luki2 Opublikowano 20 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 20 Sierpnia 2006 (edytowane) Witam, otoz po dluzszym nie uzywaniu BT miedz strasznie sciemniala i splamiala(chodzi o spod i HP). Nie wiem teraz czy to moze troche pogorszyc odprowadzenia ciepla z IHS?? Jak tak to czym to wyczyscic? Jest duzo takich specyfikow na rynku, ale co polecacie? Pewnie do spodu pasta polerska sie nie nadaje bo wejdzie w mikroszczeliny tak?? HP wygladaja tak samo ja spod, ale rurki chce przeczyscic oczywiscie w celach estetycznych, ale jak jest ze spodem? Edytowane 20 Sierpnia 2006 przez luki2 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
99tomcat Opublikowano 20 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 20 Sierpnia 2006 (edytowane) moze być polereska ale potem dokładnie zczyść to np acetonem czy jakimś spirytem czy benzyna.. pobaw sie na poczatek mozęjednak domowymi specyfikamu ip cilitem.. Edytowane 20 Sierpnia 2006 przez 99tomcat Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lukasrz Opublikowano 20 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 20 Sierpnia 2006 acetonem nie aceronem jakby co ;) Ja to bym poleciał cieniutkim papierem ściernym ~ 1500 ewetualnie zmywaczem do paznokci jesli masz pod reka, najlepiej takim z acetonem (wacikiem) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
luki2 Opublikowano 20 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 20 Sierpnia 2006 Mam alkohol izopropylowa(IPA+), ale to nic nie daje. Papierem to sie troche obawiam, bo mistrzem szlifierki nie jestem, wiec nie chce zrobic na spodzie wybojow. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Imperator Kret Opublikowano 20 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 20 Sierpnia 2006 No to przejedź pastą polerską i po sprawie, potem wyczyść spód. Pozatym te plamy nie pogarszają transportu ciepła. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Luk3 Opublikowano 20 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 20 Sierpnia 2006 ' date='20 sie 2006, 19:35' post='2280111'] Pozatym te plamy nie pogarszają transportu ciepła. e no mi to wygląda tak jakby miedź sie utleniła deczko - pewnie qooler dostał wilgoci jaiejś i go korozja wzięła - zejdzie nawet od octu, a czy tlenek miedzi przewodzi rownie dobrze co miedź nie wiem :] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
luki2 Opublikowano 20 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 20 Sierpnia 2006 (edytowane) A co sadzicie o specjalnych plytkach, ktore podobno z domieszka soli czyscza odalnie metale(w tym miedz) z nalotow?? Na allegro za 10zł ps. pasta polerska nie pozostawia czasem warstwy ochronnej? Edytowane 20 Sierpnia 2006 przez luki2 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lukasrz Opublikowano 20 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 20 Sierpnia 2006 A co sadzicie o specjalnych plytkach, ktore podobno z domieszka soli czyscza odalnie metale(w tym miedz) z nalotow?? Na allegro za 10zł ps. pasta polerska nie pozostawia czasem warstwy ochronnej? o rany, przeciez wyczyszczenie tego co masz to 10min roboty... zrob jak pisalismy. Cieniutkim papierem wystarczy kilkanascie posuniec i bedzie git jak nie to wacik + zmywacz. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bartolomius Opublikowano 20 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 20 Sierpnia 2006 Polerka, aceton... Dobrze się tu niektórzy czują? Miedź się utlenia i jeżeli nie jest lakierowana to jest to całkiem normalne zjawisko, w żaden sposób nie wpływa na przewodzenie ciepła. Wymocz podstawę przez kilka minut w spirytusie (żeby oczyścić ją z resztek pasty), a rurkami się nie przejmuj. Nałóż nową pastę i zamontuj chłodzenie. Pasta polerska zawiera różnego rodzaju woski = jest tłusta. A za tą dyszkę kup sobie browar / soczek. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lukasrz Opublikowano 20 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 20 Sierpnia 2006 Polerka, aceton... Dobrze się tu niektórzy czują? Miedź się utlenia i jeżeli nie jest lakierowana to jest to całkiem normalne zjawisko, w żaden sposób nie wpływa na przewodzenie ciepła. Wymocz podstawę przez kilka minut w spirytusie (żeby oczyścić ją z resztek pasty), a rurkami się nie przejmuj. Nałóż nową pastę i zamontuj chłodzenie. Pasta polerska zawiera różnego rodzaju woski = jest tłusta. A za tą dyszkę kup sobie browar / soczek. dokladnie... przeciez zaraz pod wplywem wysokiej temperatury + pasta bedzie tosamo... imho szkoda zachodu Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
luki2 Opublikowano 20 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 20 Sierpnia 2006 Jeszce jedno pytanie. Co powiecie na paste do zebow?? Probowalem narazie na starym freezerze i dziala rewelacyjnie, tylko nie wiem czy alkohol poradzi sobie z wydobyciem resztek pasty z mikroszczelin?? Zreszta glownym pytaniem bylo czy pograsza sie przewodnosc miedzi, a z odpowiedzi wynika, ze nie wiec czyszczenie BT jest nie potrzebne. Dzieki za pomoc Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dreamservice Opublikowano 21 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 21 Sierpnia 2006 ta plytka na allegro to nic innego jak aluminum, rownie skutecznie dziala folia aluminiowa do pieczenia :lol2: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...