

Pozdro

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dobre, prawie bezkompromisowe AC:

1. CPU - Scythe ninja @ Fander 120mm (150zl)

2. GPU - Evercool VC-RHC (75zl)

3. NB - jakis pasywny zalmanek / cokolwiek - karta w dolny slot PCIE (15zl)

4. Wentylacja - 2x 120mm fander (100zl) - tutaj mozna sie pokusic o kupienie ninjy na proca BEZ wentylatora (taniej) a te 2 120 wentylujace bude powinny w pelni zaspokoic ninje :wink:

5. Pasta Coolaboratory Liquid Pro - 35zl (najlepsza na rynku)

6. Ew jakies maty wyciszajace, firmowe, ale nie beda do konca pasowac do tej budy, albo samochowe - ale to kwestia gustu i raczej groszowa sprawa :wink:

Wentylatory w tym przypadku moga byc inne, ale radze wysokiej jakosci, zamienniki dla fandera - Zaward / Nexus / Papst i inne na slizgach nastawione na cisze.

To da ci praktycznie najlepsze wyniki AC przy duzej ciszy, ciezko dzis o cos wydajniejszego w ac.

Edytowane przez aerial

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1. a czym się różni Schythe Ninja od Scythe Ninja Plus? Można kupić wersję Plus bez wentylatorka?

2. chłodzenie na GPU mnie nie interesuje

3. chłodzenie NB zostawny, ok (pozatym czy ktokolwiek wie jak jest ułożona karat grafiki i NB? mnie nie chodzi o Ciszę tylko o wydajność)

4. Dlaczego Wy się wszyscy tymi Fanderami tak zachwycacie? ten Fader bardzo wolno się obraca (tylko 1400 obr./min. - nie ma jakiś szybczych wersji)

5. Nie znam jej. Zawsze wydawało mnie się że najlepsza na rynku są pasty OCZ i AC

6. nie po to kupowałem obudę która ma ze wszystkich stron siedkę żeby jakieś maty wkłdać, to wiciszenie zostawmy bo to paranoja i tak nic nie da. (ale widziałem tak pochłaniacze drgań na 4max.pl - dawają one coś)

i mówię poraz kolejny - na ciszy mi nie zależy!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1. a czym się różni Schythe Ninja od Scythe Ninja Plus? Można kupić wersję Plus bez wentylatorka?

2. chłodzenie na GPU mnie nie interesuje

3. chłodzenie NB zostawny, ok (pozatym czy ktokolwiek wie jak jest ułożona karat grafiki i NB? mnie nie chodzi o Ciszę tylko o wydajność)

4. Dlaczego Wy się wszyscy tymi Fanderami tak zachwycacie? ten Fader bardzo wolno się obraca (tylko 1400 obr./min. - nie ma jakiś szybczych wersji)

5. Nie znam jej. Zawsze wydawało mnie się że najlepsza na rynku są pasty OCZ i AC

6. nie po to kupowałem obudę która ma ze wszystkich stron siedkę żeby jakieś maty wkłdać, to wiciszenie zostawmy bo to paranoja i tak nic nie da. (ale widziałem tak pochłaniacze drgań na 4max.pl - dawają one coś)

i mówię poraz kolejny - na ciszy mi nie zależy!

Ad 4

- BO chodzi o cisze

- Chodzi tez o przeplyw powietrza

- Jest ładny

- dobrej firmy

- dobrze wykonany

Ad 5

Jak Ci nie zalezy na ciszy to sobie kup 80x80 za niecale 1,5 z allegro takich kilka i zobaczysz ze cisz to podstawa

albo wentylator przemysłowy za 30 zl tam jest przepływ powietrza :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi