art13 Opublikowano 17 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 17 Sierpnia 2006 Jesli ktos wie gdzie moge cos takiego dostac to bede wdzieczny, bo na allegro i wiekszosci sklepow it niczego takiego niema. Oto linki do tych fotek azebyscie wiedzieli o czym mowie: 1. http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/6662c702b5f9d78a.html 2. http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/b493aa7ecb3deff8.html Myslałem o gieldzie komputerowej, bylem nawet w Katowicach na takiej, ale tez nic nie ma dzieki za zainteresowanie pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Łukasz Tkacz Opublikowano 17 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 17 Sierpnia 2006 Pierwszy raz słysze... to nie jest zwykły dysk pod sata??? Złacza ma sata przecież. Nie ma przejściówek IDE ATA - SATA, to są 2 rózne kontrolery. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
art13 Opublikowano 17 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 17 Sierpnia 2006 To jest wedlug opisu: S ATA 6 a ja szukam przejsciówki aby go podpiąc pod zwykle ATA np 5 /40 pinowe gniazdo/ lub pod USB. Sens przekazu jest chyba w miare czytelny, zreszta niewazne, moje pytanie-prosbe kieruje do osob ktore wiedza gdzie cos takiego mozna dostac. :razz: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Łukasz Tkacz Opublikowano 17 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 17 Sierpnia 2006 To jest wedlug opisu: S ATA 6 a ja szukam przejsciówki aby go podpiąc pod zwykle ATA np 5 /40 pinowe gniazdo/ lub pod USB. Sens przekazu jest chyba w miare czytelny, zreszta niewazne, moje pytanie-prosbe kieruje do osob ktore wiedza gdzie cos takiego mozna dostac. :razz: Z tego co ja widze to jest dysk ze słączem SATA nie ma czegos takiego jak S ATA jest ATA i SATA. A nie podepniesz SATA pod ATA i odwrotnie bo to inne kontrolery. Jak chcesz się przekonać to zobacz na allegro albo w komputroniku jak wyglądają wyjścia dysków sata - tak samo jak tego. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KAMILcom Opublikowano 17 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 17 Sierpnia 2006 Z tego co ja widze to jest dysk ze słączem SATA nie ma czegos takiego jak S ATA jest ATA i SATA. A nie podepniesz SATA pod ATA i odwrotnie bo to inne kontrolery. Jak chcesz się przekonać to zobacz na allegro albo w komputroniku jak wyglądają wyjścia dysków sata - tak samo jak tego.Sa przejsciowki z ata na sata i nie gadaj że nie ma bo sam mam pozatym S ATA to jest inna nazwa SATA Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Linoge Opublikowano 17 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 17 Sierpnia 2006 Nic nowego nie wniose, ale dysk jest typu SATA :) reszta jest wyzej :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Łukasz Tkacz Opublikowano 17 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 17 Sierpnia 2006 Sa przejsciowki z ata na sata i nie gadaj że nie ma bo sam mam pozatym S ATA to jest inna nazwa SATA Ja słyszałem że są ale tylko jezeli chodzi o zasilanie dysku. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Linoge Opublikowano 17 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 17 Sierpnia 2006 (edytowane) abit nf7 tzw serillel przejsciowka sata ata Edytowane 17 Sierpnia 2006 przez Linoge Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
art13 Opublikowano 17 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 17 Sierpnia 2006 Mi jednak najbardziej zalezy na przejsciówce ATA 6 -> IDE, ATA lub USB - w zasadzie bez znaczenia, ponieważ mam je wszystkie tzn gniazda na te przejsciówki w dowolnej konfiguracji. Nakupilem tego cała masę, bo sprzedawcy czytaj naciągacze z allegro zapewniali ze pasuje na pewno itd kupilem kilka roznych sztuk /inna sprawa, że chciałem je miec wszystkie/ ale głownie szukałem czekolwiek na to zas..ane ATA 6. W sumie qrna moglby byc nawet bolec pod gniazdo 220 -taki joke. :-| dzieki za zainteresowanie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KAMILcom Opublikowano 17 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 17 Sierpnia 2006 abit nf7 tzw serillel przejsciowka sata ata dokładnie taka mam a była dodana do płyty IC7-g Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
35C4R00N Opublikowano 17 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 17 Sierpnia 2006 Czy złącze dysku wygląda dokładnie tak: http://www.hitachigst.com/tech/techlib.nsf...tor-SATA-HR.jpg ??? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
art13 Opublikowano 17 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 17 Sierpnia 2006 (edytowane) Czy złącze dysku wygląda dokładnie tak: http://www.hitachigst.com/tech/techlib.nsf...tor-SATA-HR.jpg ??? Dokladnie taki konektor jak na załaczonym przez Ciebie obrazku, moj dysk to takze hitachi opisany jako dysk ATA 6 Edytowane 17 Sierpnia 2006 przez art13 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
35C4R00N Opublikowano 17 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 17 Sierpnia 2006 Tak myślałem, mam trochę do czynienia z dyskami 2,5' i wydaje mi się że ten model o którym piszesz też miałem w ręku (nie pamiętam, sorry, za dużo tego oglądam). W każdym razie jest to normalne złącze SATA. Ja używam do tych dysków przejściówki IDE/SATA -> USB 2.0 "Unitek", ale jestem średnio zadowolony - ma słabą przepustowość USB (max 15MB/s). Oczywiście można też podłączyć dysk bezpośrednio do płyty głównej (wbudowanego kontrolera SATA), z tym że nie można używać żadnej "przejściówki" na zasilaniu ponieważ dyski 2,5' używają napięcia 3,3V ze złącza SATA -> które nie występuje w przejściówce z molexa na zasilanie SATA. Nie wiem co kupowałeś i dlaczego to nie działa, w sumie to poza fotkami nie ma w twoich postach żadnych przydatnych informacji. Ale to nie mój problem. Jeśli twoja płyta główna główna NIE posiada złącza SATA, to można albo użyć jakiejś przejściówki na USB albo kontrolera SATA na PCI. Istnieje jeszcze urządzenie "SATA to IDE Converter" (w kilku wykonaniach, w tym również wtykany do portu IDE na płycie głównej dwu kanałowy kontroler SATA), ale nie polecam ze względu na problemy techniczne :arrow: to jest delikatne, a kable ATA dość sztywne (można połamać złącza w dysku albo samą przejściówkę). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
art13 Opublikowano 18 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 18 Sierpnia 2006 (edytowane) Dokladnie czegos takiego szukam, a jesli chodzi o informacje to sprawa jest prosta: szukam przejsciowki z SATA na IDE lub USB i to wszystko, na fotkach chcialem pokazac typ wtyku. Dzieki wielkie 35C4R00N za znalezienie tej przejsciowki, u nas pewnie sie pojawi za jakis czas. :D aha kupiłem przejsciowki ale one maja gniazda pod piny Edytowane 18 Sierpnia 2006 przez art13 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...