Skocz do zawartości
Staniu0

Która Płyta Główna

Rekomendowane odpowiedzi

Jestem obecnie na modernizacji komputera zastanawiam się którą wybrać płytę główną:

Abit AN8 SLI Fatal1ty

czy może:

DFI LanParty UT NF4 SLI-DR Expert

Myśle zakupić również jakąś lepszą karte graficzną tylko zastanawiam sie czy to dobry moment. Nie wiem czy są już jakieś plany wydawnicze kart obsługujących directX 10, pixel shader 4.0 itd. więc nie wiem czy sie wstrzymać czy kupować???

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A ja zadam inne pytanie: czy jest sens wydawać tyle kasy na płytę, do której w niedługim czasie przestaną być produkowane procesory ???

Według mnie nie ma to sensu. A tak w ogóle, to zastanów się również, czy SLI jest Ci niezbędne.

A jeśli chodzi o płyty, to jasne, że DFI.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To zalezy w jakim połozeniu jest gosciu

Moze poprostu chce zmodernizowac jedną częśc bo nie ma kasy na więcej bo jezeli chce składac kompa albo ma wiecej kasy (i kocha AMD :-)) to powinien rozglądac się za AM2

Ale tez można kupić za dużo mniejsze pieniądze bardzo dobrą mobo, jaką jest Epox 9NPAx.

A za zaoszczędzone pieniądze dokupić ramu, itp.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Znów bawisz się w jasnowidza ;-). Epox to owsze dobra - a może gosciu jest bogaty i chce bajerancą MoBo na ścianie powiesic.

Może i masz rację.

To jest tylko moje zdanie, do którego mam prawo.

Autor tematu i tak zrobi jak chce. Koniec już z tą dyskusją :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dobra więc na tą płytę miałem zamiar kupić

procka: AMD Athlon 64 X2 4800+

i grafe: GeForce 7950 GX2 Asus 1GB (jak widać kasa nie gra roli)

tylko zastanawiałem sie nad płytą do tej pory mam abita N7F-S 2.0 i nie narzekam jest to juz moja druga plyta abita i tak jakos sie zżyłem z tą firmą tak jak mozna np z AMD, dlatego pytałem o rade. Co do AM2 czytalem rezencje i jak narazie ponoć żadna rewelacja :/

Edytowane przez Staniu0

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przy tym budrzecie nie lepiej kupic C2D??

Dokładnie

Ewentualnie jest jedno sensowne mobo Abita na s939 - mianowicie AT8 32x na Ati Xpress3200 :) to calkiem udana kosntrukcja i jak w podstawce juz ma siedziec x2 4800 to... :)

http://techreport.com/reviews/2006q3/xpres...39/index.x?pg=1

http://www.bytesizedreviews.com/index.php?...;action=reviews

No albo coś od DFI:

http://sklep.benchmark.pl/pelny_23058.html

taki Lan Party X3200 Expert na ati :wink:

Do tego 2x1900XT@XTX a te kupić już można za 1200-1300 sztuke więc dwa mniej więcej w cenie jednego 7950 wyjdą

A na cacku nvidii hdr z aa żadko kiedy da się włączyć :wink:

Do tego dolicz zasiłke Tagana Albo TopPower 480W :D

W sumie jakbym treaz składał sobie kozacką platformę pod s939 to brałbym Dfi x3200

Zawsze to też trochę oryginalności

Edytowane przez -Caleb-

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No nie wiem czy kupisz za 1200 jedną matke (crossfire) pod 1900 (jeszcze przy naszej polskiej dostępności ...)

No z mamą będzie problem :|

W komputroniku są ale ceny mają nieszczególne...

Swoją drogą to jeżeli kasa nie byłaby szczególnie istotna to nawet troche dołożyć mógłbym do tej jednej karty master :wink: 2x1900XT to jest bezkompromisowa wydajność :D

Edytowane przez -Caleb-

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jesli chodzi o C2D to narazie nie ma duzo plyt, a zadna z narazie istniejacych nie obsluguje SLI. Czekam na chipsety od NVIDII i ATI. Jeśli wyjdzie taka płyta wtedy sprawa bedzie prosta. Swoją drogą ciekawe co tam AMD szykuje na kontratak :P

Z tego co wiem to Asus ma w swojej ofercie dwie plytki ze wsparciem SLI pod C2 i dwie pod crossfire

http://zeus.asus.com/hq/products1.aspx?l1=...share=txt/core2

@ lukmek

A jest sens odpalamia SLI/Crossfire @2 x PCI Express X16 slot(run @ x16, x4)

Edytowane przez ChrisG

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi