Skocz do zawartości
Pawelek69

Problem Z Ustawieniem Odświeżania 85hz W Windows 2000

Rekomendowane odpowiedzi

Witam mam monitor Samtron 76DF (Samsung). Zainstalowałem sobie Windows 2000 SP 4, wszystkie aktualizacje i sterowniki. Mój problem polega na tym, że nie mogę ustawić odświeżania 85Hz przy rozdzielczości 1024x768. We właściwościach ekranu najwyższą wartością odświeżania jest 75Hz dla 1024x768, podczas gdy bez problemu da się ustawić 85 w windowsach 98, Me i XP. Mój monitor fabrycznie obsługuje 85Hz w 1024 bo jest to nawet napisane w instrukcji obsługi. Dlaczego więc nie mogę ustawić tych 85Hz w Windowsie 2000?

Próbowałem na różnych kartach graf.: Radon 9500, 9800pro i FX5500 i to nie jest zależne od karty. Sprawdzałem już 2 wersje sterowników monitora i nie pomaga… :cry:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Takie problemy są gdy:

1. Nie są zainstalowane sterowniki od monitora (Monitor domyślny)

2. Uwali się sygnał ID1 lub ID2 w przewodzie monitora.

Ewentualnie możesz w windzie odznaczyć opcję "Ukryj tryby których ten monmitor nie może wyświetlić" i ręcznie ustawić 85Hz.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Takie problemy są gdy:

1. Nie są zainstalowane sterowniki od monitora (Monitor domyślny)

2. Uwali się sygnał ID1 lub ID2 w przewodzie monitora.

Ewentualnie możesz w windzie odznaczyć opcję "Ukryj tryby których ten monmitor nie może wyświetlić" i ręcznie ustawić 85Hz.

Właśnie steroniki monitora mam zainstalowane i nie jest to monitor domyslny.

Sygnały są chyba ok skoro w win xp działa.

Jak ustawię opcję "Ukryj tryby których ten monmitor nie może wyświetlić" i wyjdę z jakiejś gry 3D to znowu mam 75hz;(((

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zmień sterowniki na "Monitor Plug & Play" lub usuń obecne i niech system przywróci "Monitor domyślny".

Jeśli masz kartę nVidia, to wymuś to odświeżanie w sterownikach. Dostęp do ukrytej zakładki daje program X-Tweaker przy sterownikach 6x.xx i nowszych. (www.sgjs.prv.pl)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sygnały są chyba ok skoro w win xp działa.

Sory a skąd wiesz, że są ok? Aż tak dobrze znasz się na el;ektronice? Skoro z Ciebie taki znawca to po co zawracasz innym głowę?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z tego co mi się wydaje to on to wnioskuje po tym, że na win XP i 98SE jest OK a na 2000 nie działa [; A co do stałego odświeżania na ATI, to polecam Ati Tray Tools - jest opcja umożliwiająca ustawienie na stałe odświeżania zależnie od rozdziałki itd [;

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sory a skąd wiesz, że są ok? Aż tak dobrze znasz się na el;ektronice? Skoro z Ciebie taki znawca to po co zawracasz innym głowę?

No bo w innych systemach działa to bez problemu:) Tylko w 2000 nie. Wnioskuję po prostu że jeżeli kabelek był by zwalony to windowsach 98, ME i XP też by mi raczej to 85Hz nie działało, a działa. Pozatym kabel monitora jest w bdb stanie. Edytowane przez Pawelek69

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi