pete86 Opublikowano 17 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 17 Sierpnia 2006 witam, kolejny post laptopowego żółtodzioba ;) szukalem na forum podobnego thread'a ale nie znalazlem odpowiedzi na nurtujace mnie dosc specyficzne pytanie. na poczatek moja konfiguracja: ____________________kabel_______bateria Turn off monitor---------2 min----------2 min-- Turn off hard disk-------20 min---------3 min-- system stand-by--------25 min---------10 min- system hibernates------never----------15 min-- wiec tak: monitor i na kablu i na baterii wylaczam po 2 minutach bo nie ma potrzeby zeby sie krysztalki wypalaly :) na kablu glownie komp bedzie w domu, a wiec czesto bedzie na nim cos sciagane, zostawiane na noc, etc. dlatego tez nie chce zeby sie hibernowal. na baterii dyski staja po 3 minutach, stand-by po 10, a hibernacja po 15 (skoro po 10 nie przyszedlem to pewnie wroce za 1h, wiec niech sie hibernuje od razu). na kablu dyski wylaczaja sie po 25 minutach. wszystkie te czynnosci sa przeprowadzane podczas nieaktywnosci, dlatego tez mam pytanie co winda rozumie przez nieaktywnosc? czy tylko myszke i klawiature, czy tez np procesy na dysku? czy jezeli zostawie np sciaganie na noc, a on mi wylaczy dyski po 20 minutach to juz nie bedzie moglo sie dalej sciagac? czy nawet jak sa wylaczone dyski to i tak bedzie mozna na nich cos zapisywac (konkretnie sciagany plik)? moze lepiej jest ustawic na NIE wylaczanie hdd podczas pracy na kablu? z drugiej strony czy to zdrowo dla dysku ? i ostatnie pytanie, czy podczas stand-baja wylacza sie wifi/net? krotko mowiac, czy przy obecnych ustawieniach na kablu moge zostawic kompa na noc, zeby nie chodzil na pelnej mocy a jednoczesnie kontynuowal torrenciki ? dzieki za odpowiedz, mysle ze odswiezenie tematu sie przyda :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
teraw Opublikowano 24 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 24 Sierpnia 2006 niestety torrenciki nie beda smigaly na hdd off ani na stand by. zeby torrent mogl zapisac plik na dysk system musi byc w pelni aktywny (nie stand-by i nie zahibernowany) i dysk musi pracowac. przez nieaktywnosc winda rozumie nie kozystanie z myszy i klawiatury, aplikacje nic jej nie obchodza. desktopowe dyski moga chodzic cala dobe z palcem w [gluteus maximus], nie wiem jak laptopowe. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dreamservice Opublikowano 24 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 24 Sierpnia 2006 nie zgodze sie z tym, ja mam na stacjonarnym wylaczenie monitora po 20min hdd off po 1h i hibernacje po 2h, i jesli zostawiam na noc azorka albo seti to komp dziala nonstop (dopoki sa wykonywane jakies operacje na dysku badz pocesorze) monitorek tylko gasnie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Pigmej Opublikowano 24 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 24 Sierpnia 2006 Ja wyżej. Na kablu wszystko wlączone oprócz monitora który i tak się wygasi jak zamkniesz klapkę, a na baterii sobie poustawiaj czasy. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kenfollet Opublikowano 24 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 24 Sierpnia 2006 Nie zapomnij o ustawienie schematu zasilania dla "przenośny, laptop" bo wtedy obniża się napięcie na procku i ciągnie mniej prądu. Jak ja zostawiam laptopa na noc to nic nie wyłączam, nic nie hibernują tylko spuszcam deske żeby monitor się nie świecił. Przy hibernacji wi-fi się wyłącza ale pozostawia zapisane IP (jeżeli masz włączony serwer DHCP) przez co laptop w kilka sekund jest połączony na nowo. Domyślam się że chodziło ci o baterię, na hibernacji nie pobiera na nic prądu więc się nie wyładuje. Co do dysku twardego, to są twarde bestie. CIągła praca nie robi im za wiele szkody gorzej jeżeli rozładujesz baterie do 0 (laptop zgaśnie bez wyłączania się) bo wtedy jest możliwość uszkodzenia dysku a w dodatku baterii też to nie służy (nie rozładowuj jej nigdy do zera!!!) Dobrej zabawy z lapkiem;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
