Skocz do zawartości
dr_Misiek

Celeron Tualatin Vs Penium Iii Taulatain

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

Tak jak w temacie. Czym w zasadzie różnia sie Celerony TUALATINY od P3 TUALATINÓW ?? Z tego co widze to wyglada na to ze tylko FSB maja różne bo pamieci L2 maja po 256KB z wyjatkiem P3 które maja 512KB, obslugiwane rozszerzenia maja chyba takie same. Jesli sie myle to prosze mnie wyprowadzic z bledu :)

Edytowane przez dr_Misiek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam!

Tak jak w temacie. Czym w zasadzie różnia sie Celerony TUALATINY od P3 TUALATINÓW ?? Z tego co widze to wyglada na to ze tylko FSB maja różne bo pamieci L2 maja po 256kb z wyjatkiem P3 które maja 512kb, obslugiwane rozszerzenia maja chyba takie same. Jesli sie myle to prosze mnie wyprowadzic z bledu :)

Dokładnie jak opisałeś, i też prawda że tylko PIII-S mają 512KB L2 Cache (tylko ta mała różnica sorka ale jakoś mnie boli jak ludzie mylą bity z Bajtami)

PS: Nie wierz w bajki o innych instrukcjach, MMX i SSE to samo i nie ma bata żeby było inaczej.

Edytowane przez Intel Inside Qroń

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzieki za odpowiedz!

Błąd już poprawiony, aby nie raził Twoich oczu :rolleyes:

Z tego wynika, że jeśli komuś się trafił CELEK TUALATIN, który chodzi na FSB 133 lub więcej to jest posiadaczem pełnowartościowego PIII lub lekko podkręconego PIII jeśli przekroczył granice FSB 133.

W takim razie mam jeszcze jedno pytanie, mam kompa na ABIT BX133 Raid i na nim sobie ladnie działa CELEK COPPERMINE 800 @ 1200 (FSB 141). Moje pytanie brzmi następująco: czy przy wymianie go na wspomnianego CELERONA TUALATINA zmienic płytę na jakąś na i815 (również ABITA) czy lepiej zrobic mu moda który umożliwi mu pracę na ABICIE BX??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Probuj moda - BX jest wydajniejszy przy tym samym fsb.

A co do roznicy miedzy prockami, to wyczytalem kiedys na twojepc.pl, ze P3-S ma wydajniejsza jednostke pobran z wyprzedzeniem. Niestety autor nie podal zrodla tej informacji, wiec nie wiadomo na ile jest ona wiarygodna? Byc moze dlatego jest wydajniejsza, bo P3-S ma wiecej cache-u a efektywnosc tej jednostki jest uzalezniona od wielkosci cache-u? A moze rzeczywiscie posiada jakies usprawnienia? Diabli wiedza!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Lepiej będzie tak jak rosolini powiedział - BX + MOD, nasz najlepszą płytę jaka kiedykolwiek wyszła z tym chipsetem, no i BX jakimś dziwnym trafem obsługiwać może więcej RAM'u <_< .

Co do moda to chętnie pomoge, może już zauważyłeś link do wykonania według mojego projektu który mam w sigu.

Była jeszcze jedna różnica - w drożności cache-u.

Celerony miały bodajże tylko 4 drożny,a P3 8 lub 16 - ale nie pamiętam dokładnie.

Dołączona grafika

Jak nic mam 8 drożny Cache L2, trzeba się zapytać kogoś z PIII-S żeby sprawdził w CPU-Z to się okaże...

EDIT: Poprosiłem Virtus'a żeby walnął zrzuta tu na forum. Teraz to tylko czekać...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

OK w takim razie kupie coś i dam znac jakie wyniki OC:)

Intel Inside Qroń - fajną grafe masz niby wiekowa ale chyba na najbardziej udanym chipsecie w historii ATI tj R-300, nieźle wykręcileś pamiątki RESPECT, domniemam że leci na 8 potoków B-)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

OK w takim razie kupie coś i dam znac jakie wyniki OC:)

Intel Inside Qroń - fajną grafe masz niby wiekowa ale chyba na najbardziej udanym chipsecie w historii ATI tj R-300, nieźle wykręcileś pamiątki RESPECT, domniemam że leci na 8 potoków B-)

No właśnie nie leci :mad: szaczownica i te sprawy, ale o/c to nadrabia, z resztą w dzisiejszych gierkach Tulipany i tak są wąskim gardłem. Ale za to w San Andreas to pykałem w najwyższej rozdziałce.

Właśnie teraz to mnie troche może nawet irytuje że zjeżdżanie z detalami FPS'ów mi dużo nie dodaje, widać kres możliwości tego Cielaka.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Miałem kiedyś fajnego RADKA 9800SE którego sprzedałem kuzynowi drań mało ze się zmodował na 8 potoków to krecił się 470 rdzeń i 740 pamiątki (bez V-moda) co ze 128MB / 256bit na pokładzie dawało naprawde mega kopniaka :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja posiadam p3 1200 mobile i jedyna roznica miedzy twoim celkiem to to ze mam 512 kb kaszy..

No to już coś, a mógłbyś zrobić zrzuty z CPU-Z dla CPU i Cache.

Może to nie do końca o to o co nam tu chodzi, bo z tego co wiem to PIII Tualatin 1200 miał 256KB

a 1266 miał 512KB...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zastanawia mnie jeszcze jedna sprawa. Jak to jest że TUALATINY wykonane w technologii 0,13um mają problemy z przekroczeniem granicy 1500MHz podczas gdy do niedawna byłem posiadaczem BARTONA 2500+ (ta sama technologia 0,13um) przetaktowanego do częstotliwości 2715MHz :unsure:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zastanawia mnie jeszcze jedna sprawa. Jak to jest że TUALATINY wykonane w technologii 0,13um mają problemy z przekroczeniem granicy 1500MHz podczas gdy do niedawna byłem posiadaczem BARTONA 2500+ (ta sama technologia 0,13um) przetaktowanego do częstotliwości 2715MHz :unsure:

No wiesz, sama technologia to jeszcze nie wszystko, a prawda jest taka, że Tualatin to zmniejszony Coppermine, i nic tam praktycznie nie ma zmienionego.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To ja mam troszke inne pytanie. Mam plyte na i815B-Step czy oplaca sie ja wymienic na tegoz BX133-RAID i ile by wypadalo za niego dac :-) Pytam poniewaz moj tulipanek z 1.1 smiga na 1.5 bez problemow pojdzie i na 1.6 ale wtedy sypie sie kontroler i system nie widzi plikow na dysku(niektorych) po 2 nie mam regulacji vcore(co tez mnie boli). Widze ze ten abit smiga spokojnie na fsb 141(moja mobo juz wtedy wymieka)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ten ABIT smiga na więcej niz FSB 141 u mnie pracował z CELKIEM 850 na FSB 149 (1266MHz) niestety w 2001 roku mało było pamięci SDR które wytrzymywały takie taktowania. Ten abit ma jednak kilka wad:

1. To brak dzielnika na PCI powyżej FSB 133 (max 1/4)

2. Brak dzielnika dla AGP powyżej FSB 100 na 133 AGP juz leci na podkręconej magistrali (max mnoznik 2/3).

3. To złącze ISA, które jest wogóle nieużyteczne w dzisiejszych czasach.

4. Lubia sie wywalac kondensatory, ale wymiana ich nie powinna przekroczyc 20-30 zl, chyba że ktoś sam to zrobi to jest szansa zamknąć wymiane nawet w 6-7 zł.

Pozdatym płyta jest naprawde fajna :rolleyes:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

na isa w takim kompie mozna jedynie uzywac karty dzwiekowej jest lepsza od pci bo nie obciaza proca i nie ma problemu z dzwiekiem w aplikacjach dosowych a jakosc zadowalajaca

EDIT i nie ma takich problemow przy podkrecaniu(brak dzwieku)

wada to to ze dzwiek jest tylko stereo

Edytowane przez morron

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...