kamilo23 Opublikowano 22 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 22 Sierpnia 2006 (edytowane) IrDA - jest to widmo światła niewidzialnego dla człowieka, służy do transmisji danych. Jedną wada jest to że trzeba do kupić moduł do komputerów stacjonarnych i podczas transmisji danych nie mogą znajdować się przeszkody. Zasięg kilka centymetrów max 30 cm.Bluetooth - jest to technologia bezprzewodowej komunikacji pomiędzy różnymi urządzeniami. Zasięg nawet do 200 metrów.Kabel – jest to kabel na port COM lub USB w zależności czy serwisowy czy zwykły ( czyli tylko do wgrywania gier, tapet, dzwonków) Aby uaktywnić IrDA, Bluetooth musimy w komórce wejść w USTAWIENIA --> POŁACZENIA i w zależności wybrać to co chcemy. Dodatkowo jeśli mam IrDA musimy podłączyć moduł podczerwieni do płyty głównej i uaktywnić wchodząc w BIOS w zakładkę INTEGRATED PERIPHERALS --> tam szukamy np.: Onboard IR Function. Jeżeli mamy IrDA lub Bluetooth przez USB to musimy wgrać sterowniki, które znajdują się na płycie CD-ROM. Natomiast jeżeli używamy Kabla na USB to także sterowniki będą na płycie, kabel COM wyszedł już z mody jednak do niego nic nam nie trzeba. Do komunikacji pomiędzy tymi urządzeniami a komórką używamy programów takich jak np.: Nokia PC Suite, Oxygen Fon Manager, Nokia Phone Editor itd.IrDA nie dziala poprawnie z kazdym telefonem. Telefony takie jak 6610/6610i 7210/7250 nie pozwalaja na przesylanie niczego poza wizytowkami. Którys model Sony-Ericssona z serii J tez wprowadzal pewne ograniczenia i dodatkowo nie działa z zadnym kablem (nawet oryginalnym). Wiekszosc problemu z komunikacja z Sony-Ericssonami rozwiazanie instalacja aktualnj wersji PC Suite'a badz samego File Managera (zalecane w przypadku K300, ktory najczesiej nie chodzi z oprogramowaniem dostarczanym do nieoryginalnych kabli). Kable do Siemensa te przeznaczone do telefonow z serii x55 mimo identycznego zlacza nie beda dzialaly z telefonami serii x65/x75. 1. Został zainstalowany moduł IrDA, ale Windows nie wykrywa go. Dlaczego? ODP: Pewnie dlatego że nie został uaktywniony w BIOSIE.2. Podłączony moduł IRDA do USB, po instalacji nie nawiązuje połączenia. Dlaczego? ODP: Brak zainstalowanych sterowników.3. Dlaczego tracę połączenie z komórką? ODP: Należy ustawić większy czas odpowiedzi pomiędzy urządzeniami.4. Czy IrDA współpracuje z każdą komórką? ODP: Tylko z taka która ma opcje portu podczerwieni.5. IrDA nie odpowiada na Linuxie. ODP: Jeżeli zainstalujesz sterownik to będzie działać.6. Co to jest parowanie urządzeń Bluetooth’a? ODP: Jest to konfiguracja urządzeń przed ich działaniem z Bluetooth’em.7. Czy zawsze musze konfigurować Bluetooth? ODP: Nie jeżeli raz zrobisz to dobrze, wyjątek stanowią zestawy HF. 8. Mam kabel np.: USB DKU-5 i w żaden sposób nie mogę nawiązać komunikacji telefon-PC, instalowałem sterowniki ale bez rezultatu. Co zrobić? ODP: Należy zainstalować oprogramowanie do kabla, po zakończeniu instalacji kabla zainstalować oprogramowanie np.: PC Suite. Po tej czynności należy wetknąć kabel do portu USB. Po poprawnej instalacji nie powinno być problemów z połączeniem. Bardzo ważną sprawą jest też żeby kabel był oryginalny gdyż w innym przypadku nie będzie możliwe żadne połączenie.9. Gdzie znajduje się podczerwień w telefonach ? ODP: Zazwyczaj różnie z przodu , na prawym boku, na środku.10. Telefon nie wykrywa połączeń przez bluetooth. Why? ODP: Ustawić opcje na publiczny jeśli nie pomaga to format komórki.11. Komputer nie wykrywa komórki przez bluetooth. Why? ODP: Włączyć w Start Panel Sterownia --> Urządzenia Bluetooth --> Włącz odnajdywanie. Opracował kamilo23 Podziękowania dla KrzychuG Edytowane 2 Września 2006 przez kamilo23 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dudek564 Opublikowano 20 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 20 Września 2006 jaki program do motoroli v3 nadaje sie do sciagania zdjec z telefonu ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Neo_x Opublikowano 22 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 22 Września 2006 p2kcommander Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tulip Opublikowano 29 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 29 Września 2006 Miałem swego czasu IRDA podłączane do płyty głównej i mogłem przesyłać dzwonki, tapety i aplikacje JAVA do mojej 6610i. Prawdą jest, że taka komunikacja jest niemożliwa między dwoma telefonami ale między telefonem i komputrem jak najbardziej. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KrzychuG Opublikowano 8 Października 2006 Zgłoś Opublikowano 8 Października 2006 FAQ jest lipne i bardzo nieaktualne. Mimo, ze dawno temu podeslalem calkiem sporo uwag nie zostaly one w ogole uwzglednione. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...