teraw Opublikowano 25 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 25 Sierpnia 2006 nie zgodze sie z tym, ja mam na stacjonarnym wylaczenie monitora po 20min hdd off po 1h i hibernacje po 2h, i jesli zostawiam na noc azorka albo seti to komp dziala nonstop (dopoki sa wykonywane jakies operacje na dysku badz pocesorze) monitorek tylko gasnieczlowiek cale zycie sie uczy. bylem swiecie przekonany, ze nie bedzie dzialalo. czyli wynika z tego, ze dysk sie wylaczy, lub komp przejdzie w stand-by/hibernate, tylko mjak user nic nie robi i zaden program nie dziala na dysku. a co do dzialania na procu - jak system odroznia nap elplorera od np emula? czyli skad wie, czy na procu dziala program celowo zostawiony przez usera czy to tylko usluga systemowa? po nazwie pliku? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tazikk Opublikowano 25 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 25 Sierpnia 2006 (edytowane) Tez dla mnie to dziwne :| Przeciez przechodzac w hibernacje komp zapisuje cala zawartosc RAM-u na dysk a nastepnie normalnie sie wylacza , tylko w trakcie wlaczania odczytuje to co bylo w RAM-ie i wrzuca tam to spowrotem :| Jesli laptop podczas hibernacji sie nie wylacza to dlaczego po wlaczeniu od nowa pokazuje nam sie BIOS i system startuje od poczatku :| Jesli tak to dlaczego tez w stacjonarnych PC-tach jak zrobisz hibernacje to wszystkie wentylatory sie wylaczaja :| Jesli proc by dzialal ( i cos przeliczal ) to po pewnym czasie by sie spalil ( od temperatury , bo np sam radiator w zyciu nie uciagnie np Prescotta )... Poza tym jesli masz HDD OFF to jak sama nazwa wskazuje dysk sie wylacza :| To co ? eMule albo Torrent do RAM-u zapisuja Ci swoje pliki :| Edytowane 25 Sierpnia 2006 przez tazikk Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
teraw Opublikowano 25 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 25 Sierpnia 2006 @tazikk nie chodzi o to, ze komp wylacza dyski, albo sie hibernuje ale emule chodzi, tylko o to, ze jak emule chodzi to komp sie nie wylaczy pomimo uplyniecie zadanego czasu :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kenfollet Opublikowano 25 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 25 Sierpnia 2006 Mówiąc obrazowo hibernacja działa jak zamrożenie czegoś w zamrażarce... Bez skutków ubocznych zamrażarki. Jak komp jest schibernowany możesz wyjąć baterię a i tak nic się nie straci. Ładuje się tylko BIOS a windows zamiast normalnego ładowania pisze że trwa przywracanie czy jakoś tak... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dreamservice Opublikowano 29 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 29 Sierpnia 2006 @ teraw jesli zaden program nie jest uruchomiony w systemie to jedynym procesem "korzystajacym" z procesora jest Proces bezczynnosci systemu i po tym system rozpoznaje czy komp jest do czegos uzywany, wlaczajac np emule korzystasz z proca ramu hdd uslug sieciowych itd, poza tym mozesz wykonac prosty test ustaw wylaczenie matrycy po 1 min hdd of po 2min i hibernacje po 3 i wlacz emule czy tam torrenta, jesli mimo wszstko Ci sie wylaczy to cos bedzie nie tak z profilem zasilania badz rozpoznawaniem procesow przez system Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
teraw Opublikowano 31 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 31 Sierpnia 2006 zrobilem testy. ustawilem hiber 1 min, puscilem emule. po 1 min sie zahibernowal. win2k3 na stacjonarnym. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...