pete86 Opublikowano 16 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 16 Sierpnia 2006 witam, temat sieci p2p przerabialem niejednokrotnie w oparciu o to forum + portforward.com juz mam ustawione stale ip, router ustawiony (linksys), zone alarm przepuszcza udt/tcp, utorrent hula, jednym slowem, wszystko tak jak chce ! :] mam pytanie rozszerzajace temat stalego ip vs dynamicznie przydzielanego. w laptopie mam wifi i ethernet. poki co ustawilem staly ip na wifi, ale mysle ze jak zmienie access point (np w kawiarni) to bede musial przestawic na automatycznie przydzielany ip, prawda? potem znow jak wroce do domu, bede sie bawil ustawiajac staly. jednym slowem: STALE IP ogranicza pewna mobilnosc i dostepowosc internetu, zwlaszcza ze chyba hotspoty wymagaja przelaczenia na automatyczne pozyskiwanie ip. poprawcie mnie jesli sie myle :] ale w domu mam jeszcze kabel ethernetu. czy dobrym pomyslem bedzie zrobienie takiego tricku, ze na ustawieniach tcp/ip w wifi, przelacze na auto przydzielanie ip, natomiast w ustawieniach tcp/ip ethernetu, ustawie sobie staly ip? dzieki temu jak bede mial cos do sciagniecia, to bede podlaczal go pod kabel, tak zeby korzystal z utorrenta i przekierowania portow, natomiast do zwyklego surfowania, bede sie przelaczal na wifi. powinno wyjsc, prawda? chyba lap automatycznie bedzie wybieral polaczenie przez ethernet jesli kabel bedzie polaczony a wylacze mu przyciskiem wifi, a potem automatycznie przelaczy sie na wifi jak odlacze ethernet i wlacze wifi? ktos juz tak probowal, robil, jakies sugestie, obalenie mojej teorii (bo jeszcze tego nie zrobilem bo jestem na urlopie) ? jeszcze jedno pytanie: czy korzystajac ze stalego ip mam jakis spadek wydajnosci internetu, czy nie robi to kompletnie roznicy ? dzieki za pomoc i mysle ze niektorym ow topic sie przyda :] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ULLISSES Opublikowano 16 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 16 Sierpnia 2006 (edytowane) Hmm... kombinacje alpejskie. ;) Na Twoim miejscu zainsteresowałbym się powłoką sieciową systemu (dość dziwnie to brzmi po polsku) - polecenie NETSH. Masz tam multum opcji, z których może zainteresować cię zapis/odczyt ustawień sieci do/z pliku. Polecenie powłok: DUMP. Można zapisać opcję z DHCP oraz opcję stałego IP w 2 oddzielnych plikach i jednym kliknięciem ładować jedno z nich. Edytowane 16 Sierpnia 2006 przez ULLISSES Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Hipoll Opublikowano 16 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 16 Sierpnia 2006 a nie masz tam opcji na tym routerze zeby dla danegpo maca zawsze takie samo ip przydzielal ja mam tak pokonfigurowane wszedzie dhcp ze zawsze dostaje to samo ip w danej sieci Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pete86 Opublikowano 16 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 16 Sierpnia 2006 wogole poza tym watkiem z dynamicznym/statycznym ip na moim routerze dzieja sie inne zle rzeczy... jest to swietny model linksysa z w-b/g, nie pamietam dokladnie modelu ale taki niebieski, horyzontalny, z jedna antenka. mam neo 2mbps i dopoki uzywalem modemu od neo wszystko dzialalo. od momentu jak przestawilem sie na tego linksysa nie chodza niektore strony (microsoft, myspace etc), gg zrywa polaczenie w trakcie rozmow, generalnie strasznie mnie to wscieka. firewall jest na nim wylaczony w setupie, inne zabezpieczenia tez wydaja sie byc deaktywowane, nawet lokalnie wylaczalem zonealarma, nie mam zadnych nortonow i innych. tylko zone'a. mial ktos juz podobny problem? jakie moga byc wyjscia z tej sytuacji :/ ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...