Gość Qroń Opublikowano 18 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 18 Sierpnia 2006 (edytowane) Dobra słuchajcie mam tego swojego Abita SA6 i zakładając dzisiaj radiator ujebałem kawałek takiego maluńkiego scalaka. Płyta jakoś pomykuje ale i tak juz postanowiłem że trzeba cos z tym fantem zrobić. Wyhaczyłem na allegro uwaloną SA6-R i się tak zastanawiam czy da rade przełożyć raida do mjej mobo, tzn pewnie się da tylko czy wystarczy przełożyć tylko ten chip i gniazda IDE czy trzeba też coś więcej?? Może za dużo oczekuje ale może ktoś sie w tym choć troszeczkę orientuje?? :rolleyes: EDIT: Heh kurde tak poprzeglądałem troche i w sumie niciach!a sam ten układ SA6R, w pyte tam tych scalaków dookoła. Chyba zły pomysł. To już prędzej postawie tą SA6R ;/ Edytowane 18 Sierpnia 2006 przez Intel Inside Qroń Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rosolini Opublikowano 18 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 18 Sierpnia 2006 Jest kompletnie uwalona, czy daje jakies oznaki zycia? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Qroń Opublikowano 18 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 18 Sierpnia 2006 Jest kompletnie uwalona, czy daje jakies oznaki zycia? Nie no jeszcze jej nie dostałem, dopiero dzisiaj ją wziąłem na allegro. Się wszystko okaże pewnie w połowie przyszłego tygodnia. Moja SA6 jakoś lata, ale no heh wole nie ryzykować. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
morron Opublikowano 19 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 19 Sierpnia 2006 ten scalak co ujebales moze byc od usb, lpt, serial, badz czego innego i komputer bedzie dzialal ale nie bedzie obslugiwal tych rzeczy Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Qroń Opublikowano 24 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 24 Sierpnia 2006 (edytowane) Hehe, doszła dzisiaj ta mobo SA6-R, podpiołem kostke ramu 128, wsadziłem copperka 1Ghz, wsadziłem starą grafe i podłączyłem to do starej zasiłki 235W...... i działa..... bez niczego poprostu działa. Za 15 zeta taka mobo, myśle że wymienie 2 kondziołki, bo jeden leciutko podpuchnięty, i jeden tak się ledwo trzyma, ale działa, no bez zająknięcia :D Szukałem czegoś uwalonego do mojej SA6, a chyba zmienie w ogóle mobo hehe Edytowane 24 Sierpnia 2006 przez Intel Inside Qroń Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
morron Opublikowano 24 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 24 Sierpnia 2006 postawiles na tym windoza z spuchnietymi kondziolkami moze byc nie stabilny Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Qroń Opublikowano 24 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 24 Sierpnia 2006 postawiles na tym windoza z spuchnietymi kondziolkami moze byc nie stabilny Windy na nowo nie musiałem stawiać bo SA6 i SA6-R kożystyają nawet z tego samego biosu, także przesiadka nawet nie będzie wymagała ode mnie reinstalacji systemu. Bios tylko coś nie trzyma ustawień, ale to chyba wina bateryjki, narazie odpalałem to przez mostkowanie śróbokrętem odpowiednich pinów. Do windy wszedłem bez problemu, i w sumie tyle. Dalej sie nie bawiłem. Te dwa kondziołki i tak pójdą do wymiany, myśle że styknie, nie będę sie bawił w wymiane wszystkich. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Balu Opublikowano 24 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 24 Sierpnia 2006 A nie lepiej wymienić wszystkie? I tak będziesz lutować, a będzie na przyszłość ;) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Qroń Opublikowano 24 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 24 Sierpnia 2006 (edytowane) A nie lepiej wymienić wszystkie? I tak będziesz lutować, a będzie na przyszłość ;) Oj tam i tak już część była wymieniana, bo to widać, a przecież to nie jest tak że kondensatory mają jakąś ograniczoną lość przepracowanych godzin. Wcale nie powiedziane że jak zmienie to będę mieć spokój na dłużej... jak dostanie jakiś za duże napięcie to padnie tak czy siak, jakbym już zmieniał to chyba bym powsadzał tam 10V zamiast tych 6.3V... Jeden jest troszeczke podpuchnięty i jeden trzeba podlutować, będzie trzeba więcej to się zrobi, poprostu za dużo pieprzenia się z tym jest. Edytowane 24 Sierpnia 2006 przez Intel Inside Qroń Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
morron Opublikowano 25 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 25 Sierpnia 2006 nie ma roznicy czy dasz 6.3 czy 10v bo i tak beda stabilizowac 5v wazne jest tozeby najlepiej byly low ESR i na 105 stopni celcjusza ja pare raz wstawilem na 85 i mialem poprawke Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Qroń Opublikowano 25 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 25 Sierpnia 2006 nie ma roznicy czy dasz 6.3 czy 10v bo i tak beda stabilizowac 5v wazne jest tozeby najlepiej byly low ESR i na 105 stopni celcjusza ja pare raz wstawilem na 85 i mialem poprawke Dobra luz facet, ja wiem o co chodzi z kondensatorami. Przeciez właśnie mówie że powsadzałbym 10V żeby więcej zapasu było jakby jak to bywa w tych Abitach kondy dostały chwilowo większe napięcie. Wiem na czym rzecz polega także dam se rade. Ps: W sumie to już se dałem rade bo już mi śmiga ta SA6-R Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rosolini Opublikowano 27 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 27 Sierpnia 2006 Miales farta z ta plyta. Ja tez znalazlem cos fajnego: http://www.allegro.pl/item123494464__abit_st_6_bcm_.html plyta jest bez kondensatorow, bez kosci BIOS-u, bez baterii!!! A sprzedawca napisal... uwaga: "MOZLIWE CALKIEM, ZE PLYTA JEST SPRAWNA" :lol: Ciekawe, jakie jest prawdopodobienstwo, ze po wlutowaniu kondziorow i zamontowaniu kosci biosu plyta by chodzila??? ;) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Qroń Opublikowano 27 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 27 Sierpnia 2006 Kurde musze chyba jednak zrobić reinstalke systemu, bo po ostatnich poprawkach zaczął mi świrować svchost.exe, a poza tym nie idzie odpalić windy z dysku pod raidem, także myśle że musi na nowo wszostko powykrywać. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...