Robertg Opublikowano 18 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 18 Sierpnia 2006 Witam! Czy ktoś z Was posiada taki zasilacz. Mam z nim problem. Chodzi mi o te przejściówki SATA-Molex. Otóż jak podłączyłem nagrywarkę Benq to mi nie chce działać. Nagrywarka Pioneer o dziwo mi zadziałała. Panel sterujący wiatrakami też nie chciał się uruchomić, tak jak i stacja dyskietek, bądź jakikolwiek wentylator. Jak to jest u Was z tymi przejściówkami? I jeszcze jedno jak podłączę wentylatory pod końcówkę VGA 4-pin, czy może mieć jakiś szkodliwy wpływ na działanie zasilacza? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mr.Martin Opublikowano 23 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 23 Sierpnia 2006 Witam! Czy ktoś z Was posiada taki zasilacz. Mam z nim problem. Chodzi mi o te przejściówki SATA-Molex. Otóż jak podłączyłem nagrywarkę Benq to mi nie chce działać. Nagrywarka Pioneer o dziwo mi zadziałała. Panel sterujący wiatrakami też nie chciał się uruchomić, tak jak i stacja dyskietek, bądź jakikolwiek wentylator. Jak to jest u Was z tymi przejściówkami? I jeszcze jedno jak podłączę wentylatory pod końcówkę VGA 4-pin, czy może mieć jakiś szkodliwy wpływ na działanie zasilacza? O w koncu ktos kto ma zasilacz z serii u25 Tagana - czy mozesz mi powiedziec jak z glosnoscia pracy tego zasilacza , jest cichy czy raczej glosny ? ( jakie sa twoje odczucia) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Robertg Opublikowano 23 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 23 Sierpnia 2006 A jaki przyjąć punkt odniesienia? Miernika dB nie mam. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mr.Martin Opublikowano 24 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 24 Sierpnia 2006 A jaki przyjąć punkt odniesienia? Miernika dB nie mam.Punkt odniesienia -"zyciowy" . Po prostu powiedz czy slychac te wentylatory czy raczej nie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Robertg Opublikowano 24 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 24 Sierpnia 2006 No to niech "życiem" będzie moje ułomne ucho. Na pewno głośniejszy niż Arctic Cooling FAN 3. Na pewno cichszy niż Noiseblocker 120x120x25 ULTRA SILENT SX2 czy Zalman ZM-F1 80mm, ale napięcia to bajka, niech np. Topower 600 P7 sie schowa Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pmp Opublikowano 24 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 24 Sierpnia 2006 Niech się schowa ponieważ ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mr.Martin Opublikowano 24 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 24 Sierpnia 2006 No to niech "życiem" będzie moje ułomne ucho. Na pewno głośniejszy niż Arctic Cooling FAN 3. Na pewno cichszy niż Noiseblocker 120x120x25 ULTRA SILENT SX2 czy Zalman ZM-F1 80mm, ale napięcia to bajka, niech np. Topower 600 P7 sie schowa dzieki za swoje odczucia , slyszalem podobne ze cichy Nie dlugo beda skladl kmpa na Core2Duo i bede go kupowal a ze zima idzie , okna zamkniete to i na ciszy zalezy :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Robertg Opublikowano 24 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 24 Sierpnia 2006 Niech się schowa ponieważ ?Ponieważ przed tym Taganem go miałem i mam porównanie co do ich pracy. Topower sie sfajczył. Opieram sie na sensorach płyty i programach do monitorowania napięć, ale testowane to było na identycznym sprzęcie. Na pewno Topower jest dużo lepszy od Chiefteca, bo tego miałem pomiędzy wymianą zasilaczy. W Taganie napięcia ( jeszcze raz przypominam, że opieram się na wskazaniach płyty ) są bliskie ideału i pod obciążeniem i bez, odstaja od nominału o setne volta tj od 0,01 do 0,04 w zależności od danego nominału np 12V to 11,99 a 5 to 5,04 3,3 to 3,33, a takich prawie idealnych napięć w Topowerze nie uświadczyłem szczególnie "pływała" linia 12. Ciekawi mnie, że wycofano się z produkcji tego Topowera, czyżby tak przestarzała konstrukcja? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pageup Opublikowano 24 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 24 Sierpnia 2006 programy to se wiesz gdzie mozesz wsadzić... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BENITO Opublikowano 24 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 24 Sierpnia 2006 Co za koleś. :lol: słów mi brak jakoś na testach 600-tka P7 dorównywała U25 pod względem wydajności Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
