Skocz do zawartości
Gość

Abit Kn9 Series - Kn9 Kn9s Kn9 Ultra

Rekomendowane odpowiedzi

Ma ktoś na kn9 zestaw 4 x 1 gb ramu na kościach Elpid'y. Jak wam się taki zestaw sprawuje, ile z niego "wydusiliście ", ewentualnie może ktoś alphy do elpid podać najlepsze. Składam 2 kompy i mam ty ramu na elpidach trochę i jakoś na tym abicie nie bardo pracuje, coś nie mogę ustabilizować kompa z 4 kostkami. Co ciekawe z 4 kostkami samsunga 667 (jednostronne) wszystko śmiga ok bez problemu. Co do biosa wróciłem do 1,2 na tym 1,4 miałem kilka bez przyczyn restetów, na 1,2 nic takiego już nie ma. Ten 1,2 to chyba najlepszy bios do kn9 ;]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

"W tym tygodniu dzwoniłem do wsparcia technicznego w niemczech i rozmawiałem z pracownikiem. Wspomniałem o krążących plotkach na temat wielkości biosu i innych domysłach krążących po sieci. Spytałem czy jest szansa na bios obsługujący x4 do niektórych płyt am2 (moja to an9 32x).

Odpowiedział że aktualnie próbują uruchomić procesor na płytach am2, ale mają problem związany z wielkością biosu (znajoma część historii).

Najciekawsze jest to, że pracownik wspomniał że możemy doczekać się kilku beta-biosów pod koniec grudnia i w tym momencie nie może odpowiedzieć definitywnie na pytanie o wsparcie x4."

To tak mniej więcej... [;

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam problem dałem na 328 9x i płyta nie botuje ram ustawione na 195 wszystko niby ok ale płyta nie botuje :/ tzn. jak zresetuje wejde do biosu zapisze te ustawienia (328) płyta normalnie wstaje i w windzie i=widzi normalnie procka jako 2.95Ghz czemu tak się dzieje? Tak jest w ogóle powyżej 320!!! jak dam np. 319 to wszystko działa normalnie BIOS 12 proszę pomóżcie :?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja też wracam do 1.2 na 1.4 nie raz mi komp nie wstaje,tzn musze wylaczyc zasialcz i wlaćzyc jeszcze raz,robilo mi się tak czasem na 1.2 ale jak podnosilem napiecie na ramie bylo ok,a na tym 1.4 nawet jak zmiejsze takotwanie procka i ramu i pokombinuje z napiecami tak jest.

Po za tym mialem pare dizwnych resow

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hi,

Jak na KN9 spisuję się ram na ProMosa'ach. Mam a myśli np. corsair 667 wersje 7.1 na promos'ie. Szcegulnie chodzi mi o 4x 1gb. Kupiłem tanio z komputronika (wyprzedaż -po naprawie serwisowej) mobo kn9 i składam kompa znajomemu i teraz ram -> stawiamyy na zakup 4x1gb corsarków na promosie ale jak bedzie z oc ;]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam mam ciekawe pytanie co prawda nie dotyczące podkręcania ale rónie ważne.

Czy ktoś z szanownych kolegów uczestników tego forum posiada kartę DvB SkyStar 2.6D PCi na tej płycie.

Jak wiadomo ponoć są problemy z nią na Nforce 4?

Ja jak zrobiłem system byle jak (nowy komp) , na testy i zainstalowałem styerowniki wszystko hulało.

Gdy mam teraz czas i zrobiłem porządnie system z odchudzaniem , optymalizacją + obraz dysku instaluje w kolejnym etapie robienia systemu sterowniki SKY STAR 2 i przy ponownym uruchomieniu system się wiesza przy wchodzeniu do windy.

Gdy wyłączę recznie sterownik w awaryjnym jest wszystko ok.

Wejdę do windy (normalnie) włączę sterownik ręcznie karta śmiga.

o co chodzi :/ ??

Małe UPDATE:

Z tego co zaobserwowałem to sterowniki SkyStar2 gryzą się ze sterownikami karty sieciowej (zintegrowanej)

Gdy je wyłączę ( od sieciówki) wszystko jest ok.

I co tu teraz zrobić, przeinstalowałem stery od zejściówki to winda sie zawiesiła przy ponownym uruchomieniu i piszczy mi głośnik (piezo) na płycie głównej.

Ahhhhhhhhh :/

Edytowane przez AoT_Hunter_PL

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

UPDATE:

Już sobie poradziłem :D::D

Metodą prób i błędów pomimo iż w windzie nie wypisało mi żadnych konfliktów sieciowych po eksperymentowałem i doszedłem do wniosku, że gryzie mi się z moją kartą sieciową zintegrowaną.

Pozbyłem się problemu otwierając właściwości połączeń lokalnych (połączenie loklane2 - utworzone od skystara) i odhaczyłem wszystkie [ciach!]ły tcp\ip , drukarki , net bios itp.

Problem z głowy :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam wszystkich a oto problem niespotykany chyba:

Płyta KN9 z biosem 1.4

Procesor X2 5000+ Black Edition (2600MHz)

problem:

Przy wyłączonym CnQ w biosie dzieje się dziwna rzecz po wprowadzeniu XP SP2 w stan wstrzymania, otóż przy wyjściu ze stanu wstrzymania spada mi taktowanie do 1600MHz i tak już zostaje. Jedyną opcją żeby przywrócić taktowanie domyślne jest zrobienie restartu. O co tu chodzi ??? i jeszcze pytanie czy z biosem 1.2 nie będzie problemu z uruchomieniem tego procesora z KN9 (niby 1.3 wprowadza obsługę BE ale 1.2 jest chyba najlepszym biosem w tej chwili).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

niedawno dolaczylem do grona posiadaczy tego mobasa.

ogolnie jest ok, ale troche kaprysow zdarza sie.

Najbardziej daja sie we znaki problem z bootowaniem, jak puszcze proca na 2.5ghz przy fsb 240mhz to jest ok, pojade troche w gore i juz mobo nierzadko nie podnosi sie, dopiero wylaczenie i ponowne wlaczenie pozwala zobaczyc boot screen, f1 i proc leci na 2.6ghz...

dziwaczne, widze ze wyzej pisaliscie o podobnych problemach wynikajacych z biosu.

napiszcie mi czym (jakim oprogramowaniem) zmieniacie bios (z windy?).

EDIT: widze w pierwszym poscie info na ten temat, wiec skorzystam w razie potrzeby.

Edytowane przez Mazzi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To dodawać bios 1.4 do faq jako niechciany?

Mi wszystko działa ;]

Btw, nie macie problemów z dzielnikiem ramu? U mnie np 667 działa tylko gdy nie kręcę procka :lol:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Panowie - zrobiłem tego moda na moim KN9 i mam dziwny problem. Gdy zmienie rezystencje potka, to napięcie na mierniku się podnosi, jednak pamięci zachowują się tak samo jak przy tym ustawionym z BIOSu. Myslałem, że mi się pamięci skończyły (dziwne, żeby GD Pro 1066 u wszystkich kręciło się niesamowicie a u mnie nie, no ale pamięć, pamięci nie równa), jednak te przy napięciu ~~3,2V powinny się rozgrzać niesamowicie, a one są letnie (mniej więcej takie jak przy napięciu ~~2.3V). Jakieś propozycje?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czy w kn9 blokada pci/pcie włącza się automatycznie w czasie OC?, bo teraz sobie tak myślę że właśnie nic w biosie takiego nie widziałem i nie przestawiałem. :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czy w kn9 blokada pci/pcie włącza się automatycznie w czasie OC?, bo teraz sobie tak myślę że właśnie nic w biosie takiego nie widziałem i nie przestawiałem. :)

Jak sie nie mylę to na nForcach zawsze jest włączona blokada. Ale ręki sobie nie dam uciąć, więc czekaj aż ktoś potwierdzi :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi