Skocz do zawartości
mike757

Core Duo Vs Turion 64

Rekomendowane odpowiedzi

Dwie opcje:

Turion 64:

http://www.softon.pl/sklep/index.php?s=pro...;ref=skapiec.pl

btw: co oznacza Turion 64X2? że jest dwurdzeniowy? Co myślicie o jego karcie graficznej?

Core Duo to oczywiście HP nx7400:

http://www.softon.pl/sklep/index.php?s=pro...;ref=skapiec.pl

No właśnie - czy lepiej kupić notka z dwurdzeniowym Core Duo T2250 , czy może lepiej zainwestować w Turiona 64X2?

Pytanie sprowadza się głównie do wydajności (aczkolwiek zużycie energii też ma swoje znaczenie, ale tu chyba wygrywa Intel).

Pierwsza runda to aplikacje 32-bitowe. Który procesor lepiej wypada w 32-bitowych aplikacjach?

Druga to aplikacje 64-bitowe. Co prawda na razie jest ich niewiele, ale komputer kupuje się na kilka lat i nie chciałbym, żeby potrzebny mi program zażądał 64-bitowego systemu. Czy procesor 32-bitowy może obsługiwać 64-bitowe oprogramowanie?

Edytowane przez mike757

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1. Tak ten Turion jest dwurdzeniowy ;) grafa jest raczej słaba ale lepsza od intelowskiej MA950 :D

2. IMO hpek bedzie lepszy. Ma CD i 1GB ram, jednak ma tez bardzo słaba karte (jezeli nie grasz to nie ma to znaczenia ;) )

3. Dłużej na bateri powinien trzymać CD, ale to zalezy od pojemności zastosowanych bateri, a takze reszty podzespołów.

4. Przeważnie szybszy jest CD, choć Turion jakoś znacząco nie odstaje.

5. Niestety CD jest tylko 32-bitowy, tak wiec programiki 64 bitowe na nim nie pójda. Dopiero C2D bedzie obsługiwał 64bity.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki :)

Jeśli chodzi o RAM to chyba można dołożyć bez utraty gwarancji? Mam rację?

Poza tym obecnie nie czuję dużej potrzeby RAM-u. Na desktopie mam 256 MB a zawsze myślałem, że to 512, czyli po przesiadce na 512 pewnie jeszcze przez jakiś czas nie będę narzekał ;)

Co do procków, to na desktopie mam Athlona i musze powiedzieć, że proc dobry - kiedyś w kompie były problemy z zasilaczem i chłodzeniem proca (wyłączał się, resetował, ale była zima, czyli otwierało się okno i grało dalej :D) i znajomi spece zaczęli się zastanawiać, czy proca nie spaliłem, ale z nowym, wielkim miedzianym radiatorem i lepszym waitraczkiem i nowym zasilaczem działa do dziś i żadnego spadku mocy nie zauwazyłem, chociaż nowe chłodzenie hałasuje jak ruski odkurzacz :P

Jeśli chodzi o grafike to w nic specjalnie nie gram, ale zawsze lepiej kupić lepszą niż gorszą, mam rację?? :D ... Poza tym będę pewnie robił na nim jakieś elektryczno-elektroniczne projekty, chyba niezbyt wymagające, ale zawsze to trochę grafikę obciąża.

Myślę, że skoro różnica wydajności między Core Duo i Turionem 64x2 jest niewielka, to warto wziąć ASUS'a ... żeby za 2 lata nie chodzić wściekły, że połowa nowego softu jest pod 64-bit :D

Poza tym trochę nie ufam HP - mój ojciec ma notka HP i jak na razie padł mu touchpad, jeden plastik (nad klawiaturą) dziwnie się odkształcił, klawiatura też nie najlepiej działa... chociaż z drugiej strony to może być przypadek odosobniony bo generalnie HP ma niezłą opinię.

I jeszcze jedno pytanie - z tego co się orientuję, to oba te notki mają te matryce z szybą - lepszy obraz, ale jak sie ***** mać porysuje to :mur: . Czy nie ma opcji ze standardowa matrycą?

Jak na razie nie pracowałem na matrycy z szybą. Mam za to porównanie monitora CRT z LCD i co prawda LCD mniej męczy wzrok, ale obraz LCD wydaje się być nieco rozmyty. Nie wiem, czy szyba daje ostrzejszy obraz.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Niestety nie da sie zastapic matrycy gloss zwykła :|

A jesli chodzi o porównanie obrazu z CRT a LCD to przynajmniej u mnie jest zupełnie na odwrot. Na LCD obraz jest idealnie ostry i nie mam zadnych rozmyc, natomiast na CRT obraz jest delikatnie rozmyty.

Przez jakie złacze masz podłaczonego LCDeka?? D-sub czy dvi??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Złącze takie tradycyjne, może to z tego wynika...

No cóż, trzeba się będzie pogodzić z tym lustrem chyba bo we wszystkich porządniejszych lapkach już takie montują

Może chodzi im o to, żeby ludzie szybko kupowali nowe matryce albo całe lapki jak nie wiedzą, ze da się wymienić - kolejna spiskowa teoria :P

W każdym razie cosik o tych nowych matrycach czytałem i któraś firma od laptopów zachęca klientów, żeby swoje stare matryce wymienili na nowe, błyszczące - czyli przesiadka w drugą stronę pewnie też jest możliwa, ale nowego laptopa z matowa ciężko "dorwać".

EDIT: I jescze takie pytanie co do pamięci wideo w ASUSie. Czy to, co jest podane w http://www.softon.pl/sklep/index.php?s=pro...;ref=skapiec.pl oznacza, że ona ma 128MB pamięci, z czego 64 MB pamięci własnej i drugie tyle może dobrać z RAM??

Edytowane przez mike757

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zbadałem bliżej temat i udało mi się dowiedzieć, że Core Duo T2250 ma 2MB L2 cache i FSB 533 MHz, podczas gdy Turion w AMD ma tylko 512 kB L2 cache i pracuje zwykle z pamięciami RAM 333MHz.

Z tego wynikałoby, że CD jest znacznie lepszy, ale mogę się mylić ze względu na różnice konstrukcyjne między AMD i Intelem.

AMD wspomina coś o HyperTransport I/O do 800 MHz (czyżby to zapewniało szybszą komunikację z RAM?), a intel tego chyba nie ma.

http://www.amd.com/us-en/assets/content_ty..._docs/41407.pdf

Kurde im więcej człowiek wie, tym trudniej się zdecydować ! :razz:

Edytowane przez mike757

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ale nad czym Ty się jeszcze zastanawiasz, jakieś brednie wypisujesz i suche dane,

przecież oczywiste jest, że powinieneś łyknąć coreduo, a jeżeli tak bardzo zależy Ci na 64bitach to poczekaj na laptopy z core2duo który zapewne pojawią się lada moment

Edytowane przez kucyk

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie traktuj tego jako napaść, kucyk, ale gdybym się nie zastanawiał, to zapewne już jakiś czas temu kupiłbym notka z Celeronem! <_<

Co do Core 2 duo, to by było optymalne rozwiązanie, ale będzie pewnie kosztować niemało, a mój budżet, początkowo ograniczony do 3k udało się poszerzyć do 3.5k i już dalej to będzie ciężko, a na Core2 Duo chyba przyjdzie nam jeszcze poczekać.

Poszukałem trochę na stronce Notebookreview.com ( http://forum.notebookreview.com/showthread.php?t=45655 ) i tam się ktoś wypowiada następująco:

As you can see, this turns out to be a fairly complicated subject. Desktop users have it on easy street, but those of us in the notebook forum have a hard choice ahead of us. I think the important question to ask yourself at this juncture is:

"How long am I planning to use this notebook?"

If it's more than two years, I'd suggest a 64-bit capable notebook. If not, you'll be refreshing your notebook before 64-bit computing becomes a "yes" instead of a "maybe" and you'll be able to have both.

Kompa kupuję na studia, na jakieś 3-4 lata, czyli kierując się sugestią autora artykułu należałoby kupić procka 64-bit. Można oczywiście zadać sobie pytanie, czy na tym Turionie pójdzie soft wydany za 3 lata, ale z drugiej strony soft 64-bitowy nie pójdzie pod żadnym 32-bitowym Core Duo. Co ciekawe, autor zauważa, że większość desktopów (przynajmniej za oceanem, heh) ma już montowane procki 64-bitowe.

EDIT: To, co piszę, nie znaczy, ze uważam T64 za lepszy procesor, ja po prostu tak mam, że zawsze mam zdanie przeciwne do rozmówcy <_<

EDIT #2: Dalsza lektura watku na Notebookreview wzbudziła kolejne wątpliwości, i teraz to już kompletnie nie rozumiem: czy wyższość 64bit nad 32bit polega jedynie na tym, że 64bit może obsługiwać więcej pamięci? Bo ograniczenie do 4GB w 32bit to raczej nie mało.

Edytowane przez mike757

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi