Jarogniew Opublikowano 17 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 17 Sierpnia 2006 Witam, Po moim ostatnim, dość nieudanym WC, przyszła pora na kolejną odsłonę. W sumie jest to już 3 wersja, 2 była formą przejściową – zmiana pojedyńczych chłodnic na podwójnego Coolteka, zmiana rezerwuaru na trójnik. W obecnej rewizji następne zmiany: -Prisona Pro V2 na CPU zastąpił Swiftech Storm; -Prisona V2 na GPU zastąpił Innovatek Cool-Matic G70; -do Lainga dokupiłem top i rezerwuar Alphacoola; -niebieskie węże Innovatek, zastąpiły również Innovateki tym razem w kolorze czerwonym; -w obudowie wycięty top pod chłodnice, oraz usunięty kawałek szyny od zatok 3,5”; -dokupiłem termometr do wody Thermaltake; -na chłodnicy wieją 2 fandery; -zmiana sztywnych oplotów w zasiłce na łatwe do ułożenia i ukrycia czarne oploty jest to wersja beta, ponieważ w ciągu kilkunastu dni powinna dojść do mnie paczka z kolejnymi blokami: Alphacoolem na NB i bloczkami MIPS na mosfety. Schemat połączenia: Pompa-->cpu-->gpu-->nb-->chłodnica-->pompa Temperatury podam w ciągu kilku najbliższych dni jak wróci do mnie procek B) Blok CPU: Blok GPU: Laing z rezem: Innovatek 8/10 red: a tak się przezentuje WC rev2 beta: Chłodnica zamontowana jest w ten sposób, ponieważ nie dało rady jej zmieścić w środku budy... czekam na uwagi B) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dem Opublikowano 17 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 17 Sierpnia 2006 (edytowane) Gdzie dostałeś czerwonego innovateka? Jakie temperatury (w porównaniu do poprzednich bloków)? Bardzo estetyczne WC. Lubię takie. PS. Dlaczego nie zdemontowałeś koszyka od zapinki CPU? PS1. Nie wiem, czy dobrym rozwiązaniem jest stawianie pompki bezpośrednio na HDD. Edytowane 17 Sierpnia 2006 przez dem Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość 05_03_1992 Opublikowano 17 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 17 Sierpnia 2006 bravo !!! :mrgreen: mi się podoba, ładnie miejsca zrobiłeś w soprano (wiem co to jest, sam ją mam :lol:) tylko ta chłodnica tandetnie troszke wygląda i te grille ale ogolnie spoko pozdr!!! ps nie myslales o montazu chlodnicy na bocznej scianie budy?? pozdr Gdzie dostałeś czerwonego innovateka? Jakie temperatury (w porównaniu do poprzednich bloków)? Temperatury podam w ciągu kilku najbliższych dni jak wróci do mnie procek B) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jarogniew Opublikowano 17 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 17 Sierpnia 2006 Gdzie dostałeś czerwonego innovateka? PS. Dlaczego nie zdemontowałeś koszyka od zapinki CPU? PS1. Nie wiem, czy dobrym rozwiązaniem jest stawianie pompki bezpośrednio na HDD. Innovateka kupilem w Niemczech. Storm wykorzystuje koszyk do mocowania:) pompka ma od spodu kilka warstw maty wygluszającej, pozatym stala na tym dysku od 3 miesięcy i nic się nie działo. bravo !!! :mrgreen: mi się podoba, ładnie miejsca zrobiłeś w soprano (wiem co to jest, sam ją mam :lol:) tylko ta chłodnica tandetnie troszke wygląda i te grille ale ogolnie spoko pozdr!!! ps nie myslales o montazu chlodnicy na bocznej scianie budy?? pozdr w soprano powinny być zdejmowane koszyki... bo tak to nie ma wogóle miejsca w środku <_< chłodnica i grille wyglądają dużo ładniej w rzeczywistości :rolleyes: na którym boku niby dało by się ją zamontować ?? na tym z oknem? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michu90 Opublikowano 17 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 17 Sierpnia 2006 Wygląda fajnie :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dem Opublikowano 17 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 17 Sierpnia 2006 Storm wykorzystuje koszyk do mocowania:) Spokojnie można zamontować ten blok bez koszyka. Jedynym warunkiem jest zakup śrubek montażowych, np takich: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość 05_03_1992 Opublikowano 17 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 17 Sierpnia 2006 nie na tej drugiej ściance, tak miał jeden z forumowiczów i przynajmniej mi bardziej ten patent przypadł do gustu pozdr Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Niemiec Opublikowano 17 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 17 Sierpnia 2006 ladny kibelek ;] niech zgadne, ze rezik tez kupiles u szprechajacych. mi po glowie chodzi rezik od swiftecha do zatoki 5,25" z miejscem na lainga, ale to po wyplacie, poki co moj wucet sie suszy a procka chlodzi box. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jarogniew Opublikowano 17 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 17 Sierpnia 2006 (edytowane) Spokojnie można zamontować ten blok bez koszyka. Jedynym warunkiem jest zakup śrubek montażowych, np takich: można ale po co?? tak jak jest teraz nie mam zadnych problemów z nierównomiernym dokręceniem bloku, za mocnym lub zalekkim dokręceniem, mobo nie faluje.. same plusy. imho byłaby to zmiana na gorsze... we wcześniejszym bloku miałem takie mocowanie... i obecne jest duuuużo wygodniejsze. nie na tej drugiej ściance, tak miał jeden z forumowiczów i przynajmniej mi bardziej ten patent przypadł do gustu pozdr hmmm a myślisz, że gdzie podziały się wszystkie kable :rolleyes: nie mam tam miejsca juz na nic :lol: :lol: ladny kibelek ;] niech zgadne, ze rezik tez kupiles u szprechajacych. mi po glowie chodzi rezik od swiftecha do zatoki 5,25" z miejscem na lainga, ale to po wyplacie, poki co moj wucet sie suszy a procka chlodzi box. zgadłeś :D ten rezik swiftecha też fajny, ale bardziej mi się spodobał ten co mam pozdro Edytowane 17 Sierpnia 2006 przez Jarogniew Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PMichalak Opublikowano 17 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 17 Sierpnia 2006 Super blok, pompka, rezik. Innova też całkiem, całkiem. Bardzo mi się podoba mogłeś dać jakąś katodę UV ładniej węże by się prezentowały bo teraz ich nie widać prawie. Termometr TT standardowo jest dopasowany do zatoki 5,25 czy sam go tam dopasowałeś :D ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michu90 Opublikowano 17 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 17 Sierpnia 2006 Ile cię mniej więcej to wszystko wyniosło? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pops_pl Opublikowano 17 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 17 Sierpnia 2006 Mi sie podoba , wszystko dokladnie i precyzyjnie z tego co zobaczylem na niektorych zdjeciach , nie podoba mi sie ta chlodnica ale trudno ja gdziekolwiek zmiescic , front panel odpada bo jest zaa ladny ;d , podoba mi sie za to ten rez ( w jakiej cenie on sie mniesci ) , Ja akurat dzisaj zakonczylem zabawe z chlodzeniem ;d . To dobrze ze sie poprawiles z poprzednim wc . Ile Ciebie kosztowalo cale wc ? A pytanie nie z tematem , a obudowa jest solidnie wykonana i czy jestes z niej zadowolony , bo mam zamiar sobie taka sprawic ;d Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzechu Opublikowano 17 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 17 Sierpnia 2006 Cholera - ukradłeś mi kolorystyke kibla :-P Zajefajne WC - tak w skrócie :wink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
oskarro Opublikowano 17 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 17 Sierpnia 2006 widze ze ktos sie wyłamał i kupił nie niebieskie a czerwone innvateki :> te grille są plastikowe? a połozenie pompki niezbyt trafne imo :/ o co jak o co, ale o swój dysk to ja bym się bał... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jarogniew Opublikowano 17 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 17 Sierpnia 2006 (edytowane) @ GDR niestety węże nie są uv-active :sad: wyciąłem otwór w zaślepce i włożyłem w niego termometr @Michu90 @pops_pl hmm jak chcesz włożyć jakieś wc w tą obudowe to jej nie kupuj:) a tak pozatym solidna i ładna tylko nie ma w niej miejsca:/ co do ceny... lekko przekroczyło 1,5k @Grzechu :lol2: czerwony mi sie bardzoo podoba :lol2: @oskarro ale o co byś sie bał?? że pocieknie na dysk?? czy że pompka sieje?? bo jak pierwsze to juz raz go zalalem i żyje (teraz nie ma szans na zaden przeciek), a jak drugie;) przeciez ona nie sieje taa grille są plastikowe :? na zdjęciach wyglądały duuuużo lepiej dlatego zamówiłem.. a tu szary plastik :mur: jednak takie ostatnie nie są :wink: Edytowane 17 Sierpnia 2006 przez Jarogniew Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Malik Opublikowano 17 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 17 Sierpnia 2006 Super projekt. Dla mnie na 6 :) Widze pare elemencikow podobnych jak u mnie np. wyklejenie mata budy, gpu, panel :) Hehehe Mowiac powaznie - kawal dobrej roboty - GRATKI :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jarogniew Opublikowano 17 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 17 Sierpnia 2006 (edytowane) Super projekt. Dla mnie na 6 :) Widze pare elemencikow podobnych jak u mnie np. wyklejenie mata budy, gpu, panel :) Hehehe Mowiac powaznie - kawal dobrej roboty - GRATKI :) Twój test innovatek vs. blok + radiatory + nawiew pomógł mi w wyborze B) dzięki wszystkim za słowa uznania:) ale to jeszcze nie koniec B) finalna wersja tej rewizji pokaże się za około 2tygodnie:) Edytowane 17 Sierpnia 2006 przez Jarogniew Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Malik Opublikowano 17 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 17 Sierpnia 2006 Mam pytanko jak dobrales krocce skrecane do storma ? Latwo bylo je dostac pod ten gwint ? Slyszalem ze sa problemy z dostaniem zlaczek skrecanych pod niego. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
binek Opublikowano 17 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 17 Sierpnia 2006 Sam mialem zamiar zamontowac tak chlodnice w swojej budzie, ale okazalo sie ze zasilacz jest dosc dlugi i zabraklo tych centrymetrow :\ Moze cos jeszcze wykombinuje lub zmienie bude. Oceniajac twoja prace, widze ze calkiem ladne WC masz i niezle zabawki, dosc estetycznie, tak samo koszyka nie rozumiem, ale widzialem ze to kwestia srob (?) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jarogniew Opublikowano 17 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 17 Sierpnia 2006 (edytowane) Mam pytanko jak dobrales krocce skrecane do storma ? Latwo bylo je dostac pod ten gwint ? Slyszalem ze sa problemy z dostaniem zlaczek skrecanych pod niego. wkręcone są w niego kroćce z gwintem 1/4" identyczne jak ma w swoich produktach innovatek.. zmieniłem tylko oring na ten z dołączonych do storma plastikowych choinek :lol: Oceniajac twoja prace, widze ze calkiem ladne WC masz i niezle zabawki, dosc estetycznie, tak samo koszyka nie rozumiem, ale widzialem ze to kwestia srob (?) dzięki :) napisz jeszcze raz o co chodzi Ci z tym koszykiem, bo nie łapie :unsure: Edytowane 17 Sierpnia 2006 przez Jarogniew Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Malik Opublikowano 17 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 17 Sierpnia 2006 No to widze, ze ladnie mnie ktos zrobil w konia :P No coz g-flow tez sie fajnie spisuje. Daj znac jak temp. bo w sumie mamy podobne konfig ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jarogniew Opublikowano 18 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 18 Sierpnia 2006 (edytowane) dodałem do borygo jeszcze więcej czerwonego barwnika, lekko widoczny efekt uv: tak naprawde to nic nie widać :lol: zdjęcie było naświetlane 8s TEMPERATURY procek na defaultowych ustawieniach idle: CPU: 28*C by speedfan 4.29 Core1: 19*C by Core Temp Beta0.9.0.92 Core2: 31*C by Temp Beta0.9.0.92 NB: 33*C by speedfan 4.29 GPU: 38*C stress: 20minut orthosa CPU: 36*C by speedfan 4.29 Core1: 34*C by Core Temp Beta0.9.0.92 Core2: 39*C by Core Temp Beta0.9.0.92 NB: 36*C by speedfan 4.29 GPU: 42*C temperatura wody w stresie: 31*C by TT temperatura w pokoju: 26*C by termometr z allegro :lol: temperatura w obudowie: 28*C by termometr z allegro pasta termo: CPU: CLP NB: AC5 GPU: AC5 Pamięci na grafice: silikonowa swiftecha (z zestawu storma) Edytowane 19 Sierpnia 2006 przez Jarogniew Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aerial Opublikowano 18 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 18 Sierpnia 2006 Bardzo piekny zestaw :) Bloczki pierwsza klasa, laing, cooltek - w zasadzie bez wad - tak powinno dzis wygladac standardowe wc. Inna sprawa ze to musialo delikatnie mowiac duzo kosztowac, glownie dyskusyjne bedzie ten blok na gpu - i tak nie chlodzi wszystkiego co powinien na pcb karty, na samym rdzeniu przegrywa z innymi bloczkami wydajnosciowo i jest drogi, chociaz mowie jakby ktos dal taki bloczek za abadona bralbym bez zastanowienia :wink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jarogniew Opublikowano 18 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 18 Sierpnia 2006 temperatury przy 2700mhz @ default Vcore 2277107[/snapback] Bardzo piekny zestaw :) Bloczki pierwsza klasa, laing, cooltek - w zasadzie bez wad - tak powinno dzis wygladac standardowe wc. Inna sprawa ze to musialo delikatnie mowiac duzo kosztowac, glownie dyskusyjne bedzie ten blok na gpu - i tak nie chlodzi wszystkiego co powinien na pcb karty, na samym rdzeniu przegrywa z innymi bloczkami wydajnosciowo i jest drogi, chociaz mowie jakby ktos dal taki bloczek za abadona bralbym bez zastanowienia :wink: dzięki za słowa uznania:) co do bloczku na gpu ... mam na gpu niższe o 4*C temperatury w porownaniu z prisonem V2 i to na barzdziej grzejącym konfigu:) pozdro Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
czeku Opublikowano 18 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 18 Sierpnia 2006 Że tak powiem kibelek syci [; Bardzo mi się podoba taki mroczny czerwony kolorek. Temperaturki eleganckie jak i cale wuce. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Malik Opublikowano 18 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 18 Sierpnia 2006 Cos dziwnie wygladaja temperaturki na poszczegolnych core'ach w idle. Chodzi o to ze duze roznice. W stress juz to lepiej wyglada. Krzywo zalozony IHS ? czy blad programu ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jarogniew Opublikowano 19 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 19 Sierpnia 2006 (edytowane) @Malik temat był poruszany w wątku o dwurdzeniowcach. Ponoć to nic dziwnego Edytowane 19 Sierpnia 2006 przez Jarogniew Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jarogniew Opublikowano 21 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 21 Sierpnia 2006 kolejne zmiany w: 1. Nic nie wnosząca w działanie wc - zmiana kabli sata z żółtych DFI na Revoltec 90* w czarnych oplotach oraz wymiana kabla zasilającego sata na łatwiejszy do ukrycia:) było: jest: 2. Zmieniłem płyn z czystego Borygo Eco na Borygo Eco i woda demineralizowana (w stosunku 2:3), co zwiększyło przepływ (obroty pompki z czystym Borygo Eco- 3520 obrotów, obecna mieszanka-3780 obrotów) obecne temperatury: idle: stress: przy dłuższym nagrzewaniu (2h) dochodziło do 34-35*C, niestety nie mam screena bo padł mi system:( -czekam na nową zasiłkę, wtedy będe go mógł pomęczyć :devil temp wody 31*C temp w pokoju 25*C nie wiem czemu taka różnica temperatur w stosunku do wcześniejszych pomiarów ~2*C na CPU w stresie, może pasta się zaczęła "przyjmować", bo układ był odpowietrzony dobrze w obydwu przypadkach zastanawia mnie temperatura GPU... która skoczyła o prawie 10*C :( dokręciłem blok i dalej to samo:/ pozdro Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Malik Opublikowano 21 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 21 Sierpnia 2006 (edytowane) Wlasnie tez mnie to zdziwilo. Jesli chodzi o temperatury na gpu. U mnie w idle jest 36-38 stopni, a w stresie 41. I to byla najwyzsza temperatura jaka odnotowalem. Poza tym ciekawi mnie roznica temperatur miedzy CPU, NB a GPU. Prawie 20 stopni, troche za duzo. Edytowane 21 Sierpnia 2006 przez Malik Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DrKleiner Opublikowano 21 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 21 Sierpnia 2006 Ładne i schludne WC. :) Widać że dużo pracy włożyłeś. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...