Skocz do zawartości
Gość

Abit Kn9 Series - Kn9 Kn9s Kn9 Ultra

Rekomendowane odpowiedzi

jakie pamięci polecacie do tej płyty?

jeśli chodzi o marki to mam taki wybór:

Elixir, Geil, GoodRAM, HI-RAM, IMRO, Kingmax, Kingston

proc pracuje z zegarem 2760 i dzielnikiem dla pamięci 8.

chciałbym zejść na 6 czyli 460 dla pamięci co daje efektywne 920.

w tej chwili mam 512/800 Elixira ale w żaden sposób nie chce wstać po zmianie dzielnika - ten wynik jest chyba poza jej zasięgiem. na GoodRAMy Pro na D9 już chyba nie ma co liczyć. chciałbym zmienić na 2x512 które wyciągnie te 920. im taniej tym lepiej oczywiście :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

czy ktos moze mi powiedziec ile KN9 i KN9 Ultra mają złącz na wentylatory?? bo na egieldzie napisali ze 3, a ja oglądam zdjęcia i 3 tam nie widze tylko 2, w biosie tez widac ze są dwa!!! wiec ile ich w koncu jest??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

czy ktos moze mi powiedziec ile KN9 i KN9 Ultra mają złącz na wentylatory?? bo na egieldzie napisali ze 3, a ja oglądam zdjęcia i 3 tam nie widze tylko 2, w biosie tez widac ze są dwa!!! wiec ile ich w koncu jest??

4

Po lewej stronie socketa jest CPUFAN1 i SYSFAN1.

Pod gniazdem 24 PIN jest AUXFAN1 i w lewym dolnym rogu AUXFAN2.

Tak przynajmniej pisze w manualu.

Edytowane przez Bel

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jakie pamięci polecacie do tej płyty?

jeśli chodzi o marki to mam taki wybór:

Elixir, Geil, GoodRAM, HI-RAM, IMRO, Kingmax, Kingston

proc pracuje z zegarem 2760 i dzielnikiem dla pamięci 8.

chciałbym zejść na 6 czyli 460 dla pamięci co daje efektywne 920.

w tej chwili mam 512/800 Elixira ale w żaden sposób nie chce wstać po zmianie dzielnika - ten wynik jest chyba poza jej zasięgiem. na GoodRAMy Pro na D9 już chyba nie ma co liczyć. chciałbym zmienić na 2x512 które wyciągnie te 920. im taniej tym lepiej oczywiście :D

Chcialbym sie podlaczyc do pytania :> cena raczej ok 400zl,

szkoda cholera ze kn9 nie ma w biosie ustawien stosunku proca do ramu bo wiele by to ulatwilo sprawe :/ a tak trzeba szukac kostek z super o/c :/ fajnie jakby wyszedl bios z tego typu opcja

PS. jesli by kogos to interesowalo to moje kostki sa wystawione na sprzedaz na allegro :)

Edytowane przez _KaMiK_

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hi,

jak jest u was na kn9 z dzielnikami 800 i 667 dla ramu ? Bo u mnie jak dam synchro z porcem na div 800 to gorzej mi sie ram kreci i musze dawać na starcie wieksze napięcie o ok 0.1 V aby wszystko było ok i stabilnie. Na 667 ram biega mi na mniejszym napięciu ? Przy tej samej częstotliwości co na 800. Wydaje mi sie że to kwestia ustawien alph które sa ustawione na sztywno dla danego div.

p.s. biosa nie widać nowego ;P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a u mnie notorycznie pojawia się problem z zimnym bootem :/ tzn. wyłączam kompa na noc na listwie i rano gdy wstaję włączam a tu albo czarny ekran bądź skrzaczy się na pierwszym post screenie. resetuję i później wszystko wraca do normy i działa super stabilnie. gdy listwę zostawiam włączoną to problem znika - dziwne.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a u mnie notorycznie pojawia się problem z zimnym bootem :/ tzn. wyłączam kompa na noc na listwie i rano gdy wstaję włączam a tu albo czarny ekran bądź skrzaczy się na pierwszym post screenie. resetuję i później wszystko wraca do normy i działa super stabilnie. gdy listwę zostawiam włączoną to problem znika - dziwne.

ja miałem a może mam nadal to samo (nie wiem listwe wyłączałem jakieś 1.5 miesiąca temu - haha). bynajmniej jak wyłączyłem na listwie to komp mi nie wstawał za pierwszym razem ;( od czego to było to do dziś nie wiem :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja miałem a może mam nadal to samo (nie wiem listwe wyłączałem jakieś 1.5 miesiąca temu - haha). bynajmniej jak wyłączyłem na listwie to komp mi nie wstawał za pierwszym razem ;( od czego to było to do dziś nie wiem :P

hmm ciekawe. myślałem że to może problem moich memek - mam teraz 512/800 elixira. każdy Abit jak wiadomo wybredny być w tej kwestii lubi ale widać to problem płyty. muszę polookać na forum Abita bo mam wrażenie że gdzieś czytałem na ten temat gdy zastanawiałem się nad płytą. jak coś znajdę to wrzucę.

btw. jaką masz kartę? bo u mnie 7900GS. masz coś podłączone do USB? u mnie mysz.

Edytowane przez dymy

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hmm ciekawe. myślałem że to może problem moich memek - mam teraz 512/800 elixira. każdy Abit jak wiadomo wybredny być w tej kwestii lubi ale widać to problem płyty. muszę polookać na forum Abita bo mam wrażenie że gdzieś czytałem na ten temat gdy zastanawiałem się nad płytą. jak coś znajdę to wrzucę.

btw. jaką masz kartę? bo u mnie 7900GS. masz coś podłączone do USB? u mnie mysz.

memki odpada u mnie na 3 parach memek to samo ale wszystkie na micron d9 były ! :P, a na usb mam wszystko haha mycha, klawa, drukarka , aparat itp ;P

Edytowane przez VIRU$

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

memki odpada u mnie na 3 parach memek to samo ale wszystkie na micron d9 były ! :P, a na usb mam wszystko haha mycha, klawa, drukarka , aparat itp ;P

znalazłem na dwóch forach Twoje potyczki po ang. - z tego co zrozumiałem to kwestia tajmingów i udało się rozwiązać problem right?

btw. jaką masz grafikę? u mnie Palit 7900GS

Edytowane przez dymy

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

czy do tej plyty da rade wlozyc AMD Athlon 64 X2 3600+ Brisbane 1.9GHz Socket AM2 Processor 65nm?

Jasne, tylko skąd go dostaniesz :lol:

BTW - Do KN9 SLI pojawił się D18. Uwaga, poprawia on współpracę z Linuxem :lol:

No i standartowy Update CPU Micro Code.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

z tego co słyszałem to te nowe procki nie ruszają na wszystkich mobo ze wzgledu na połówkowy mnożnik ??? ale sądze ze na dnich dostaniemy nowy bios 1,2 i problem zniknie ;]

o to mi wlasnie chodzi, chyba ze producenci specjalnie nie beda wypuszczac nowych biosow ;/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

odbijając od tematu biosa, czy ktoś z posiadających to mobo kn9 ma problem z włączeniem kompa po całkowitym odcięciu zasilania (była mowa o tym wcześniej), mi wydaje się że to może być kwestia zasilacza ?, może nie każda zasiłka pasuje tej mobo ???. A może to kwestia sztuki bo kumpel ma podobny sprzęt jak ja i problemu nie ma ??? więc od czego to ???

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

odbijając od tematu biosa, czy ktoś z posiadających to mobo kn9 ma problem z włączeniem kompa po całkowitym odcięciu zasilania (była mowa o tym wcześniej), mi wydaje się że to może być kwestia zasilacza ?, może nie każda zasiłka pasuje tej mobo ???. A może to kwestia sztuki bo kumpel ma podobny sprzęt jak ja i problemu nie ma ??? więc od czego to ???

jest nas tu już trzech. zasilacz - nie podejrzewam. chyba każdy z nas ma inny. u mnie chieftec 420 DF + przelotka 24pin. pamięci? hmm całkiem możliwe ale mnie się teraz wydaje że to problem z grafą. u mnie Palit 7900GS na PCIe a u was?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a jaka buda do tej płyty ? tak do 130zl zeby byla w miare spasowana dobrze i najlepiej czarna lub czarna z dodatkami innego koloru?

moze np ta?

troche celowo z zasilaczem, bo jak zasilacz docelowy (najprawodpodobniej Delta 400) odpukać padnie to będę miał coś na zapas :)

Edytowane przez bleys

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja mam szefa 350W z przelotką na 24 piny. A problem to restart przy koraliku.

Listwę zawsze wyłączam.

hmm

a testowałeś proca i memy jakimś progsem?

nie sypią błędami?

jak też mam zasiłkę z przelotką ale jak już się podniesie to jest ok :)

ciekawa sprawa bo jak złożyłem do wszystko do kupy i bawiłem się w oc (miałem kartę Palit 7600 DDR3) to uzyskałem stabilne (~9h SP2004) 345x8 przy +0.225V

i tak sobie śmigałem.

niedawno wsadziłem w kompa 7900GS i śmigam - wszystko gra od pół miesiąca.

ale przedwczoraj zapuściłem SP2004 i sypie błędami - zonk.

musiałem zejść do 8x340 aby było znowu ok przy +0.225V - SP2004~8h.

ciekawe.. problem wyłączania się w smarkach rozwiązany - abiteq nie wyrabiał.

niestety moje chłodzenie przy zamkniętej budzie nie daje rady przy 8x340+0.225V i musiałbym montować jakiś dodatkowy wentyl bo po dłuższym czasie obciążenia markiem strażak odcina prąd :/

dodatkowy wentyl odpada bo nie lubię szumu. pomęczę sprzęt i zobaczę co mogę..

btw. jak macie ustawione abiteq?

Edytowane przez dymy

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wreszcie się doczekałem mojego KN9. Ale niestety, korzystać z niego nie mogę, ponieważ nie chce współpracować z moją tymczasową grafiką na PCI (S3 Trio64v+). Może wiecie w czym leży problem, po odpaleniu kompa jak zawsze na monitorze pokazują sie informacje na temat grafiki (np. model i inne dane) następnie powinno się pojawić logo Abita z możliwością wejścia do biosu. Niestety w moim przypadku jest czarny ekran (nie pokazuje się informacja o braku sygnału) i na tym koniec. Bios raczej działa, jak zatrzymam wentylator od CPU to włącza się „alarm”.

Mam pytanie, czy istnieje możliwość uruchomienia tego S3 na tej płycie (w czym leży problem, może aktualizacja Biosu pomoże?).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi