Skocz do zawartości
jojoro

UPS do użytku domowego

Rekomendowane odpowiedzi

Chciałbym kupić UPS do użytku domowego.

Jego zadaniem będzie podtrzymywanie komputera (zasilacz 360W,

nagrywarka, dvd-rom, 2xhdd, athlon1.7), monitora (obecnie 15'' ale w

przyszłości przesiadam się na 19'') i modemu SDI. Chciałbym aby w miarę

możliwości ten UPS chronił przed skokami napięcia/zakłóceniami z sieci

sąsiad często włącza kosiarkę/szlifierkę/piłę :( Wtedy zdarzają się 1-2 sekundowe nagłe obniżki napięcia i komputer sie resetuje.

Oczywiście istotna dla mnie jest też cena.

BTW. Czy UPSy mają własne chłodzenie? Zależy mi na ciszy w pokoju i nie

chciałbym dokładać kolejnego szumiącego urządzenia.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeśli chodzi o chłodzenie UPS to tylko najdroższe modele je mają.

Do uzytku domowego wybierz coś z APC np. BackUPS / BackUPS Pro.

Nie są najtańsze ale do Twojego systemu będą w sam raz. Do tego

sa zdecydowanie lepsze jako filtry nawet od najlpeszych listw zasilających.

Zwróć uwagę czy dany model ma AVR (oszczędzanie akumulatorów podczas pracy UPS'a) i czy nie jest to model OFFLINE (przestarzała technologia)

www.apcc.com

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No dobrze, ale o jakiej mocy ten ups-ik pownien być. Z tego kalkulatora na stronie apc wyszło mi, że powiniennem wybrać CyberFort500 (bez avr) lub smartups700va z AVR. (jeszcze nie wiem jakie są tego ceny)

Dodatkowo zauważyłem że w upsach są z tyłu gnazda takie jak w zasilaczu od PC? Jak ja do tego komputer podłącze? Nie mam takich kabli.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A ja Ci polecę zrobić tak:

Kupujesz jakiegoś UPS-a używanego, ze zużytą baterią, najlepiej 500-600VA (myślę, że na allego takie coś się znajdzie). Wyrzucasz tą baterię, kupujesz jakiś mały akumulator (np. 45Ah) i podłaczasz elegancko do UPS-a. Koszt dużo mniejszy niż zwykłego UPS-a a trzyma kilkakrotnie dłużej. Sam mam tak zrobiony serwer w firmie+monitor+hub+SDI+centralka telefoniczna i raz nie było prądu całą noc i dał radę.

A co do podłączenia UPS-a do kompa. Musisz znaleźć taki kabel jak kiedyś podłączało się zasilanie monitorów do komputerów. Najlepiej kup dwa i zrób tak: jednym podłącz komputer a drugi utnij z jednej strony i kup rozgałęźnik "do samodzielnego montażu" (bez kabla). Trzy przewody odpowiednio podłączasz w rozgałęźniku i możesz do tego podłączyć monitor, sdi i co tam jeszcze chcesz.

Mam nadzieję, że choć trochę to zrozumiałe :oops: czasami mam problemy z wysławianiem się 8)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sam kiedys zastanawialem sie nad kupnem ups-a do uzytku domowego i po malym rozgladnieciu sie uznale ze byloby to prawdopodobnie cos firmy Orivaldi (mam nadzieje ze nie przekrecilem nazwy). Maja w ofercie kilka dosc nieduzych i jednoczesnie stosunkowo tanich ups-ow do tego typu zastosowan.

Ktos tez mi polecal firme Fideltronik ale nie zdazylem sie nia blizej zainteresowac.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak masz mozliwość to kup Ever NET 700, ale 500 chyba powinien starczyć. I nie kupuj żadnych zachodnich upsów!!! Za tą cenę mzoesz kupić właśnie dobrego pojemnego upsa polskiej produkcji (ecer jest bardzo dobry)który doś często wyprzedza konkurencję. W którymśz CHIP'ów był test UPSów. Był tak też chyba EVER 700 i wypadł on bardzo dobrze...

ps. nie najwazniejsze w upsach jest to czy przytrzyma on włączonego kompa przez 10 czy 15 minut. Bo i tak jesli bedzie musiał wyłączy bezpiecznie kompa, choć wogóle tak długie awarie chyba sie nie zdazają u Ciebie czesto?? ;) patrz na AVR itp....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kupujesz jakiegoś UPS-a używanego, ze zużytą baterią, najlepiej 500-600VA (myślę, że na allego takie coś się znajdzie). Wyrzucasz tą baterię, kupujesz jakiś mały akumulator (np. 45Ah) i podłaczasz elegancko do UPS-a. Koszt dużo mniejszy niż zwykłego UPS-a a trzyma kilkakrotnie dłużej. Sam mam tak zrobiony serwer w firmie+monitor+hub+SDI+centralka telefoniczna i raz nie było prądu całą noc i dał radę.

A co do podłączenia UPS-a do kompa. Musisz znaleźć taki kabel jak kiedyś podłączało się zasilanie monitorów do komputerów. Najlepiej kup dwa i zrób tak: jednym podłącz komputer a drugi utnij z jednej strony i kup rozgałęźnik "do samodzielnego montażu" (bez kabla). Trzy przewody odpowiednio podłączasz w rozgałęźniku i możesz do tego podłączyć monitor, sdi i co tam jeszcze chcesz.

Mam nadzieję, że choć trochę to zrozumiałe  :oops: czasami mam problemy z wysławianiem się  8)

ciekawe ciekawe

mogłbys rozwinąc temat?? ja sie na tym specjalnie nie znam

napisz co i jak, w jaki sposób akumulator jest doładowywany?? prądem-przeciez nie ma prostownika?

ps.masz moze linka do compare na radku 9500??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam nadzieję, że choć trochę to zrozumiałe  :oops: czasami mam problemy z wysławianiem się  8)

ciekawe ciekawe

mogłbys rozwinąc temat?? ja sie na tym specjalnie nie znam

napisz co i jak, w jaki sposób akumulator jest doładowywany?? prądem-przeciez nie ma prostownika?

ps.masz moze linka do compare na radku 9500??

Hmmm, prostownikiem jest sam UPS. Po prostu zamieniasz baterię, która fabrycznie siedzi w UPS-ie (ale ma malutką pojemność) i jest de facto mini-akumulatorem na "real" ;) akumulator. I dlatego napisałem, że raczej potrzebna jest "buda" od troszkę mocniejszego UPS-a, żeby dała radę naładować kilkakrotnie większą baterię (choć i tak na pewno do końca nie naładuje). Przyznam, że na ten pomysł wpadł mój ojciec, który jest raczej kumaty w tych sprawach. I trzeba przyznać, że wszystko elegancko działa.

Może napiszę co jest dokładnie potrzebne i wyjaśnię po kolei trochę jaśniej ;) :

1. Stary UPS (min. 500VA) ze zużytą baterią - ok. 50-100 zł (???)

2. Nowy akumulator - 30-45Ah - 90-150 zł

3. Dwie klemy akumulatorowe - 10 zł (?)

4. Ok. 1,5-2 metry kabla prądowego (dość gruby) - 10 zł

5. Kabel, którym kiedyś podłączało się zasilanie monitora do kompa

6. Listwa zasilająca z kilkoma gniazdami - 15 zł

7. Lutownica

8. To chyba wszystko jak coś pominąłem to potem dopiszę :)

I po kolei:

A) Wyciągamy starą, zużytą baterię z UPS-a

B) Bierzemy dwa kawałki kabla i lutujemy do + i - w UPS-ie. Lutujemy do blaszek, które były podłączone do kabelków ze zużytej baterii.

C) Z drugiej strony kabli zakładamy klemy samochodowe.

D) Bierzemy kabel "monitor-komputer" i obcinamy "żeńską" końcówkę (NIE tą, która wchodzi do UPS-a).

E) Mamy 3 kable - PLUS, MINUS I ZERO (nie pamiętam który jest który :) )

F) Rozbieramy listwę zasilającą i tam odpowiednie kable odpowiednio podłączamy :) a potem skręcamy listwę

G) Zakładamy klemy na akumulator (oczywiście + do + i - do -)

H) Podłączamy UPS-a do prądu

No i to koniec. Mamy UPS-a do kompa, a do listwy możemy podłączyć np. drukarkę, monitor, modem, telefon bezprzewodowy.

Myślę, że to niezły patent. Mając ok. 250-300 zł, minimum sprawności w rękach ;) i trochę wiedzy elektronicznej (naprawdę niewiele trzeba) zbudujemy UPS-a, który ma pojemność i możliwości UPS-a za ok. 1000 zł (albo i nawet więcej).

Pozdrawiam i życzę powodzenia.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Aha, linka do 3DMarka nie mam bo mam jakieś problemy z opublikowaniem. Dzisiaj jak sobie robiłem było 12319.

wielkie thx

chyba to zrobie-pomysł genialny w swej prostocie

na jakim fsb masz te ponad 12tys i czy grafa oc??mnie udało sie wydoic 13500 na 2.1 ghz i grafa 340/320

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

FSB 195 (wcpuid pokazuje 195.90), mnożnik 10,5 czyli 2,057 GHz.

Grafa nic nie podkręcona (za parę dni podkręce jak założę radiatorki na pamieci).

Ale dobrze wiedzieć, że można jeszcze tysiączek wyciągnąć ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No dobrze, ale o jakiej mocy ten ups-ik pownien być. Z tego kalkulatora na stronie apc wyszło mi, że powiniennem wybrać CyberFort500 (bez avr) lub smartups700va z AVR. (jeszcze nie wiem jakie są tego ceny)

Dodatkowo zauważyłem że w upsach są z tyłu gnazda takie jak w zasilaczu od PC? Jak ja do tego komputer podłącze? Nie mam takich kabli.

a wiec tak:

mam EVERa MP 500 DPC i na duronie 600 + monitor 20' trzymal ladnie jakies 15 minut

po zmianie na xp 2.0+ ups nie wyrabial, zdychal przy kazdej przerwie w doplywie pradu.

jesli masz zamiar brac monitor 19' to ups'a tylko 700 (lub wiecej :) )

a co do gnizad - roznie bywa, czasem sa normalne zasilajace gniazda, a czasem te komputerowe - poszukaj takich kabli w sklepie elektronicznym - bywaja

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja mam apc back 400 i monitot 19" + to co w konfigu trzyma jakies 3-4 minuty-wystarczy na pozamykanie lików , kompa itp wec nie przesadzajcie z tymi upsami- min to własnie 400-500 -potem sa juz b. drogie

moje xp 2.0 to niestety palomino do tego monitor 20' (ma 5 lat), wiec energooszczedny ten sprzet raczej nie jest. poza tym ups 500 po prostu mi nie wytrzymuje, wiec nie mam wielkiego wyboru :(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

UPS spokojnie naladuje nawet akumulator 70 Ah

tylko ze wolniej zamiast w 5h to w 50h

on jest tak zrobiony ze ma utrzymac na akku napiecie 13,8 - 14,4 V

obojetne czy to 100 Ah czy 10 Ah bedzie ladowal tak dlugo az osiagnie owe napiecie !

przypuscmy ze w UPS-ie jest standardowo akku 7Ah "żelowy" dosc malutki

i jego prad ladowania w UPS-ie wynosi ok 1,5A to naladuje go w ok 5h

UPS przestanie go ladowac po osiagnieciu napiecia powiedzmy 14V

"standardowe napiecie gotowosci akumulatora kwasowego to ok 13.8V

maxymalne napiecie 14.4V"

wiec po podlaczeniu akumulatora wiekszego UPS dalej bedzie go ladowal prądem 1,5A (ustalonym przez producenta UPS-a) a ze to bedzie akumulator np. 45Ah to zajmie mu to ok 30h a nie 5h jak standardowo przy akumulatorze 7Ah

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Do uzytku domowego polecam nowy np. cos z firmy Orvaldi np typ 400VA za ok 220zl lub uzywany, byle nie model OFFLINE (przestarzała technologia) . Ja mam APC400VA i przy konfiguracji jak nizej + monitor 17" wytrzymuje pod obciazeniem (np 3DMark) ok 5-6min a na "luzie" np winamp+word nawet ponad 10min. Jak na domowe potrzeby wystarczy 400-500VA wiekszy to juz przeplacanie...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A ja od tygodnia mam 8 letniego UPS'a 650W :P

Chyba akumulatory sa nieco padniete albo sie zastaly bo moj sprzet trzyma jakas minute :cry:

best-boy mam male pytanko. Jezeli akumulator wyczerpie sie do zera (samochodowy) a awarie produ nie zdazaja sie zbyt dlugo to co za roznica jest czy on sie naladuje w 8h i bedzie juz tylko czuwac czy w 50h??

U mnie pare razy na rok zdazaja sie zaniki pradu ale to albo bezpiecznik wywali albo jest jakis krotki zanik na 5s.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chyba akumulatory sa nieco padniete albo sie zastaly bo moj sprzet trzyma jakas minute :cry: 

best-boy mam male pytanko. Jezeli akumulator wyczerpie sie do zera (samochodowy) a awarie produ nie zdazaja sie zbyt dlugo to co za roznica jest czy on sie naladuje w 8h i bedzie juz tylko czuwac czy w 50h??

U mnie pare razy na rok zdazaja sie zaniki pradu ale to albo bezpiecznik wywali albo jest jakis krotki zanik na 5s.

Przy krótkich awariach prądu nie będzie żadnej różnicy. Różnica może być np. w takim przypadku - awaria prądu na godzinę (komp cały czas chodzi) i następnego dnia znów awaria - wtedy na pewno komp by padł dużo szybciej.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przy krótkich awariach prądu nie będzie żadnej różnicy. Różnica może być np. w takim przypadku - awaria prądu na godzinę (komp cały czas chodzi) i następnego dnia znów awaria - wtedy na pewno komp by padł dużo szybciej.

Tylko powiedz mi jaki UPS ci podtrzyma przez godzine bez dodatkowego akumulatora??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tylko powiedz mi jaki UPS ci podtrzyma przez godzine bez dodatkowego akumulatora??

Feluke, a przeczytałeś Ty chociaż topica??? O czym ja cały czas piszę ??? Przecież sam napisałeś o akumulatorze samochodowym. Moja konfiguracja (wspomniana na początku) potrafi utrzymać serwer przez parę dobrych godzin

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...