malleus Opublikowano 24 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 24 Sierpnia 2006 (edytowane) @Robertq Wracajac do pierwszego pytania - z ciekawosci podlaczylem floppa. Obecnie nie dziala. Jutro zobacze dokladniej dlaczego i dam znac czy zaczal. :blink: EDIT: po przepieciu na molexa ruszyl FDD. sata > molex > fdd nie za bardzo funkcjonuje, weird. Edytowane 24 Sierpnia 2006 przez malleus Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rikki Opublikowano 24 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 24 Sierpnia 2006 [...] Opieram sie na sensorach płyty i programach do monitorowania napięć [...]I ty mówisz o porównaniu ? Żarty sobie z nas robisz ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KAMILcom Opublikowano 24 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 24 Sierpnia 2006 gdzie takie coś dostać sata -->molex http://zenfist.pl/foto.php/pID/309/fID/21 http://zenfist.pl/foto.php/pID/309/fID/10 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Robertg Opublikowano 25 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 25 Sierpnia 2006 programy to se wiesz gdzie mozesz wsadzić...Jakbyś uważnie czytał to podkreślałem dwa razy, że odczyty napięć są na podstawie wskazań płyty. I wcale nie stwierdziłem, że te wartości napięć są rzeczywiste. Ale dla mnie miarodajną wrtością była stabilność napięć, czego na Topowerze nie zauważyłem np linia 12V pływała od 11,90 do 12,10. Być może to tylko było w moim modelu. Ale spróbuj coś takiego reklamować, nie ma szansy aby ktoś to uwzględnił, bynajmniej w Polsce. Wydając taką kasę chciałoby się mieć coś stabilnego. A tak jak napisałem pozostały sprzęt był identyczy Co za koleś. :lol: słów mi brak jakoś na testach 600-tka P7 dorównywała U25 pod względem wydajności Czy ja coś pisałem o wydajności ? @Robertq Wracajac do pierwszego pytania - z ciekawosci podlaczylem floppa. Obecnie nie dziala. Jutro zobacze dokladniej dlaczego i dam znac czy zaczal. :blink: EDIT: po przepieciu na molexa ruszyl FDD. sata > molex > fdd nie za bardzo funkcjonuje, weird. Spróbuj nie do końca wciskać końcówkę molexową x4. Chyba coś Taganowi z tą przejściówką nie wyszło Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość robot Opublikowano 25 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 25 Sierpnia 2006 (edytowane) odczytywac z plyty to sobie mozna. mialem chiefa 420w i pokazywal sg 11.86 na 12 a bylo cos kolo 12 mam seasonica teraz i sg pokazuje 11.64-11.67 a real 11.98 i ani tu ani tam napiecia nie plywaly a program pokazuje co innego. wiec zapomnij o tych swoich pomiarach ze maja cos wspolnego z rzeczywistoscia Edytowane 25 Sierpnia 2006 przez robot Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zenfist Opublikowano 25 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 25 Sierpnia 2006 Co za koleś. :lol: słów mi brak jakoś na testach 600-tka P7 dorównywała U25 pod względem wydajności a co to za parametr wydajność zasilacza? :blink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
99tomcat Opublikowano 25 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 25 Sierpnia 2006 wszystko zalezy od mobo-mam teraz p5wd2 i to chyba pierwsza od dawna moja pluta co pokazuje w maire ok- zaniża o ok 0.07v co raczej nie jest złym wynikiem..wreszcie wyniki nie dsą z kosmosu :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
malleus Opublikowano 25 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 25 Sierpnia 2006 a co to za parametr wydajność zasilacza? :blink: wydajnosc = wydolnosc = sprawnosc (!?!) B-) gra slow. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Robertg Opublikowano 25 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 25 Sierpnia 2006 wszystko zalezy od mobo-mam teraz p5wd2 i to chyba pierwsza od dawna moja pluta co pokazuje w maire ok- zaniża o ok 0.07v co raczej nie jest złym wynikiem..wreszcie wyniki nie dsą z kosmosu :DWłaśnie mam taką płytę tylko Premium. Ja nie piszę o wartości napięcia tylko o stabilności. Wiem, że płyta może zaniżyć albo zawyżyć, ale jeżeli na jednym zasilaczu napięcie mi "pływa" a na drugim nie, to chyba świadczy o tym, że zasilacz albo daje stabilne napięcia, albo nie. I jeszcze raz powtórzę, aby uciąć te dyskusję, może akurat mój model Topowera był uwalony, ale za taka cenę to powinny byc lepiej testowane przed oddaniem w ręce klienta. Zresztą jak Ktoś tutaj juz kiedyś powiedział to były zasilacze robione na zlecenie polskiego dystrybutora i może to była przyczyna? Już ich nie produkują, tak jak mi powiedział dostawca. Ponad pół tego wątku był o niczym, ale to moja wina, bo co mnie podkusiło, żeby o tym topowerze wspomnieć. Wszystkich Topowerowców przepraszam i zakończmy już dyskusję na ten temat Mnie głównie interesuje sprawa tych przejściówek SATA-molex. Bo niedociskanie do końca to raczej może okazać się dla czegoś zgubne. Ciekawe czy Tagan jakoś wyjdzie z tego klopotu, czy zostawi swoich klientów na lodzie, bo jak widze nie tylko ja mam z tym kłopoty Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mr.Martin Opublikowano 25 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 25 Sierpnia 2006 (edytowane) Właśnie mam taką płytę tylko Premium. Ja nie piszę o wartości napięcia tylko o stabilności. Wiem, że płyta może zaniżyć albo zawyżyć, ale jeżeli na jednym zasilaczu napięcie mi "pływa" a na drugim nie, to chyba świadczy o tym, że zasilacz albo daje stabilne napięcia, albo nie. I jeszcze raz powtórzę, aby uciąć te dyskusję, może akurat mój model Topowera był uwalony, ale za taka cenę to powinny byc lepiej testowane przed oddaniem w ręce klienta. Zresztą jak Ktoś tutaj juz kiedyś powiedział to były zasilacze robione na zlecenie polskiego dystrybutora i może to była przyczyna? Już ich nie produkują, tak jak mi powiedział dostawca. Ponad pół tego wątku był o niczym, ale to moja wina, bo co mnie podkusiło, żeby o tym topowerze wspomnieć. Wszystkich Topowerowców przepraszam i zakończmy już dyskusję na ten temat Mnie głównie interesuje sprawa tych przejściówek SATA-molex. Bo niedociskanie do końca to raczej może okazać się dla czegoś zgubne. Ciekawe czy Tagan jakoś wyjdzie z tego klopotu, czy zostawi swoich klientów na lodzie, bo jak widze nie tylko ja mam z tym kłopoty czyli jak to jest z tymi przejsciowkami (SATA---> Molex) - nie lacza ? a jak z przejsciowka do floppa ? (jak tylko pojawia sie procki Core2Duo 2.4GHz u mego dostawcy to bede skladal nowego kompa na zasilaczu 500W u25 ale slyszac to zaczynam bac sie go kupic) Edytowane 25 Sierpnia 2006 przez Mr.Matrin Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Saimek Opublikowano 25 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 25 Sierpnia 2006 Robertg idz po miernik do praktikera... 20 zl a ile mniej stresu i pieniedzy na zasilacze wydasz :] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kabul Opublikowano 25 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 25 Sierpnia 2006 (edytowane) wg programow do mierzenia napiecia moj tagan zamiast 12V ma 6.7 :lol: nie ma co sie opierac na takich pomiarach, zdecydowanie lepszy jest miernik EDIT: Chcialem dodac, ze mialem Megabajta 400W (na naklejce :P) i proca krecilem o 200 MHz wiecej (config z podpisu) ale nie zjaral sie, bylem przezorniejszy i wymienilem na Tagana U01 380W Edytowane 25 Sierpnia 2006 przez Kabul Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Robertg Opublikowano 25 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 25 Sierpnia 2006 Robertg idz po miernik do praktikera... 20 zl a ile mniej stresu i pieniedzy na zasilacze wydasz :]Dowcipniś. A czytać potrafisz? Takimi miernikami to nawet szkoda mierzyć napięcie w gniazdku Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Martinii Opublikowano 25 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 25 Sierpnia 2006 Ale lepszy taki miernik niz 10 programow... Panie fachowcu... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Robertg Opublikowano 25 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 25 Sierpnia 2006 czyli jak to jest z tymi przejsciowkami (SATA---> Molex) - nie lacza ? a jak z przejsciowka do floppa ? (jak tylko pojawia sie procki Core2Duo 2.4GHz u mego dostawcy to bede skladal nowego kompa na zasilaczu 500W u25 ale slyszac to zaczynam bac sie go kupic)Jeżeli nie potrzebujesz dużo molexów to zasilacz jest godny polecenia i pod względem stabilności napięć i głośności. Jak do tej pory to najlepszy zasilacz z jakim miałem do czynienia, no może poza Antec. A te przejściówki też może z inną partią zasilaczy będą lepiej rozwiązane. Pamiętam jak miałem kłopoty ze złączem PCI-E w Topowerze. Nie pasowały do gniazd w karcie grafiki. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mr.Martin Opublikowano 25 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 25 Sierpnia 2006 Jeżeli nie potrzebujesz dużo molexów to zasilacz jest godny polecenia i pod względem stabilności napięć i głośności. Jak do tej pory to najlepszy zasilacz z jakim miałem do czynienia, no może poza Antec. A te przejściówki też może z inną partią zasilaczy będą lepiej rozwiązane. Pamiętam jak miałem kłopoty ze złączem PCI-E w Topowerze. Nie pasowały do gniazd w karcie grafiki. czy ten zasilacz ma normalne wiazki z MOLEX czy tylko MOLEX uzyskuje sie poprzez przejsciowki ? Nie uzyskalem odpowiedzi - czy te przejsciowki sa jakos zle zrobione ze urzadzenia MOLEX nie chca dzialac ( bylo o tym pisane w watku) ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Robertg Opublikowano 25 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 25 Sierpnia 2006 czy ten zasilacz ma normalne wiazki z MOLEX czy tylko MOLEX uzyskuje sie poprzez przejsciowki ? Nie uzyskalem odpowiedzi - czy te przejsciowki sa jakos zle zrobione ze urzadzenia MOLEX nie chca dzialac ( bylo o tym pisane w watku) ? 600-tka ma jedną wiązkę molex z trzema wtyczkami i jeden przewód molex Vga4pin, 4 przejściówkiSATA-Molex, oraz przejściówkę molex-FDD. Myślę, że są źle wykonane, ale kto sie do tego przyzna? Sprzedawca powiedział mi, że słyszał o kłopotach ludzi z tymi przejściówkami, jednak podobno u niego działały bez zarzutu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 25 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 25 Sierpnia 2006 @Robertg ciężko jest niektórym ludziom pojąć, że jak każdy pomiar tak i odczyt z płyty trzeba umieć odpowiednio zinterpretować. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BENITO Opublikowano 25 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 25 Sierpnia 2006 @Zenfist Jeśli cię to tak interesuje i tak czepiesz się słów, to powiem, że P7 dawał niemal identyczne napięcia jak U25 przy zapiętej całej dwunastce na testerze angeli. Gdyby było inaczej, napięcia były by niższe. Jesteś usatysfakcjonowany czy mam ci to wyłożyć bardziej łopatologicznie, chociaż nie wiem czy da się to przełożyć na bardziej prostszy język. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mr.Martin Opublikowano 25 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 25 Sierpnia 2006 @zenfist - czy mzoesz ustosunkowac w sprawie tych przejsciowek (sata---molex) o ktorym mowa w tym watku , czy naprawde sa z nimi problemy ? ( bo mam zamiar niedlugo kupic 500W u25 wlasnie u ciebie) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...