Kamilek_2006 Opublikowano 21 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 21 Sierpnia 2006 Witam! Mam zaszczyt zaprezentować Pańtwu :lol2: podkręcone pamięci w moim lapku Acer 3024 WLMi. Jako, że nie ma aktualnie (nie są w Polsce dostępne) pamięci 1GB DDR 2.5CL 400MHz, tylko 1GB DDR RAM 333MHz (ja zakupiłem 1 kość Kingstona KVR333X64SC25/1G - 470zł). Tak więc postanowiłem podkręcić RAM'y, tak, aby działały synchronicznie z FSB procesora (wiadomo, że to dałoby kopa). Pobawiłem się trochę programem A64Tweaker i wyszło świetnie, podkręcam na 200Mhz Frequency bez żadnego zwisu. Tutaj screen z programu A64Tweaker: A tutaj screen z CPU-Z po podkręceniu: Częstotliwość w CPU-Z przeskakuje z 199.9MHz na 200Mhz ;) Jedyna wada takiego podkręcenia to to, iż nie mogę kliknąć, aby program A64Tweaker wczytywał ustawienia przy starcie systemu - wtedy jest totalna zwiecha, jednak mi to w niczym nie przeszkadza, ponieważ wczytuje sobie profil z ustawieniami i jazda ;) Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
baxxxio Opublikowano 21 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 21 Sierpnia 2006 Chyba bardziej interesujace sa wyniki testow przed i po podkreceniu ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kamilek_2006 Opublikowano 21 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 21 Sierpnia 2006 @baxxxio - mówisz - masz B-) Zapis do pamięci - Bez podkręcania Odczyt z pamięci - Bez podkręcania Memory Copy - Bez podkręcania Czas oczekiwania - Bez podkręcania Zapis do pamięci - Po podkręceniu Odczyt z pamięci - Po podkręceniu Memory Copy - Po podkręceniu Czas oczekiwania - Po podkręceniu I wszystko jasne :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DaRo Opublikowano 21 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 21 Sierpnia 2006 A teraz mozesz zrobic jakies testy z zycia wziete, superpi 3dmarki itp Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
seboxxl Opublikowano 21 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 21 Sierpnia 2006 jest jakiś program który to zrobi w laptopie z intelem?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kamilek_2006 Opublikowano 21 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 21 Sierpnia 2006 w superPI wynik się nie polepszył (sądzę, iż to wina zamułu systemu ;)). Co do 3DMark'a, to zrobie test, jak gdzieś ściągne, bo skasowałem ostatnio ten progs :( Pozdro Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Doctor_25 Opublikowano 22 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 22 Sierpnia 2006 (edytowane) Wypas sprawa stary:D:D B-) NFS : MW wkoncu przestal docinac:D przyrost mocy na pamiatkach to 25% wiec nice:D pozdro i dzieki :D PS. na 3DMarka nie ma wplywu, przynajmniej u mnie:) Edytowane 22 Sierpnia 2006 przez Doctor_25 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kamilek_2006 Opublikowano 22 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 22 Sierpnia 2006 Tak, dokładnie 25%, z czego około 15% przyrostu mocy to wyłączenie 2T Timing. Świetna sprawa z tym jest ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jotixel Opublikowano 22 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 22 Sierpnia 2006 jest jakiś program który to zrobi w laptopie z intelem?? RMMA (Right Mark Memory Analizer) W nim mozna zmieniac timingi na 855 i 915. Jednak po zmienie z 4-4-4-12 na 4-2-2-4 (CPU-Z potwierdza nowe ustawienia) Nie zauwazylem zadnej roznicy w pracy... Super PI wynik identyczny, 3D Marku tez... Jednym slowem lipa ;) P.S Nie wiem jak jest u Was, ale moje kingstonki 533MHz sa mocno cieple, wiec przy O/C uwzajcie na ilosc emitowanego ciepla ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Doctor_25 Opublikowano 22 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 22 Sierpnia 2006 Tak, dokładnie 25%, z czego około 15% przyrostu mocy to wyłączenie 2T Timing. Świetna sprawa z tym jest ;) 2T Timing masz na Disable?? Bo u mnie w tej opcji wlasnie szybciel smiga :D RMMA (Right Mark Memory Analizer) W nim mozna zmieniac timingi na 855 i 915. Jednak po zmienie z 4-4-4-12 na 4-2-2-4 (CPU-Z potwierdza nowe ustawienia) Nie zauwazylem zadnej roznicy w pracy... Super PI wynik identyczny, 3D Marku tez... Jednym slowem lipa ;) P.S Nie wiem jak jest u Was, ale moje kingstonki 533MHz sa mocno cieple, wiec przy O/C uwzajcie na ilosc emitowanego ciepla ;) moze i lipa:D ale u mnie wszystko szybciej lata, czuc :) w NFS:MW nie dalo sie grac bez wzgledu na ustawienia grafy, teraz lata w max detalach i nie dogrywa co 3 sekundy:D dla mnie bomba B-) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jotixel Opublikowano 22 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 22 Sierpnia 2006 moze i lipa:D ale u mnie wszystko szybciej lata, czuc :) w NFS:MW nie dalo sie grac bez wzgledu na ustawienia grafy, teraz lata w max detalach i nie dogrywa co 3 sekundy:D dla mnie bomba B-) Czytanie ze zrozumieniem sie klania :-P Pisalem, ze nie ma roznicy na i915, nie na ATI XPRESS. W RMMA dla i915 nie ma 2T Timings <_<, poza tym nie da sie zrobic o/c taktowania. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kamilek_2006 Opublikowano 22 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 22 Sierpnia 2006 @Doctor_25 - tak, mam 2T Timing na Disable :P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
seboxxl Opublikowano 22 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 22 Sierpnia 2006 sory że się powtarzam, ale nikt nie odpowiedział - czy jest taki programik jak m64tweak do procków intela (ściślej celeron'a M)?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
matysek Opublikowano 16 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 16 Kwietnia 2007 Kupiłem tą pamięć kingstona i niestety nie chce się podkręcić :( Mam acera 3024 i jak odpalam A64Tweaker i zmieniam MEMCLK na 200 to następuje totalna zawiecha systemu :( Pomóżcie !!! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_OskaR Opublikowano 16 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 16 Kwietnia 2007 Musisz zwiększyć timingi. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
matysek Opublikowano 16 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 16 Kwietnia 2007 a mógłbyś dokładniej opisać jak to zrobić ? sorry ale jestem początkujący. dzięki za wyrozumiałość Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...