mechl!n Opublikowano 28 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 28 Grudnia 2006 (edytowane) Wie ktoś jak nazywają się te najwyższe rośliny (na środku i trochu z prawej): Łodyga, od niej odrastają długie liście... coś jak palma. edyt: Heteranthera zosterifolia? Edytowane 28 Grudnia 2006 przez mechl!n Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Chemik4 Opublikowano 29 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 29 Grudnia 2006 To jest prawdopodnie nadwódka wierzbolistna, ona jest odmianą/podgatunkiem nadwódki szerokolistnej Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
FoX 13 Opublikowano 8 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 8 Stycznia 2007 (edytowane) No i mam krewecie [; No niestety nie było Red Cherry, ale mam Amano. Są cool ;P Posidam 2 sztuki. Wg pana z akwarystycznego, 50% szans na rozmnożenie. Wg mnie 70% :P Gdyż mam bardzo ładnie zarośnięty zbiornik i dużo mchu, pożyjemy zobaczymy ;) Edytowane 8 Stycznia 2007 przez FoX 13 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Chemik4 Opublikowano 8 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 8 Stycznia 2007 Ale fajne :) Dobrze by sie te krewetki czuły w wodzie o pH 6,5, TwO ok 5*N i TwW 0*N? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grinch Opublikowano 9 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 9 Stycznia 2007 Myślę, że będzie im dobrze. Ja mam na razie około 20 Red Cherry po miesiącu 5 samic chodzi z jajkami, nie muszę mówić co się stanei za 2 miesiące :P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
FoX 13 Opublikowano 9 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 9 Stycznia 2007 Grinch a nie wiesz czy byłaby jakaś sprzeczka między redami a moimi amano ? Bo planowałbym dokupić 2 cherry :) byłoby słodko ;P teraz koleś nie miał więc mam amano. I widze, że coś czaisz nieco z krewetkami, to jaka jest szansa że będzie ich u mnie więcej ? ;) Chemik kupuj :) Dołączysz do grona :P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Chemik4 Opublikowano 9 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 9 Stycznia 2007 Szukałem dzis w Tarnowkich Górach ale tam nie mieli, w piątek jak bede miał czas to skocze do sklepów w Chorzowie i/lub w Bytomiu Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grinch Opublikowano 10 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 10 Stycznia 2007 Grinch a nie wiesz czy byłaby jakaś sprzeczka między redami a moimi amano ? Bo planowałbym dokupić 2 cherry :) byłoby słodko ;P teraz koleś nie miał więc mam amano. I widze, że coś czaisz nieco z krewetkami, to jaka jest szansa że będzie ich u mnie więcej ? ;) Chemik kupuj :) Dołączysz do grona :P Redy i Amano jak najbardziej, zresztą większość krewetek się akceptuję. Redy są najłatwiejsze w hodowli, jak tak dalej pójdzie założę krewetkarium :D PS. Jeżeli szukacie oferta sprzedaży krewetek to poszukajcie albo na allegro albo na akwarystyka.com.pl (dział Sprzedam). Nie ma sensu kupować krewetek w sklepie, u mnie za 1 8O Red Cherry chcieli 8zł :lol: Więc kupiłem, od dziewczyny z Gdyni około 20 redów za 20zł :) Różnica w cenie spora. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
FoX 13 Opublikowano 10 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 10 Stycznia 2007 (edytowane) No tak, ale nie wiadomo czy w ogóle znajdzie się ów zwierzak w moim mieście. Ale poszukać w sumie warto... Redy duże rosną ? Moje amano nie należą do jakichś małych musze przyznać, choć koleś w sklepie miał takie duuuże ;) (ale nie amano, coś innego i droższego :P) Edytowane 10 Stycznia 2007 przez FoX 13 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grinch Opublikowano 11 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 11 Stycznia 2007 Redy do 2-3cm Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
FoX 13 Opublikowano 14 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 14 Stycznia 2007 No więc mam problem :unsure: Moje neonki (sztuk 11) przy zapalonym świetle nie wypływają praktycznie spod roślin... co jest strasznie irytujące. Przy zgaszonym sobie pływają normalnie. Czytałem, że neonki nie lubią światła ale żeby aż tak ... Druga sprawa, to że się ścigają i gryza ... wtf ? :blink: Proponował mi kolega wgłębkę, która rośnie na tafli wody robiąc cień w akwarium - ten pomysł mi się podoba. Co Wy na to ? Jeśli chodzi o wrzucenie szyszki dla zabarwienia wody to wole z tym nie eksperymentować... poza tym lubie ten kolor wody ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Chemik4 Opublikowano 14 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 14 Stycznia 2007 Wgłebke jak najbardziej polecam, możesz tez użyć różdżycy lub pistii. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
FoX 13 Opublikowano 14 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 14 Stycznia 2007 A ona nie zrobi tak (wgłębka), że inne rośliny pod nią będą miały za mało światła ? I czy to faktycznie pomoże ? I ... rozłożyc to np. na połowie tafli ? a druga połowa bez ? Jeśli chodzi o tą roślinę to praktycznie zero mam tu wiedzy, zobacze czy w akwarystycznym taka będzie, jak nie to kupie inną... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Chemik4 Opublikowano 16 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 16 Stycznia 2007 Ja bedzie jej za duzo to poprostu usuwasz nadmiar, latem wywalałem co kilka dni 2-3 garscie wgłębki. Najładniej prezentują sie "poduszeczki" z wgłębki Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hipo Opublikowano 16 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 16 Stycznia 2007 Pistia duzo bardziej pożyteczna bo rozkłada pięknie NO3 i ma świetny przyrost :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
FoX 13 Opublikowano 17 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 17 Stycznia 2007 No Pistia wygląda nieźle ;) Mój kolega okazało się, że ma wgłębke no ale ... kiedyś od niego to brałem i potem miałem ślimaczki =/ i pewnie się dużo nie zmieniło, więc nie chce ryzykowac... i u mnie w mieście wgłębki ani Pistii nie ma, więc zostaje allegro... a tam to przesyłka i małe ilości, jestem troche w kropce Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hipo Opublikowano 17 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 17 Stycznia 2007 Pisia rośnie w tempie takim że nawet sobie nie wyobrażasz ;) średnio ma przystost dobowy około 40-60 roślin na powierchni m^2 ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
FoX 13 Opublikowano 17 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 17 Stycznia 2007 :| Szybko ;P ... Chyba sobie jednak to sprawie... wydaje mi się to bardziej "schludne" :P Ale jednak mam wątpliwości - ona mi zacieni ? przecież tam jest dużo szpar a np. taka wgłębka jest gęsta i w ogóle i nie przepuszcza.. tu chodzi o zdrowie neonków i ich samopoczucie, chodzi o to by było skuteczne :( Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Chemik4 Opublikowano 21 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 21 Stycznia 2007 Zacieni, to pewne. Spróbuj "pobawić sie" szyszkami olchy, dają ładny kolor wody i powodują lepsze samopoczucie neonków. U mnie po dolaniu do wody wyciągu z tych szyszek (10 szyszek w litrze wody na 100 litrów wody w akwarium) nastąpiło tarło neonów Innesa. Do ich rozmnażania stosuje wode specjalnie przygotowaną, o pH ok 6, TwO ok 2*N, TwW 0*N i dodaje do niej wcześniej wspomnianego wyciągu, w takiej ilości, by woda była koloru słabej herbaty (w razie potrzeby koryguje pH). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
FoX 13 Opublikowano 21 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 21 Stycznia 2007 O, nieźle ;) Póki co przetestuje sobie Pistie. Byłem we Wrocławiu, za jedną roślinke (czyli takie małe z 3-4listkami) chcieli ... 1,90zł ! Na allegro za 50 sztuk 6 zł ! Właśnie zamówiłem ;) Jak przyjdzie to zobacze jak to się ma. Póki co - ręcznik na akwa - powrót glonów, część 1 ;P Jest ich bardzo mało ale lepiej dmuchać na zimne Aha i taka smutna sprawa... zdechła mi Red Cherry :( kupiłem w poniedziałek, w środę już była sztywna :( co mogło być przyczyną ? ... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Chemik4 Opublikowano 21 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 21 Stycznia 2007 1,90 zl to jeszcze nie tak źle, w Tarnowskich Górach w pewnym supermarkecie chcieli 15 zł za sztuke (roślina ok 10 cm średnicy) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
FoX 13 Opublikowano 22 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 22 Stycznia 2007 :blink: :blink: :blink: ... No a teraz porównaj sobie cene z allegro :) wychodzi 12 groszy za sztuke... za to, co zapłaciłem na allegro (łącznie 14zł) miałbym we Wrocławiu 7 roślinek, a tu mam 50 ;) Akcja zaciemnianie trwa :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Swatkat Opublikowano 24 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 24 Stycznia 2007 No powiększam grono akwarystów. Póki co zorganizowałem takie graty: - Akwa 126L 80x35x45h - filtr Tetratec Ex700 - grzałka 100W Tetratec - termometr Tetratec - szafka pod akwa DIY - korzenie sztuk 3 - kamienie otoczaki zebrane z jezior Planuję biotop dolnego biegu Amazonki :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
FoX 13 Opublikowano 25 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 25 Stycznia 2007 Zapowiada się bardzo ciekawie :) powodzenia w budowie, jak coś to pytaj :) No a ja mam już Pistie tą z allegro. Wrzuciłem ją z 2 godziny temu, ah daje cień :D i o to chodziło ... Czekam aż się będzie rozrastać :) jedyny problem jest taki, że tak gaotycznie ona jest nie wszystkie liśmi do góry niektóre takie poprzewracane i jakoś tak eh =/ może później przy świetle się podniosą jakoś czy coś - bo teraz nie świeci, powoli dostrajam akwarium do stanu naświetlenia bo pare dni było pod ręcznikiem ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grinch Opublikowano 27 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 27 Stycznia 2007 Jak by ktoś miał ochotę zobaczyć moje zmagania z roślinnym akwarium które coraz bardzie jest holendrem :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Chemik4 Opublikowano 27 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 27 Stycznia 2007 Bardzo ładne akwarium, fajne masz "trawki" Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mechl!n Opublikowano 29 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 29 Stycznia 2007 Grinch -> piękne akwarium. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grinch Opublikowano 29 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 29 Stycznia 2007 Dzięki :) staram się, żeby to jakoś wyglądało. I jak na razie jest całkiem ok :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
FoX 13 Opublikowano 29 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 29 Stycznia 2007 "jakoś" ... nie załamuj mnie Grinch :D Akwarium jest super ;) ja ze swojego pierwszego tak naprawdę, do której się przyłożyłem, jestem zadowolony bardzo ale do Twojego to mi sporo brakuje no i poza tym mam tylko 40L ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grinch Opublikowano 29 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 29 Stycznia 2007 Swoją drogą wcale nie jest ciężko utrzymać takie akwarium. Najgorsze jest zbilansowanie nawozu mikro i makro. Do tej pory nie mam stałej dawki ile czego dawać. Trochę na oko i trochę wg testów :) A 96l to i tak pikuś, przymierzam się powoli do jakiegoś 250-300L baniaczka. Ale to trochę potrwa, trzeba uzbierać dosyć sporą sumkę na wszystko... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...