Skocz do zawartości
goralsim

Directx 10

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!!

Mam takie pytanie może dośc dziwne ale bardzo mnie interesuje.Chciałbym kupić karte graficzną

HIS Radeon x1800GTO ICeQ3 lub GALAXY GF 7600 GS ZALMAN EDITION . Jeżeli bym kupił jedną ztych kart czy bedzie dzialał w nich DirectX 10?? Czy trzeba bedzie kupić nową karte obsługującą ego Direct'a?? A może bedzie tylko trzeba wgrać nowe stery lub nowy Bios do karty??

Piszcie co o tym myślicie i wszystko co wiecie na temat Technologi jaką jest DirectX 10

Edytowane przez goralsim

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Najsampierw DX 10.0 narazie nie ma. Ma wyjsc razem z Vista jak sie nie myle. Nie wiem cz ybedzie w XP(cos tam kiedys czytalem ze nie ma byc ale potem znowu cos innego wiec trudno mi powiedziec).

Karta o ktorej piszesz jest spretowo zgodna z DX9.0 i za cholere nie zrobi sie z niej zgodnej z DX10.0. Nowy DX ma byc nowa jakoscia, ma wprowadzic pelno nowosci min. fizyke i takie tam. Obecnie nie ma k.graf. zgodnych z DX10.0. Do tego cos tam kiedys pobakiwali ze DX10.0 nie bedzie sprzetowo zgodny wstecz, bedzie zgodny programowo. Wszsytko zalezy od producentow GPU czy dadza sprzetowe wsparcie dla starszego DX'a(penwie dadza) mniej od programistow DX'a ale oni tez maja duzo do powiedzenia(moze bedzie trzeba miec 2 OS'i na jednym DX9.0 a na drugim DX10.0 :P).

Nie wspominajac ze po premierze DX10.0 troche czasu uplynie zanim producenci zaczna wykorzystywac nowa technologie

Malo ludzi bedzie mialo karty DX10.0. Do tego karty wspierajace DX9.0 sa juz na tyle mocne ze wyprzedzaja molziwosci programistow(nie zawsze :P). Programisci jeszze nie wykorzystali w pelni mozliwosci DX9.0 a co dopiero DX10.0.

Cos tam mowia ze nowe karty z nowym DX maja wyjsc we wrzesniu czy troche pozniej i lepiej poczekac ale czy ja wiem cz warto czekac? To juz decyzja kazdego osobnika :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki za informacje

Myśle że nie warto czekać na kart obsługujące DX10 ponieważ jak wyjdą bedą na pewno drogie a ja myśle o karcie max 800zł. A i ciekawe czy ten direct okaże sie lepszy od starszego??

Jak napisalem wyzej jest calkowicie nowy DX nie majacy nic wspolnego ze starym. Wszystko napisano od nowa i to jego ogromna zaleta ale rowniez najwieksza wada(przynajmniej na poczatku). Ja uwazam ze dobrze MS zrobil decydujac sie na takie posuniecie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

czekac to mozna zawsze i mozna sie niedoczekac :) dx10 zanim bedzie na tyle popularny i czesto wykorzystywany przez gry to jeszcze sobie z jedna karte po drodze sprawisz wiec nie ma czym sie przejmowac i kupowac karte z dx9.0 :)

dokładnie

muszą nowe gry wyjść żeby nowy dx miał jakiś sens

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a ja mam pytanie na temat ale o innym zabarwieniu :D

a mianowicie:

czy jak wyjdą karty obsługujące DX10 to czy beda one nadal na PCI-E ???

czy wogole w najblizszym czasie ( pwoiedzmy) roku jest jakas opcja zmiany złącza karty grafiki ??

pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

czy jak wyjdą karty obsługujące DX10 to czy beda one nadal na PCI-E ???

czy wogole w najblizszym czasie ( pwoiedzmy) roku jest jakas opcja zmiany złącza karty grafiki ??

w temacie o Nvidia G80 I Ati R600 cos wspominali ze moze wyjsc nowe złącze PCI-E2. ale to chyba jeszcze nie jest pewne ale moge sie mylic

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi