VIRU$ Opublikowano 10 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 10 Listopada 2007 Dobra wrzuciłem nowy bios i tak na szybko zauważyłem że: -dorzucili napięcie 1.25 w biosie (ale mi sie przyda :lol:) -windows się dłużej ładuje :blink: Nie rozumiem tego, po wrzuceniu nowego biosu pasek ładowania musi przelecieć kilka razy więcej niż na starszym biosie :blink: Jakieś tipy?:D Hm z tym napięciem to nie wiem jak zapodałem w płyte procka x2 3800+ starą rewizję f2 to miałem od 1.3v jak dałem procka z f3 to napięcie od 1.25V. Co do ładowania windy hm u mnie jest tak samo bez zmian ;] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SlashBeast Opublikowano 10 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 10 Listopada 2007 Ja nigdzie nie widze, bym mógł dać mniej niz 1.3 na proca. Druga sprawa to z tym biosem jak resetuje na zworkach go, nie resetuje mi daty. Dziwaczne. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ahead Opublikowano 11 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 11 Listopada 2007 U mnie nowy biosik już od kilku dni wgrany, narazie nie widzę jakichś spektakularnych zmian, ani na + ani na - Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DaRoN Opublikowano 11 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 11 Listopada 2007 Ciekawe u mnie na tym biosie wszystko ok, zero problemów ? Więc dlaczego u niektórych takie jazdy są ? Wydaje mi sie że jakiś czas alpha doszedł w biosie w ramie i jest na 2 ustawiony a w starym był chyba na 3 ? może to to jest ? @MORSZCZACHA No nie mam pomysłu, nie mam pojęcia co to może być. U mnie mobo nie wstało na defaulowych ustawieniach po zmianie biosu ale zrobiłem w biosie load default i load .... ta 2 opacja nie pamietam teraz i poustawiałem po swojemu wszystko i jest ok. A co u ciebie takie jazdy są to w tej chwili bark pomysłu. p.s. gdzieś na forum zagranicznym czytałem że więcej osób miało jaja z tym 13 biosem ? CPU<->NB HT Witdh <strzałka w dół>8<strzałka w góre>8 <strzałka w dół>16<strzałka w góre>16 co to i jak to ustawić teraz mam na auto w biosie 1,2 chyba nie było tego ?? Wchodząc w dyskusje, o tym lipnym biosie 13 (u mnie wszystko ok), mam pytanie jak wam na kn9 spisuje sie ram na micron d9gmh. Składałem kompa na dfi i mając ja na stanie zrobiłem mały test i tak na dfi ram d9 poleciał na 2,2 v na 1000 mhz 4 4 4 12 21 a ten sam ram i procek na abicie za nic w świecie, kombinowałem na wszystkie sposoby i max 900 mhz i the and nawet na 2,3 v. Alphy nic zmiana nie dawała ale jak zmieniłem cl na 5 4 4 12 21 poszły dalej na 970 i koniec, nic więcej ani kapki ale zrobiłem na 6 4 4 12 21 tp poleciały na 1080 nawet mogłem dać 6 4 3 10 21 i luz na 2,2 v. Więc pytanie co ten abit nie lubi niskiego cl ??? Bo ta 6 z przodu jest żenująca :(. Więc jak u innych na kn9 z d9 ?? VIRU$ - gość, już raz Ci się o to pytałem. Wiesz od czego jest znak przestankowy jakim jest znak zapytania? Wiesz kiedy się go używa? Czytając niektóre Twoje posty dochodzę do wniosku, że jednak nie wiesz do czego ten znak służy i nie wiesz kiedy go stawiać. Polecam jakiś podręcznik do gramatyki języka polskiego. Naprawdę trudno czyta się Twoje wypociny, gdzie jest taka masa znaków zapytania stawianych co zdanie i to do tego bez totalnego sensu. "gdzieś na forum zagranicznym czytałem że więcej osób miało jaja z tym 13 biosem ?" Pytasz się czy czytałeś czy co? Nie wiesz co robiłeś? Zastanów się na raz następny przed postawieniem znaku zapytania. Sory chłopaki za offtop, ale już mnie ściskało jak to czytam... PS - tajemnica wysoko taktowanych pamięci RAM na AM2 tkwi w XXX Drive Strenght i w niskiej temperaturze kontrolera pamięci (czyli CPU) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adamlop Opublikowano 11 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 11 Listopada 2007 Możesz coś więcej powiedzieć n/t "Drive Strenght" ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DaRoN Opublikowano 11 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 11 Listopada 2007 Nie wiem jak to się odbija na wartościach napięć czy czego kolwiek innego, ale np gdy miałem wszystkie na 1,50x ustawione to nie mogłem robić dużych taktowań pamięci i jednoczesnie dużo taktowac procka. Ustawienie na 1.0 i jak ręką odjął :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 11 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 11 Listopada 2007 Ja już znalazłem pierwszego babola w nowym biosie :evil: Stacja dyskietek działa raz na x uruchomień windowsa. Uprzedzając: jest sprawna, taśma też jest ok! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
McDracullo Opublikowano 11 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 11 Listopada 2007 Stacja dyskietek działa raz na x uruchomień windowsa.Uprzedzając: jest sprawna, taśma też jest ok!A co to jest stacja dyskietek? :lol: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
VIRU$ Opublikowano 12 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 12 Listopada 2007 (edytowane) @Daron. Myślę, że to załatwi sprawę: http://www.lideria.pl/sklep/search?idp=418...p;submit=Szukaj Postaram się już nie denerwować moimi postami Edytowane 12 Listopada 2007 przez VIRU$ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adamlop Opublikowano 12 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 12 Listopada 2007 U mnie na Brisbane 3600+, tempy po wgraniu 1.3 bez zmian. Wogóle żadnych zmian nie widze... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_Paulo_ Opublikowano 12 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 12 Listopada 2007 Nie wiem co to ma byc, ale jak wgralem ten najnowszy bios to zmienil mi sie adres fizyczny karty sieciowej o czym sie dowiedzialem po dwoch dniach bez neta jak dzwonilem do providera :blink: Jakim cudem sie moglo cos takiego stac? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 12 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 12 Listopada 2007 A co to jest stacja dyskietek? :lol:Sie śmiej, ale w niektórych firmach/instytucjach wymagają dostarczania danych na dyskietce/płycie. A dyskietka tańsza bo wielorazowa;] Nvm, już sobie poradziłem ;] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kurczak80 Opublikowano 13 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 13 Listopada 2007 (edytowane) Ja jestem niezadowolony z nowego biosu po odcięciu zasilania na noc od komputera,rano nie wstaje od razu tylko trzeba zresetować kompa wejść dopiero do biosu i zapisać go.Na starym 1.2 nigdy mi się to nie zdarzyło wracam do niego.A co do temperatur to są takie same jak w poprzednim. Edytowane 13 Listopada 2007 przez kurczak80 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kica1983 Opublikowano 14 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 14 Listopada 2007 Macie może takie drobne przycinki dźwięku w czasie słuchania muzy, grania lub oglądania filmu przy uruchomionym SpeedFanie lub Evereście? Podobny problem miałem przy mojej poprzedniej płycie na s.939, tam pomogła aktualizacja sterowników do dźwiękówki, niestety to KN9 nic nowego nie widzę ;/ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafa Opublikowano 15 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 15 Listopada 2007 Sie śmiej, ale w niektórych firmach/instytucjach wymagają dostarczania danych na dyskietce/płycie. A dyskietka tańsza bo wielorazowa;] Nvm, już sobie poradziłem ;] A nie słyszeli nigdy o cdrw/dvdrw? :lol2: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 17 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 17 Listopada 2007 (edytowane) delete Edytowane 26 Lipca 2012 przez Gość Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
suchyjastrzab Opublikowano 17 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 17 Listopada 2007 To nie jest problem MOBO, tylko kontrolera napięcia. Nie wiem jak to jest, ale ja nie mam problemómów na taktach typu 300/317 - za to na 286 nie wstaje w ogóle. MAL (7/8/9) nie robi różnicy, tak samo jak .....hmmm 127,5, 195 itd. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
VIRU$ Opublikowano 19 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 19 Listopada 2007 Widzę zastój w wątku. Przerywając tą ciszę stwierdzam (po testowaniu biosa 1.3 na kilku mobo) że jest do kitu ! Wszystkim którym wgrałem zaczęły się dziać jaja, jakieś resety przypadkowe, głupawka z k. sieciową, itp itd, u mnie na tym biosie 1.3 czasami komp się po włączeniu i wejściu do windy resetował potem działało ok, jak chciałem płytkę boot z dosem odpalić to nie szła - niby brak cdromu (do wgrania biosa do grafy), najlepsze to że nawet award flash windowsowy nie startował ?? był zwis i the end ! wgrałem wszędzie u znajomych 1.2 i u siebie 1,2 i koniec problemów !! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomasz76 Opublikowano 19 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 19 Listopada 2007 Ja poczekałem do swojej nawet nie brałem się za zmianę biosu z 1.2 na 1.3, już po opisie mozna było sie domyśleć że nic nowego nie wniesie, a kompie siedzi windsor wiec... nie było sensu. Ewidentnie cos skopali w nim. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
