DiMaQ Opublikowano 16 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 16 Sierpnia 2006 Witam. Właśnie się tak zastanawiam czy duża jest różnica w oddawaniu ciepła aluminium i miedzi. Ma ktoś może jakieś testy takich samych bloków ale wykonanych z jedne z miedzi a drugie z aluminum. Chciałbym zrobić swój blok wodny, a aluminium jest sporo tańsza od miedzi i bardziej dostępna. Dzięki za owocne i pomocne :wink: odpowiedzi. Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PMichalak Opublikowano 16 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 16 Sierpnia 2006 (edytowane) Porównaj zwykłego Prisona z Priosnem eco - były identyczne różnił je tylko materiał wykonania. KLIK :!: Edytowane 16 Sierpnia 2006 przez GDR Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DiMaQ Opublikowano 16 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 16 Sierpnia 2006 (edytowane) Więc bez obawy można stosować aluminum :D Dzięki za pocieszającą odpowiedź :lol: Możesz podać jakieś linki do porównania ?? Edytowane 16 Sierpnia 2006 przez DiMaQ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
99tomcat Opublikowano 16 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 16 Sierpnia 2006 tylk oprzy alu musisz mieć wsio alu bo będzie korozja katalityczna... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DiMaQ Opublikowano 16 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 16 Sierpnia 2006 Korozja będzie nawet wtedy, kiedy doleje środka przeciwdziałającego korozji ?? Czytałem, że ludzi mają bloki miedziane a nagrzewnice aluminiową. Zalewają to borygo i jest GIT. No jeśli będzie korozja zachodziła to wole wydać te pare PLN więcej i mieć spokój. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
99tomcat Opublikowano 16 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 16 Sierpnia 2006 1l borygo to 10 zlotych...chyba kawałem miedzi mniej wyjdzie i masz spokój :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DiMaQ Opublikowano 16 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 16 Sierpnia 2006 (edytowane) No niby tak, ale i tak zamierzałem zalewać borygo i deminerałką. Mam 2 litry borygo na stanie, więc jak co to nie będzie trzeba za dużo dokupić ;) EDIT: Jaką polecacie nagrzewnice aluminiową ?? Sam mam na stanie 2 chłodnice do FORDA MONDEO więc można by je wykożystać, ale niestety mam za małe mieszkanie :( Edytowane 16 Sierpnia 2006 przez DiMaQ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mib Opublikowano 16 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 16 Sierpnia 2006 Te 2 metal roznia sie zasadniczo. Miedz jest paskudna w obroce, wrecz sie klei do narzedzi. A aluminium jest latwiej obrabialne. A co do wydajnosci to jest tak: -Cu, bardzo aldnie przewodzi cieplo "trzyma", czyli jak nie masz nawiewu to dluzej pozostaje cieple -Al, bardzo szybko trasnportuje cieplo, nie "trzyma" ciepla tylko blyskawicznie oddaje. Ogolnie to miedz jest lepsza w takim zastosowaniu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DiMaQ Opublikowano 16 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 16 Sierpnia 2006 NIE bardzo rozumiem twoją wypowiedź, ale wychodzi z tego jedna rzecz. Aluminum szybko oddaje ciepło i nie trzyma go, ( każdy materiał ma tzw." pojemność cieplną " czyli ilość ciepła które może trzymać w sobie) więc po oddaniu może odrazu pobrać "nowe" ciepło. Wedle mojej ideologii alu jest lepsze ;);) Jeśli coś pogmatwałem (w co szczerze niewątpie :D) poprawcie mnie. Będe wdzięczny. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
::snoopy:: Opublikowano 16 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 16 Sierpnia 2006 Należy jeszcze wspomnieć że na plus dla alu jest to że jest dużo lżejsze, ale to chyba wiecie :wink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PMichalak Opublikowano 16 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 16 Sierpnia 2006 (edytowane) Przewodność cieplna: Srebro - 418 W/mK Miedź - 397 W/mK Złoto - 297 W/mK Aluminium - 221 W/mK Pojemność cieplna: Srebro - 25.35 J/(mol*K) Miedź 24.44 - J(mol*K) Złoto - 25.42 J/(mol*K) Aluminium - 24.35 J/(mol*K) Edytowane 16 Sierpnia 2006 przez GDR Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DiMaQ Opublikowano 16 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 16 Sierpnia 2006 (edytowane) Przewodność cieplna: Srebro - 418 W/mK Miedź - 397 W/mK Złoto - 297 W/mK Aluminium - 221 W/mK Więc jednak miedź :-| Jak myślicie czy bloczek aluminiowy wystarczyłby na podrkręcanego sempronka ?? Edytowane 16 Sierpnia 2006 przez DiMaQ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PMichalak Opublikowano 16 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 16 Sierpnia 2006 Więc jednak miedź :-| Jak myślicie czy bloczek aluminiowy wystarczyłby na podrkręcanego sempronka ?? To zależy od temperatury wody oraz od temperatury którą chciałbyś uzyskać na procesorze. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DiMaQ Opublikowano 16 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 16 Sierpnia 2006 Temperatura wystarczy mi w granicach normy czyli w idle niech będzie do 35C :wink: . Jak myślicie czy jako rozwiązanie przejściowe może to się sprawdzić?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PMichalak Opublikowano 16 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 16 Sierpnia 2006 Temperatura wystarczy mi w granicach normy czyli w idle niech będzie do 35C :wink: . Jak myślicie czy jako rozwiązanie przejściowe może to się sprawdzić?? Czym planujesz chłodzić wodę? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DiMaQ Opublikowano 16 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 16 Sierpnia 2006 Nagrzewnicą od Kadetta na której byłyby 2 wiatraki 80mm x 80 mm Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PMichalak Opublikowano 16 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 16 Sierpnia 2006 Nagrzewnicą od Kadetta na której byłyby 2 wiatraki 80mm x 80 mm Myślę, że da radę schłodzić. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KAMILcom Opublikowano 16 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 16 Sierpnia 2006 na kadeta lepiej 1x120mm z shordem a co do temp to bardziej zależy od konstrukcji Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Xtreme Addict Opublikowano 17 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 17 Sierpnia 2006 Chce ci się babrać w robienie bloczka z aluminium? Musisz być sprawny manualnie i dysponować narzędziami. Pewnie takowych nie masz, więc koszt materiałów + narzędzi przewyższa koszt nowego porządnego bloczka :wink: Na allegro można wyrwać F2S rev. 2,0 za ok. 50 zł. Pomyśl czy Ci się to przypadkiem bardziej nie opłaci... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Imperator Kret Opublikowano 17 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 17 Sierpnia 2006 Narzędzia potrzebne do bloku - brzeszczot, pilnik, wiertarka. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mechl!n Opublikowano 17 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 17 Sierpnia 2006 Czytałem, że ludzi mają bloki miedziane a nagrzewnice aluminiową. Zalewają to borygo i jest GIT.Bo w układzie alu-miedź koroduje alu właśnie a wnętrza chłodnicy nie widać (a tam syf :-)). Najbardziej "kłopotliwym" elementem alu WC może okazać się chłodnica. Szerokim łukiem omijaj typowe aluminiaki, np: http://moto.allegro.pl/show_item.php?item=110086766 Kanały to rurki i bardzo gęsto upakowane lamele- może być problem z cichym przedmuchem powietrza. Szukaj nagrzewnic np ford mondeo, focus, DAEWOO NUBIRA, LANOS, np: http://moto.allegro.pl/show_item.php?item=120209962 http://moto.allegro.pl/show_item.php?item=115818670 http://moto.allegro.pl/show_item.php?item=115586453 http://moto.allegro.pl/show_item.php?item=117055732 Jak widać mają budowę znaną z serii BI (płaskie kanały, harmonijkowe lamele) z tą różnicą, że są całe z alu. Musisz też pamiętać, że wszelkie króćce wykonane są z chromowanego/niklowanego mosiądzu a więc stopu miedzi- miej pewność, że ta warstwa nie jest popękana, zadrapana bo fakt ten może być przyczyną korozji. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DiMaQ Opublikowano 17 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 17 Sierpnia 2006 @Xtreme Addict Przecież do robienie bloków i topów potrzebny jest : pilnik, wiertarka(najlepiej stołowa), piłka do metalu, gwintowniki. Wszystkie te rzeczy mam. Więc jeśli byłby jakiś problem to leżałby w chęciach do zabaw manualnych ;) Aluminium moge kupić w swoim mieście, a nie tłuc się 70 km po pare kawałków miedzi :(. Chyba jednak będe musiał jechać bo po przeczytaniu waszych opinii o wyższości miedzi nad alu ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Imperator Kret Opublikowano 17 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 17 Sierpnia 2006 Nie przesadzaj. Bierz alu bo nie warto jechać 70 km po kawałek płaskownika! W dodatku jest lepsze w obróbce i lżejsze. Zastosujesz płyn chłodniczy i nie będzie korozji. Nie warto się tak narobić i najeździć dla 2*C. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DiMaQ Opublikowano 17 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 17 Sierpnia 2006 (edytowane) Narazie się wstrzymam. Zobaczę jak będzie się robiło w alu. W następnym tegodniu może zabiore się z ojcem i pojade do tej miejscowości gdzie drwe miedź, więc pewnie się skusze i kupie. Zrobie bloki w takim samym " procesie technologicznym " i sam będe wiedział co lepsze i czy warto tyle jeździć, bo następna okazja do wyjazdu może się nie prędko trafić ;) No i tam gdzie będe kupywać miedź będe mógł kupić odrazu plexi i może także króćce :D No to może koszty podróży się troche zwrócą, bo jak co to będe musiał króćce i plexi przez neta kupic a przesyłka kosztuje :| Edytowane 17 Sierpnia 2006 przez DiMaQ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...