Szacuken Opublikowano 22 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 22 Sierpnia 2006 Witam, Mam do wyboru dwa modele dosc podobnych kompow, w ktorych najistotniejsza roznica jest procek. W obu jest Celeron, jednak w tym pierwszym jest CM-380 (1,6GHz) na FSB 400MHz i chipsecie INTEL 915PM, a w drugim CM-410(1,4GHz) FSB 533MHz i chipset INTEL 945PM. 1) Ktory z nich bedzie wydajniejszy? Czy te 200MHz daje przewage dla starszego modelu, czy przy FSB 533 zostanie to w jakis sposob nadrobione przez CM410? 2) Czytalem tu bardzo ciekawy post dotyczacy drutmoda w starym Celku z FSB 400MHz na 533MHz. Bardzo kuszaca wydaje sie mozliwosc przetaktowania procka na 2GHz. Podejrzewam ze wtedy to ten CM380 juz znaczaco bedzie wyprzedzal CM410, czy mam racje? 3) Czy moze jest jakas mozliwosc na rownie wydajne podkrecenie tego celka CM410? Siedzi on na plycie z Intelem 945PM, widzialem ze procki pod Intela 945GM sa traktowane szyna 667MHz? Czy to juz jest zupelnie inny chip (PM/GM)? Daloby sie przerobic na taka czestotliwosc i jakby sie do tego miala pamiec 533MHz? Moze jeszcze napisze o jakich lapkach mysle: Benq R55EG -> CM-410 Benq R53EG -> CM-380 Co byscie mi doradzili? Pozdro Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
seboxxl Opublikowano 22 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 22 Sierpnia 2006 Weź Celerona M 380 - podkręcisz FSB na 533 MHz, jeśli dobrze pójdzie to będziesz miał 2,133 GHz. Co do lapków to żadnego nie polecam - weź lepiej np Toshibę, Asusa, lub Acer'a. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 22 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 22 Sierpnia 2006 Intel 915 to przestarzała technologia i nie ma sensu w nią inwestować. Bierz lapa na chipsecie Intel 945. Przynajmniej będziesz mógł sobie jeszcze kiedyś rozbudować lapa na przykład montując RAMy DDR2 667MHz, czy też lepszy procek. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
welyk Opublikowano 23 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 23 Sierpnia 2006 Intel 915 to przestarzała technologia i nie ma sensu w nią inwestować. Bierz lapa na chipsecie Intel 945. Przynajmniej będziesz mógł sobie jeszcze kiedyś rozbudować lapa na przykład montując RAMy DDR2 667MHz, czy też lepszy procek.poza tym moze uda sie tego celeronka puscic na fsb 667 na tej płycie :) i wtedy tez bedzie ok 2Ghz ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 23 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 23 Sierpnia 2006 poza tym moze uda sie tego celeronka puscic na fsb 667 na tej płycie :) i wtedy tez bedzie ok 2Ghz ;) Dokładnie. jest taka szansa. I oczywiście trochę lepsza karta graficzna jesli zintegrowana. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TeQuila SunRise Opublikowano 23 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 23 Sierpnia 2006 Tutaj masz te notebooki tansze o 100zł http://sklep.koyto.pl/eSklep/prod?id=benq+r55eg http://sklep.koyto.pl/eSklep/prod?id=benq+r53eg Jak juz kupisz, napisz jakas recenzje bo Benq zdaje sie jeszcze na forum nie mielismy, a ta firma ciekawie roziwja sie na rynku. pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szacuken Opublikowano 23 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 23 Sierpnia 2006 (edytowane) Dzieki wszystkim za odpowiedz. Te w koYto widzialem ale dalem linki do inttela bo maja tam dokladniejszy opis :) Jeszcze jedna watpliwosc dotyczaca przetaktowania fsb na 667. Chyba nie ma za bardzo metody opracowanej, co? Jak kupie to mam zamiar skrobnac porzadna recke. Jeszcze tylko zrobie pare rundek po sklepach (mam nadzieje ze beda u mnie mieli ten model, zeby go "obmacac" :) Edytowane 23 Sierpnia 2006 przez Szacuken Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aceraspire Opublikowano 23 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 23 Sierpnia 2006 Czekamy na recenzję z wyglądu mi się bardzo podoba ten lapek zobaczymy jak chodzi. :wink: Nie słyszałem o modzie z 533 na 667 mhz. Ja brałbym już nowego celerona na nowym chipseicie i nową zintegrowaną kartę Intela. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 23 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 23 Sierpnia 2006 (edytowane) Nie słyszeliście o takim modzie bo go jeszcze nie ma :lol: Ale chipset na to pozwala bo obsługuje FSB 667MHz a co za tym iddzie Panowie macie pole do popisu jesli chcecie stać się autorami z pewnością bestsellerowego modu (bo wróżę mu dużą sławę jak już sie pojawi). Edytowane 23 Sierpnia 2006 przez Excray Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...