Skocz do zawartości
lukk_

Japonistyka/ew. Sam Język Japoński

Rekomendowane odpowiedzi

witam :)

Od jakiegoś czasu chodzi mi po głowie japonia ;) a konkretniej język japoński. Wpisałem w gogle.pl Japonistyka, wypluło mi pare uczelni państwowych (UW, Poznań, Jagiellonski). Z tymże 10-12 osób na 1 miejsce to troszke dużo :? Niby przyjmują tam przede wszystkim po teście z angola, więc problemów MOŻE i bym nie mial (mam FCE i CAE oraz już kiedyś, a dokładniej 3 lata temu, dostałem się na anglistykę (6-7 osób na 1 miejsce), ale zrezygnowałem bo dostałem się jeszcze na inny kierunek). Ale może tam idą takie mózgi że głowa mała. tego nie wiem :P

Więc pomyślałem - prywatne. Wypluło mi szkołe w Łodzi, z tymże jest to kierunek Stos. Miedzynarodowe i dopiero na 2 roku jest specjalność japonistyka. A tu z kolei się zapewne bym nie dostał, gdyż jak sądze są egzaminy z Historii i WOSu (a to mi nie leży :? szczególnie jeśli chodzi o historię Polski).

A może są jakieś kursy samego języka japońskiego?? Może jakieś ksiązki i samemu??

Może ktoś z Was jest/kogoś zna/zna kogoś kto zna ;) japoński etc??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

konnichiwa :)

niestety nie potrafie odpowiedziec na twoje pytanie, moge cie tylko wspierac moralnie i polecic probe wystartowania np. na UW, to ze jest takie oblozenie nie oznacza od razu, ze same mozgi tam startuja, a ludzi, ktorzy posiadaja umiejetnosc poslugiwania sie jezykiem japonskim, w Polsce za wiele nie ma... Jakis czas temu czytalem wiadomosci, ze brakuje wykwalifikowanych urzednikow w takich krajach jak np. Japonia z powodu bariery jezykowej (jezyk bardzo trudny w nauce).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeśli mieszkasz np. w Warszawie, to jest możliwość prywatnej nauki języka w kilku szkołach, bądź też jako przedmiot dodatkowy, np. na SGH prowadzone są trzyletnie kursy nt. języka (głównie) i kultury japońskiej. Być może podobnie jest na innych uczelniach.

Co do samodzielnej nauki języka japońskiego, to w Polsce nie wydano żadnych ciekawych podręczników, musisz się rozejrzeć za anglojęzycznymi (niestety cholernie drogie). Kolejna sprawa to zapał, który może szybko się wyczerpać. Początkowo uczysz się podstawowych konstrukcji, dwóch sylabariuszy: katakany i hiragany a następnie uzupełnia się stopniowo wiedzę o kanji (których 99% to podstawowe 1600 najczęściej używanych). Mi starczyło zapału tylko na kanę, podstawowe konstrukcje i kilka (naście, może dziesiąt?) kanji. Wszystko przez to, że w pewnym momencie przerwałem naukę z braku czasu (ok. tygodnia) i już niestety nie mogę wrócić, może mam za słabą motywację. A z tego, czego się przez te kilka miesięcy nauczyłem pozostało tylko kilka kana :oops: , które zapominam w zastraszającym tempie :oops: :oops: :oops:

Nie zmienia to faktu, że język jest po prostu niesamowity i warto się nim głębiej zainteresować; nie mówiąc już o kulturze.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dzieki za odzew :)

znalazłem właśnie fajną chyba stronke tylko mam problem aby zmusić moją przegladarke do wyswietlania japońskich znaków :? http://pl.wikibooks.org/wiki/Japo%C5%84ski . Niby zainstalowałem rozszerzenie do Firefoxa, ale nadal ma same ??????????????. IE z kolei wyswietla mi kwadraciki :?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W panelu sterowania wchodzisz w opcje regionalne i językowe. Na karcie języki zaznaczasz "Zainstaluj pliki dla języków wschodnioazjatyckich". Powinno wystarczyć, jak nie to pokombinuj jeszcze na trzeciej zakładce. Do firefoxa polecam zainstalować sobie rozszerzenia XHTML Ruby Support (wyświetlanie furigana - wymowy w kana nad kanji) i rikaichan ze słownikiem angielskim. Dzięki temu praca ze stronami japońskojęzycznymi i nauka będą o wiele milsze :)

Dołączona grafika

Edytowane przez pandi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hehe u mnie z zapalem bylo podobnie, obie kany i parenascie kanji, ogolnie literatura anglo jezyczna, mozna poszukac w "roznych miejscach na necie zazwyczaj niekoniecznie legalnych , inaczej to raczej ciezko z ksiazkami tudziez kursami(np Tell me more japanese lub Basic-Intermediate - Ultimate Japanese - Learn at Home nie wiem czy mozna to normalnie kupic) . Jest tez ksiazka do gramatyki po polsku tylko na bardzo wysokim poziomie raczej dla ludzi z filologii:Romuald Huszcza i mako ikashima : gramatyka . W krakowie sa prowadzone kursy w Mandze i gdzies w jakiejs szkole ale ni wiem dokladnie. Zacznij od kursu JLPT 4 napewno w jakiejs szkole jezykowej juz sa dostepne w wiekszych miastach.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W panelu sterowania wchodzisz w opcje regionalne i językowe. Na karcie języki zaznaczasz "Zainstaluj pliki dla języków wschodnioazjatyckich". Powinno wystarczyć, jak nie to pokombinuj jeszcze na trzeciej zakładce. Do firefoxa polecam zainstalować sobie rozszerzenia XHTML Ruby Support (wyświetlanie furigana - wymowy w kana nad kanji) i rikaichan ze słownikiem angielskim. Dzięki temu praca ze stronami japońskojęzycznymi i nauka będą o wiele milsze :)

Dzieki wielkie :) Pomogło zainstalowanie w Panelu :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi