Gość marcin198787 Opublikowano 16 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 16 Sierpnia 2006 Witam. Mam problem ze stabilnością komputera i problemem w 99% jest BIOS. Chcę zabrać się za wgranie nowego, ale chciałbym się upewnić jaki BIOS do AN7 jest najlepszy. Po drugie to nigdy nie flashowałem BIOSu, więc mile widziane wskazówki jak to się dokładnie robi. Czy flashowanie za pomocą FlashMenu z uGuru jest dobre, tzn. pewne, nie będzie jakiś kłopotów? Jeśli nie to niech mi ktoś wytłumaczy jak się to robi za pomocą tej aplikacji. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
janio Opublikowano 16 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 16 Sierpnia 2006 IMO najlepszy jest bios tic-tac de8 (CR-2T, więcej masz napisane tutaj). U mnie stabilnie fsb 240. Sciągasz go stąd . Flashuj za pomocą flash menu, poprostu wybierasz "uptade from file" , dalej to już powinieneś sam sobie poradzić :) BTW. - jest już temat o AN7 - mogłeś w nim zapytać :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość marcin198787 Opublikowano 16 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 16 Sierpnia 2006 Jak się ma ten bios do oryginała od Abita? Ma jakieś nowe opcje, zakładki itp? Narazie jadęna oryginalnym v.17, który ma ponad dwa lata. Wyciągam na nim z Athlona XP 2000+ fsb 200, mnożnik jako, że mam odblokowany ustawiłem na 9.5. Pamięci w dualu 2-3-3-8 synchronicznie. Więcej skubaniec nie chce ruszyć, nawet na mnożniku 10. Co do tego flashowania to czytałem gdzieś kiedyś, że podczas całej tej operacji trzeba wyłączyć internet, wygaszacze, antywirusa itp. Czy to prawda i co ewentualnie jeszcze musiał bym zrobić? Długo się taki bios wgrywa? Nie trzeba nic kasować tylko 'update from file' i wg wskazówek? Sory za takie lamerskie pytania, ale w tych sprawach jestem totalnie zakręcony. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
janio Opublikowano 16 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 16 Sierpnia 2006 Na tym biosie odrazu osiągnołem wyższe FSB. Zakładek nowych raczej nie ma, ale dodaje kopa samej płycie. Wyłaczanie aplikacji w tle jest zalecane, ale ja nigdy nic nie wyłączałem i było dobrze :) . Wgrywanie biosa to jakaś minutka, nic nie musisz kasować, "tylko uptade from file" i jazda :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość marcin198787 Opublikowano 17 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 17 Sierpnia 2006 janio, a jaką wersję FlashMenu używasz do flashowania? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
janio Opublikowano 17 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 17 Sierpnia 2006 Wersja 1.36 :) Najlepiej ściągnij cały najaktualniejszy pakied uGuru ze strony abita. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...