dymy Opublikowano 12 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 12 Marca 2007 ale ta płyta nie ma wbudowanego kontrolera pamięci - ma go procek. kręcimy procka - kręcimy kontroler. mam wrażenie, że im wyższe HTT tym większe problemy z osiągami ramek :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
VIRU$ Opublikowano 13 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 13 Marca 2007 ale ta płyta nie ma wbudowanego kontrolera pamięci - ma go procek. kręcimy procka - kręcimy kontroler. mam wrażenie, że im wyższe HTT tym większe problemy z osiągami ramek :)to fakt haha to ja mam rękę do procków które brałem z komputrona wszystkie lecą na ponad htt 300 :P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andam Opublikowano 15 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 15 Marca 2007 Witam wielbicieli Abita serii KN9 a w szczególności KN9 Ultra :blink: Mam to szczęście, że mojemu kuzynowi sprzedano KN9 Ultra + Vista x64 w wersji niemieckiej a ja ni w ząb nie rozumiem języka naszych zachodnich przyjaciół a płytka ta jak wiadomo lubi się biesić... Prosił mnie o radę ale nie mogę znaleźć przyczyny i pewnie ta płyta tak już ma. Mianowicie cały czas system wskazuje, że (wolne tłumaczenie <_< ) "podłączone urządzenie USB nie może zostać rozpoznane", czy jakoś tak. Sęk w tym, że nic podłączone nie jest a komunikaty startują losowo. Jak już zaczną to co 2-3 sek. się pojawiaja. Można komunikaty wyłączyć ale to problemu nie rozwiązuje. Gdy jakieś urządzenie USB podłączam to wszystko działa prawidłowo, tylko te komunikaty drażnią... No i drugi problem - z przerwaniami. Nie mam teraz tego kompa przed sobą i nie bardzo pamiętam jak dokładnie to było, ale w urządzeniach wisi, że karta TV nie działa bo ma konflikt z innym. Nie wiem tylko z jakim i co mam zrobić... Próbowałem zaglądać wszędzie ale nigdzie nie znalazłem co jest skonfliktowane. Włączałem i wyłączałem urządzenia, wyciągałem z PCI i takie różne sztuczki ale nic to nie daje. Zmienić PCI dla karty TV z kolei nie mogę... Pomóżcie lamerowi bo mnie niedługo szlag trafi :mur: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sel Opublikowano 16 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 16 Marca 2007 Moze tutaj dostane odp. a wiec moj konfig: athlon x2 3600+ EE abit kn9 2x 512 OCZ special ops palit 7600GS I teraz moj problem, plyta sie odpala (pala sie ledy (czerwony i zielony)), kreca sie fany ale... nie ma zadnych dzwiekow, na ekranie nie ma sygnalu. Przekladalem pamieci ram do roznych slotow, pojedynczo, razem, sprawdzalem kable. Any ideas ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
meesha Opublikowano 16 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 16 Marca 2007 Parę stron wcześniej mój post. Taki sam problem, pamięci OCZ. Musisz załatwić sobie jakieś bardziej, hm..... przeciętne kostki, i na nich zrobić flash biosu na najnowszy. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
brunoksc Opublikowano 16 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 16 Marca 2007 co do biosa 2.0 to nie ma takiego jeszcze :P. to nie wina ramu któryś Z COOLERKÓW chodzi ci za wolno lub jest nie podłączony albo coś takiego i alarm ci wyjje haha ja mailem to samo na poczatku jak mobo odpaliłem :P Ja tak samo mialem jak podpialem wiatrak od proca do innego wejscia. Byly tam 2 wejscia: Jedno na 3 druty a drugie na 4, we wtyczce do wiatraka mialem 3 wiec podlaczylem do tego z 3 drutami. Po wlaczeniu komp sie uruchamial ale wyl jak karetka pogotowia. Po jakims czasie doszedlem do wniosku ze moze go podpiac na to z 4 drutami i jeden zostawic wolny... I wlasnie to rozwiazanie pomoglo :) Mam jeszcze pytanie: Czy jest mozliwosc optymalego ustawienia RAM-u i proca w biosie zeby wszystko ruszylo bez problemu i na 100% bylo dobrze ??? Mam: KN9 Ultra Athlona 64 3800+ Geil 2x512 Ultra 800 Mhz Dual Moze tutaj dostane odp. a wiec moj konfig: athlon x2 3600+ EE abit kn9 2x 512 OCZ special ops palit 7600GS I teraz moj problem, plyta sie odpala (pala sie ledy (czerwony i zielony)), kreca sie fany ale... nie ma zadnych dzwiekow, na ekranie nie ma sygnalu. Przekladalem pamieci ram do roznych slotow, pojedynczo, razem, sprawdzalem kable. Any ideas ? Zresetuj BIOS-a i powinno byc OK, u mnie tez tak bylo !!! Sprawdzalem Grafe, i Monitor a okazalo sie ze potrzebny byl reset biosa ?:) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
VIRU$ Opublikowano 17 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 17 Marca 2007 Moze tutaj dostane odp. a wiec moj konfig: athlon x2 3600+ EE abit kn9 2x 512 OCZ special ops palit 7600GS I teraz moj problem, plyta sie odpala (pala sie ledy (czerwony i zielony)), kreca sie fany ale... nie ma zadnych dzwiekow, na ekranie nie ma sygnalu. Przekladalem pamieci ram do roznych slotow, pojedynczo, razem, sprawdzalem kable. Any ideas ? jaki masz bios 1.0 czy 1.1 zrób clear cmos i ram na luznych timingach sie ustawi i powiino ruszyć, u mnie z PATRIOTAMI tak było bo domyslnie jest 1.8 v na ram a moje memki potrzebowaly do normalnej pracy 2,1 v. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Cypher Opublikowano 17 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 17 Marca 2007 Może mnie ktoś oświecić, jak kręcą się przeciętnie na tej płycie x2 3600? Mam niewielki problem ze swoim procem. Niby leci na 240x10 przy 1,25v bez problemów, lecz cokolwiek więcej to dla niego ciężki orzech do zgryzienia. Nie jestem pewien czy ma sens dawać 1,5v żeby osiągnąć 2,5GHz, bo na to się zanosi. Pamięci nie stanowią problemu, są przetestowane i pewne, już i tak puścilem je znacznie poniżej tego, co potrafią. Nie siedzę zbyt głęboko w temacie, może te EE tak mają po prostu :unsure: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sel Opublikowano 17 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 17 Marca 2007 (edytowane) A jakies propozycje jak nie mam dostepu do zadnych innych pamieci DDR2 ? :> Moze ktos jest z okolic swiebodzic/walbrzycha/swidnicy ? Edytowane 17 Marca 2007 przez sel Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
VIRU$ Opublikowano 17 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 17 Marca 2007 A jakies propozycje jak nie mam dostepu do zadnych innych pamieci DDR2 ? :> Moze ktos jest z okolic swiebodzic/walbrzycha/swidnicy ? Dziwne, to musi zagrać ruszyć !!! Zrobiłeś clear cmos'a - > wsadziłeś zworkę do normalnej pracy ? Wsadź jedna kostkę ! do 1 banku !. Może za mały czas 3masz zworkę w pozycji clear cmos, poczekaj chwilkę wiecej czasu ze 2 minuty. Na default z biosa i lużnych cl powinno zagrać, chyba że te memki mają domyslnie w spd ostre CL i na 1.8 v tyle ile daje bios na standard nie potrafią się podnieść ?, a zasiłka ok ? wszystkie wtyczki masz podpiete do mobo ?? Nie ma mocnych powinno zagrać ;-] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sel Opublikowano 17 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 17 Marca 2007 (edytowane) Bede zaraz probowac, VIRU$ moge prosic o gg lub jakis kontakt ? Zasilacz ok, nie palilby sie LED ze zasilanie jest. Wtyczki podpiete wszystkie, sprawdzalem 2x ^^. EDIT: Bios 1.00 i wsio jasne :( EDIT2: Clear CMOS'a nic nie daje, dziwi mnie ze nie ma zadnych "piskow" ze speakera... pamieci wymagaja 2,1V wiec to jest moze powod ich nie dzialania. Edytowane 17 Marca 2007 przez sel Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
meesha Opublikowano 17 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 17 Marca 2007 (edytowane) Miałem dokładnie to samo, nic nie pomagało. Bios 1.00 nie wstanie na oczkach. Jeśli nie masz nikogo znajomego z kostką ddr2, to uderz z płytką do byle jakiego serwisu, niech wrzucą nowy bios. P.S. SPD jest w nich zaprogramowane tak żeby wstały @ 1,8V przy właściwym dzielniku - ale niestety kosztem timingów. Edytowane 17 Marca 2007 przez meesha Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sel Opublikowano 17 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 17 Marca 2007 Smiga po flashu az milo ;) Jednak za kazdym razem musialem clear cmosa dopoki nie ustawilem "twardo" 2.1V dla pamieci :P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DeyWies Opublikowano 17 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 17 Marca 2007 Czy udało sie komus rozwiazac problem z tym ze komputer nie uruchamia się za pierwszym razem????? MAm jeszcze drug problem a mianowicie czujnik od CPU sie zawiesza i do restaru nawet nie drgnie, ma ktos podbny problem? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Cypher Opublikowano 18 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 18 Marca 2007 Dzisiaj po kilku dniach komp nie wstał za pierwszym razem, mobo wyrzuca, że "cpu has been changed" czy coś takiego :unsure: Ciekawym, skąd takie bugi. @DeyWies: możesz podać ustawienia wszystkich napięć w biosie? może pomoże mi to w walce z moim procem Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dymy Opublikowano 18 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 18 Marca 2007 u mnie po zmianie napięcia na procu i HTT na trochę niższe (takie mam wrażenie) problem zniknął Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Cypher Opublikowano 18 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 18 Marca 2007 Tylko że wszystkie mam na razie na default. A na ile masz je ustawione??? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DeyWies Opublikowano 18 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 18 Marca 2007 U mnie wystepuje to tylko przy HTT wyższym od 300 co do napiec to wszystkie na default oprocz 1.3 na procku 2.1 na pamieciach. Ale probowalem z roznymi napieciami i to nic nie zmienia. Problem w tym ze potrzebuje HTT 310-320 do pełnego wykorzystania pamieci i proca :( Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
VIRU$ Opublikowano 18 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 18 Marca 2007 Co do tego nie wstawania mobo kn9, to sam już nie wiem od czego to jest ? U mnie jest to tylko wtedy gdy wyłącze kompa całkowicie tzn. wyłącze listwe zasilającą pod którą mam wpiety komp i monitor i całą resztę, jak po paru godz. włącze listwe i dam power na kompie to nie wstanie ;(, Musze wtedy wyłaczyć listwe z z 2 razy dać power aż rozładują sie kondensatory i potwem wstaje. olałem to poprostu nie wyłączam listy i wszystko jest ok. A od czego to jest ? nie mam pojęcia moze jakiś bug w bios;ie, może do abit;a skrobniemy jakiś mail ;-] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomasz76 Opublikowano 18 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 18 Marca 2007 (edytowane) czytam ten temat z zaciekawieniem, ponieważ sam właśnie niedawno kupiłem zestaw na KN9, w przyszłym tygodniu tzn, mam nadzieję ze po niedzieli jak dotrze do mnie nowa grafa to go uruchomię i zobaczę czy też tak będę miał bo zamierzam podłączyć wszystko do listwy. Dam znać czy będą takie szopki jak u was, a propos właśnie VIRU$ ma dobrego "pomysła" moze by tak skrobnąć maila do abita i naświetlic im temat , może oni wiedza coś o tym i mają na to radę? Edytowane 18 Marca 2007 przez Tomasz76 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DeyWies Opublikowano 18 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 18 Marca 2007 Napisałem do polskiego oddzialu no ale wiadomo jak to z nimi. Wiec niech ktos napisze do USA UK... jak zasypiemy ich mailami to moze sie spreza i odpisza :P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 18 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 18 Marca 2007 Fajna ta mobo. Spermon 3k chodzi bez problemu z htt 350 :lol: A jeszcze wczoraj nie wiedzialem jak sie zmienia Cl pamieci...(potem sie dowiedzialem ze mam stary bios :lol:) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DeyWies Opublikowano 18 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 18 Marca 2007 A wez wyłącz kompa odłącz od kontaktu ... i po kilku minutach włącz z powrotem ... ciekawe czy CI sie uruchomi.... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 18 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 18 Marca 2007 Nie ma zadnego problemu....jeszcze :> Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dymy Opublikowano 18 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 18 Marca 2007 jeśli idzie o HTT to u mnie stale 350 i nic się nie dzieje więc kwestia HTT powyżej 300 odpada. wcześniej gdy miałem te problemy proc leciał +0.225V, a teraz (inna sztuka) +0.100 i problemów nie ma. przy czym miałem w ostatnim okresie sporą rotację pamięci - i chyba tu szukałbym rozwiązania problemu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bleys Opublikowano 18 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 18 Marca 2007 u mnie wstaje za każdym razem przy pierwszym podejściu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ZielonyTBG Opublikowano 18 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 18 Marca 2007 A ja mam trochę inny problem.A mianowicie,ostatnio przy ładowaniu windy (w momencie kiedy lata koralik)stawał tak na jakieś dwie minuty a dioda od dysku migała cały czas z tą samą częstotliwością (jakieś dwa razy na sekundę)po czym zapalała się i winda ładowała się dalej.Nie wiedziałem co to jest (bo zajebiście denerwujące te dwie minuty)więc wyczyściłem rejestr,zrobiłem defragmentację,poczyściłem start i takie tam,ale nic to nie dało.Zainstalowałem więc Bootvis-a i zrobiłem restart z opcją przyśpieszenia startu kompa.No i komp włącza się jak trzeba,ale po tym zabiegu wiatrak od proca śmiga cały czas na maxa co jest mocno denerwujące.Nawet jak jestem w biosie to pędzi na maxa,czego przedtem nie było.Co to może być i ewentualnie gdzie to przywrócić bo strasznie szaleje ten wiatrak.POMOCY :mur: :mur: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DeyWies Opublikowano 18 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 18 Marca 2007 jeśli idzie o HTT to u mnie stale 350 i nic się nie dzieje więc kwestia HTT powyżej 300 odpada. wcześniej gdy miałem te problemy proc leciał +0.225V, a teraz (inna sztuka) +0.100 i problemów nie ma. przy czym miałem w ostatnim okresie sporą rotację pamięci - i chyba tu szukałbym rozwiązania problemu.To chyba nie pamieci bo jak obnize dzielnik to to samo. Co do proca to przy 10*290 sie uruchamia od razu a przy 9*310 nie :( u mnie jest to scisle zwiazane z tym HTT A ja mam trochę inny problem.........POMOCY :mur: :mur:W biosie masz stosowne opcje Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ZielonyTBG Opublikowano 18 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 18 Marca 2007 W biosie masz stosowne opcjeW biosie miałem wszystko ustawione tak jak trzeba i działało jak trzeba.Po zainstalowaniu Bootvis-a i restarcie obroty poszły na maxa,a w biosie jest wszystko ustawione tak jak było i nic to nie daje. Nie no zielony jestem już z tym. :sad: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bobson37 Opublikowano 18 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 18 Marca 2007 Płyta jest dziwna... U mnie ram wywala się na 2,2 i 2,3 v z biosu, na 2.1 wszystko gra i idzie troche podkręcić... Abit mógłby sie <span style='color: red;'>ORT: wziąść</span> za nowe biosy. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...