lukk_ Opublikowano 21 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 21 Sierpnia 2006 witam :) Od jakiegoś czasu chodzi mi po głowie japonia ;) a konkretniej język japoński. Wpisałem w gogle.pl Japonistyka, wypluło mi pare uczelni państwowych (UW, Poznań, Jagiellonski). Z tymże 10-12 osób na 1 miejsce to troszke dużo :? Niby przyjmują tam przede wszystkim po teście z angola, więc problemów MOŻE i bym nie mial (mam FCE i CAE oraz już kiedyś, a dokładniej 3 lata temu, dostałem się na anglistykę (6-7 osób na 1 miejsce), ale zrezygnowałem bo dostałem się jeszcze na inny kierunek). Ale może tam idą takie mózgi że głowa mała. tego nie wiem :P Więc pomyślałem - prywatne. Wypluło mi szkołe w Łodzi, z tymże jest to kierunek Stos. Miedzynarodowe i dopiero na 2 roku jest specjalność japonistyka. A tu z kolei się zapewne bym nie dostał, gdyż jak sądze są egzaminy z Historii i WOSu (a to mi nie leży :? szczególnie jeśli chodzi o historię Polski). A może są jakieś kursy samego języka japońskiego?? Może jakieś ksiązki i samemu?? Może ktoś z Was jest/kogoś zna/zna kogoś kto zna ;) japoński etc?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szymoon Opublikowano 21 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 21 Sierpnia 2006 konnichiwa :) niestety nie potrafie odpowiedziec na twoje pytanie, moge cie tylko wspierac moralnie i polecic probe wystartowania np. na UW, to ze jest takie oblozenie nie oznacza od razu, ze same mozgi tam startuja, a ludzi, ktorzy posiadaja umiejetnosc poslugiwania sie jezykiem japonskim, w Polsce za wiele nie ma... Jakis czas temu czytalem wiadomosci, ze brakuje wykwalifikowanych urzednikow w takich krajach jak np. Japonia z powodu bariery jezykowej (jezyk bardzo trudny w nauce). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
calvis Opublikowano 21 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 21 Sierpnia 2006 Jeśli mieszkasz np. w Warszawie, to jest możliwość prywatnej nauki języka w kilku szkołach, bądź też jako przedmiot dodatkowy, np. na SGH prowadzone są trzyletnie kursy nt. języka (głównie) i kultury japońskiej. Być może podobnie jest na innych uczelniach. Co do samodzielnej nauki języka japońskiego, to w Polsce nie wydano żadnych ciekawych podręczników, musisz się rozejrzeć za anglojęzycznymi (niestety cholernie drogie). Kolejna sprawa to zapał, który może szybko się wyczerpać. Początkowo uczysz się podstawowych konstrukcji, dwóch sylabariuszy: katakany i hiragany a następnie uzupełnia się stopniowo wiedzę o kanji (których 99% to podstawowe 1600 najczęściej używanych). Mi starczyło zapału tylko na kanę, podstawowe konstrukcje i kilka (naście, może dziesiąt?) kanji. Wszystko przez to, że w pewnym momencie przerwałem naukę z braku czasu (ok. tygodnia) i już niestety nie mogę wrócić, może mam za słabą motywację. A z tego, czego się przez te kilka miesięcy nauczyłem pozostało tylko kilka kana :oops: , które zapominam w zastraszającym tempie :oops: :oops: :oops: Nie zmienia to faktu, że język jest po prostu niesamowity i warto się nim głębiej zainteresować; nie mówiąc już o kulturze. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lukk_ Opublikowano 21 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 21 Sierpnia 2006 dzieki za odzew :) znalazłem właśnie fajną chyba stronke tylko mam problem aby zmusić moją przegladarke do wyswietlania japońskich znaków :? http://pl.wikibooks.org/wiki/Japo%C5%84ski . Niby zainstalowałem rozszerzenie do Firefoxa, ale nadal ma same ??????????????. IE z kolei wyswietla mi kwadraciki :? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
calvis Opublikowano 21 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 21 Sierpnia 2006 (edytowane) W panelu sterowania wchodzisz w opcje regionalne i językowe. Na karcie języki zaznaczasz "Zainstaluj pliki dla języków wschodnioazjatyckich". Powinno wystarczyć, jak nie to pokombinuj jeszcze na trzeciej zakładce. Do firefoxa polecam zainstalować sobie rozszerzenia XHTML Ruby Support (wyświetlanie furigana - wymowy w kana nad kanji) i rikaichan ze słownikiem angielskim. Dzięki temu praca ze stronami japońskojęzycznymi i nauka będą o wiele milsze :) Edytowane 21 Sierpnia 2006 przez pandi Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
killua Opublikowano 21 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 21 Sierpnia 2006 hehe u mnie z zapalem bylo podobnie, obie kany i parenascie kanji, ogolnie literatura anglo jezyczna, mozna poszukac w "roznych miejscach na necie zazwyczaj niekoniecznie legalnych , inaczej to raczej ciezko z ksiazkami tudziez kursami(np Tell me more japanese lub Basic-Intermediate - Ultimate Japanese - Learn at Home nie wiem czy mozna to normalnie kupic) . Jest tez ksiazka do gramatyki po polsku tylko na bardzo wysokim poziomie raczej dla ludzi z filologii:Romuald Huszcza i mako ikashima : gramatyka . W krakowie sa prowadzone kursy w Mandze i gdzies w jakiejs szkole ale ni wiem dokladnie. Zacznij od kursu JLPT 4 napewno w jakiejs szkole jezykowej juz sa dostepne w wiekszych miastach. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lukk_ Opublikowano 22 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 22 Sierpnia 2006 W panelu sterowania wchodzisz w opcje regionalne i językowe. Na karcie języki zaznaczasz "Zainstaluj pliki dla języków wschodnioazjatyckich". Powinno wystarczyć, jak nie to pokombinuj jeszcze na trzeciej zakładce. Do firefoxa polecam zainstalować sobie rozszerzenia XHTML Ruby Support (wyświetlanie furigana - wymowy w kana nad kanji) i rikaichan ze słownikiem angielskim. Dzięki temu praca ze stronami japońskojęzycznymi i nauka będą o wiele milsze :) Dzieki wielkie :) Pomogło zainstalowanie w Panelu :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KosiMazaki Opublikowano 22 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 22 Sierpnia 2006 Kumpel polecał, mówił że sam z tego się uczył: http://www.lideria.pl/sklep/opis?nr=38835&...Fuo&idp=359 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kondziu_82 Opublikowano 22 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 22 Sierpnia 2006 Jeśli nie masz daleko do Krakowa - w Centrum Kultury i Sztuki Japońskiej sa organizowane kursy języka japońskiego. Zagadałem tez do znajomego, który zna japoński, żeby powiedział gdzie ub skąd się uczył, ale na razie bez odzewu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...