Piter6576 Opublikowano 26 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 26 Października 2007 Dzięki za informacje. Te trzy płocie mam w akwarium już prawie rok. Trafiły do mnie jako narybek i tak sobie zostały :) Zrobię tak jak radzicie. Najśmieszniejsze jest to, że gość w zoologicznym powiedział mi, że spokojnie mogą sobie te zbrojniki niebieskie żyć w takim akwarium, a ja głupi nie sprawdziłem wszystkiego wcześniej. Będę teraz szukał nowego cichego filtra. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Pigmej Opublikowano 26 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 26 Października 2007 Nie mogę uwierzyć że hodujesz P%C5%82o%C4%87 w akwarium 66 litrowym :blink: :blink: :mur: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kaz!o Opublikowano 27 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 27 Października 2007 Widze, ze topic jako tako zyje :wink: No to moj nowy wpis na forum Na zachete zdjecie: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wnora1 Opublikowano 1 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 1 Listopada 2007 Całkiem, całkiem akwarium czyżby 45 litrowe?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kaz!o Opublikowano 1 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 1 Listopada 2007 A dziekuje za mile slowa. Baniaczek jest 54L (50x30x35). Reszta jest opisana na forum - jakby nie mozna bylo wejsc, albo cus to wrzuce tutaj dane baniaczka :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
HeatheN Opublikowano 1 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 1 Listopada 2007 (edytowane) Następnym razem wsadź je do osobnego akwarium z rusztem na dnie. Po złożeniu ikry cała spadnie pod ruszt a rano sobie spokojnie odłowisz rodziców i odchowasz narybek.Czytaj uważniej, ikre złożyły muszlowce:) one bez muszli nie zloza ikry:) w golym akwa z rusztem czy tez w kotniku, nie ma szans na tarło:) Jedyna szansa na nastepne tarlo, to przeniesienie calej muszli z ikra do kotnika ( oczywiscie w tym samym akwa) Widze, ze topic jako tako zyje :wink: Na zachete zdjecie: Kaz!o mała uwaga odemnie wywal żabiennice blhera (to wielkolistne..) spojż na mojego holendra, mamy podobny litraż a mój robi wrażenie 2-3x większego! W małych akwa używa się drobnolistnych roślin:) Pochyl dno, zrob nierownosci, dorzuć troszke piasku rzecznego. Szkoda że nie wrzuciłeś żadnego Biogruntu Acorus musi zniknac, to nie jest roslina wodna, czesto sprzedawcy ja wciskaja, sam ja mialem po pol roku zaczely sie problemy i stabilnosc zbiornika zachwiana;) Bardzo latwo jest sprawdzic czy roslina jest wodna, wystarczy ja wyjac z wody, jesli klapnie, opadnie znaczy ze jest wodna;P jesli bedzie sztywno zachowywac pion/pozycje wyjsciowa to znaczy ze to roslina lądowa lub submersyjna. http://www.mchutchison.com/images/vends/va...rusVarig016.jpg http://www.akwarystyka.com.pl/showthread.php?t=19574 Ogolnie za duzo symetrii masz:) dorzuć jakis mech i to narazie tyle;P Co masz za filtr, czym nawozisz ( ja wywalilem oryginalne oswietlenie razem z pokrywa i przerobilem sam meble:P) 14W to zdecydowanie 50% twojego zapotrzebowania na swiatlo:) po 2-3 miechach wszystko zgnije (nie liczac żabienicy) Dorzuć odbłyśniki na świetlówki ( łatwo zrobic z połowy rury PCV Fi 60 i samoprzylepnego foliowego "lustra" ) Reasumujac: Biogrunt+30W światła+Nawozy mikro i makro i masz bez Co2 zajebistego lowtecha inaczej niedlugo zacznie ci wszystko gnic;) Ps. dodaje zdjecie POCZATKU i pierwszej zabawy z holendrem:) oraz moje ramirezki ktore zagazowałem c, gdy bawilem sie Co2 z bimbrowni:D:D (zagazowalem wszystko co zylo i slimaki oczywiscie niechacy, bo zapomnialem na noc odlaczyc:() Edytowane 1 Listopada 2007 przez HeatheN Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kaz!o Opublikowano 1 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 1 Listopada 2007 (edytowane) No no... ladny baniaczek - szczegolnie podoba mi sie prawa strona, ktora jest gesto zarosnieta i dzieki temu nie widac tla! Nie wiem, czy wchodziles na forum akwarystyczne w ktorym opisuje to akwa, ale jezeli nie to pare slow napisze. Jest to moje pierwsze akwarium - kiedy je w czerwcu zakladalem nie mialem zamiaru stosowac biogrunty itp. Niby cos tam wiedzialem, ale nie planowalem stosowac, poniewaz uznalem, ze nie wiem czy akwarystyka to jest to (+ nie mialem $) :D Popelnilem mase bledow przy kupnie i zakladaniu - miedzy innymi kupilem 54L w zlym wymiarze: tzn mam 50x30x35 a powinienem miec 60x30x30. Dluzsze jest ladniejsze. Po drugie niepotrzebnie kupowalem Wromaka. Powinienem zrobic sam pokrywe lub zostawic akwa otwarte. Oczywiscie swiatla mam za malo. Mysle o dolozeniu dodatkowej swietlowki. Kiedy? Chyba juz przy nastepnej odslonie :D Oczywiscie zmienie tez roslinki. Generalnie jestem zadowolony z tego akwarium - ma ono jednak duzy mankament - slimaczki! Roslinki, zakupilem za 15zl calosc. Jako poczatkujacy akwarysta nie pomyslalem o kwarantannie roslin i tak oto pojawily mi sie slimaki. Na swoja obrone musze powiedziec, ze zwierzaka jest chyba dobrze - razbory kilkakrotnie tarly sie, kiryski ostatnio notorycznie skladaja ikre, a krewetki juz udalo mi sie rozmnozyc - z ikry nic nie ma, ale jest to moja wina. Nie pilnuje jej, bo po prostu nie mam do tego glowy/czasu. A co do akwa: 54L - 50x30x35 Tetra EX600 kupiona okazjonalnie Grzalka 100W - temp 25 stopni Parametry wody nie mierzone Nawoz - najpierw Tetra PLANTAMIN, potem Symfonia z allegro, a teraz jeszcze nie wiem. Chyba PG jako eksperyment Co2 z bimbrowni Obsada: 10 Razbor klinowych 5+5 4 Kiryski 1samica i 3 napalonych samcow - tak wyszlo :lol: X krewetek Czy masz HeatheN jakas propozycje na roslinke zamiast tej zabienicy? Wiem, ze do malych akwa nie brac duzych roslin, ale ona idealnie zaslania rurki od filtra :) Pozdrawiam EDIT acha, a tak zaczynalem: Edytowane 1 Listopada 2007 przez Kaz!o Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
HeatheN Opublikowano 2 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 2 Listopada 2007 (edytowane) Sorki ze sie lekko rospedzilem Myslalem ze baniaczek masz z miesiac;) Ale skoro od czerwca i nawozisz odpowiedio oraz CO2 no to ladnie i cofam to co mowilem o gniciu;) jedynie kwestia obsady:) Co do roslin jakie polecam Wszystko zalezy od mozliwosci finansowych i upodoban:) Wiadomo bacope zakupisz za 1zl:P http://www.roslinyakwariowe.pl/art.php?go=88 Zassaj ten program, poogladaj potem przyatakuj allegro i poszukaj:) Ja niedlugo robie przycinke bo mi juz wszystko z akwarium wychodzi:D jesli jestes gdzies z okolic Zabrza to zapraszam za piwko moge dac sporo szczepek;) Z drugiej strony mowiles cos o drugiej odsłonie:) ja juz bym zostal tak jak jest, a przy zmianie swiatla na ful mozna by sie o dywan z glossosigmy pokusic ( ja nie mam Co2 i 30w to za malo na nia;/ ale wyglada cudnie) Ale zamiast zabuiennicy z miejsca Hydrocotyle:) http://www.israquarium.co.il/PlantsPhoto/H...eucocephala.jpg PS ja tez mam slimaki i bez nich nie wyobrazam sobie rownowagi w akwarium, pamietam slimaki jedza tylko obumarłe szczatki roslin! Jesli siedzi na zdowym lisciu to napewno go nie je hehe:) ps2Jak widac na zdjeciach ja tez wromaka kupilem:D 2x drozszy od samego akwa:D a teraz w pwnicy lezy:D:D Edytowane 2 Listopada 2007 przez HeatheN Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KAMILcom Opublikowano 30 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 30 Listopada 2007 (edytowane) Już trochę czasu minęło. W tej chwili w akwarium jest ponad 10 gatunków rybek. Rośliny rosną jak szalone jeżeli nie przytnę ich raz w tygodniu to pływają po wierzchu :? :D Edytowane 30 Listopada 2007 przez KAMILcom Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Chemik4 Opublikowano 1 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 1 Grudnia 2007 (edytowane) Akwa bardzo fajne, ale ta "sklejana" fototapeta psuje cały efekt, wywal ją i daj zamiast tego tło jednolicie czarne lub ciemno-zielone Edit: Jakie wymiary ma to akwarium? Napisz tez coś o rybach jakie tam żyją i o parametrach wody/nawozeniu itd, itp :] Edytowane 1 Grudnia 2007 przez Chemik4 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KAMILcom Opublikowano 2 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 2 Grudnia 2007 Akwa bardzo fajne, ale ta "sklejana" fototapeta psuje cały efekt, wywal ją i daj zamiast tego tło jednolicie czarne lub ciemno-zielone Edit: Jakie wymiary ma to akwarium? Napisz tez coś o rybach jakie tam żyją i o parametrach wody/nawozeniu itd, itp :] też mi nie pasuje ta tapeta ale to nie był mój pomysł, chociaż zaczynam sie do niej przekonywać. :wink: 220x70(szer)x60(wys) 924l B) rybki - sam już nie wiem co tam jest to może powiem co pamietam :wink: kilkanaście gubików, kilka górami, jeden jedyny bojowniczek, ponad 100 neonków, kilkanaście sumików (takie wąsate), 5 glonojadów i jeszcze kilka gatunków :wink: nawozy ? zero tylko co2 i dobre światło + filtry ad filtrów to używam 1/5 sprzętu który pracował jak to było jeszcze morskie akwarium. Jednak akwarystyka morska to studnia bez dna wole wypasione akwarium z ponad 200 rybkami niż morskie z 20 które pochłaniają dużo wiecej $ i czasu niż tamta gromadka :? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mario2k Opublikowano 2 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 2 Grudnia 2007 KAMILcom Kozackie to akwarium , ile takie cudo musialo koszcic ? mam na mysli tylko baniak i podstawe Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KAMILcom Opublikowano 2 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 2 Grudnia 2007 to akwarium ma 10/11 lat w 96/97 było zakładane Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Chemik4 Opublikowano 18 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 18 Grudnia 2007 Nowy baniaczek, 480 litrów: Jak sie podoba? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kaz!o Opublikowano 18 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 18 Grudnia 2007 Podoba sie :D Tylko napisz co masz za rybeczki (skalary i...), o filtr z ciekawosci zapytam, oswietlenie... Pozdrawiam :wink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Chemik4 Opublikowano 18 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 18 Grudnia 2007 Ryby (jak narazie): - para skalarów - 8 żałobniczek - 3 zbrojniki - Platydoras costatus - stary (ma z 7-8 lat) kirysnik czarnoplamy - stara, 8-letnia kosiarka (na dniach dojdzie jeszcze 10 kosiarek) Filtr to jakis 'Sacem' (800l/h) -> dostałem od kuzyna za free Oświetlenie T5, narazie 68W, niedługo dojdzie jeszcze 2x 40W lub wiecej (zależy jak bedą rośliny rosły) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Inkubare Opublikowano 26 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 26 Stycznia 2008 No i w koncu 200 litrów :D u mnie Sprzęt : filtr : Tetratec EX 700 oświetlenie : 2x30 (Aqua Glo i Power Glo ) (dołożone na dniach będzie 2 x 14) grzałka : 100 w (no name ;p) szkło : 100 x 40 x 50 Rośliny : opis uzupełnię wieczorem Obsada : Neon Ineesa x20 Neon Czerwony x10 Neon Czarny x10 Skalar x2 Zbrojonik Niebieski x1 Molinezja Black Molly (Poecilia latipinna) x2 Molinezja (biała i nakrapiana ) para Bocja Wspaniała x2 dojdzie jeszcze : Neony Diamentowe x 10 Neony Zielone x10 Akwarium ma 5 tygodniu , od 2 tygodniu rośliny a od tygodnia ryby wpuszczane w odstępach 2 dniowych. wieczorem uzupełnienie .. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Chemik4 Opublikowano 29 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 29 Stycznia 2008 A wiesz, że skalary, neony, bocje i zbrojniki wymagają wody miękkiej i kwaśnej a molinezje twardej (nawet słonawej) i zasadowej? Ten kamień z dziurami wygląda jakoś dziwnie... co to jest? Ogólnie akwarium jeszcze bardzo puste... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Inkubare Opublikowano 29 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 29 Stycznia 2008 Chemik4 wiem , ale molinezje są tymczasowo . A kamień to kamień plus długaaa zabawa młotem udarowym i wierkartą :D Wiem ze puste , ale rośliny zaczeły wymiane tlenową i ruszyły się już. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Chemik4 Opublikowano 30 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 30 Stycznia 2008 To jest piaskowiec? Szczerze to mi by sie nie chciało tym bawić... wole jak kamień wygląda naturalnie, a zresztą, Tobie sie ma podobać i o gustach sie nie dyskutuje Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
HeatheN Opublikowano 21 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 21 Lutego 2008 A wiesz, że skalary, neony, bocje i zbrojniki wymagają wody miękkiej i kwaśnej a molinezje twardej (nawet słonawej) i zasadowej? Ten kamień z dziurami wygląda jakoś dziwnie... co to jest? Ogólnie akwarium jeszcze bardzo puste... Co do molinezji....jedne z najbardziej wytryzmalych ryb (razem z danio i platynkami polecane na start) Ja mam wode ph6.5 TW 3 i molinezki czuja sie swietnie...jedynie NIE MAM SZANS NA TARLO. Na te wymagania przymrozylbym oko. Molinezki mam aby mi blone bialkowa wzeraly z powierzchni:) ps. tez wystartowalemz 200l...ale mi kabel od aparatu wcielo:(:(:( Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Chemik4 Opublikowano 26 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 26 Lutego 2008 Ja mam wode ph6.5 TW 3 i molinezki czuja sie swietnie...jedynie NIE MAM SZANS NA TARLO. Nie pisz, że czują sie świetnie jeśli sie nie rozmnażają. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
HeatheN Opublikowano 25 Czerwca 2008 Zgłoś Opublikowano 25 Czerwca 2008 Nie pisz, że czują sie świetnie jeśli sie nie rozmnażają.Nie rozmnazaly sie bo mialem same samice, dokupilem samce, tarly sie jak głupiki :wink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sopel Opublikowano 30 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 30 Sierpnia 2008 Zna ktoś jakieś Dobre forum o akwarystyce? Stopniowo przechodzę na większe baniaki(aktualnie 112l) i chciałbym przejść na coś większego ale i muszę trochę się podszkolić. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
HeatheN Opublikowano 30 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 30 Sierpnia 2008 Jaki biotop? Z roslinnych http://www.roslinyakwariowe.pl/forum/ www.akwarystyka.com.pl Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
HeatheN Opublikowano 30 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 30 Sierpnia 2008 Jestem z Zabrza jak widzisz, jak bys chial mzoesz wpasc zobaczyc mojego baniaka, zawsze cos Ci doradze bo juz troszke w tym siedze;) a i jakas roslinke z przycinki odstapie. Jakbys chial na PW pisz zgadamy sie. Pzdr http://img231.imageshack.us/my.php?image=s131sb8.jpg Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sopel Opublikowano 30 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 30 Sierpnia 2008 No Akwarium masz przepiękne,można wiedzieć jaki litraż? :wink: Najpierw zacznę od Filtra(mam teraz zwykły wewnętrzny) http://www.allegro.pl/item420095661_filtr_...afe_gratis.html -co o tym myślicie? Co do spotkania,jak coś to dam znać ;] Jak coś to mogę załatwić większą ilość Czarnych Molinezji... :wink: Ps.Sorry za usunięcie posta... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
HeatheN Opublikowano 30 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 30 Sierpnia 2008 Akwa mam 200l. Co do filtra doplac do ex700 (sam mam taki) ta podrobka ktora przedstawiasz jest tandetnie wykonana ( a wyglada bardzo podobnie), niektorzy narzekaja na tetre ex700, Do 200zł to juz bym wolal jakiegos uzywanego eihema, ale nie to co pokazales. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sopel Opublikowano 30 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 30 Sierpnia 2008 (edytowane) ok.znalazłem http://www.allegro.pl/item422383764_filtr_...00_gratisy.html powiedz mi jak z głośnością pracy? Chodzi mi o to żeby dało się spać [; W poniedziałek przejdę sie to zoologicznego,sprawdzić czy mają ex700 A teraz kilka pytań: Z czego masz zrobione tło? gdzie mogę dostać tak drobny żwir? można wiedzieć jakie sklepy odwiedzasz?(ulica) Aktualnie posiadam takie akwa: http://www.allegro.pl/item421522846_uwaga_..._z_pokrywa.html Edytowane 30 Sierpnia 2008 przez Sopel Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Chemik4 Opublikowano 30 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 30 Sierpnia 2008 Zna ktoś jakieś Dobre forum o akwarystyce? Szczerze polecam www.akwaforum.pl (siedze tam od maja 2006) oraz www.gsa.org.pl (od roku jestem członkiem GSA) Aha, Sopel, widze że jesteś z Zabrza, w sobote 6 września spotykają się członkowie GSA w COPie (ul. Brodzińskiego 4), zapraszam na spotkanie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...