Skocz do zawartości
Krzychu_Mac

Zestaw Do Oceny(4200zł)

Rekomendowane odpowiedzi

Witam jestem studentem architektury i zamirzam kupic komputer, który pozwoli mi na swobodną prace w programach graficznych i od czasu do czasu w cos pograc, oceńcie ten zestaw

Monitor

Benq FP91GP - 1169zł

Procesor:

AMD Athlon 64 X2 3800+ (2.0GHz, 1MB) BOX /AM2/ - 599zł

Płyta główna

DFI Infinity NF Ultra II-M2 - 359 zł

lub

ASUS M2N-E - 359

Pamięć RAM

Patriot 1GB (2x512MB) PC667 CL4 LLK - 399zł

Dysk twardy

Seagate 160GB 7200rpm 8MB cache SATAII Barracuda 7200.9 - 230 zł

KArta graficzna

Galaxy GeForce 7600GS (1.2ns, Zalman) 256MB /128bit/ TV-out DVI-out -590zł

Nagrywarka

Benq DW1650-0B3 + Software (Black) - 130zł

Głośniki

Creative Labs Inspire P-5800 (5+1) -190zł

Klawiatura

zwykła :) - 21 zł

Mysz

Logitech MX518 Gaming-Grade Optical Mouse -180 zł

Podkładka

Steelpad QcK -45zł

Zasilacz

Topower 400W - 200 zł

Obudowa

Tracer Sphinx TRO-717 - 129zł

wentylator do obudowy 1. 120mm, 1x 80mm

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

w sumie to wybrales to co najlepsze:)

tylko plytke wzialbym dfi

pamieci zmienilbym na 800-tki

glosniki moze na logitech x-530 albo z-4 :)

klawiature na logitech internet 350

myszke na logitech mx610, ale do gierek pewnie mx518 lepsza

reszta ok

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

włąsnie sie zastanawiałem czy te przypadkiem nie będą szybsze bo są droższe od 800

tutaj linki do obu

Te

http://sklep.komputronik.pl/pelny.php?id=27985

czy te

http://sklep.komputronik.pl/pelny.php?id=27156

co do klawiaty to wystarczy mi taka za 20 zł,

głośniki chyba za tą cene najlepsze :)

a myszke jush mam :)

pomocy co do ram no i płyty bo co do DFI to mam pewne obawy

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

w esc masz tanie goodramy pro... a jak nie masz na nie kasy to bierz te geile...

co do glosnikow to jedni wola te creativy, a inni logitech x-530... ja bym wolal logitechy:)

klawiatura to jak chcesz, ale za 25 zl wiecej masz fajna klawiaturke, duzo wygodniejsza niz standardowa

a co do dfi to jakie obawy? ja bym sie mniej bal niz asusa... a jak juz to zamiast asusa wybralbym gigabyte'a na nforce 550:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam!!!

Co do zestwu to ogólnie OK. Byłem studentem budownictwa, więc narobiłem się trochę projektów w CAD i nie tylko. Z całego zestawu zmieniłbym tylko:

Monitor- monitor ten obsługuje najwyższą rozdzielczość 1280/1024 i ma plamkę 0.294, projekty nie będą się mieściły na ekranie bo nie wrzucimy np. rozdzielczości 1600/1200 plamka: wiadomo, że używa się dużo cieńszych lini do rysowania nie będzie ich widać wogóle. Najlepszy monitor do takich spraw jest niestety drogi LCD o wysokiej rozdzielczości i małej pamce lub zwykły CTR 19" najlepiej Philipsa. Zaoszczędzisz i dorzucisz do pamięci 2GB co by się przydało do programów prejktowych zwłaszcza architektonicznych. 1gb wystarczy ale będzie muliło.Pamięci bardzo dobrej firmy są, sam mam Patrioty.

Jeszcze do zmiany obudowa. Sprzedawałem dużo obudów i nie trafiłem ogólnie na dobrze wykonaną obudowę Tracera, jeżeli w podobnej klasie cenowej to I-BOX-y ciekawie sie reprezentują a następnie Chieftec. Płytę DFI w tym przedziale cenowym, płyty Asusa są nie pewne no i bios mi się nigdy nie podobał, DFI ma Awarda i jest OKI. Ogólnie reszta super moim zdaniem choć mam mieszane uczucia co do zasilacza. Karta graficzna super, procesor OKI ( można by pomyśleć o Intelu Conroe, jeżeli byś miał podobny zestaw tyle że na tym procu i w podobnej cenie to się niestety nawet nie zastanawiaj ).Nagrywarka good, głośniki good, mysz super, dysk good, steelpad good, wentylatory jak najbardziej np firmy COOLINK Green.

Pozdrawiam. :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeżeli o mnie chodzi to nie zmieniałbym nic, oczywiście mając płytę Asus i nie mając z nią kompletnie problemów będę zachwalał :> Klawiatura zwykła -- pewnie też nie lubisz tych multisyfów z x opcjami, które są wg. mnie zbędne. Obudowa Tracer... nie wiem jakie robią obudowy... ale ta firma zawsze pozostanie dla mnie firmą, którą należy omijać z daleka.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dziekuje za odpowiedzi

Monitor niestety musi zostac bo został już zakupiony co do ramów to chyba własnie wezme te patrioty, a płyte DFI choc martwi mnie podobno głośny wentylator, obudowa bedzie MODECOM enjoy, a zasilacz polecono mi w zenfist wiec chyba bedzie good. pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wydaje mi sie ze nie dziala glosno (przynajmniej na 60-70% obrotow, na wiecej nie puszczalem na razie), u mnie to raczej zasilacz 'zabija' halas wentylatora... tylko grzeje sie, a evercool to nie wiem czy pasuje...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no chipset jest goracy, ale na kazdym nforce 4 tak jest... co zrobic... dziala stabilnie, a w razie czego shutdown w biosie mam ustawiony (mozna ustawic na 80-90 stopni)... mi w stresie 67 stopni nie przekracza chip... choc wiem, ze to cholernie duzo... ale tez i ja mam nieco kiepskie biurko i przez to goraco w obudowie... no i zasilacz duzo ciepla generuje... wiec mysle, ze u innych byloby chlodniej... choc z drugiej strony z cpu nie jest tak najgorzej - w idle na minimalnych obrotach 32 stopnie jakies, w stresie ze 40... a to chyba niezle

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Płyta Dfi się nie przegrzewa postawisz w budzie z dwa wentylatory i będzie oki a na przyszłość jak będzie trochę kasy to chłodzenie na Chipset kupisz jeżeli chodzi o pamięci to nie wiem dlaczego ale geile się nie lubią z DFI a patrioty tak , więc patrioty.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja bym jeszcze sie nad grafa zastanowil...

http://sklep.komputerowy.pl/products/conne...00gto/4192.html

Co prawda nie maja w tej chwili na stanie, ale nie zaszkodzi zadzwonic i sie zapytac kiedy bedzie...

Jesli by jeszcze mieli ta grafe w tej cenie to walilbym do nich jak w dym, connect3d tez potrafia sie modowac, nie wszyskie, jak w przypadku HIS'a(bez kilku wpadek), ale duza czesc sie moduje wiec bralbym i nie pytal

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi