malkovich Opublikowano 22 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 22 Sierpnia 2006 (edytowane) Witam Czy jak w przypadku super hardware'owego kontrolera RAID (zazwyczaj takie urządzenia mają swój BIOS) start systemu jest opóźniany o kilka sekund na wyszkunanie dysków podpiętych do macierzy? Czy na płytach z NF4, NF5 po ustawieniu dysków w BIOSIE jako macierzy RAID dużo czasu mija do momentu aż zacznie się system ładować? czy jest to niezauważalne? pozdr Edytowane 22 Sierpnia 2006 przez malkovich Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AndyN Opublikowano 22 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 22 Sierpnia 2006 Czy na płytach z NF4, NF5 po ustawieniu dysków w BIOSIE jako macierzy RAID dużo czasu mija do momentu aż zacznie się system ładować? czy jest to niezauważalne?Mam macierz SATA RAID na NF4 Kontroler SATA RAID ma własny BIOS, gdy kontroler jest włączony jego BIOS potrzebuje kilka sekund na "zgłoszenie się" Ile to trwa? Nie zwróciłem uwagi Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
malkovich Opublikowano 22 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 22 Sierpnia 2006 3s, 6s, 10s, 0,5min ? ;-) nie wiem czy wzrost wydajności RAID vs nonRAID jest wart "dłuższego" łądowania się systemu ;-) też chcę spiąć 2 80-tki w RAID0. i tu mam pytanie - miałeś kiedyś windowsa w raidzie na np. 80% pow dysków a na reszcie 20% linuxa w raidzie? myślisz, że to jest możliwe? pozdr Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yotomeczek Opublikowano 22 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 22 Sierpnia 2006 3s, 6s, 10s, 0,5min ? ;-) nie wiem czy wzrost wydajności RAID vs nonRAID jest wart "dłuższego" łądowania się systemu ;-) też chcę spiąć 2 80-tki w RAID0. i tu mam pytanie - miałeś kiedyś windowsa w raidzie na np. 80% pow dysków a na reszcie 20% linuxa w raidzie? myślisz, że to jest możliwe? pozdr ehh jakieś 0,5s ... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SGJ Opublikowano 22 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 22 Sierpnia 2006 nie wiem czy wzrost wydajności RAID vs nonRAID jest wart "dłuższego" łądowania się systemu ;-)Zalezy w jaki sposób ktoś korzysta z komputera. Mi dłuzsze ładowanie systemu nie przeszkadza bo i tak komputer włączam raz dziennie i wyłaczam dopiero w nocy(tyle ze nie mam raida, tylko dysk sata podłączony do kontrolera sata/raid z via). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Hipoll Opublikowano 25 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 25 Sierpnia 2006 ehh jakieś 0,5s ...no powiedzmy 3 do 5 sekund wiec taka rozznica w czasie odpalania sie windy nie jest warta wogole zwracania na nia uwagi natomiast na raidzie zyskuje sie dosc sporo szczegolnie jak dzialasz na duzych plikach oraz podczas wczytywania gier tez mozna zuwazyc roznice Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...