VIRU$ Opublikowano 19 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 19 Listopada 2007 (edytowane) Pewnie nie opłaca im się już przykładać bo i tak zwija abit działalność więc wszystko w pośpiechu robią. trochę lipa bo jestem fanboy'em abita od lat a tu kiszka, szukam godnego zastępcy, padnie pewnie na DFI które są ok ale na nie nie miałem czasu nigdy :P Edytowane 22 Listopada 2007 przez VIRU$ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
svende Opublikowano 19 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 19 Listopada 2007 zwija abit działalnośćto już pewne?, bo kilka razy już abit sie zwijał i nadal istnieje Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rudesmen Opublikowano 22 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 22 Listopada 2007 do KN9 na nf4 do raid ma wsiąść sterowniki mcp55 czy ck804? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SlashBeast Opublikowano 22 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 22 Listopada 2007 CK804 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rudesmen Opublikowano 22 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 22 Listopada 2007 (edytowane) CK804tak zgadza się, wcześniej na sterownika ze strony abita wersja 1.10 system przy ladowaniu resetował się przy okazji powiem, ze można zrobić raid 0 z dwóch dysków różnej wielkości, tylko wielkości dysku będzie 2x wielkość tego mniejszego reszty nigdzie nie widać Edytowane 22 Listopada 2007 przez Rudesmen Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SlashBeast Opublikowano 23 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 23 Listopada 2007 To jest oczywiste, wkońcu w specyfikacji raid0 jest przeplot danych. FakeRAID z KN9 to porażka, lepsze osiągi (nawet o kilkanaście procent) mam na SoftwareRAIDie z kernela 2.6.23.8. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DaRoN Opublikowano 23 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 23 Listopada 2007 to już pewne?, bo kilka razy już abit sie zwijał i nadal istniejeNiby skąd takie informacje? Ich płyty są świetnie sprzedawalnymi mobaczami, więc nie wiem czemu ABIT miałby się zwijac... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
garrett76 Opublikowano 23 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 23 Listopada 2007 Hm, problem byc może był tu sygnalizowany, ale doczytac sie rozwiazania za bardzo nie mogę. Otóż mam na KN9 posadzonego Scythe Infinity. Niestety, rozmieszczenie slotów pamięci jest tak fatalne, że moje dwie kości RAM- Geil 667 cl3 moga byc umieszczone tylko w slotach zielonych. Radiatory na pamieciach uniemozliwiaja montaz kosci w slotach pomaranczowych, wynika to z tego,ze zalozenie infinity byloby wowczas wykluczone. Poniewaz chcialbym dolozyc kolejne 2 GB RAM, zastanawiam sie jak tego dokonac- czy kupic identyczne kosci i zdjac z nich radiatory(zestawu nie krece) czy wplynie to na ich stabilnosc? Drugi wariant, kosci bez radiatorow, ale jakie? Moze ktos podpowie jakie bezproblemowo zadzialaja sparowane z takimi? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafa Opublikowano 23 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 23 Listopada 2007 Dowolne Good Ram'y bez radiatorów. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rudesmen Opublikowano 23 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 23 Listopada 2007 To jest oczywiste, wkońcu w specyfikacji raid0 jest przeplot danych. FakeRAID z KN9 to porażka, lepsze osiągi (nawet o kilkanaście procent) mam na SoftwareRAIDie z kernela 2.6.23.8. nie jest takie oczywiste bo na jakimś chipsecie intela to co nei jest w raidzie bo jeden dysk jest wiekszy mozna wykorzyctać jako zwykla partycje stworzona tylko na tym większym dysku Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ahead Opublikowano 23 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 23 Listopada 2007 Hm, problem byc może był tu sygnalizowany, ale doczytac sie rozwiazania za bardzo nie mogę. Otóż mam na KN9 posadzonego Scythe Infinity. Niestety, rozmieszczenie slotów pamięci jest tak fatalne, że moje dwie kości RAM- Geil 667 cl3 moga byc umieszczone tylko w slotach zielonych. Radiatory na pamieciach uniemozliwiaja montaz kosci w slotach pomaranczowych, wynika to z tego,ze zalozenie infinity byloby wowczas wykluczone. A to dziwne, ja mam Scythe Infinity na procku i do tego 2x1GB Geil 800 z radiatorami i to umieszczone obok procka. Skoro u mnie się mieści to u Ciebie też powinno. Jedyne co to wentyl na radiatorze zapodałem od dołu. tzn. od strony k. graficznej. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...