obiboqs Opublikowano 20 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 20 Sierpnia 2006 (edytowane) Witam. Czym się różnią EDO ECC SDRAM od "zwykłych" SDRAMów? Bo ECC to korekcja błędów, a EDO to właściwość teoretycznie przyspieszająca je o 20%. Niby wyglądają tak samo jak "zwykłe" SDRAMy, ale czy będą pasowały do takiego gniazda i czy płyta główna je obsłuży? Mam zwykłą płytę na SLOT1 z chipsetem Intel`a (nie wiem dokładnie jakim - jak mi powiecie gdzie to sprawdzić to Wam powiem :) ), na niej procesor Pentium III 450MHz i 3 sloty na RAM (SD). Pozdrawiam. edit: Dowiedziałem się że pamięci ECC mogą nie pasować jeśli chipset na mojej płycie głównej nie ma wspomagania ECC. Ale jak sprawdzić jaki mam chipset? Oto numery: Największy chipset: INTEL AGPset FW824438X L0190289 SL2VH BIOS: SMSC FDC37B807 A0135-B74410 8H106309 (jeśli podać jeszcze jakieś numery to mówcie skąd) Czy mój chipset obsłuży ECC? Jeśłi nie, to jaką płytę główną kupić najlepiej aby obsługiwała ECC? Pozdrawiam. Edytowane 20 Sierpnia 2006 przez obiboqs Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KAMILcom Opublikowano 20 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 20 Sierpnia 2006 ECC używa sue w serwerach a raczej płyty serwerowej nie masz Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość rafifeo Opublikowano 20 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 20 Sierpnia 2006 a jak poznac plyte z ecc? :| Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
obiboqs Opublikowano 20 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 20 Sierpnia 2006 (edytowane) No to znam już dane płyty - markę i model. Jest to Siemens S26361-D GS obsłuży? Jeśli nie to jakiej mam szukać i jak poznać jaki ma ona chipset? Pozdrawiam. edit: Znalazłem również to: http://www.flexist.de/ai3422792.html 256MB SDRAM DIMM ECC Kingstona dla komputerów Fujitsu-Siemens Nixdorf-Scenic (a z takiego właśnie komputera pamięć pochodzi) Więc może moa płyta obsłuży jednak ECC? Edytowane 20 Sierpnia 2006 przez obiboqs Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...