Skocz do zawartości
art13

Czym Moge ZmieniĆ Ntsf Na Fat 32? -jakie Programy Polecacie

Rekomendowane odpowiedzi

Chciałbym przekonwertowac NTSF na FAT 32 zachowując wszystko tak jak było przedtem, czy to wogole mozliwe, czy raczej niema szans? Jesli ktos uzywa jakiegos nowego programu ktory to potrafi to bylbym wdzieczny za podpowiedzi.

dzieki

pozdrawiam

Edytowane przez art13

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jesli mozna wiedziec po co ci konwersja na gorszy system plikow?

Da sie to zrobic np. Partition Magic 8, ale nie ma pewnosci ze wszystko pojdzie ok.

Oczywiscie ze mozna wiedziec.

Mialem juz NTSF na stacjonarnym i z tego co pamietam byly spore problemy z grami, programami i ogolnie multimediami, niejestem sobie w stanie przypomniec dokladnie ale kilka rzeczy mi niechcialo smigać. Kiedys juz przerabialem ten temat i generalnie doszlem do wniosku ze FAT 32 nie jest taki zly.

Partition Magic 8 niejest wcale taki dobry, i przy przerabianiu systemu plikow traci sie chyba wszystko co bylo wczeniej na dysku -z tego co pamietam, chodziło mi bardziej o jakis nowszy program.

dzieki za wypowiedz :rolleyes:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Oczywiscie ze mozna wiedziec.

Mialem juz NTSF na stacjonarnym i z tego co pamietam byly spore problemy z grami, programami i ogolnie multimediami, niejestem sobie w stanie przypomniec dokladnie ale kilka rzeczy mi niechcialo smigać. Kiedys juz przerabialem ten temat i generalnie doszlem do wniosku ze FAT 32 nie jest taki zly.

Partition Magic 8 niejest wcale taki dobry, i przy przerabianiu systemu plikow traci sie chyba wszystko co bylo wczeniej na dysku -z tego co pamietam, chodziło mi bardziej o jakis nowszy program.

dzieki za wypowiedz :rolleyes:

Doszedłem = +

Doszłem = - :P

Art...co do Partition Magic 8 to się nie zgodzę z Tobą. Zarówno zmiana wielkości partycji a co może iść za tym zmiana wielkości klastra jak i zmiana systemu plików z NTFS na FAT32 nie wpłyneła na zawartość dysku. Robiłem wszystko według instrukcji i żadnych danych nie straciłem. Dużo ryzykowałem ze względu na to że nie miałem możliwości stworzenia kopii zapasowej.

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a jeszcze powiedz jaki rozmiar ma partycja bo na facie to chyba do 32 gb moze miec

jakieproblemy z ntfs? cos chyba nakielbasilo ci kiedys a ty na ntfs too zwalasz :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1. Przyczyną Twoich problemów na 100% nie był NTFS.

2. Na pewno nie ma sensu konwertować tej partycji na FAT32 - sens jest, gdy jest do 8GB max. Skoro pytasz o opcję bez utraty danych, to znaczy że danych jest dużo - czyli więcej niż 8GB.

3. Na FAT32 nie można zapisywać plików większych niż 4GB - jeśli takowe tam są, konwersja się nie powiedzie lub zakończy uszkdzeniem takich plików.

Czyli jak by nie patrzeć, to nie ma sensu... :]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam 40 GB dysk w lapku i chce go podzielic, jesli chodzi o NTSF to niemiałem "go" nigdy tak na dłużej -kilka dni ledwie, więc niejestem na 100% pewny.

Z tego co pamietam jak wczesniej pisałem, coś mi sie tam namieszało chyba chodziło o gre i kompresje wideo z kamerki ze zmianą kodowania na format dvd.

Niewiem czy niebede miał problemów z programami i ich tworami /np. animacje, filmy/ w opcjach: 1. NTSF --> FAT 32 i 2. FAT32 --> NTSF.

Dzieki Mistiq za przypomnienie, jestes jak moja laska i jej Matula polonistka, to edłem mi sie już po nocach sni. :razz:

Acha dlaczego niemoge zrobic kopi systemu na pendrivie 1GB skoro NTSF jest taki qool :D?

odpowiedź: ... ponieważ pendrive zapisuje tylko i wylącznie dane w systemie FAT32, niemożna go zmienic ani przeformatowac na inny system -mi sie przynajmniej nieudalo.

dzieki za odpowiedzi i pozdrawiam szacowne grono

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

NTFS na pendrive - a to robre. Może jeszcze na dyskietce i CD/DVD byś chciał? ;)

No i czym robisz tą kopię? Program taki musi obsługiwać pendrive (USB) w trybie dos - chyba, że masz jakiś wynalazek robiący kopię włączonego systemu. Poza tym pendrive służy do przenoszenia danych, a nie składowania. Kopię systemu możesz sobie umieścić na CD/DVD (R/RW) lub na innej partycji tego dysku.

Edit: Że już nie wspomnę o tym, aby jakikolwiek system plików był przeszkodą w kopiowaniu danych (bo do tego sprowadza się robienie kopii systemu). Mając jakiegoś Linuxa mogę sobie nawet zrobić obraz Windowsa (zainstalowanego na NTFS) na dysku z EXT2/3 lub Raiser. :]

Edytowane przez ULLISSES

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Więc tak.

Konwersja NTFS na FAT32 to jakieś 80% na utrate danych.

Z NTFS'em nie ma ŻADNYCH problemów!

Reszte pozostawiam bez komentarza, bo system plików nie ma nic do działania programów(z wyjątkiem programów narzedziowych do dysków).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

... więc tak:

Do robienia kopii systemu zawsze używam ACRONIS BOOT -bardzo dobry programik, wszystko dpalam z plytki startowej -wystarczy naped CD

Pendriva wykrywa bez zadnych problemów, także w dosie, jest widoczny poprostu jako drugi dysk, np po wpisaniu zwyklej komendy d: -> dir pokazuje cała zawartosc dysku, Acronis Boot takze go widzi jako drugi naped -fakt błedow przy zapisie to juz inna kwestia.

:rolleyes:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Rasumujac - NTFS nie powoduje blednego dzialania programow i IMO jest o nibo lepszym systemem plikow od FAT32 (mniej psujacym).

Najprawdopodobniej masz syf na kompie albo cos robisz nie tak ;-)

Wracajac do pen drive na FAT i sys na NTFS - WTF?? co ma piernik do wiatraka? Kopiuje sie bez problemu w obie strony. Ciekawe jak bys chcial zgrywac dane z CD/DVD.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jutro sprobuje jeszcze raz -chyba wiem juz co w trawie piszczy

Przerwalem sesje ustawioną na maximum compresji bo za dlugo to juz trwalo /15 min i nic sie niedziało/ pasek postepu raz sie cofal a raz szedl do przodu po czym niebylo znowu zadnego postepu. W normalnych warunkach Acronis Boot robi pełna kopie systemu w 12 minut

Prawdopodobnie bios toshiby czyta urzadzenia typu pendrive usb w wersji 1.1 czyli niesamowicie zamula transfer do tego urzadzenia.

Zreszta newermaind, postanowiłem, ze niebede nic zmienial i zostawie NTFS, podziele tylko dysk na dwie partycje Partition Magic i po sprawie.

dzieki za wypowiedzi, po tych postach poczytalem sobie o NTFS i powiem szczerze ze mnie to bardzo zaciekawilo, teraz pewnie niebede juz mial problemu z nagrywaniem i dekompresja wiekszych plikow np 4.5 GB.

jeszcze raz dzieki za zainteresowanie

:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi