Skocz do zawartości
Jarogniew

Wc By Jarogniew Rev 2beta

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Po moim ostatnim, dość nieudanym WC, przyszła pora na kolejną odsłonę.

W sumie jest to już 3 wersja, 2 była formą przejściową – zmiana pojedyńczych chłodnic na podwójnego Coolteka, zmiana rezerwuaru na trójnik.

Dołączona grafika

W obecnej rewizji następne zmiany:

-Prisona Pro V2 na CPU zastąpił Swiftech Storm;

-Prisona V2 na GPU zastąpił Innovatek Cool-Matic G70;

-do Lainga dokupiłem top i rezerwuar Alphacoola;

-niebieskie węże Innovatek, zastąpiły również Innovateki tym razem w kolorze czerwonym;

-w obudowie wycięty top pod chłodnice, oraz usunięty kawałek szyny od zatok 3,5”;

-dokupiłem termometr do wody Thermaltake;

-na chłodnicy wieją 2 fandery;

-zmiana sztywnych oplotów w zasiłce na łatwe do ułożenia i ukrycia czarne oploty

jest to wersja beta, ponieważ w ciągu kilkunastu dni powinna dojść do mnie paczka z kolejnymi blokami: Alphacoolem na NB i bloczkami MIPS na mosfety.

Schemat połączenia:

Pompa-->cpu-->gpu-->nb-->chłodnica-->pompa

Temperatury podam w ciągu kilku najbliższych dni jak wróci do mnie procek B)

Blok CPU:

Dołączona grafikaDołączona grafikaDołączona grafika

Blok GPU:

Dołączona grafikaDołączona grafikaDołączona grafikaDołączona grafika

Laing z rezem:

Dołączona grafikaDołączona grafika

Innovatek 8/10 red:

Dołączona grafika

a tak się przezentuje WC rev2 beta:

Dołączona grafikaDołączona grafikaDołączona grafika

Chłodnica zamontowana jest w ten sposób, ponieważ nie dało rady jej zmieścić w środku budy...

czekam na uwagi B)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gdzie dostałeś czerwonego innovateka?

Jakie temperatury (w porównaniu do poprzednich bloków)?

Bardzo estetyczne WC. Lubię takie.

PS. Dlaczego nie zdemontowałeś koszyka od zapinki CPU?

PS1. Nie wiem, czy dobrym rozwiązaniem jest stawianie pompki bezpośrednio na HDD.

Edytowane przez dem

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość 05_03_1992

bravo !!! :mrgreen:

mi się podoba, ładnie miejsca zrobiłeś w soprano (wiem co to jest, sam ją mam :lol:)

tylko ta chłodnica tandetnie troszke wygląda

i te grille

ale ogolnie spoko

pozdr!!!

ps nie myslales o montazu chlodnicy na bocznej scianie budy??

pozdr

Jakie temperatury (w porównaniu do poprzednich bloków)?

Temperatury podam w ciągu kilku najbliższych dni jak wróci do mnie procek B)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

PS. Dlaczego nie zdemontowałeś koszyka od zapinki CPU?

PS1. Nie wiem, czy dobrym rozwiązaniem jest stawianie pompki bezpośrednio na HDD.

Innovateka kupilem w Niemczech.

Storm wykorzystuje koszyk do mocowania:)

pompka ma od spodu kilka warstw maty wygluszającej, pozatym stala na tym dysku od 3 miesięcy i nic się nie działo.

bravo !!! :mrgreen:

mi się podoba, ładnie miejsca zrobiłeś w soprano (wiem co to jest, sam ją mam :lol:)

tylko ta chłodnica tandetnie troszke wygląda

i te grille

ale ogolnie spoko

pozdr!!!

ps nie myslales o montazu chlodnicy na bocznej scianie budy??

pozdr

w soprano powinny być zdejmowane koszyki... bo tak to nie ma wogóle miejsca w środku <_<

chłodnica i grille wyglądają dużo ładniej w rzeczywistości :rolleyes:

na którym boku niby dało by się ją zamontować ?? na tym z oknem?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Spokojnie można zamontować ten blok bez koszyka. Jedynym warunkiem jest zakup śrubek montażowych, np takich:

można ale po co?? tak jak jest teraz nie mam zadnych problemów z nierównomiernym dokręceniem bloku, za mocnym lub zalekkim dokręceniem, mobo nie faluje.. same plusy. imho byłaby to zmiana na gorsze... we wcześniejszym bloku miałem takie mocowanie... i obecne jest duuuużo wygodniejsze.

nie na tej drugiej ściance, tak miał jeden z forumowiczów i przynajmniej mi bardziej ten patent przypadł do gustu

pozdr

hmmm a myślisz, że gdzie podziały się wszystkie kable :rolleyes: nie mam tam miejsca juz na nic :lol: :lol:

ladny kibelek ;] niech zgadne, ze rezik tez kupiles u szprechajacych.

mi po glowie chodzi rezik od swiftecha do zatoki 5,25" z miejscem na lainga, ale to po wyplacie, poki co moj wucet sie suszy a procka chlodzi box.

zgadłeś :D

ten rezik swiftecha też fajny, ale bardziej mi się spodobał ten co mam

pozdro

Edytowane przez Jarogniew

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Super blok, pompka, rezik. Innova też całkiem, całkiem. Bardzo mi się podoba mogłeś dać jakąś katodę UV ładniej węże by się prezentowały bo teraz ich nie widać prawie. Termometr TT standardowo jest dopasowany do zatoki 5,25 czy sam go tam dopasowałeś :D ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mi sie podoba , wszystko dokladnie i precyzyjnie z tego co zobaczylem na niektorych zdjeciach , nie podoba mi sie ta chlodnica ale trudno ja gdziekolwiek zmiescic , front panel odpada bo jest zaa ladny ;d , podoba mi sie za to ten rez ( w jakiej cenie on sie mniesci ) , Ja akurat dzisaj zakonczylem zabawe z chlodzeniem ;d . To dobrze ze sie poprawiles z poprzednim wc . Ile Ciebie kosztowalo cale wc ?

A pytanie nie z tematem , a obudowa jest solidnie wykonana i czy jestes z niej zadowolony , bo mam zamiar sobie taka sprawic ;d

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@ GDR

niestety węże nie są uv-active :sad:

wyciąłem otwór w zaślepce i włożyłem w niego termometr

@Michu90

@pops_pl

hmm jak chcesz włożyć jakieś wc w tą obudowe to jej nie kupuj:) a tak pozatym solidna i ładna tylko nie ma w niej miejsca:/

co do ceny... lekko przekroczyło 1,5k

@Grzechu

:lol2: czerwony mi sie bardzoo podoba :lol2:

@oskarro

ale o co byś sie bał?? że pocieknie na dysk?? czy że pompka sieje??

bo jak pierwsze to juz raz go zalalem i żyje (teraz nie ma szans na zaden przeciek), a jak drugie;) przeciez ona nie sieje

taa grille są plastikowe :? na zdjęciach wyglądały duuuużo lepiej dlatego zamówiłem.. a tu szary plastik :mur: jednak takie ostatnie nie są :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Super projekt. Dla mnie na 6 :) Widze pare elemencikow podobnych jak u mnie np. wyklejenie mata budy, gpu, panel :) Hehehe

Mowiac powaznie - kawal dobrej roboty - GRATKI :)

Twój test innovatek vs. blok + radiatory + nawiew pomógł mi w wyborze B)

dzięki wszystkim za słowa uznania:)

ale to jeszcze nie koniec B) finalna wersja tej rewizji pokaże się za około 2tygodnie:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sam mialem zamiar zamontowac tak chlodnice w swojej budzie, ale okazalo sie ze zasilacz jest dosc dlugi i zabraklo tych centrymetrow :\ Moze cos jeszcze wykombinuje lub zmienie bude.

Oceniajac twoja prace, widze ze calkiem ladne WC masz i niezle zabawki, dosc estetycznie, tak samo koszyka nie rozumiem, ale widzialem ze to kwestia srob (?)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam pytanko jak dobrales krocce skrecane do storma ?

Latwo bylo je dostac pod ten gwint ? Slyszalem ze sa problemy z dostaniem zlaczek skrecanych pod niego.

wkręcone są w niego kroćce z gwintem 1/4" identyczne jak ma w swoich produktach innovatek.. zmieniłem tylko oring na ten z dołączonych do storma plastikowych choinek :lol:

Oceniajac twoja prace, widze ze calkiem ladne WC masz i niezle zabawki, dosc estetycznie, tak samo koszyka nie rozumiem, ale widzialem ze to kwestia srob (?)

dzięki :) napisz jeszcze raz o co chodzi Ci z tym koszykiem, bo nie łapie :unsure:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dodałem do borygo jeszcze więcej czerwonego barwnika, lekko widoczny efekt uv:

Dołączona grafika

tak naprawde to nic nie widać :lol: zdjęcie było naświetlane 8s

TEMPERATURY

procek na defaultowych ustawieniach

idle:

CPU: 28*C by speedfan 4.29

Core1: 19*C by Core Temp Beta0.9.0.92

Core2: 31*C by Temp Beta0.9.0.92

NB: 33*C by speedfan 4.29

GPU: 38*C

stress: 20minut orthosa

CPU: 36*C by speedfan 4.29

Core1: 34*C by Core Temp Beta0.9.0.92

Core2: 39*C by Core Temp Beta0.9.0.92

NB: 36*C by speedfan 4.29

GPU: 42*C

temperatura wody w stresie: 31*C by TT

temperatura w pokoju: 26*C by termometr z allegro :lol:

temperatura w obudowie: 28*C by termometr z allegro

pasta termo:

CPU: CLP

NB: AC5

GPU: AC5

Pamięci na grafice: silikonowa swiftecha (z zestawu storma)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bardzo piekny zestaw :) Bloczki pierwsza klasa, laing, cooltek - w zasadzie bez wad - tak powinno dzis wygladac standardowe wc. Inna sprawa ze to musialo delikatnie mowiac duzo kosztowac, glownie dyskusyjne bedzie ten blok na gpu - i tak nie chlodzi wszystkiego co powinien na pcb karty, na samym rdzeniu przegrywa z innymi bloczkami wydajnosciowo i jest drogi, chociaz mowie jakby ktos dal taki bloczek za abadona bralbym bez zastanowienia :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

temperatury przy 2700mhz @ default Vcore

2277107[/snapback]

Bardzo piekny zestaw :) Bloczki pierwsza klasa, laing, cooltek - w zasadzie bez wad - tak powinno dzis wygladac standardowe wc. Inna sprawa ze to musialo delikatnie mowiac duzo kosztowac, glownie dyskusyjne bedzie ten blok na gpu - i tak nie chlodzi wszystkiego co powinien na pcb karty, na samym rdzeniu przegrywa z innymi bloczkami wydajnosciowo i jest drogi, chociaz mowie jakby ktos dal taki bloczek za abadona bralbym bez zastanowienia :wink:

dzięki za słowa uznania:)

co do bloczku na gpu ... mam na gpu niższe o 4*C temperatury w porownaniu z prisonem V2 i to na barzdziej grzejącym konfigu:)

pozdro

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

kolejne zmiany w:

1. Nic nie wnosząca w działanie wc - zmiana kabli sata z żółtych DFI na Revoltec 90* w czarnych oplotach oraz wymiana kabla zasilającego sata na łatwiejszy do ukrycia:)

było:

Dołączona grafika

jest:

Dołączona grafika

2. Zmieniłem płyn z czystego Borygo Eco na Borygo Eco i woda demineralizowana (w stosunku 2:3), co zwiększyło przepływ (obroty pompki z czystym Borygo Eco- 3520 obrotów, obecna mieszanka-3780 obrotów)

obecne temperatury:

idle:

Dołączona grafika

stress:

Dołączona grafika

przy dłuższym nagrzewaniu (2h) dochodziło do 34-35*C, niestety nie mam screena bo padł mi system:( -czekam na nową zasiłkę, wtedy będe go mógł pomęczyć :devil

temp wody 31*C

temp w pokoju 25*C

nie wiem czemu taka różnica temperatur w stosunku do wcześniejszych pomiarów ~2*C na CPU w stresie, może pasta się zaczęła "przyjmować", bo układ był odpowietrzony dobrze w obydwu przypadkach

zastanawia mnie temperatura GPU... która skoczyła o prawie 10*C :( dokręciłem blok i dalej to samo:/

pozdro

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wlasnie tez mnie to zdziwilo. Jesli chodzi o temperatury na gpu. U mnie w idle jest 36-38 stopni, a w stresie 41. I to byla najwyzsza temperatura jaka odnotowalem.

Poza tym ciekawi mnie roznica temperatur miedzy CPU, NB a GPU. Prawie 20 stopni, troche za duzo.

Edytowane przez Malik

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi