Jang Opublikowano 20 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 20 Sierpnia 2006 Otoż mam zamiar podlaczyc kilka wentylatorow(okolo 4) zeby chodziły na tej samej lini ktora bedzie sterowana z pod windowsa smartguardianem.I pytanie ile wytrzyma takie wyjscie z płyty głównej na wentyle zeby go nie spalic ?? Smartgurdian jak wiadomo mozna sterowac wentylem na proc(tu mam 2), później do obudowy(tu wlasnie chce miec 4) no i do chipsetu... Panela nie mam zamiaru kupowac narazie bo kasy nie mam, a jakbym kupił to jakis już porządny.(sprzęt jak w opisie) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bartolomius Opublikowano 20 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 20 Sierpnia 2006 W instrukcji do mobo powinieneś mieć napisane, jakie maksymalne obciążenie (w watach) możesz dać na jeden kanał (Asus, Abit, Epox i MSI podają, DFI nie miałem). Cztery wentyle to raczej za dużo, zresztą zależy od mocy wentylatorów. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jang Opublikowano 20 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 20 Sierpnia 2006 własnie patrzałem teraz do ksiązeczki i nic takiego nie pisze(tylko rysunek jest gdzie sa rozmieszczone).Ale skoro tamte firmy padały to chyba lepiej nie ryzykowac:) i poczekac na ten panel :):) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pat_Garrett Opublikowano 20 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 20 Sierpnia 2006 Witam!!! Podłącz do zasilacza te 4 wiatraki dwa na jeden molex i wykorzystaj końcówki na śledziu do regulacji albo wogóle bezpośrednio do molexa, możesz odwrócić kabelki i mieć 5,7 lub 12V na wiatrak lub dwa połaczyć szeregowo, będą ciche i robotę będą robić. A na panel to uzbieraj a najlepiej na Akasę nie ma lepszego na świecie patrz sig. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bartolomius Opublikowano 20 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 20 Sierpnia 2006 Miałem kiedyś Asusa A7N8X i maksymalne obciążenie wynosiło tam niecałe 8 W. TU masz szacunkowe moce wentylatorów, poszukaj też danych w sklepach. Ja bym jednak kupił panel - szkoda płyty. Możesz też zasilanie dostarczyć z zasilacza, a do płyty poprowadzić tylko sam kabel z monitoringiem obrotów - trochę się trzeba pobawić lutownicą. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Linoge Opublikowano 20 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 20 Sierpnia 2006 Otoż mam zamiar podlaczyc kilka wentylatorow(okolo 4) zeby chodziły na tej samej lini ktora bedzie sterowana z pod windowsa smartguardianem.I pytanie ile wytrzyma takie wyjscie z płyty głównej na wentyle zeby go nie spalic ?? Smartgurdian jak wiadomo mozna sterowac wentylem na proc(tu mam 2), później do obudowy(tu wlasnie chce miec 4) no i do chipsetu... Panela nie mam zamiaru kupowac narazie bo kasy nie mam, a jakbym kupił to jakis już porządny.(sprzęt jak w opisie)4 to juz duzo, zaintersuj sie troche elektronika prosty wtornik emiterowy rozwiaze sprawe w zupelnosci :) koszt pewnie kolo 5-10zl :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Veilroth Opublikowano 20 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 20 Sierpnia 2006 (edytowane) na twoim miejscu to podlaczalbym jeden wentylator na jedno gniazdo w plycie glownej inaczej masz duza szanse spalenia mobo a do zasilacza mozesz podpinac do woli Też nie zawsze, bo 10 Delt po 38W każda to raczej za dużo dla zasilacza icon_wink3.gif Wiem, czepiam się icon_lol.gif z ust mi to wyjales :] Edytowane 20 Sierpnia 2006 przez simic Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Imperator Kret Opublikowano 20 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 20 Sierpnia 2006 a do zasilacza mozesz podpinac do woliTeż nie zawsze, bo 10 Delt po 38W każda to raczej za dużo dla zasilacza :wink: Wiem, czepiam się :lol: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jang Opublikowano 20 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 20 Sierpnia 2006 Tak czytam te wszystkie posty to jednak wybiore jakis konkretny panel bo np: "wtornik emiterowy" na to raczej nie mam czasu chociaz bym z ciekawosci zobaczył jak działa z tym.jezeli chodzi o zamiane kabelków na 5,7i 12V to mam tak 1 wentyl podlaczony na 7v, 2 wlasnie do jednego wejscia w plyte a reszte to fendery zostawione na obrotach tak hmm około 800-900z tym ze głownie mi chodzi ze jak zaczne grac to zeby lepszy przepływ byl lub jak w nocy spie to sobie ustawie w windzie mniejsze obroty(wtedy 5,7,12V odpada).Jest cicho,najgorszy to cooler z chipsetu ale w nim nie grzebie nic bo juz kiedys rdzen chipsetu ukruszyłem przez zabawe z nim(zakładałem zalmana) zbieram na mCubed BORG nF4.Juz wiem ile płyta pociagnie wiec zostaje panel, tylko jaki :)(ale to sie bede później głowił) :) dzieki za info... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bartolomius Opublikowano 20 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 20 Sierpnia 2006 [...] zbieram na mCubed BORG nF4.A nie lepiej takie chłodzenie zrobić sobie samemu? Koszt ~60 zł za Zalmana ZM80A/C/D-HP z Allegro... ja tak zrobiłem u siebie, jak się zbiorę to wrzucę na forum fotki z opisem. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jang Opublikowano 21 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 21 Sierpnia 2006 (edytowane) A nie lepiej takie chłodzenie zrobić sobie samemu? Koszt ~60 zł za Zalmana ZM80A/C/D-HP z Allegro... ja tak zrobiłem u siebie, jak się zbiorę to wrzucę na forum fotki z opisem. Chetnie bym zobaczył jak to wygląda... czekam niecierpliwie.. Edytowane 21 Sierpnia 2006 przez Jang Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Linoge Opublikowano 21 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 21 Sierpnia 2006 (edytowane) Tak czytam te wszystkie posty to jednak wybiore jakis konkretny panel bo np: "wtornik emiterowy" na to raczej nie mam czasu chociaz bym z ciekawosci zobaczył jak działa z tym.jezeli chodzi o zamiane kabelków na 5,7i 12V to mam tak 1 wentyl podlaczony na 7v, 2 wlasnie do jednego wejscia w plyte a reszte to fendery zostawione na obrotach tak hmm około 800-900z tym ze głownie mi chodzi ze jak zaczne grac to zeby lepszy przepływ byl lub jak w nocy spie to sobie ustawie w windzie mniejsze obroty(wtedy 5,7,12V odpada).Jest cicho,najgorszy to cooler z chipsetu ale w nim nie grzebie nic bo juz kiedys rdzen chipsetu ukruszyłem przez zabawe z nim(zakładałem zalmana) zbieram na mCubed BORG nF4.Juz wiem ile płyta pociagnie wiec zostaje panel, tylko jaki :)(ale to sie bede później głowił) :) dzieki za info...Pod magiczna nazwa wtornika kryje sie az jeden tranzystor oraz rezystor :) http://www.edw.com.pl/pdf/k01/38_04.pdf no i troche kabelkow do podlaczenia maszynerii to jeszcze prostrze niz fanbusy opisywane na tym forum :) czas wykonania do 30min z estetycznym wykaczaniem kabelkow koszulkami :) Edytowane 21 Sierpnia 2006 przez Linoge Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzesiu Opublikowano 21 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 21 Sierpnia 2006 Ja kiedyś podłączyłem DELTE 120x120x38mm 1.6a pod gniazdo na mobo, nic się nie stało (ale krótko działa, bo zdałem sobie sprawie i tyle ciągnie prądu = mozliwosc zjarania gniazda). Za to jak podłączyłem pod regulator pentagrama to..."trochę" sie przypiekł :lol2: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Linoge Opublikowano 21 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 21 Sierpnia 2006 Regulator penta to inna sprawa ;) tam sa 2 elementy na krzyz :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
msn Opublikowano 23 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 23 Sierpnia 2006 Miałem kiedyś Asusa A7N8X i maksymalne obciążenie wynosiło tam niecałe 8 W. TU masz szacunkowe moce wentylatorów, poszukaj też danych w sklepach. Ja bym jednak kupił panel - szkoda płyty. Możesz też zasilanie dostarczyć z zasilacza, a do płyty poprowadzić tylko sam kabel z monitoringiem obrotów - trochę się trzeba pobawić lutownicą. Ktoś liczył tym swój sprzęt? Nie wydaje Wam się, że ten kalk. o dużo za dużo podaje? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Imperator Kret Opublikowano 24 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 24 Sierpnia 2006 Mi się wydaje, że podaje dobrą wartość. Jak wiadomo moc procesora rośnie proporcjonalnie do taktowania i do kwadratu napięcia(zwiększasz napięcie 2 razy i FSB 2 razy i masz 8 razy większą moc :) ) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bartolomius Opublikowano 24 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 24 Sierpnia 2006 Ktoś liczył tym swój sprzęt? Nie wydaje Wam się, że ten kalk. o dużo za dużo podaje?Każdy tego typu kalkulator zawyża, chodzi o margines bezpieczeństwa. Przeważnie dane podawane są dla 100% obciążenia danego podzespołu (proca, grafiki, napędu), czyli kalkulator zakłada, że wszystkie części działają na raz (jeżeli masz np. dwa napędy, dwa dyski i flopa) i to z maksymalną wydajnością. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Firekage Opublikowano 24 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 24 Sierpnia 2006 A wie ktos ile wentylatorow mozna podlaczyc do zasilacza bezposrednio??? Mam 450w Chiefa i musze go schlodzic 10 wiatrakami. 5 zasysajacych i 5 wytlaczajacych. Ale nie wiem czy da on rade a nie mam jak tego sprawdzic. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bartolomius Opublikowano 24 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 24 Sierpnia 2006 A wie ktos ile wentylatorow mozna podlaczyc do zasilacza bezposrednio???To teraz skup się i pomyśl: zakładając (z zapasem), że wentylator potrzebuje jakieś 3 W, a zasilacz dostarcza 450, to... Mam 450w Chiefa i musze go schlodzic 10 wiatrakami. 5 zasysajacych i 5 wytlaczajacych.Mnie aż tak się zasiłka nie grzeje :lol: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
msn Opublikowano 24 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 24 Sierpnia 2006 ' date='24 sie 2006, 08:08' post='2285718'] Mi się wydaje, że podaje dobrą wartość. Jak wiadomo moc procesora rośnie proporcjonalnie do taktowania i do kwadratu napięcia(zwiększasz napięcie 2 razy i FSB 2 razy i masz 8 razy większą moc :) ) mam huntkeya 350, a tam pokazuje mi minimum 450W ze potrzebuje... bez przesady ale axp batron 2800+@11x200, epox nf2, 3 ddrki, 6800le@gt, 1 dysk, 1 napęd, 3 karty na pci i rozbudowane chłodzenie raczej tyle nie ciagnie... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...