Gość Lionheart Opublikowano 16 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 16 Kwietnia 2007 Swoją drogą, prośmy kierownictwo o przyklejenie wątku, bo jest to najpopularniejsza płyta na AM2 i temat się rozrasta. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość teat Opublikowano 16 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 16 Kwietnia 2007 Zakupilem abit'a kn9 i w srode juz powinienem miec :) orjentuje sie ktoś czy owa mobo bedzie latac z ramem firmy AENEON <_< Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ietas>> Opublikowano 16 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 16 Kwietnia 2007 polookaj za moim postem - przerabiałem ten temat -------------------------z innej beczki mój stary problem wraca..................... Ja mailęm to samo na 7900GS na tej mobo i sempie i raczej na 100 % jest to zasilak. Testowalem na szefie 400W i bylo to samo ale juz na taganie 430 Byl spokoj Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DaRoN Opublikowano 16 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 16 Kwietnia 2007 Swoją drogą, prośmy kierownictwo o przyklejenie wątku, bo jest to najpopularniejsza płyta na AM2 i temat się rozrasta.Nie zapominaj o DFI. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość f.e.a.r. Opublikowano 16 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 16 Kwietnia 2007 Ej no nie straszcie z jakimis problemami ;) Ja mam wlasnie 7900gs i tą płyte chce kupić a kurcze zasilacz mam 400 Modecom'a PFC oczywiście :) Może coś być nie tak ;/ ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Lionheart Opublikowano 16 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 16 Kwietnia 2007 Jeden wątek o płytach DFI na nForce4 już przyklejony jest, a ABIT ma te same możliwości z o wiele niższą ceną. Zresztą na egiełdzie polecają ją ciągle we wszystkich kategoriach po takie do najdroższych. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MajQ Opublikowano 16 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 16 Kwietnia 2007 (edytowane) wlaśnie sprawdziłem na dotyk temperature radiatora na chipsecie. parzy! przy otwartej obudowie i standardowym taktowaniu magistrali! coś ten Silent OTES się nie sprawdza... czyżby trzeba dokupić lepsze chłodzenie? :( jak u Was z temp.? edit: dałem lepszą pastę pod radiatorek na chipsecie i to samo - parzy praktycznie zaraz po włączeniu zasilania. postawiłem na grafice 12cm wentyl dmuchający na chipset i też nie pomaga. mogło coś się uszkodzić? nie wiem co robić bo jak przyjdą upały to będzie tragedia... Edytowane 16 Kwietnia 2007 przez _Dugi_ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Lionheart Opublikowano 16 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 16 Kwietnia 2007 U mnie chipset zawsze letni, natomiast ten duży radiator na mosfetach już bardziej się grzeje, ale wieje na niego wentylek zamontowany w budzie, także jest git. Pasty nie zmieniałem, bo nie widziałem sensu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jarek_135 Opublikowano 16 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 16 Kwietnia 2007 Ja jak tylko kupiłem płytę, zmieniłem pastę na nf4 na as5. A ogólnie seryjnie dają tam coś w stylu gumu. Pewnie coś specjalnego, ale nie wygląda to na super termoprzewodnik. I daja to zarówno na mosfety jak i na nf4. Na mosfetach zostawiłem ta gumę, bo bałem się o ewentualne przebicia, ale z czasem i pewnie tam dam pastę, tyle ze tam pewnie dam Ceramique. A układ ten bardzo mocno się grzeje. Ale to że radiator jest gorący to świadczy o bardzo grzejącym podzespole albo bardzo dobrej wymianie ciepła, albo jedno i drugie. Ogólnie lepiej mieć gorący radiator i temp na czymś niższe niż chłodny radiator i temp wyższe :wink: Dodatkowo na chipset na kołki przykleiłem 50 i dmucha sobie cicho. Bo ciepły był bardzo mocno. Ale heatpipe nadal bardzo gorący. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MajQ Opublikowano 16 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 16 Kwietnia 2007 (edytowane) ehh... to nieciekawy objaw. już prawie zdecydowałem o zmianie chłodzenia na Pentagrama FZ NP-40 Cu i może jakiś wentyl. tylko nie wiem co z mosfetami zrobić. bo tego heatpipe'a zdemontować "bezurazowo" raczej się nie da? Edytowane 16 Kwietnia 2007 przez _Dugi_ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dymy Opublikowano 16 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 16 Kwietnia 2007 demontujesz banalnie ale całość - o rozłączaniu raczej nie ma mowy ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MajQ Opublikowano 16 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 16 Kwietnia 2007 tak właśnie myślałem :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kurczak80 Opublikowano 16 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 16 Kwietnia 2007 (edytowane) Ja dodam tylko ze mi komp się wyłączał całkiem ale nie miałem problemów z ponownym odpaleniem go.I znalazłem winowajce tylko wyłączał się po uruchomieniu core temp także nie używam go temperaturki biorę z everesta.Kilka razy odpaliłem 3dmarka 06 i orthos chodził już 3 godziny i nie zrestartował się nawet na max oc.Także chyba zasiłka wytrzymuje a temperatura chipsetu w stresie 36 stopni i radiator gorący.Mam jeszcze pytanko temperatura najcieplejszego rdzenia ma w stresie 34 stopnie a drugiego 24.A całkowita temp cpu 54 stopnie o co tu biega?Trzeba patrzeć na tą temperaturę cpu czy olać to i monitorować tylko rdzenie? Edytowane 16 Kwietnia 2007 przez kurczak80 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hary Opublikowano 16 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 16 Kwietnia 2007 Na mosfetach zostawiłem ta gumę, bo bałem się o ewentualne przebicia...Jakie przebicia? :D co ci tam ma niby przebić? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ZielonyTBG Opublikowano 16 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 16 Kwietnia 2007 Ej no nie straszcie z jakimis problemami ;) Ja mam wlasnie 7900gs i tą płyte chce kupić a kurcze zasilacz mam 400 Modecom'a PFC oczywiście :) Może coś być nie tak ;/ ?Ja mam 350 szefa i 7900GS od Galaxy i nie mam żadnych problemów z zasiłką czy restartami. B-) Na nowym biosie doszedłem(na razie) do HTT 300 chociaż wcześniej było dużo więcej,ale po dołożeniu drugiej kostki ramu HTT spadło do max 265 :mur: więc lekka poprawa jest. :? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dymy Opublikowano 16 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 16 Kwietnia 2007 (edytowane) Ja dodam tylko ze mi komp się wyłączał całkiem ale nie miałem problemów z ponownym odpaleniem go.I znalazłem winowajce tylko wyłączał się po uruchomieniu core temp także nie używam go temperaturki biorę z everesta. u mnie core temp śmiga - ale może dlatego, że to Vista. na tą chwilkę nie mam żadnego miernika w domku, ale jestem raczej przekonany o winie zasilacza. zwłaszcza, że im bardziej podciągam napięcia i taktowania tym częściej mam problem z myszką na USB po odpaleniu Windy (muszę wyjąć i włożyć). zdecydowałem się więc na wymianę zwłaszcza, że akurat mam dobrą okazję. jutro zamontuję nowy nabytek i sprawdzę czy rozwiązał moje problemy. ------edit wymiana zasilacza poskutkowała :) dzięki za zaangażowanie - czasem, rzeczy prawie oczywiste są mało dostrzegalne i potrzebne jest trzeźwe spojrzenie kolegi ;) Edytowane 17 Kwietnia 2007 przez dymy Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość f.e.a.r. Opublikowano 16 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 16 Kwietnia 2007 Kurcze w mojej głowie trwa zażarta wojna... DFI vs ABit. Doradźcie co wybrać bo każdy mi pisze co innego i już mam mętlik :P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kurczak80 Opublikowano 16 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 16 Kwietnia 2007 Kurcze w mojej głowie trwa zażarta wojna... DFI vs ABit. Doradźcie co wybrać bo każdy mi pisze co innego i już mam mętlik :PJak nie przeszkadza ci wyjec na chipsecie to dfi trochę lepsza ale prawie 100zł więcej. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dymy Opublikowano 16 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 16 Kwietnia 2007 Ja mam 350 szefa i 7900GS od Galaxy i nie mam żadnych problemów z zasiłką czy restartami. B-) Na nowym biosie doszedłem(na razie) do HTT 300 chociaż wcześniej było dużo więcej,ale po dołożeniu drugiej kostki ramu HTT spadło do max 265 :mur: więc lekka poprawa jest. :? przy sempronie problem pojawił się dopiero przy napięciach powyżej +0.2 z tego co pamiętam 8x~340 + max oc karty bo na stock przechodziła normalnie. musiałem wtedy zjechać do +0.15 i 8x~320 i mogłem robić pełne oc grafiki - widać, że balansowałem na krawędzi Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kurczak80 Opublikowano 16 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 16 Kwietnia 2007 przy sempronie problem pojawił się dopiero przy napięciach powyżej +0.2 z tego co pamiętam 8x~340 + max oc karty bo na stock przechodziła normalnie. musiałem wtedy zjechać do +0.15 i 8x~320 i mogłem robić pełne oc grafiki - widać, że balansowałem na krawędziTwój zasilacz ma słabą linię 12 v i tak sukces że wydalał na tym konfigu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hary Opublikowano 16 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 16 Kwietnia 2007 ...dfi trochę lepsza ale prawie 100zł więcej.Przesadzasz. http://www.esc.pl/product_info.php?cPath=1...roducts_id=6060 Tylko nie wykupcie mi wszystkich :P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość f.e.a.r. Opublikowano 16 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 16 Kwietnia 2007 Przesadzasz. http://www.esc.pl/product_info.php?cPath=1...roducts_id=6060 Tylko nie wykupcie mi wszystkich :P No właśnie. ;/ Koszt przesyłki to 30zł a tak to ja mam gdzieś bo w jakimś sklepie w Krakowie widziałem za 330 tą dfi więc na to samo by wyszło. Ja tylko chce być pewny, że potem będzie ok a nie tak jak na epoxie. Teraz mam taką lipe, że jak zaloze pamiec 1gb albo 2x1gb (w kazdym razie nie 512) to oc proca spada mi o ok 200-300 mhz. (testowane na 2 procach). Nie chce takiej niespodzianki na abicie a wiem ze na dfi mnie to nie czeka. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kurczak80 Opublikowano 16 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 16 Kwietnia 2007 Przesadzasz. http://www.esc.pl/product_info.php?cPath=1...roducts_id=6060 Tylko nie wykupcie mi wszystkich :P Widzę dużo potaniało ale nie lubię wiatraczków :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dymy Opublikowano 16 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 16 Kwietnia 2007 (edytowane) a do tego FW, SLI i SPDIF w cenie :) ciekawe czy wyjścia pod IRde też ma? Nie chce takiej niespodzianki na abicie a wiem ze na dfi mnie to nie czeka. od siebie powiem, że na zielonych slotach Abita pamięci kręciły mi się gorzej więc ew rozszerzenie RAMu to u mnie spodziewany spadek oc Edytowane 16 Kwietnia 2007 przez dymy Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Moriv Opublikowano 16 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 16 Kwietnia 2007 Hej Kupilem dzisiaj kompa z ta wlasnie plyta glowna i mam problem. Jest cos nie tak z dzwiekiem. Wszystko w systemie mam na maksa ustawione a dzwiek ledwo co slychac. Nie mam pomyslow co moze byc nie tak :/ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość f.e.a.r. Opublikowano 16 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 16 Kwietnia 2007 (edytowane) a do tego FW, SLI i SPDIF w cenie :) ciekawe czy wyjścia pod IRde też ma? od siebie powiem, że na zielonych slotach Abita pamięci kręciły mi się gorzej więc ew rozszerzenie RAMu to u mnie spodziewany spadek oc No to chyba wezme abita tylko mam nadzieje, ze nie będzie to powtórka z rozrywki... Epox + Twinmos = kupa Abit + Kingston = zobaczymy ;> edit: no po tym postem co jest nade mną to chyb sie jeszcze zastanowie ;> Edytowane 16 Kwietnia 2007 przez f.e.a.r. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zdzich_44 Opublikowano 16 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 16 Kwietnia 2007 (edytowane) od siebie powiem, że na zielonych slotach Abita pamięci kręciły mi się gorzej U mnie to samo. Jakoś niewiele powyżej 800 cl4 na zielonych, na żółtych doszedłem do 860 i proc się skończył. Edytowane 16 Kwietnia 2007 przez zdzich_44 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nicolass Opublikowano 17 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 17 Kwietnia 2007 Przydatne info ;) zapamiętam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość f.e.a.r. Opublikowano 18 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 18 Kwietnia 2007 Na jednym forum koles napisal ze na tej plycie w biosie nie ma ustawien CAS latency... To prawda :| ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dymy Opublikowano 18 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 18 Kwietnia 2007 stary bios - było wiele razy - lekturka wątku się kłania, a Ty chcesz kupić tą płytę ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...