Skocz do zawartości
l3cho

Topower Top-400p5 U12 Oem,

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Miesiąc temu zakupiłem nowy komputer, wybrałem zasilacz Topower TOP-400P5 U12 OEM, podłączam wszystko, włączam zasilacz, dioda na płycie się nie świeci, komputer się nie włącza, podociskałem wszystko, włączam i znowu cisza. Oddałem zasilacz na gwarancję, za 3 tygodnie dostaję informację, że zasilacz jest sprawny o_0. Odbieram go, ponownie podłączam, włączam i znowu nic :/ nie świeci się zielona lampka sygnalizacyjna, komp się nie włącza :-/.

Czy ktoś wie co to może być? wszystko dobrze podłączam, kabel zasilający 24 pinowy i do procka :/ no i dysk,dvd... Przesunięcie czerwonej zworki też nic nie daje.

Moja płyta to: ASUS M2N-E -> http://sklep.komputronik.pl/pelny.php?id=29510

Proszę o pomoc, może coś trzeba ustawić, przestawić żeby działał?

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zworka "łączy" dwie linie 12V w jedną, ogólnie jest to zalecane położenie zamiast split.

Spróbuj podłączyć Topowera bezpośrednio do gniazdka w ścianie.

Podłącz na sam początek tylko płytę do zasiłki: ATX 24pin i 12V dla procka. Wszelkie inne jak napędy i karty oprócz grafiki odłącz.

Edytowane przez Grimlock

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Podłączyłem do gniazdka - nic, przesunełem zworkę - też nic :/ już nie wiem co nie tak może być,

Jest możliwe, żeby płyta była w innym standardzie niż ten zasilacz? Standard zasilacza to: "Standard wykonania: ATX12V v2.01" czy ma to jakiś wpływ? moja płyta to Asus M2N-E. (standart płyty to chyba atx 2.0)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Spróbuj odpadlić sam zasilacz, odepnij 24pin do zasiłki i inne kable. Poszukaj we wtyczce ATX zielonego i czarnego kabelka (masę) (połącz pin 14 z 15) i za pomocą kawałka drutu odpal zasilacz - wystarczy na chwilę zewrzeć.

Zasiłka powinna się uruchomić, jeśli nie to zasiłka trup w każdym razie każdy sprawny zasilacz tak powinien dać się uruchomić.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Spróbuj odpadlić sam zasilacz, odepnij 24pin do zasiłki i inne kable. Poszukaj we wtyczce ATX zielonego i czarnego kabelka (masę) (połącz pin 14 z 15) i za pomocą kawałka drutu odpal zasilacz - wystarczy na chwilę zewrzeć.

Zasiłka powinna się uruchomić, jeśli nie to zasiłka trup w każdym razie każdy sprawny zasilacz tak powinien dać się uruchomić.

a nie musi być obciążony żprzy tej opercji? to znaczy nie musi nic być podłączone?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Podłączyłem do gniazdka - nic, przesunełem zworkę - też nic :/ już nie wiem co nie tak może być,

Jest możliwe, żeby płyta była w innym standardzie niż ten zasilacz? Standard zasilacza to: "Standard wykonania: ATX12V v2.01" czy ma to jakiś wpływ? moja płyta to Asus M2N-E. (standart płyty to chyba atx 2.0)

Koledze podłączałem ten sam zasilacz do tej samej płyty i działa.Ja miałem coś takiego jak zgiąłem kabel 24 pinowy takie same objawy i pisczenie płyty.Ułozyłem go odpowiednio żeby nic się nie zaginało przy wtyczce i odpalił.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a nie musi być obciążony żprzy tej opercji? to znaczy nie musi nic być podłączone?

Obciążenie nie jest potrzebne. Po prostu wkładam rozłożony spinacz do pinu od zielonego kabelka, drugi do czarnego. Włączam zasiłkę albo kabel do gniazdka i zasiłka rusza.

Ale w przypadku kolegi nie dochodzi zasilanie do płyty, nie świeci się dioda. Gdyby płyta piszczała to co innego.

Edytowane przez Grimlock

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ale przecież zasilacz był w serwisie? Sprawdź zasilacz u kolegi.

no tak był i ci głupcy z seriwsu powiedzili, że zasilacz jest sprawny <LOL>

Zrobiłem tak jak kolega mówil, czyli odpalenie go na sucho poprzez zwarcie kabelków i nic :/

więc nie wiem jakim cudem może działąć :/ prostowanie kabla też nic nie daje, jak mówił przedmówca nie dochodzi ani napięcia (zielona dioda)

chyba będę żadał zwrotu kasy

ps: a czy te standardy nic nie mają do rzeczy? ATX12V v2.01, no ale skoro na sucho też nie startuje więc chyba nie...

Edytowane przez l3cho

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi