Skocz do zawartości
Gru

Sp1603c - Chyba Trup

Rekomendowane odpowiedzi

Albo elektronika albo igła na dysku padła, nie znajduje mi go bios.

1 . ma ktoś elektronikę od takiego HDD

2. Czy udało sie komuś przełożyć talerze do innego dysku w warunkach domowych - i odzyskać dane

P.S. Jak by sie kto pytał po co chce w nim grzebać, to gwarancje mam jeszcze na 2,5 roku, ale do d...y z gwarancją - wole dane

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ok po pierwsze nie igła tylko głowica.. to nie gramofon :P choc wiem jak wygladaja taleze po powaznej awarii dysku SCSI.

1. elektronika czsami znajdziesz na allegro musi się zgadzac firmware dysku.

2.To jest awykonalne w warunkach domowych (takie operacje mozna było jeszcze robic na 1 g dyskach..)

3.Opisz co dokladnie sie dzieje jakie jest jego zachowanie..

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ok po pierwsze nie igła tylko głowica.. to nie gramofon :P choc wiem jak wygladaja taleze po powaznej awarii dysku SCSI.

1. elektronika czasami znajdziesz na allegro musi się zgadzać firmware dysku.

2.To jest awykonalne w warunkach domowych (takie operacje można było jeszcze robić na 1 g dyskach..)

3.Opisz co dokładnie sie dzieje jakie jest jego zachowanie..

Dysk nie jest wykrywany w biosie, to po pierwsze i nie tylko na mojej ale na 3 innych płytach

Po drugie zdaje się ze padły także kontrolery na płycie głównej ASUS P5LD2 bo nie mogę podłączyć i zainstalować winny z na innych dyskach podczas ładowana instalki pojawiają sie blu screeny, przy próbie odpalenia windy która mam na innym dysku (system był instalowany na Abicie BH7 z intelem na pokładzie) system niby to startuje przewija się kilka pasków i reset.

Próba odpalenia Linuksa live CD tez kończy sie nie powodzeniem, od Mandrake - Po knopiska i Auditchora.

Wiedz mam nadzieje ze skoro padłą płyta w to i dysk jest tylko elektroniczne zwalony. Problem w tym ze ten dysk co padł był podpięty jako jedyny przez port SATA a reszta przez PATA i tamtym nic nie jest.

Jest jeszcze jedno fajne zjawisko jak jak odpalam bios to wykrywa mi ten dysk co ma na nim starego Windows 120GB samsung PATA. i jest ok do czasu gdy instalator najpierw wykrywa juz zainstalowany Windows, jak wydam polecenie instalacji nowej windy to po chwile instalator stwierdza ze do kompa nie jest podpięty żaden wolumin,

A jak odpalę instalator bez fizycznie podpiętych dysków to instalator wywala monit ze dysk trzeba przetestować CHKDSK - (wiem co to jest).

Jedyne niepokojące jest to ze dysk ten zepsuty 160GB samsung startuje raczej normalnie ale gdy sie wyłącza słychać (po przyłożeniu dysku do ucha) świst - gwizd ale bardzo słaby jednak wyraźnie inny niż tan w 120 Samsunga przypomina bardziej rysowanie po metalu niż hamowanie talerzy. Oczywiście dzieli je jakiś 1 rok technologi i to może jest przyczyna.

Rozwianie tej zagadki podam za jakiś czas bo dziś idę z mobo do serwisu, a we wtorek spodziewam się dysku, do tego czasu proszę o jakieś podpowiedzi, własne doświadczenia w takich przypadkach.

Edytowane przez GRU

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi