Skocz do zawartości
DiMaQ

Aluminum Vs. Miedź

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Właśnie się tak zastanawiam czy duża jest różnica w oddawaniu ciepła aluminium i miedzi. Ma ktoś może jakieś testy takich samych bloków ale wykonanych z jedne z miedzi a drugie z aluminum. Chciałbym zrobić swój blok wodny, a aluminium jest sporo tańsza od miedzi i bardziej dostępna. Dzięki za owocne i pomocne :wink: odpowiedzi.

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Więc bez obawy można stosować aluminum :D Dzięki za pocieszającą odpowiedź :lol: Możesz podać jakieś linki do porównania ??

Edytowane przez DiMaQ

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Korozja będzie nawet wtedy, kiedy doleje środka przeciwdziałającego korozji ?? Czytałem, że ludzi mają bloki miedziane a nagrzewnice aluminiową. Zalewają to borygo i jest GIT.

No jeśli będzie korozja zachodziła to wole wydać te pare PLN więcej i mieć spokój.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No niby tak, ale i tak zamierzałem zalewać borygo i deminerałką. Mam 2 litry borygo na stanie, więc jak co to nie będzie trzeba za dużo dokupić ;)

EDIT: Jaką polecacie nagrzewnice aluminiową ?? Sam mam na stanie 2 chłodnice do FORDA MONDEO więc można by je wykożystać, ale niestety mam za małe mieszkanie :(

Edytowane przez DiMaQ

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Te 2 metal roznia sie zasadniczo. Miedz jest paskudna w obroce, wrecz sie klei do narzedzi. A aluminium jest latwiej obrabialne.

A co do wydajnosci to jest tak:

-Cu, bardzo aldnie przewodzi cieplo "trzyma", czyli jak nie masz nawiewu to dluzej pozostaje cieple

-Al, bardzo szybko trasnportuje cieplo, nie "trzyma" ciepla tylko blyskawicznie oddaje.

Ogolnie to miedz jest lepsza w takim zastosowaniu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

NIE bardzo rozumiem twoją wypowiedź, ale wychodzi z tego jedna rzecz. Aluminum szybko oddaje ciepło i nie trzyma go, ( każdy materiał ma tzw." pojemność cieplną " czyli ilość ciepła które może trzymać w sobie) więc po oddaniu może odrazu pobrać "nowe" ciepło.

Wedle mojej ideologii alu jest lepsze ;);)

Jeśli coś pogmatwałem (w co szczerze niewątpie :D) poprawcie mnie. Będe wdzięczny.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przewodność cieplna:

• Srebro - 418 W/mK
  • Miedź - 397 W/mK
  • Złoto - 297 W/mK
  • Aluminium - 221 W/mK

Pojemność cieplna:

• Srebro - 25.35 J/(mol*K)
  • Miedź 24.44 - J(mol*K)
  • Złoto - 25.42 J/(mol*K)
  • Aluminium - 24.35 J/(mol*K)
Edytowane przez GDR

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przewodność cieplna:

Srebro - 418 W/mK

Miedź - 397 W/mK

Złoto - 297 W/mK

Aluminium - 221 W/mK

Więc jednak miedź :-| Jak myślicie czy bloczek aluminiowy wystarczyłby na podrkręcanego sempronka ??

Edytowane przez DiMaQ

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chce ci się babrać w robienie bloczka z aluminium? Musisz być sprawny manualnie i dysponować narzędziami. Pewnie takowych nie masz, więc koszt materiałów + narzędzi przewyższa koszt nowego porządnego bloczka :wink:

Na allegro można wyrwać F2S rev. 2,0 za ok. 50 zł. Pomyśl czy Ci się to przypadkiem bardziej nie opłaci...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czytałem, że ludzi mają bloki miedziane a nagrzewnice aluminiową. Zalewają to borygo i jest GIT.

Bo w układzie alu-miedź koroduje alu właśnie a wnętrza chłodnicy nie widać (a tam syf :-)).

Najbardziej "kłopotliwym" elementem alu WC może okazać się chłodnica.

Szerokim łukiem omijaj typowe aluminiaki, np:

http://moto.allegro.pl/show_item.php?item=110086766

Kanały to rurki i bardzo gęsto upakowane lamele- może być problem z cichym przedmuchem powietrza.

Szukaj nagrzewnic np ford mondeo, focus, DAEWOO NUBIRA, LANOS, np:

http://moto.allegro.pl/show_item.php?item=120209962

http://moto.allegro.pl/show_item.php?item=115818670

http://moto.allegro.pl/show_item.php?item=115586453

http://moto.allegro.pl/show_item.php?item=117055732

Jak widać mają budowę znaną z serii BI (płaskie kanały, harmonijkowe lamele) z tą różnicą, że są całe z alu.

Musisz też pamiętać, że wszelkie króćce wykonane są z chromowanego/niklowanego mosiądzu a więc stopu miedzi- miej pewność, że ta warstwa nie jest popękana, zadrapana bo fakt ten może być przyczyną korozji.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Xtreme Addict Przecież do robienie bloków i topów potrzebny jest : pilnik, wiertarka(najlepiej stołowa), piłka do metalu, gwintowniki. Wszystkie te rzeczy mam. Więc jeśli byłby jakiś problem to leżałby w chęciach do zabaw manualnych ;) Aluminium moge kupić w swoim mieście, a nie tłuc się 70 km po pare kawałków miedzi :(.

Chyba jednak będe musiał jechać bo po przeczytaniu waszych opinii o wyższości miedzi nad alu ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie przesadzaj. Bierz alu bo nie warto jechać 70 km po kawałek płaskownika! W dodatku jest lepsze w obróbce i lżejsze. Zastosujesz płyn chłodniczy i nie będzie korozji. Nie warto się tak narobić i najeździć dla 2*C.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Narazie się wstrzymam. Zobaczę jak będzie się robiło w alu. W następnym tegodniu może zabiore się z ojcem i pojade do tej miejscowości gdzie drwe miedź, więc pewnie się skusze i kupie. Zrobie bloki w takim samym " procesie technologicznym " i sam będe wiedział co lepsze i czy warto tyle jeździć, bo następna okazja do wyjazdu może się nie prędko trafić ;)

No i tam gdzie będe kupywać miedź będe mógł kupić odrazu plexi i może także króćce :D No to może koszty podróży się troche zwrócą, bo jak co to będe musiał króćce i plexi przez neta kupic a przesyłka kosztuje :|

Edytowane przez DiMaQ

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi