Skocz do zawartości
Picek

Nietypowy Problem Z Niedziałającymi Dźwiękami Systemu...

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Piszę, ponieważ mam bardzo dziwny :-| i irytujący problem.

Otóż instalowałem pakiet kodeków audio-video K-Lite Mega Codec Pack (v.1.57). I by móc zainstalować ten pakiet musiałem odinstalować: QuickTime, Real Player i Real Alternative. Zrobiłem to, gdyż o to zostałem poproszony przy włączaniu instalki pakietu kodeków, ponieważ ten 'Mega Pakiet' zawiera to wszystko sam w sobie i instaluje je.

Ale problem jest taki: po instalacji tychże kodeków nie działają Mi dźwięki na komunikatorze GG (a chciałbym, by działały), mimo iż w ustawieniach mam je włączone :blink: . Tak samo jest przy opróżnianu kosza, mimo iż wszystko mam ustawione dobrze w Panelu Sterowania. Miałem i mam nadal ustawioną opcję "Umieść ikonę głośności na pasku zadań", lecz ona Mi znikła z paska zadań :blink: . Odznaczenie i zaznaczenie jej ponownie nic nie daje.

Co za rozwiązanie proponujecie, bo nie mam pomysłów, pierwszy raz się z takim czymś spotkałem :? .

P.S.

Odinstalowanie tego całego pakietu kodeków nic nie daje :cry: .

Edytowane przez Picek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A działają jakiekolwiek dźwięki?

Otóż działają normalnie pliki *mp3 i *wav odpalane np. w Winampie. Czy też muza w filmach działa...

Panel Sterownia->Dźwięk i urządzenia audio->Audio: Jest tam jakaś karta dźwiękowa ustawiona?

Taka jaką mam, czyli Realtek AC97 Audio (zintegrowana z płytą główną)

Co do dźwięków w GG i Windows, to mogą być usunięte (sprzątanie lub wirus).

Ale te dźwięki są, sprawdzałem czy te pliki *wav odpowiedzialne za te dźwięki działają np. w Winampie. I działają normalnie :-| . A czy to włączanie systemu, wyłączanie czy też opróżnanie kosza... to wtedy nic nie słychać, mimo że są ustawione by było je słychać :sad: .

Nie wiem... :cry:

Edytowane przez Picek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie masz drugiej karty dźwiękowej?

Ustawienia głośności zapewne już sprawdzałeś...?

Nie mam pojęcia, co może być przyczyną. Może przywracanie systemu (jeśli masz włączone) lub naprawa systemu z płyty CD rozwiąże problem...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dziś szukałem rozwiązania w odinstalowaniu i zainstalowaniu Winampa i... coś dziwnego się stało :blink: .

Intsaluje w pełni na świeżo Winampa, a tu nie mogłem włączyć utworu. Wyskoczyło Mi takie coś:

Dołączona grafika

No to domyśliłem się, że chodzi o wtyczkę wyjściową. Zmieniłem na jakąś inną i wtedy Winamp zadziałał. Ale dziwne jest to, że na 100% na tej wtyczce wyjściowej działała normalnie muza w Winampie :-| .

No i właśnie wszedłem w konfiguracje tej wtyczki i patrze, a tam jako Device (Urządzenie) jest ustawione nie 'Realtek AC97 Audio', a jakieś dziwne znaczki :blink: . Zmieniłem to na 'Realtek AC97 Audio' i Winamp działa na tej wtyczce.....

Myślę że podobnie jest z wszystkimi plikami *wav od systemu i programów (np. GG). Myślę że gdzieś można ustawić jako Device 'Realtek AC97 Audio', bo z pewnością są tam ustawione te dziwne znaczki, które same się w magiczny sposób ustawiły (ach ten Windows :mur: ). Ale... gdzie? :blink:

P.S.

Odinstalowanie i zainstalowanie sterów do karty dźwiękowej nic nie daje :-| .

Edytowane przez Picek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Myślę, że ustawienie którego szukasz, jest tu:

Panel Sterownia->Dźwięk i urządzenia audio->Audio

Tam wszystko jest odpowiednio ustawione...

A najbardziej dziwną rzeczą dla mnie jest to, że miałem i mam nadal ustawioną opcję "Umieść ikonę głośności na pasku zadań", lecz ona Mi znikła z paska zadań :blink: . Odznaczenie i zaznaczenie jej ponownie nic nie daje.

:mur:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jezeli to nie pomoze to tylko format dysku zostaje.

Właśnie "przywróciłem" system o jeden dzień do tyłu i wszystko działa ok :). Ale nigdy się nie dowiem co się zchrzaniło... :?

sproboj przeinstalowac sterowniki od dzwiekowki.

Próbowałem tego i już i nie pomagało :-| . A że traciłem już cierpliwość, to "przywróciłem" system...

Po pierwsze to nigdy nie instalujtych "super-mega-codek packow" bo one robia smietnik z windy

Myślę że jednak nie. Teraz i tak znów je zainstaluje, ale przy większym porządku to zrobię...

Tu trochę o tych kodekach:

Potężny zbiór kodeków przeznaczonych do kompresji i dekompresji plików multimedialnych. Użycie tego pakietu daje prawie stu procentową pewność oglądania wszelkich plików multimedialnych. Pakiet zawiera 71 różnych kodeków:

- BSplayer [version 1.36.825]

- Media Player Classic [version 6.4.8.7]

- ffdshow [build 2005-11-29]

- extra plugins

- ffdshow VFW interface

- XviD [version 1.1 beta 2 build 2005-12-10]

- DivX Pro [version 5.2.1]

- 3ivX Pro [version D4 4.5.1]

- On2 VP6 [version 6.4.2.0]

- On2 VP7 [version 7.0.9.0]

- Cyberlink DVD decoder [version 6.0.0.1417]

- MPEG-2 (Ligos) [version 4.0.0.77]

- MPEG-2 (Cyberlink) [version 6.0.0.1402]

- MPEG-2 (MainConcept) [version 1.0.0.56]

- XviD [version 1.1.0 Beta2 build 2005-10-16]

- DivX Pro [version 5.2.1]

- 3ivX Pro [version D4 4.5.1]

- Windows Media 9 VCM [version 9.0.1.369]

- On2 VP3 [version 3.2.6.1 DT]

- On2 VP6 [version 6.4.2.0] [Encoding]

- On2 VP7 [version 7.0.8.0] [Encoding]

- Intel Indeo [version 5.2562.15.54]

- Intel Indeo [version 4.51.16.2]

- Intel Indeo [version 3.24.15.03]

- Intel I.263 [version 2.55.1.16]

- huffyuv [version 2.1.1 CCE Patch 0.2.5]

- MS MPEG-4 [version 4.1.0.3927]

- DivX ;) MPEG-4 Low and Fast motion [version 4.1.0.3927]

- QuickTime codecs [version 7.0.3.50]

- QuickTime plugin for Internet Explorer

- QuickTime plugin for Firefox/Mozilla/Netscape/Opera

- Extra QuickTime plugins

- QuickTime DirectShow filter

- RealMedia codecs [version 6.0.12.1348]

- RealMedia plugin for Internet Explorer

- RealMedia plugin for Firefox/Mozilla/Netscape/Opera

- RealMedia DirectShow splitter [version 1.0.1.1]

- MP3 (Fraunhofer) [version 3.3.2]

- AC3 (AC3Filter) [version 0.70b mod]

- AC3 (AC3Filter) [version 1.01a rc5]

- Vorbis (CoreVorbis) [version 1.1.0.79]

- AAC (3ivX Pro) [version D4 4.5.1]

- AAC (CoreAAC) [version 1.2.0.573]

- MusePack [version 1.0.0.3]

- Monkey's Audio [version 1.00]

- WavPack (CoreWavPack) [version 1.0.3]

Sciągane były STĄD.

Problem nierozwiązany, jednakże już go nie ma.

Topic do zamknięcia.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dziś szukałem rozwiązania w odinstalowaniu i zainstalowaniu Winampa i... coś dziwnego się stało :blink: .

Intsaluje w pełni na świeżo Winampa, a tu nie mogłem włączyć utworu. Wyskoczyło Mi takie coś:

Dołączona grafika

No to domyśliłem się, że chodzi o wtyczkę wyjściową. Zmieniłem na jakąś inną i wtedy Winamp zadziałał. Ale dziwne jest to, że na 100% na tej wtyczce wyjściowej działała normalnie muza w Winampie :-| .

No i właśnie wszedłem w konfiguracje tej wtyczki i patrze, a tam jako Device (Urządzenie) jest ustawione nie 'Realtek AC97 Audio', a jakieś dziwne znaczki :blink: . Zmieniłem to na 'Realtek AC97 Audio' i Winamp działa na tej wtyczce.....

Myślę że podobnie jest z wszystkimi plikami *wav od systemu i programów (np. GG). Myślę że gdzieś można ustawić jako Device 'Realtek AC97 Audio', bo z pewnością są tam ustawione te dziwne znaczki, które same się w magiczny sposób ustawiły (ach ten Windows :mur: ). Ale... gdzie? :blink:

P.S.

Odinstalowanie i zainstalowanie sterów do karty dźwiękowej nic nie daje :-| .

Właśnie z tym monitem z winampa miałem identyczny problem, z resztą nadal mam... rzadko się to zdarza...nie wiadomo z czego wyskakuje ale pojawia się cholerstwo. Podobnie jak u Ciebie tak samo i u mnie zawsze odtwarza na tej samej wtyczce i niby powinno być ok a jednak coś sie czasami pierniczy. Z tą różnicą że u mnie pojawiają się we wtyczce na liście 2 pozycje:

-karta muz.

-windows media maper :|

I po ustawieniu na maper wszystko odczytuje a na karcie muz. zdarzają się takie wypadkie że nie chce niektórych utworów czytać.

Na Media Maperze nie mam żadnej różnicy w dźwięku więc caly czas na to już mam ustawione jednak sporadycznie (raz na 2-3tyg.) znów przeskakuje na z Mapera na Kartę muz na liście.

@YogiCK: Ja w ramach odświeżania hdd i tak przeinstalowałem system, wrzuciłem innego winampa i ten błąd tak jak napisałem rzadko bo rzadko ale się zdarza.

@Picek: U Ciebie ten problem jest jednak poważniejszy bo wychodzi poza sferę winampa i rzeczywiście przydałoby się zainstalowanie na świeżo systemu. Ale mówimy tu o całkowitym formacie partycji z systemem!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi