Skocz do zawartości
Matix13

Aktualizacja Biosu W K9n Neo-f

Rekomendowane odpowiedzi

moze tu mi ktos pomoze....pewnie i byly tego typu pytania ale ja ich nei moge znalesc....wiec mam plyte glowna k9n neo-f i wczoraj wszedl do niej nowy bios chcialbym go wgrac...ale no jest problem spod poziomu windy nie da sie programem live update 3<opcja aktualizacji w windziej est ale nei moge jej zaznaczyc> natomiast jak wchodze w c:/program..../msi/...i wlaczam programik AFUWIN lub WinSFI prosi mnie o plik .rom a w archiwum ktore sciagnelem<to z biosem> nie zawiera takowego pliku....moze ktos mi doradzi pomoze jak zaaktualizowac sobie biosa pod winda bo do dla mnie najbezpieczniejsze i najprostsze....chyba ze wyjasnicie krok po kroku jak to zrobic pod dosem ale ciezko by bylo z stacja dyskietek i z sama dyskietka systemowa....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Po pierwsze: klik

Jak rozpakujesz to archiwum, to masz tam plik z rozszerzeniem .130 To jest plik z biosem. Masz tam instrukcję jak go wgrać. Możliwe, że będziesz musiał zrobić to inaczej niż przez live update 3... Do wgrywania biosu służy program "Afud408", ale nie wiem czy można go używać z poziomu windowsa.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Najstarsza, najpewniejsza, najbezpieczniejsza i najskuteczniejsza metoda flashowania:

1.Załatw sobie dyskietkę startową (jeśli nie dasz rady, to stwórz swoją. Patrz podpunkty.)

1a.Sformatuj dyskietkę

2b.Sformatuj ją jeszcze raz zaznaczając "utwórz dysk startowy ms-dos"

3c.znajdź pliki keybrd.sys, keybrd2.sys keybrd3.sys i usuń je.

3d.stwórz trzy kopie pliku keybrd4.sys i zmień ich nazwy kolejno na keybrd.sys, keybrd2.sys i keybrd3.sys. (Dzięki temu będziesz mógł normalnie pisać na klawiaturze. ;-) )

4.Wrzuć na dyskietkę startową plik z biosem i program flasciach!ący (czyli to co pobrałeś.)

5. Zrestartuj komputer i ustaw w biosie bootowanie z dyskietki

6.Uruchom komputer z dyskietki startowej

7.Wklep z klawiatury Afud408 <a7260nms> /P jeśłi nie zadziała, to Afud408 <a7260nms.145> /P

Teraz nastąpi flashowanie biosu. Cała operacja potrwa około pół minuty Przez ten czas, nie rób nic i nie wyłączaj komputera.

8Zrestartuj komputer, wyjmij dyskietkę i ciesz się nowym biosem.

Tu masz najnowszy bios: klik Mogłem coś poknoćić w tej instrukcji po tym jakjuż odpalisz komputer z dyskietki. To dla tego, ze nigdy nie używałem tego programu. Jeśli moje rady będą nieprawdziwe, wpisz "afud408 /?" Wtedy prawdopodobnie otrzymasz instrukcję jak należy używać tego programu. To tyle. Bardziej ci nie pomogę.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi